ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Ζητούν «ξένη επέμβαση» για τον τερματισμό των συγκρούσεων...

Το μεγάλο σύννεφο μαύρου καπνού που προβάλλει στο βάθος του ορίζοντα είναι από τις συγκρούσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης
Το μεγάλο σύννεφο μαύρου καπνού που προβάλλει στο βάθος του ορίζοντα είναι από τις συγκρούσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Την επέμβαση ξένων δυνάμεων πρότεινε χτες η μεταβατική λιβυκή κυβέρνηση σαν «λύση» στο χάος που προκάλεσαν το τελευταίο τριήμερο στην πρωτεύουσα οι σφοδρές αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε καλά εξοπλισμένους ενόπλους των φυλών Μισράτα και Ζιντάνι στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης με στόχο τον έλεγχο της στρατηγικής αυτής περιοχής.

Δεν είναι, βεβαίως, η πρώτη αλλά η πιο πρόσφατη περίπτωση (μετά την ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2011 και την ανατροπή του πρώην προέδρου Μ. Καντάφι), κατά την οποία οι λιβυκές αρχές δίνουν πάτημα στις ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για επέμβαση. Αυτή τη φορά, ωστόσο, το αίτημά τους προδίδει τις ισχυρές ενδοαστικές κόντρες και την ανικανότητα του καθεστώτος να ελέγξει έστω και στοιχειωδώς την κατάσταση στην Τρίπολη, που ταράσσεται από σφοδρές συγκρούσεις (ο τελευταίος απολογισμός αναφέρει τουλάχιστον 15 νεκρούς, 70 τραυματίες) και προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές ή και ολοσχερή καταστροφή στο 90% του στόλου των πολιτικών αεροσκαφών που βρισκόταν στο αεροδρόμιο.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο αίτημα για ξένη επέμβαση, λέγοντας πως πλέον προβάλλει «απαραίτητη» για την προστασία κρατικών θεσμών και την ασφάλεια των πολιτών. Ζήτησε για μία ακόμη φορά από όλες τις ένοπλες ομάδες να καταθέσουν τα όπλα και να προχωρήσουν σε εκεχειρία, με στόχο την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών.

Η ΕΕ πρότεινε, επίσης, την επίλυση της κρίσης «με πολιτικά μέσα και διάλογο», μιλώντας για άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, την άμεση σύγκληση της νέας Βουλής (όπως αυτή προέκυψε από τις εκλογές που διεξήχθησαν τέλη Ιούνη) και τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης που θα απολαμβάνει «ευρείας πολιτικής υποστήριξης».

ΙΡΑΚ
Ο Μάλικι για την εκλογή νέου Προέδρου και ποιος τον ακούει;

BAΓΔΑΤΗ.-- Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μάλικι εξέφρασε χτες την ικανοποίησή του για την προχτεσινή εκλογή του σουνίτη πολιτικού Σαλίμ Αλ Τζαμπούρι στη θέση του προέδρου του κοινοβουλίου δίχως εντούτοις να ξεκαθαρίζει αν πρόκειται να ξαναθέσει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός, αξίωμα που διατηρεί από το 2006, αλλά αυτή τη φορά αντιδρούν έντονα όλα τα κόμματα των σουνιτών και των Κούρδων του Ιράκ...

Ο Μάλικι αναφέρθηκε ωστόσο στον επόμενο Πρόεδρο της χώρας, που είθισται να είναι Κούρδος, λέγοντας ότι θα απορρίψει οποιοδήποτε υποψήφιο «υποστηρίζει ή ακόμη και σκέφτεται το διαμελισμό του Ιράκ».

Στο μεταξύ, η «Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ στη Βόρεια Αφρική» απέρριψε χτες με ανακοίνωσή της τη δημιουργία του λεγόμενου χαλιφάτου από τον αρχηγό των σουνιτών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, λέγοντας ότι πρόκειται για αυθαιρεσία. Η οργάνωση κάλεσε όλους τους ακραίους ισλαμιστές να δηλώσουν υποταγή όχι στον Μπαγκντάντι, αλλά στον αρχηγό της «Αλ Κάιντα», Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Στο περιθώριο όλων αυτών συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις ιρακινού στρατού και ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους» σε όλα τα μέτωπα, ενώ η Βαγδάτη προχτές έζησε μία ακόμη πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 41 ανθρώπων και τον τραυματισμό 34 άλλων.

Η κατάσταση στο Ιράκ, πολύ σύνθετη, αποκαλύπτει ένα κουβάρι ανταγωνισμών, εντός και εκτός χώρας, με θύμα το λαό του και απρόβλεπτο τέλος και χρονικό.

FARC - ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζονται οι συνομιλίες

ΑΒΑΝΑ.--

Νέα συνάντηση μεταξύ της αντιπροσωπείας των FARC και της κυβέρνησης της Κολομβίας πραγματοποιήθηκε προχτές στην Αβάνα, καθώς συνεχίζονται οι διμερείς διαπραγματεύσεις που είχαν προσωρινά διακοπεί λόγω των πρόσφατων προεδρικών εκλογών.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε αναφέρθηκε στη σημασία που έχει να πάρουν μέρος στις συνομιλίες «τα θύματα της ένοπλης σύγκρουσης», καθώς «είμαστε διαθέσιμοι να τους ακούσουμε και να έχουν παρουσία εδώ, στις διαπραγματεύσεις».

Ορισμένοι αναλυτές στον αστικό Τύπο της Κολομβίας εκτιμούσαν ότι η διαδικασία μπαίνει σε μια από τις πιο «μακρές» φάσεις της, ενώ άλλοι σημείωναν ότι ο Πρόεδρος Μανουέλ Σάντος (που πρόσφατα επανεκλέχτηκε) ενδιαφέρεται να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις, ώστε να μη φορτωθεί «πολιτικό κόστος» για «καθυστέρηση της ειρηνευτικής διαδικασίας» ενόψει και των τοπικών εκλογών του Οκτώβρη του 2015.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Ελ Τιέμπο» έγραφε τη Δευτέρα ότι 12 αντάρτες FARC σκοτώθηκαν σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησε από κοινού η αστυνομία και ο στρατός στην περιοχή Αντιόχεια, ώστε να «ουδετεροποιηθει» ο ηγέτης των δυνάμεων των FARC στις βορειοδυτικές περιοχές.

Αλλη μια αντιφατική περίπτωση στην εξέλιξη ενός ζητήματος που αναζητεί συμβιβασμό σε μια δύσκολη πορεία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (ανάμεσά τους ένα μωρό 11 μηνών) και τρεις ψαράδες αγνοούνταν μετά το πέρασμα του τυφώνα «Ραμασούν» από τις Βόρειες Φιλιππίνες, ενώ περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους.

ΜΟΣΧΑ.-- Τουλάχιστον 23 ήταν οι νεκροί και πάνω από 161 οι τραυματίες από τον εκτροχιασμό συρμού που σημειώθηκε την Τρίτη στο μετρό της Μόσχας. Χτες οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνελήφθησαν δύο εργοδηγοί ως ύποπτοι για παραβίαση των κανόνων ασφαλείας. Προχτές, ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής απέκλεισε το ενδεχόμενο το συμβάν να οφείλεται σε «τρομοκρατική επίθεση». Το δυστύχημα χαρακτηρίζεται το χειρότερο στην 79χρονη ιστορία του μετρό της Μόσχας, το οποίο μεταφέρει καθημερινά περίπου 9 εκατομμύρια επιβάτες.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τα 89 έφτασαν τα θύματα που σκοτώθηκαν σε επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά, που σημειώθηκε σε πολυσύχναστη αγορά στην επαρχία Πάκτικα του Ανατολικού Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν τόνισαν ότι δεν έχουν σχέση με την επίθεση, δηλώνοντας ότι «οι Μουτζαχεντίν δεν πραγματοποιούν τέτοιες επιθέσεις και αυτού του είδους οι επιθέσεις δεν τους αποφέρουν κανένα όφελος». Στο μεταξύ, στην Καμπούλ δύο υπάλληλοι του γραφείου Τύπου του απερχόμενου Προέδρου Χαμίντ Καρζάι σκοτώθηκαν από έκρηξη μιας βόμβας, επίθεση για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη οι Ταλιμπάν.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Ανοιχτή πρόσκληση σε «στρατηγικούς ή οικονομικούς επενδυτές» να εκδηλώσουν μέχρι τις 23 Ιούλη ενδιαφέρον για την απόκτηση είτε των μετοχών είτε σημαντικών περιουσιακών στοιχείων των «Κυπριακών Αερογραμμών» απηύθυνε η κυπριακή κυβέρνηση ως κύριος μέτοχος της εταιρείας.

ΡΩΜΗ.-- Τζίρο 100 εκατ. δολαρίων θα έχει η διάλυση του κρουαζιερόπλοιου «Costa Concordia». Η ανέλκυσή του έγινε την περασμένη εβδομάδα από το σημείο όπου βυθίστηκε το 2012. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών - που θα διαρκέσουν δυο χρόνια - έχουν αναλάβει μέσω εργολαβιών οι εταιρείες «Saipem» και «San Giorgio del Porto».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ημερήσια παραγωγική δυναμικότητα περίπου 1.500-2.000 βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου (BOE) έδειξε η γεώτρηση εξερεύνησης υδρογονανθράκων που πραγματοποίησε στα ρηχά νερά της Μαύρης Θάλασσας ο ρουμανικός ενεργειακός όμιλος «OMV Petrom».

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Ορκίστηκε χτες για τρίτη επταετή προεδρική θητεία ο Μπασάρ Ασαντ, προειδοποιώντας δυτικές και αραβικές ιμπεριαλιστικές χώρες ότι θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα για την υποστήριξη τρομοκρατών» στη Συρία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε προχτές ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, διορίζοντας ως υπουργό Εξωτερικών τον μέχρι πρότινος υπουργό Αμυνας, Φίλιπ Χάμοντ, που έσπευσε να δηλώσει πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ. Παράλληλα, η βρετανική αστυνομία συνέλαβε χτες 660 υπόπτους με την κατηγορία της παιδεραστίας. Ανάμεσά τους γνωστοί δικηγόροι, γιατροί, δάσκαλοι, αξιωματικοί της αστυνομίας και αρχηγοί προσκόπων.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Διεθνείς διαπραγματευτές, Μαλινέζοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των αυτονομιστών Τουαρέγκ, ξεκίνησαν χτες στο Αλγέρι συνομιλίες με στόχο την αποκατάσταση της ομαλότητας στο Βόρειο Μάλι.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τηλεφωνική επικοινωνία μετά από καιρό είχαν χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, συζητώντας σε πρώτο πλάνο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις συνομιλίες της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σε δεύτερο πλάνο συζήτησαν ακροθιγώς τρόπους βελτίωσης της «συνεργασίας» των μυστικών υπηρεσιών αμφοτέρων χωρών μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις για τη δράση Αμερικανών κατασκόπων σε βάρος του Βερολίνου.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Υπόλογη για μόλις 300 απ' τα θύματα της Σρεμπρένιτσα

AMΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Ολλανδικό δικαστήριο αποφάνθηκε πως η Ολλανδία είναι υπόλογη μόνον για τη σφαγή 300 εκ των περίπου 5.000 μουσουλμάνων που θανατώθηκαν στο θύλακα της Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη τον Ιούλη του 1995, ενώ ήταν υπό την «προστασία» Ολλανδών κυανοκράνων του ΟΗΕ, στο πλαίσιο ανταλλαγής για την απελευθέρωση Ολλανδών ομήρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ