ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Πακτωλός χρημάτων για τη στήριξη των καπιταλιστών

Πλαίσιο διεκδίκησης με βάση τις λαϊκές ανάγκες παρουσίασε η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Οι προτεραιότητες του Σχεδίου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020, που είναι στοιχισμένες με τις κεντρικές κατευθύνσεις ΕΕ - κυβέρνησης, μονοπωλιακών ομίλων, παρουσιάστηκαν από τον περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Οπως είπε, επιδίωξη της διοίκησης είναι «να προσεγγίσουμε σε περιφερειακό επίπεδο τους κεντρικούς στόχους της στρατηγικής "Ευρώπη 2020"».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε, έργα και τομείς που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του νέου ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 αφορούν:

Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας με βασικές επενδυτικές προτεραιότητες τη διασύνδεση και συνεργία ανάμεσα στις επιχειρήσεις, τα ερευνητικά κέντρα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων μεταξύ τους.

Βελτίωση της πρόσβασης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της χρήσης και της ποιότητάς τους, με επέκταση των ευρυζωνικών υπηρεσιών και των δικτύων υψηλής ταχύτητας για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και υπηρεσιών, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της ηλεκτρονικής μάθησης, της ηλεκτρονικής υγείας και του ηλεκτρονικού πολιτισμού.

Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, του γεωργικού τομέα, του τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών.

Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς, μέσα από την προώθηση της παραγωγής και διανομής Ενέργειας από ΑΠΕ, την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης κ.ά.

Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων. Σ' αυτήν περιλαμβάνονται επιχειρηματικές πρωτοβουλίες όπως στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων και τις επενδύσεις στον τομέα του νερού.

Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών μέσα από την ολοκλήρωση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών και τη διασύνδεση των περιφερειακών δικτύων με αυτό.

Προώθηση της απασχόλησης και υποστήριξη της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.

Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας, αξιοποιώντας την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές επιχειρήσεις.

Επένδυση στην εκπαίδευση και απόκτηση δεξιοτήτων, στη διά βίου μάθηση.

Αντίθετη η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επί της διαδικασίας της συζήτησης, ζήτησαν από τη διοίκηση να αναβάλει την εισαγωγή του θέματος και να το επαναφέρει με την έναρξη της νέας περιόδου, όπου θα κριθεί με την τοποθέτησή της και το σύνολο της νέας αντιπολίτευσης και όχι μόνο. Η επιμονή όμως της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να προχωρήσει στη συζήτηση, δεσμεύοντας το νεοεκλεγέν Περιφερειακό Συμβούλιο, που αναλαμβάνει από 1η Σεπτέμβρη, υποχρέωσε τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να απέχει από τη συζήτησή του.

Με ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» εκφράζει την αντίθεσή της στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Σημειώνει ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια γίναμε μάρτυρες των αποτελεσμάτων, των συνεπειών, του συγκεκριμένου δρόμου ανάπτυξης, που ως πυρήνα έχει το κέρδος και την εκμετάλλευση και οδήγησε στη διεύρυνση της φτώχειας και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αυξάνοντας δραματικά τα ποσοστά των οικογενειών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Στη ίδια αυτή κατεύθυνση είναι και οι προτάσεις της 5ης προγραμματικής περιόδου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Δίνεται πακτωλός δικών μας χρημάτων για να στηριχτεί η καπιταλιστική ανάπτυξη και κερδοφορία.

Εξάλλου τονίζει: «Είναι προφανές ότι φιλολαϊκή διαχείριση δεν μπορεί να γίνει όσο η αστική τάξη της χώρας έχει τα κλειδιά της οικονομίας και την πολιτική εξουσία. Μέχρι ο λαός να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και να διεκδικήσει για τον εαυτό του την εξουσία, εμείς, ως κόμμα και ως συνδυασμός που στηρίζεται από το ΚΚΕ, θα είμαστε μαχητική αντιπολίτευση.

Οι άξονες διεκδίκησης που προβάλλουμε εμείς στο κίνημα είναι για:

Μέτρα ανακούφισης ανέργων.

Υποδομές και έργα για τις λαϊκές ανάγκες, που θα ικανοποιούν τις πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση, την αντιπλημμυρική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μέτρα - έργα για λαϊκή κατοικία, δημόσια σχολεία και νοσοκομεία με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Οργάνωση της λαϊκής πάλης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση - ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, αεροδρόμιο κλπ.)».

Προβλήματα από τη βροχόπτωση

Προβλήματα στις πόλεις, διακοπές στην ηλεκτροδότηση και σε ορισμένες περιπτώσεις καταστροφές σε καλλιέργειες, προκάλεσε η κακοκαιρία που πλήττει από τη Δευτέρα τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη, εξαιτίας της ισχυρής και παρατεταμένης βροχής που έπεφτε από τις 4 τα ξημερώματα, πλημμύρισαν οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης, έπεσαν δέντρα, δημιουργήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Περισσότερες από 600 ήταν οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική για άντληση υδάτων από υπόγεια οικιών και καταστημάτων. Επιπλέον, απεγκλώβισε 7 πολίτες από τα οχήματά τους.

Κορμοί δέντρων έπεσαν πάνω σε περίπτερο στην οδό Δωδεκανήσου, στην οδό Ανδριανουπόλεως και στην Π. Φανερωμένη. Χωρίς ρεύμα έμεινε η περιοχή από το Βαρδάρι μέχρι και το λιμάνι, με αποτέλεσμα να μη λειτουργήσουν και τα δικαστήρια. Η διακοπή στην ηλεκτροδότηση σημειώθηκε επειδή πλημμύρισαν υποσταθμοί της ΔΕΗ. Επιπλέον, προβλήματα δημιουργήθηκαν και με τις πτήσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Πέντε πτήσεις δεν κατάφεραν να προσγειωθούν και προωθήθηκαν προς το «Ελ. Βενιζέλος» και το αεροδρόμιο της Καβάλας.

Αντίστοιχα προβλήματα δημιουργήθηκαν επίσης σε Καβάλα και Δράμα, από την καταρρακτώδη βροχή που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τρίτης και συνεχίστηκε μέχρι και χτες το πρωί. Επιπλέον, εξαιτίας της χαλαζόπτωσης, προκλήθηκαν ζημιές στις καλλιέργειες που στις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής. Πλημμύρες και διακοπές στην ηλεκτροδότηση σημειώθηκαν επίσης σε οικισμούς του Παγγαίου, αλλά και σε Νέα Πέραμο, Νέα Ηρακλείτσα και Ελευθερούπολη.

Συμπλοκή και σύλληψη Μαζιώτη

Τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη, καταζητούμενου για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα», ανακοίνωσε χτες η Αστυνομία μετά από επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας.

Από την εικόνα που διαμορφώθηκε με βάση τις διοχετευμένες από την Αστυνομία πληροφορίες προκύπτει ότι: Ενώ ήταν σε εξέλιξη παρακολούθηση του Μαζιώτη από την «αντιτρομοκρατική», υπάλληλος καταστήματος στην οδό Αθηνάς ενημέρωσε περαστικό ειδικό φρουρό για πελάτη που οπλοφορούσε. Ο ειδικός φρουρός ενημέρωσε το κέντρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, από το οποίο αξιωματικός της «αντιτρομοκρατικής» έδωσε οδηγίες για τη σύλληψη του - θεωρητικά άγνωστου μέχρι εκείνη τη ώρα - υπόπτου. Ακολούθησε καταδίωξη στα στενά της περιοχής μέχρι το νούμερο 40 της οδού Μητροπόλεως, όπου ανταλλάχθηκαν πυροβολισμοί με άντρες της ομάδας «Δίας». Ως αποτέλεσμα, ο Μαζιώτης έπεσε χτυπημένος από σφαίρα στον ώμο, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία από τις σφαίρες του τραυματίστηκαν ένας αστυνομικός και δύο διερχόμενοι τουρίστες. Ο Μαζιώτης - η ταυτότητα του οποίου σύμφωνα με την Αστυνομία διαπιστώθηκε μετά την αφαίρεση περούκας που φορούσε - μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό» όπου χειρουργήθηκε για οστεοσύνθεση βραχίονα, ο αστυνομικός στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και οι τουρίστες στον Ερυθρό Σταυρό.

Από την Αστυνομία, ανακοινώθηκε ότι ο Μαζιώτης κυκλοφορούσε έως τώρα με πλαστή ταυτότητα με όνομα «Μιχάλης Μιχελάκης», με το οποίο είχε αγοράσει και ένα αυτοκίνητο.

Υπενθυμίζεται πως από το πρωί χτες διεξαγόταν στο κέντρο της Αθήνας αστυνομική επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Θησέας», που επισήμως στόχο είχε την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, του παρεμπορίου, αλλά και των μεταναστών χωρίς χαρτιά. Αστυνομικοί έλεγξαν τα στενά και τις πιάτσες των μικροπωλητών, προχωρώντας σε κατάσχεση εμπορευμάτων. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Θησείου, της Ακρόπολης, του Βοτανικού, του Κεραμεικού και των Πετραλώνων.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόγραμμα για την άμεση σύνδεση μαθητών με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρουσίασαν χτες οι ηγεσίες των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Παιδείας. Πρόκειται για μία εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones application) με την ονομασία «Cyderkid». Με την εφαρμογή τα παιδιά καλούνται να ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής την Αστυνομία. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αστυνομικοί θα συνδέονται μέσω Ιντερνετ με σχολεία για να παρουσιάσουν με τρόπο κατανοητό και προσιτό στους μαθητές τους κινδύνους του Διαδικτύου και την ασφαλή αντιμετώπισή τους.

Για παραβίαση περιοριστικών όρων συνελήφθη προχτές το πρωί στη Θεσσαλονίκη, από την «αντιτρομοκρατική» 30χρονη που έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Η 30χρονη είχε αφεθεί ελεύθερη για λόγους υγείας, με τον όρο να μην απομακρυνθεί από τον τόπο διαμονής που είχε δηλώσει στην Αθήνα. Ωστόσο, πήγε στη Θεσσαλονίκη, όπου και συνελήφθη.

Στόχος βομβιστικής επίθεσης έγινε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες κτίσμα στη Νέα Ερυθραία ιδιοκτησίας αδελφής του καταδικασμένου για την υπόθεση με τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα Γιάννη Σμπώκου.

Συνελήφθη προχτές κοντά στο σπίτι του στην Εκάλη γνωστός επιχειρηματίας καθώς σε βάρος του είχε εκδοθεί ερήμην του πολυετής καταδικαστική απόφαση για εταιρεία την οποία διατηρούσε στο παρελθόν. Ο συλληφθείς ήταν σύζυγος πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ.

Κινητοποιήσεις των δικηγόρων του Πειραιά

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις που αποφάσισε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, κλιμακώνοντας τις ενέργειές του κατά της επαπειλούμενης μετεγκατάστασης των δικαστηρίων στις πρώην αποθήκες ΚΕΡΑΝΗ, επί της οδού Θηβών. Συγκεκριμένα, το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά αποφάσισε αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους από τη Δευτέρα 14 Ιούλη μέχρι και την Παρασκευή 18 Ιούλη και ημίωρες καθημερινές συμβολικές καταλήψεις των δικαστικών κτιρίων του Πειραιά. Για σήμερα Πέμπτη, 17 Ιούλη, προγραμματίζεται συγκέντρωση και συμβολική κατάληψη του Πταισματοδικείου Πειραιά (οδός Νοταρά) 11 π.μ. - 11.30 π.μ., ενώ για αύριο Παρασκευή 18 Ιούλη του Διοικητικού Εφετείου (οδός Κολοκοτρώνη). Επίσης, σήμερα Πέμπτη διοργανώνεται κοινή συνέντευξη Τύπου των φορέων του Πειραιά που αντιτίθενται στη μεταφορά των δικαστηρίων, στα γραφεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, στις 12 μ.

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης στις 7 Ιούλη 2014, στην οποία ζητούσε από την κυβέρνηση: Να επανεξετάσει τη στάση της, ώστε να αποτραπεί η μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων του Πειραιά στο, κατά κοινή ομολογία, εντελώς ακατάλληλο κτίριο του ΚΕΡΑΝΗ. Να δώσει μόνιμη και κατάλληλη λύση στο σοβαρό κτιριακό πρόβλημα των δικαστηρίων του Πειραιά, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων στο χώρο της Δικαιοσύνης και των λαϊκών στρωμάτων του Πειραιά και των νησιών. Να πάρει μέτρα, ώστε να καλυφθεί το κόστος μετασκευής της ΡΑΛΛΕΙΟΥ - και όλων των κτιριακών αναγκών των δικαστηρίων - αποκλειστικά από κρατική χρηματοδότηση και όχι από μεγαλοεπιχειρηματίες «χορηγούς» ή ΣΔΙΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ