ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ιστορικοί περίπατοι της ΚΝΕ στην Αττική

Στον αρχαιολογικό χώρο...
Στον αρχαιολογικό χώρο...
«Η επαφή με την Ιστορία του τόπου μας, δυναμώνει την πίστη μας στο δίκιο και τη δύναμη των εκμεταλλευόμενων».

Το παραπάνω σύνθημα συμπυκνώνει την ουσία της πρωτοβουλίας που παίρνουν πολλές Οργανώσεις της ΚΝΕ και διοργανώνουν αυτήν την περίοδο ιστορικούς περιπάτους και εκδρομές σε μέρη που έχουν συνδεθεί με τους αγώνες του λαού μας σε παλιότερες ιστορικές περιόδους και αντλούν πείρα από αυτούς για το «σήμερα».

Ετσι, μια όμορφη Κυριακή ήταν η περασμένη για την Τομεακή Οργάνωση Νοτίων Συνοικιών της ΚΝΕ και τις ΚΟΒ Μπραχαμίου του ΚΚΕ που πήγαν εκδρομή στο Λαύριο, με αφορμή δύο σημαντικές ιστορικές επετείους: Τη συμπλήρωση 85 ετών από την απεργία των μεταλλωρύχων της Γαλλικής Εταιρείας το 1929 και 50 ετών από την απεργία των κλωστοϋφαντουργών στο εργοστάσιο του Καρέλλα, το 1964.

Η περιήγηση ξεκίνησε από τον αρχαιολογικό χώρο του Λαυρίου, όπου γινόταν κατά την αρχαιότητα η εξόρυξη μεταλλευμάτων. Ο τόπος ταυτίστηκε με την ύπαρξη μεταλλείων, λόγω του πλούσιου υπεδάφους του και ολόκληρη η περιοχή έχει φιλοξενήσει από την αρχαιότητα μονάδες εξόρυξης και επεξεργασίας. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει αποτελέσει πεδίο σκληρών αγώνων και ταξικών συγκρούσεων από την εποχή ακόμα της δουλοκτησίας.

Στη συνέχεια, τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ ξεναγήθηκαν στο τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου που στεγάζεται στο βιομηχανικό συγκρότημα των πρώην μεταλλείων. Εγινε αναδρομή στην Ιστορία των ταξικών αγώνων στο Λαύριο και ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη απεργία που πραγματοποιήθηκε στην εργατούπολη το 1896, με κύριο αίτημα τη δημιουργία φαρμακείου για τους εργάτες καθώς και στις απεργίες του 1929 και του 1964.

Σε γειτονιές της Αθήνας

...και στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου
...και στο τεχνολογικό πάρκο του Λαυρίου
Αντίστοιχα, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ από τις Οργανώσεις του 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, οργάνωσαν ιστορικούς περιπάτους στην πόλη, με σκοπό - εκτός των άλλων - και να φωτογραφήσουν γειτονιές και δρόμους όπου ο αθηναϊκός λαός έγραψε ηρωικές σελίδες με την πάλη του ενάντια στους εκμεταλλευτές του.

Πρώτος σταθμός ήταν την Πέμπτη 17 Ιούλη, η πλατεία Βικτωρίας και η οδός Αχαρνών, όπου περπάτησαν κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δράση της ΕΠΟΝ και των Αετόπουλων στην περιοχή τόσο την περίοδο της κατοχής όσο και την περίοδο της Μάχης του Δεκέμβρη.

Την επόμενη μέρα, οι νέοι της ΚΝΕ επισκέφτηκαν τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας και μίλησαν για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τη Μικρασιατική Καταστροφή. Συζήτησαν ξανά για τις μάχες του Δεκέμβρη του '44, καθώς σημάδια από αυτήν την περίοδο φέρουν πάνω τους τα προσφυγικά με τις τρύπες από τις σφαίρες να είναι ακόμα ορατές. Εγινε, παράλληλα, αναφορά και στην αρχιτεκτονική αξία των προσφυγικών μιας και αποτελούν πρότυπες λαϊκές κατοικίες, πρωτοποριακά σχεδιασμένες για την εποχή τους. Ο περίπατος ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο σπίτι της ΕΠΟΝ, όπου έγινε μια μικρή ενημέρωση για τη δράση της ΕΠΟΝ και για την ΕΑΜική Αντίσταση.

Εξω από τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας
Εξω από τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας
Πρωτοβουλίες στην Κρήτη για τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ

Η 40χρονη πορεία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» είναι δεμένη με την ιστορία των αγώνων του λαού και της νεολαίας για μια κοινωνία «στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων», όπως λέει και το φετινό του σύνθημα. Παράλληλα, μέσα σε αυτήν του την πορεία, το Φεστιβάλ έχει συμβάλει στο να γραφτούν αξιόλογες σελίδες στην καλλιτεχνική παραγωγή στη χώρα μας, αναδεικνύοντας όχι μόνο την ερασιτεχνική δημιουργία, αλλά και δίνοντας βήμα σε νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς, εμπνέοντας καλλιτέχνες να δημιουργήσουν.

Πατώντας πάνω σ' αυτά τα στοιχεία του Φεστιβάλ, η Οργάνωση Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ αναλαμβάνει δυο ξεχωριστές πρωτοβουλίες για τον εορτασμό των 40 χρόνων του Φεστιβάλ.

Η πρώτη αφορά τη δημιουργία πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου. Το Συμβούλιο Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ καλεί τους καλλιτέχνες, οποιαδήποτε μορφή τέχνης κι αν υπηρετούν, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα για τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Το Φεστιβάλ «έβαλε στο επίκεντρο την ανάγκη η τέχνη, επιστρατεύοντας τα δικά της αισθητικά όπλα, επιστρατεύοντας τη γνώση, αλλά και όλο τον ανθρώπινο ψυχισμό, τη φαντασία, το συναίσθημα, τη βούληση, να στρατευτεί με τις ανάγκες και τα καθήκοντα των δημιουργών του πλούτου. Να ξεπεράσει δισταγμούς και να σταθεί στο πλάι της πρωτοπόρας τάξης, της εργατικής, η οποία έχει ανάγκη μία Τέχνη που θα μιλάει τη γλώσσα της τόλμης και της αλήθειας», σημειώνει το ΣΠ Κρήτης της ΚΝΕ και καλεί τους καλλιτέχνες να ανταποκριθούν και σήμερα σε αυτήν την ανάγκη και να δημιουργήσουν με αφορμή τα 40 χρόνια του νεανικού θεσμού.

Τα έργα μπορούν να κατατεθούν μέχρι και τα τέλη του Αυγούστου και όσα έργα συγκεντρωθούν θα αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Η δεύτερη πρωτοβουλία της Οργάνωσης Κρήτης αφορά τη συγκέντρωση αρχειακού υλικού από παλιότερα Φεστιβάλ. Καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που διαθέτουν οποιασδήποτε μορφής αναμνηστικά - αρχειακά υλικά από παλιότερα Φεστιβάλ στην Κρήτη να συμβάλουν στην προσπάθεια της Οργάνωσης για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αρχείου των Φεστιβάλ. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους στις εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ, ενώ στόχος είναι και η παραπέρα αξιοποίησή του στο μέλλον.

Και για τις δυο πρωτοβουλίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση 40festivalkne@gmail.com και στα τηλέφωνα: 281.0223.667 (Ηράκλειο), 694.7091.762 (Ηράκλειο για πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα), 698.8871.130 (Ηράκλειο για αρχειακό υλικό), 282.1051.595 (Χανιά) και 283.1029.726 (Ρέθυμνο).

Κινηματογραφικές προβολές

Συνεχίζονται οι δωρεάν προβολές ταινιών που οργανώνει η ΚΝΕ σε θερινά σινεμά και πλατείες, σε πόλεις όλης της χώρας με έμφαση σε νέους ανέργους και νέα ζευγάρια.

Συγκεκριμένα μέχρι και την Κυριακή έχουν προγραμματιστεί οι εξής προβολές:

ΠΕΙΡΑΙΑΣ (9.30 μ.μ., στο «Σινέ Κατερίνα», Βύρωνος και Χιλής, Ευγένεια - Κερατσίνι): Σήμερα Παρασκευή «Η μεγάλη απόδραση των 11». Αύριο Σάββατο «Green Street Hooligans».

ΧΑΪΔΑΡΙ (Θεατράκι Γρηγορούσας, 9 μ.μ.): Την Κυριακή 27 Ιούλη «Η Ζωή Είναι Ωραία».

ΕΥΟΣΜΟΣ (πλατεία): Αύριο Σάββατο «Apt pupil». Την Κυριακή 27 Ιούλη «Django Ο τιμωρός».

Σημερινές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Πληθαίνουν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ σε μικρές πόλεις και γειτονιές τις επόμενες μέρες. Αναλυτικά, τέτοιες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή ως εξής:

Στο Αιγίνιο Πιερίας, στο Πολύκεντρο, σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., γίνεται εκδήλωση με αφιέρωμα από τις Μαθητικές Οργανώσεις Πιερίας της ΚΝΕ στα 40 χρόνια Φεστιβάλ, ομιλία από τον Αντώνη Παπαδόπουλο, γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Πιερίας της ΚΝΕ και συναυλία από συγκροτήματα της περιοχής.

Στην Τσαριτσάνη Λάρισας θα γίνει εκδήλωση στην πλατεία του χωριού σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. και θα περιλαμβάνει παρουσίαση του βιβλίου «292 ημέρες μετά το Γράμμο - Βίτσι» του Γιώργη Τρικαλινού, πολιτική ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Στη Νάουσα θα γίνει εκδήλωση στο πάρκο, σήμερα Παρασκευή, με συζήτηση για την ανεργία και προβολή ταινίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ