ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Επ' αόριστον απεργία στη βιομηχανία για αξιοπρεπείς μισθούς

Η αστυνομία χρησιμοποίησε σφαίρες καουτσούκ για να διαλύσει συγκεντρώσεις απεργών

Στιγμιότυπο από την έναρξη της απεργίας
Στιγμιότυπο από την έναρξη της απεργίας
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Στους δρόμους του αγώνα, για τέταρτη μέρα, βρίσκονται σήμερα πάνω από 200.000 Νοτιοαφρικανοί εργάτες που δραστηριοποιούνται στους χώρους της Μεταλλουργίας, του Χάλυβα, της Μηχανουργίας, της Ενέργειας και συναφών κλάδων, συμμετέχοντας από την 1η του μήνα σε επ' αόριστον απεργιακό αγώνα, με μεταξύ άλλων βασικά αιτήματα μισθολογικές αυξήσεις 12%, στεγαστικό επίδομα 1.000 ραντ και βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Οι περισσότεροι από τους απεργούς ανταποκρίθηκαν σε απόφαση για αγωνιστική απεργιακή πρωτοβουλία της «Εθνικής Ενωσης Μεταλλεργατών Νότιας Αφρικής» (NUMSA), έπειτα από το ναυάγιο πολύμηνων διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους της βιομηχανίας αλλά και της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού ESKOM, πολλοί εργαζόμενοι της οποίας συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

«Οι εργαζόμενοι στη Νότια Αφρική δεν έχουν λόγο να γιορτάσουν τα 20 χρόνια ελευθερίας γιατί δεν είναι ελεύθεροι. Οι εργαζόμενοι παραμένουν παγιδευμένοι σε μισθούς πείνας. Οι άνθρωποι που γιορτάζουν την ελευθερία είναι τα αφεντικά», σημείωσε σε χαρακτηριστικό μήνυμα συμπαράστασης στον αγώνα των απεργών της NUMSA ο γενικός γραμματέας του Κογκρέσου Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων, COSATU, Ζουελινζίμα Βάβι. Ο ίδιος κατέληξε πως η απεργία δεν είναι παρά «ένας πολιτικός αγώνας για αξιοπρεπείς μισθούς».

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, χιλιάδες απεργοί πραγματοποίησαν και χτες μαζικές και δυναμικές διαδηλώσεις σε κεντρικές περιοχές πόλεων όπως το Γιοχάνεσμπουργκ, το Ντέρμπαν, το Πορτ Ελίζαμπεθ, το Ανατολικό Λονδίνο και το Κέιπ Τάουν. Σε εργοτάξιο της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού ESKOM στο Λιμπόπο, η αστυνομία χρησιμοποίησε σφαίρες καουτσούκ για να διαλύσει συγκέντρωση απεργών που είχαν κλείσει την είσοδο σταθμού ενέργειας της εταιρείας, δίχως να διευκρινιστεί εάν από τα πυρά προκλήθηκαν τραυματισμοί απεργών.

Νωρίτερα χτες, ο Γενικός Γραμματέας του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ (SACP), Μπλέιντ Ντζιμάντε, μιλώντας σε εκπροσώπους της «Εθνικής Ενωσης Μεταλλωρύχων» (NUM) στο Γιοχάνεσμπουργκ, σημείωσε πως η οικονομία της Νότιας Αφρικής χρειάζεται «ένα μεγάλο ταρακούνημα». Σημείωσε ακόμα ότι ένα σημαντικό κομμάτι της πλουτοκρατίας καλοπερνά, απομυζώντας το μόχθο του νοτιοαφρικανικού λαού, που εξακολουθεί να στενάζει από τη φτώχεια και τις στερήσεις βασικών αγαθών και υπηρεσιών, δύο δεκαετίες μετά το τέλος του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ.

ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Αμεσος κίνδυνος λιμού για εκατομμύρια αμάχους

Εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό
Εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό
ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται οι ζωές εκατομμυρίων Νοτιοσουδανών εξαιτίας του λιμού που προκαλούν οι εμφύλιες συγκρούσεις, που έχουν ξεσπάσει στη χώρα από τα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, προκαλώντας χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, εκατομμύρια εκτοπισμένους από τις εστίες τους και σοβαρές καταστροφές στην αγροτική παραγωγή. Χτες, βρετανικές διεθνείς Οργανώσεις αρωγής έκαναν έκκληση για την άμεση οργάνωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Νότιο Σουδάν, προειδοποιώντας ότι ήδη ο θάνατος και η πείνα παραμονεύουν για εκατομμύρια αμάχους...

«Εάν ο εμφύλιος πόλεμος στο Νότιο Σουδάν συνεχισθεί και δεν αυξηθεί η βοήθεια, τότε είναι πιθανόν ότι μέχρι τον Αύγουστο, συγκεκριμένες περιοχές του Νοτίου Σουδάν θα πληγούν από λιμό», επισημαίνει ανακοίνωση της Επιτροπής Αμεσης Αντιμετώπισης Καταστροφών (DEC). Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι του ΟΗΕ υπογράμμιζαν ότι, αυτή τη φορά, η πείνα δεν θα θερίσει τη ζωή ανθρώπων λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου και των καταστροφικών συνεπειών του στην αγροτική παραγωγή και την οικονομία της χώρας.

Οι εμπόλεμες πλευρές κατέληξαν στις 10 Ιούνη για τρίτη φορά σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και δεσμεύθηκαν για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης σε διάστημα δύο μηνών, αλλά οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν διακοπεί και οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε μία χώρα που έγινε ανεξάρτητη στις 9 Ιούλη 2011.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Με αξίνες και φτυάρια επιχειρούσαν χτες τα σωστικά συνεργεία σε χρυσωρυχείο της νότιας Ονδούρας για να απεγκλωβίσουν 11 εργάτες που είχαν παγιδευτεί. Το «ατύχημα» σημειώθηκε στο Σαν Χουάν Αρίμπα, σε περιοχή που ήταν κέντρο εξόρυξης χρυσού επί της ισπανικής αποικιοκρατίας.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Με «βροχή» δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης διέλυσε το βράδυ της Τετάρτης η αστυνομία του Κουβέιτ τη διαδήλωση μερικών χιλιάδων υποστηρικτών του αντιπολιτευόμενου πρώην βουλευτή Μουσαλάμ αλ Μπάρακ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από τις φυλακές της κουβεϊτιανής πρωτεύουσας απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή του. Ο Μπάρακ εκτίει ποινή 10ήμερης φυλάκισης λόγω περιφρόνησης και εξύβρισης δικαστικής αρχής.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια, λιμάνια, δημόσια πάρκα και κτίρια που στεγάζουν δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες έχουν ληφθεί από χτες στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα των ΗΠΑ καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως υπάρχουν ενδείξεις και φόβοι τρομοκρατικών επιθέσεων, σήμερα, ανήμερα της εθνικής επετείου για τη «Ημέρα Ανεξαρτησίας». Μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και σε πρεσβείες των ΗΠΑ στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάλα, έπειτα από προειδοποίηση πρωτοεμφανιζόμενης τρομοκρατικής ομάδας ότι θα εξαπέλυε επίθεση χτες βράδυ, μεταξύ 21.00 και 23.00.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Ο Μαροκινός βασιλιάς, Μοχάμεντ ΙΣΤ', υπέγραψε χτες διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται εφεξής η συμμετοχή ιερωμένων, κηρύκων και ιμάμηδων σε οποιεσδήποτε δημόσιες πολιτικές δραστηριότητες.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Η λιβυκή κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες πως ανέκτησε τον έλεγχο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στις ανατολικές περιοχές της χώρας Ρας Λανούφ και Σίντρα, στο πλαίσιο συμφωνίας με τους αυτονομιστές.

ΣΕΟΥΛ.-- Η «Σάμσουνγκ» ανακοίνωσε ότι έλαβε την άδεια του Βιετνάμ για να κατασκευάσει στο βορρά της χώρας ένα εργοστάσιο που θα προμηθεύει μικρές εκθέσεις σμαρτ-φον και τάμπλετς. Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να κοστίσει συνολικά ένα δισ. δολάρια. Οι νοτιοκορεάτικες εταιρείες αποτελούν τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στο Βιετνάμ (ως «Σάσμουνγκ» και «Ελ-Τζι») ενώ ακολουθούν εταιρείες από την Ιαπωνία.

ΤΟΚΙΟ.-- Η Ιαπωνία αποφάσισε να άρει ορισμένες από τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, με αντάλλαγμα να ξανανοίξει η Πιονγιάνγκ το φάκελο απαγωγών Ιαπώνων που έγιναν πριν από δεκαετίες. Το Τόκιο σκέφτεται μεταξύ άλλων να άρει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και περιορισμούς στην ποσότητα των χρημάτων που μπορούν να σταλούν ή να εισαχθούν στη ΛΔ Κορέας χωρίς να ενημερωθούν οι ιαπωνικές αρχές.

ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ.-- Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, χτες, σε συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα σε βουδιστές και μουσουλμάνους στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, τη Μανταλέι, ανακοίνωσε αξιωματικός της αστυνομίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, πλήθος βουδιστών επιτέθηκε σε σπίτια και καταστήματα μουσουλμάνων στο κέντρο της πόλης με κοντάρια, σιδερόβεργες και ξίφη. Οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. έως τις 5 π.μ.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Φονική ενέδρα κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Θύμα φονικής ενέδρας έπεσαν χτες ένας Σομαλός βουλευτής και ο σωματοφύλακάς του, ενώ επέβαιναν σε αυτοκίνητο καθ' οδόν για το κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα, Μογκαντίσου. Οι δράστες, που επέβαιναν σε μηχανή, διέφυγαν αφού γάζωσαν το αυτοκίνητο με σφαίρες, προκαλώντας το θάνατο του βουλευτή Μοχάμεντ Μοχάμουντ Χεϊντ και του σωματοφύλακά του, αλλά και τον τραυματισμό άλλων δύο ατόμων που επέβαιναν στο ίδιο αυτοκίνητο ενώ αυτό περνούσε από το (καλά φυλασσόμενο) Προεδρικό Μέγαρο. Καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει μέχρι χτες το απόγευμα την ευθύνη της δολοφονικής επίθεσης. Ωστόσο, οι σομαλικές Αρχές στρέφουν τις υποψίες τους σε ένοπλους της ισλαμικής ακραίας οργάνωσης «Σαμπάμπ» που έχει κατά το παρελθόν εξαπολύσει επιθέσεις σε βουλευτές, στο προεδρικό μέγαρο και άλλα κυβερνητικά κτίρια, αλλά και σε αξιωματούχους του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ