ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γιορτάζοντας τα 89 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη

Το μουσείο Μίκη Θεοδωράκη
Το μουσείο Μίκη Θεοδωράκη
Δεν μπορεί παρά να είναι ξεχωριστή η επετειακή συναυλία για τα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη που κλείνει 89 χρόνια ζωής! Κι όταν μάλιστα πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Ζάτουνα Αρκαδίας, στον τόπο εξορίας του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, και να περιλαμβάνει, κατά βάση, έργα που ο Μίκης εμπνεύστηκε εκείνα τα χρόνια! Η μουσική αυτή εκδήλωση - «φόρος τιμής» θα λάβει χώρα ανήμερα στα γενέθλια του μεγάλου συνθέτη, την Τρίτη 29 Ιούλη στις 9 το βράδυ, στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Μίκης Θεοδωράκης Ζάτουνας, στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Στη συναυλία, με μουσικό κορμό τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», θα συμμετάσχει πλήθος καλλιτεχνών: Ο Λάκης Χαλκιάς, ο Μπάμπης Τσέρτος, η Νάντια Καραγιάννη, ο Κώστας Πατσιάς, η Μπέττυ Χαρλαύτη, ο Νίκος Καραγιάννης και η Μαργαρίτα Γκινοσάτη. Τα τραγούδια που θα ακουστούν θα προέρχονται κύρια από έργα που συνέθεσε ο Μίκης στην εξορία στη Ζάτουνα, από τον Αύγουστο του 1968 ως τον Οκτώβρη του 1969. Εργα που περιλαμβάνονται σε 11 συλλογές που φέρουν την ονομασία «Αρκαδίες» και θεωρούνται από τους σημαντικότερους κύκλους τραγουδιών στην εργογραφία του συνθέτη. Στη συναυλία θα ακουστούν ακόμη και άλλα γνωστά τραγούδια του δημιουργού.

Η μουσική αυτή επετειακή εκδήλωση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Μίκης Θεοδωράκης Ζάτουνας και στηρίζεται από το Δήμο Γορτυνίας.

Ο Μίκης και τα παιδιά του στη Ζάτουνα
Ο Μίκης και τα παιδιά του στη Ζάτουνα
Το Μουσείο Μίκης Θεοδωράκης Ζάτουνας, που αναμορφώθηκε προσφάτως, πλημμυρίζει από μελωδίες του συνθέτη και ζωντανεύει μέσα από τα εκθέματά του, αλλά και με τις παράλληλες εκδηλώσεις του, την ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους Ελληνες μουσικούς δημιουργούς που βρίσκονται ακόμη στη ζωή. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι φυσικά ελεύθερη για το κοινό, που για πληροφορίες και λεπτομέρειες καλό θα είναι να επικοινωνήσει με την κα. Α. Μαλλούχου στο τηλέφωνο 210.6823.150.

Παραδοσιακή ελληνική φορεσιά

Η σκηνογράφος - ενδυματολόγος και πρόεδρος του - διακεκριμένου με διεθνές βραβείο για πρότυπα μουσεία - Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, στο Ναύπλιο, Ιωάννα Παπαντωνίου, την Κυριακή (11 π.μ. - 1 μ.μ.) θα ξεναγήσει τους επισκέπτες της έκθεσης «Αχνάρια μεγαλοπρέπειας. Μια νέα ματιά στην παράδοση της ελληνικής γυναικείας φορεσιάς», που παρουσιάζει το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254). Στην έκθεση περιλαμβάνονται γυναικεία ενδύματα από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος - Μουσείου. Δύο ενδύματα ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη. Η έκθεση αφιερώνεται στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του μουσείου, στα σαράντα χρόνια του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και στη μνήμη της Κούλας Λαιμού. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Ιωάννας Παπαντωνίου και η σκηνογραφική επιμέλεια του Σταμάτη Ζάννου.

Η έκθεση επικεντρώνεται στην εξέλιξη των τοπικών φορεσιών του ελλαδικού χώρου γύρω στο 18ο αι., εντοπίζοντας κατάλοιπα ενδυματολογικών σχημάτων μιας περιόδου με ελάχιστες σχετικές πληροφορίες. Τα σχήματα αυτά αποτέλεσαν τη βάση για ό,τι επρόκειτο να ακολουθήσει στα μέσα του 19ου αι., όταν με τα ρομαντικά κινήματα αποκρυσταλλώθηκαν οι τοπικές φορεσιές στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και αλλού.

Εισιτήρια: Ενήλικες 5 ευρώ, παιδιά 2,5 ευρώ. Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη, Tετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή 10 π.μ. - 3 μ.μ. Δευτέρα, Σάββατο κλειστά.

«Η κοιμωμένη ξύπνησε»... και περιοδεύει

Το «Θέατρο του Νέου Κόσμου», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου, θα παρουσιάσει αυτήν την Κυριακή (9.30 μ.μ.) το έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου «Η κοιμωμένη ξύπνησε», εμπνευσμένο από το κλασικό παραμύθι «Η ωραία κοιμωμένη».

Τι θα γινόταν αν η πριγκίπισσα του παραμυθιού ξυπνούσε στην εποχή μας; Ποιος θα της έδινε το φιλί και πώς θα επιβίωνε στο σημερινό κόσμο;Η «κοιμωμένη» είναι μια κοπέλα του σήμερα, που δουλεύει σκληρά για να βγάλει το ψωμί της και κερδίζει με το σπαθί της τον έρωτα.

Μια ιστορία ενηλικίωσης, ένα έργο σκανδαλιάρικο όσο και ανθρώπινο, μια παράσταση με καλαισθησία και χιούμορ, για παιδιά όλων των ηλικιών. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Σκηνικά - κοστούμια: Κλερ Μπρέισγουελ. Μουσική: Σπύρος Γραμμένος. Κίνηση: Ξένια Θεμελή. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Αμαλία Αρσένη, Ανθή Ευστρατιάδου, Χρήστος Πίτσας, Σταύρος Σβήγκος, Ευαγγελία Συριοπούλου, Ορέστης Τζιόβας, Φωτεινή Τιμοθέου.

Εκθεση Β. Διονυσόπουλου

Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα διαρκέσει η έκθεση, αλλά και τα μαθήματα κεραμικής και ψηφιδωτού του εξαιρετικού ζωγράφου Βασίλη Διονυσόπουλου, στο εργαστήρι που έχει στη Μεθώνη (περιοχή Αγ. Γεώργιος, τηλ.: 697.6320.326 / 272.3031.596, email: basilispdionysopoulos@hotmail.com, www.dionysopoulos.wix.com / dionysopoulos).

Ο Β. Διονυσόπουλος, μετά από τις σπουδές του στην ΑΣΚΤ, επί πολλά χρόνια δίδαξε εικαστικές τέχνες σε ΤΕΙ και πολιτιστικούς οργανισμούς (δημόσιους και δημοτικούς). Στο ενεργητικό του έχει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, καθώς και τρία βραβεία. Από το 2002 ζει, δημιουργεί και διδάσκει στη Μεθώνη.

Τζαζ στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο

Τζαζ βραδιά με το γαλλικό νεανικό γκρουπ «Groove Catchers» την Κυριακή 27 Ιούλη στις 9:30 το βράδυ στο μνημείο του 17ου αιώνα Πύργο Μπαζαίου, στην ενδοχώρα της Νάξου (12ο χλμ. Οδού Χώρας - Αγιασσού, τηλ.: 228.5031.402). Το γκρουπ «Groove Catchers», με επιρροές τζαζ, ροκ και φανκ, γεννήθηκε το 2009 από τη συνάντηση τριών νέων μουσικών που σπούδαζαν σύνθεση στη Σχολή Jazz στην πόλη Τουρ της Γαλλίας, των Johan Barrer (τύμπανα), Antoine Guillemette (μπάσο) και Bastien Weeger (άλτο σαξόφωνο), και κέρδισε πολλές διακρίσεις σε διαγωνισμούς στη Γαλλία. Οταν ξεκίνησαν οι διεθνείς περιοδείες, προστέθηκε στο γκρουπ και ο Julien Stella που παίζει μπάσο κλαρινέτο και beat box. Γενική είσοδος 10 ευρώ.

Με τη δύναμη της ποίησης

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής και ο ερμηνευτής Θοδωρής Βουτσικάκης περιοδεύουν σε επιλεγμένα φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους με τον κύκλο τραγουδιών «Αισθηματική Ηλικία», που αποτελεί την πρόσφατη δισκογραφική τους κυκλοφορία. Οι Σπέτσες στις 30 του Ιούλη (5ο Φεστιβάλ Μπουμπουλίνας) και η Κυπαρισσία στις 3 Αυγούστου (Apollo Resort Art) αποτελούν τους πρώτους δύο προορισμούς, με ελεύθερη είσοδο.

Η «Αισθηματική Ηλικία» αποτελείται από τραγούδια σε ποίηση και στίχους των Νίκου - Αλέξη Ασλάνογλου, Ναπολέοντος Λαπαθιώτη, Μιχάλη Γκανά και Σωτήρη Τριβιζά. Το βιβλίο - cd «Αισθηματική Ηλικία» αποτελεί τον έβδομο προσωπικό δίσκο του συνθέτη Δ. Μαραμή και πρώτη δισκογραφική εμφάνιση του ερμηνευτή Θ. Βουτσικάκη. Η «Αισθηματική Ηλικία» είναι η εποχή της αθωότητας, όταν η καρδιά είναι ακόμα τόσο αγνή, ώστε να μπορεί να πιστεύει στον έρωτα, στα όνειρα και στα παραμύθια. Σε πλήρη αντίθεση με την εποχή μας, την εποχή των ψυχρών αριθμών, ο συνθέτης ενορχηστρώνει ένα έργο που υλικά του είναι το ανόθευτο αίσθημα, η δύναμη των ονείρων, η αγνότητα των παραμυθιών, η διεισδυτικότητα της ποίησης. Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις του πολιτιστικού φορέα: «Η Τέχνη στο Παλιό Λιτρίβι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ