ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Κινητοποιήσεις για όλα τα προβλήματα στον κλάδο

Οι ταξικές δυνάμεις προπαγανδίζουν και προετοιμάζουν την απεργία της Κυριακής

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες το πρωί σωματεία από τον κλάδο του Εμπορίου, στο πλαίσιο του δεκαήμερου δράσης της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Τα σωματεία αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των μισθών, για τις μειώσεις και τις απολύσεις, αλλά και για την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Σωματείο Εργαζομένων στα LIDL.

Η χτεσινή κινητοποίηση πήρε και χαρακτηριστικά προπαγάνδισης της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει στο Εμπόριο για μεθαύριο Κυριακή η Ομοσπονδία του κλάδου. Πρόκειται για την πρώτη Κυριακή της θερινής εκπτωτικής περιόδου, δηλαδή για μία από τις εφτά του έτους, που από το νόμο προβλέπεται το άνοιγμα όλων των καταστημάτων. Κυβέρνηση και μεγαλέμποροι συνεχίζουν την επίθεση στην Κυριακή αργία, αποφασίζοντας τη λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο σε εννιά περιοχές, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην επέκταση του μέτρου στο σύνολο της χώρας.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καπνικαρέας. Στην ανακοίνωσή του, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές έρχεται να προστεθεί στα σμπαραλιασμένα ωράρια, τις ατομικές συμβάσεις, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους πετσοκομμένους μισθούς των 300 - 400 ευρώ, την απληρωσιά, την ανεργία και την εντατικοποίηση, που είναι κυρίαρχα στον κλάδο του εμπορίου.

Το άνοιγμα όλων των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο είναι αξίωση των μεγαλοεργοδοτών και πολυεθνικών στον κλάδο του εμπορίου που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση. Αυτός είναι ο στόχος τους, αυτό χρειάζονται για να αβγατίσουν και άλλο τα κέρδη τους. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο ανοίγει το δρόμο για την κατάργησή της και σε όσους κλάδους συνδέονται με αυτό και που σύντομα θα ισχύσει για το σύνολο της εργατικής τάξης, για όλους τους κλάδους».

Στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο Αριστοτέλους με Τσιμισκή. Παράλληλα, διοργανώνει παρεμβάσεις στα καταστήματα και εξορμήσεις ενημέρωσης μαζί με μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ.

Την Τετάρτη έγινε παρέμβαση στο κατάστημα «Αρβανιτίδης» στην Καρόλου Ντηλ, όπου μαζί με το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας αναδείχτηκε και το πρόβλημα της απλήρωτης δουλειάς, που συνεχίζεται για μήνες, με θύματα τους εργαζομένους. Σήμερα, προγραμματίζεται κοινή εξόρμηση εμποροϋπαλλήλων και μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, στην αγορά της Τούμπας. Αντίστοιχη δράση προγραμματίζεται και στην αγορά του Ευόσμου την επόμενη Τρίτη 22 Ιούλη.

Επίσης:

  • Στη Λάρισα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων έκανε την Τετάρτη μαζική εξόρμηση στα μαγαζιά του κέντρου, με στόχο να ενημερώσει τους εργαζομένους για τις εξελίξεις όσον αφορά την κατάργηση της Κυριακής αργίας και να τους καλέσει να συμμετέχουν στην απεργία του κλάδου την επόμενη Κυριακή. Χτες, έγινε συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας, προκειμένου να αποφασιστούν κοινές πρωτοβουλίες.
  • Σύσκεψη ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, με Σωματεία Αυτοαπασχολουμένων της Καρδίτσας, διοργάνωσε χτες το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων του νομού. Στη σύσκεψη είχαν κληθεί επίσης εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ και του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας της ΟΓΕ.
  • Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία, την Κυριακή 20 Ιούλη, απηύθυνε η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων Βόλου του ΠΑΜΕ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη. Επίσης, παρεμβάσεις ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας θα κάνουν το επόμενο διάστημα εμποροϋπάλληλοι και μικροί έμποροι της Μαγνησίας, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη των Γραμματειών Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν συνδικαλιστές των ΔΣ του Σωματείου «Καρφούρ - Μαρινόπουλος» - παράρτημα Μαγνησίας, του Πανελλαδικού Σωματείου «Αρβανιτίδη» και του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου.
Απεργία χτες στην «Εθνική Ασφαλιστική»

Απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κτίριο της «Εθνικής Ασφαλιστικής» στη Συγγρού έκαναν χτες οι εργαζόμενοι, στο πλαίσιο της απεργίας που προκήρυξε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΣΥΑΕ) μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην προσπάθεια της εταιρείας να αναγκάσει σε παραίτηση 194 εργαζομένους και να τους απασχολεί στο εξής μέσω εταιρείας ενοικίασης εργαζομένων με την οποία συνεργάζεται (ICAP), απειλώντας με απόλυση όσους δε δεχτούν το νέο εργασιακό καθεστώς.

Η εργοδοσία αξίωνε από τους εργαζομένους να υπογράψουν από χτες και σήμερα τις παραιτήσεις και τις προσλήψεις ως ενοικιαζόμενοι, χωρίς καν να διαβάσουν τη νέα σύμβαση, όπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στις Ασφαλιστικές Εταιρείες. Ωστόσο, μετά από τη χτεσινή κινητοποίηση, έγιναν προφορικές ενημερώσεις σε μια σειρά γραφεία για το «πάγωμα» της διαδικασίας. Για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση του σωματείου με την εταιρεία.

Παζαρεύουν την «αξιολόγηση»

Μια «χαρταμπιάνκα» μερικών σελίδων διένειμε χτες η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ για να «καταρρίψει με τεκμηριωμένα στοιχεία τη συγκριτική "αξιολόγηση" των δημόσιων υπαλλήλων και των δημοτικών υπαλλήλων όπως την προωθεί η κυβέρνηση με τις διατάξεις του Ν. 4250 / 2014». Γι' αυτόν το σκοπό, παρουσίασε μελέτη του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για το νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης στην Ελλάδα διαχρονικά από το 1992.

Από το κείμενο της ΠΟΕ ΟΤΑ και τη μελέτη που παρουσίασε απουσιάζει κάθε αναφορά στους πραγματικούς στόχους της αξιολόγησης και τον τρόπο που συνδέεται με τη δημιουργία ενός φθηνότερου και πιο ευέλικτου κράτους, στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων. Κατά τον ίδιο τρόπο, δε γράφεται κουβέντα για τους στόχους που υπηρετεί η αξιολόγηση στους δήμους, η οποία συνοδεύεται από απολύσεις και διευκολύνει την παραπέρα παράδοση υπηρεσιών στους ιδιώτες, τη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση όσων παραμείνουν στους δήμους, σε βάρος των εργαζομένων και των δημοτών.

Στον αντίποδα, αξιοποιώντας τη μελέτη, η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση για «μη συνεπή εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 318 / 1992» για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, το οποίο μάλιστα οδηγήθηκε σε «ανυποληψία και σε εκτεταμένη παράλειψη εφαρμογής του» με την «αλλαγή των κριτηρίων αξιολόγησης κατά το 1999, με τον εισαχθέντα τότε νέο Υπαλληλικό Κώδικα (Ν. 2683 / 1999) και τη νέα τροποποίηση των κριτηρίων αξιολόγησης με τον καινούργιο Υπαλληλικό Κώδικα (Ν. 3528 / 2007)».

Ακολουθεί μια γενικευμένη κριτική στα συστήματα της αξιολόγησης που υιοθετήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου και του Ν. 4250 / 2014. Από αυτήν την κριτική, ξεχωρίζουν τα εξής σημεία: «Στην ελληνική διοικητική πραγματικότητα τόσο των κεντρικών δημόσιων υπηρεσιών όσο και των περιφερειακών και των αυτοδιοικητικών, δεν εφαρμόζονται βασικά και σημαντικά εργαλεία αξιολόγησης που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ως καλές πρακτικές και στη δημόσια διοίκηση.

Αντίθετα από την προηγούμενη παρατήρηση, κινείται σε εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση η τυφλή αντιγραφή ενός συστήματος, όπως επιχειρείται με τις διατάξεις του Ν. 4250 / 2014, οι οποίες επιβάλλουν το σύστημα της force distribution (δυναμικής κατανομής) ή συγκριτικής αξιολόγησης, όπως καταγράφεται στα ελληνικά, σε μια άλλη πραγματικότητα από αυτήν των αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών (...)

Ακόμα και σε αυστηρό τεχνικό επίπεδο, ο νόμος δε διακρίνεται για την αρτιότητά του, αφήνοντας πολλά κενά και παραθέτοντας μαζί διατάξεις με έντονη υποχρεωτικότητα που μάλιστα ελέγχεται αυστηρά (π.χ. η αυστηρή τήρηση της ποσόστωσης για τους "ανεπαρκείς υπαλλήλους"), με άλλες διατάξεις με μηδαμινή ρυθμιστική βαρύτητα (π.χ. καταγραφή μέτρων για βελτίωση απόδοσης εργαζομένου).

Εν τέλει, καταδεικνύεται ότι το σύστημα του Ν. 4250 / 2014 είναι τόσο προβληματικό και ακατάλληλο για το σκοπό που καλείται να επιτελέσει, που, στην περίπτωση που εφαρμοστεί, να αναμένεται με βεβαιότητα η εμφάνιση περαιτέρω προβληματικών καταστάσεων στις σχέσεις των δημόσιων υπαλλήλων και στο γενικότερο κλίμα εντός των δημόσιων υπηρεσιών. Ιδίως αναμένεται να υπονομευτεί η ομαδικότητα και να επικρατήσει ο ατομισμός - αριβισμός. Με τα παραπάνω δεδομένα, προφανώς το νέο σύστημα όχι μόνο δε θα συνεισφέρει στην πραγματική αξιολόγηση που έχει έντονα ανάγκη η ελληνική διοίκηση, αλλά κινείται σε σαφώς αντίθετη κατεύθυνση».

Τέλος, η ΠΟΕ ΟΤΑ ισχυρίζεται ότι «σε καμία δημόσια διοίκηση αναπτυγμένου κράτους δεν εφαρμόζεται αυτό το σύστημα, αλλά, αντίθετα, οι υπάλληλοι αξιολογούνται με βάση επαρκή στοιχεία, γνωστά εκ των προτέρων κριτήρια και από αξιόπιστους αξιολογητές (...) όλα τα κριτήρια που υπάρχουν είναι ασαφή και δεν μπορούν να μετρηθούν. Το χειρότερο όμως είναι ότι, γενικά, δε γίνονται μετρήσεις (...) το σύστημα αυτό, της συγκριτικής ή δυναμικής αξιολόγησης, απαιτεί μεγάλους αριθμούς για να εφαρμοστεί (άνω των 500 ατόμων) και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε δήμους που έχουν μερικές δεκάδες υπαλλήλων».

Τι αποδεικνύεται; Οτι η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ διαφωνεί με πλευρές της αξιολόγησης και όχι με την ουσία του μέτρου. Γι' αυτό επιχειρηματολογεί υπέρ μιας «άλλης» αξιολόγησης και ισχυρίζεται ότι υπάρχουν κράτη και κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά συστήματα για τους εργαζομένους στο Δημόσιο. Με ποια κριτήρια, όμως, θα μπορούσε το αστικό κράτος να αξιολογήσει «δίκαια» τους υπαλλήλους του, από τη στιγμή που τους θέλει πειθήνια όργανα στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής;

Να γιατί η συνδικαλιστική πλειοψηφία δεν μπορεί να οργανώσει με προϋποθέσεις νίκης τη σύγκρουση με την κυβέρνηση και επί της ουσίας διαπραγματεύεται άλλους όρους για την αντιδραστική αξιολόγηση. Να γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεπεράσουν την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ, να εμπιστευτούν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, να πάρουν τα πρωτοβάθμια σωματεία στα χέρια τους την οργάνωση της πάλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ