ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συγκρότησαν σωματείο οι εργαζόμενοι στην «Cosco»

Με μαζική συμμετοχή στις πρώτες εκλογές, εξέλεξαν προσωρινή διοίκηση

Οι εγκαταστάσεις της «Cosco» στο λιμάνι του Πειραιά
Οι εγκαταστάσεις της «Cosco» στο λιμάνι του Πειραιά
Υστερα από τη μαζική Γενική Συνέλευση, που έκαναν την Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, όπου αποφασίστηκε η ίδρυση σωματείου, οι εργαζόμενοι στους εργολάβους της «Cosco» προχώρησαν την Πέμπτη σε εκλογές για την ανάδειξη προσωρινής διοίκησης. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν επίσης μαζική, παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς από την πλευρά των εργολάβων. Η έγκριση του σωματείου εκκρεμεί στο Πρωτοδικείο.

Η προσωρινή διοίκηση αναλαμβάνει να μαζικοποιήσει και άλλο το νέο σωματείο, να το οδηγήσει σε εκλογές και να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους εργολάβους για τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, όπως η διαμόρφωση των μισθών και τα διάφορα επιδόματα.

Η ίδρυση σωματείου ήταν από τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης που έγινε την περασμένη Παρασκευή στις εγκαταστάσεις της «Cosco», όταν οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε αποχή από την εργασία και νέκρωσαν την παραγωγή μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου. Κάτω από την πίεση του αγώνα, οι εργολάβοι, που συνεργάζονται με την «Cosco», υποχρεώθηκαν να δεσμευτούν για ορισμένα από τα αιτήματά τους και συγκεκριμένα:

-- Οσοι από τους εργαζόμενους έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί από τον αρμόδιο φορέα, αποκτούν την ειδικότητα του λιμενεργάτη, με ταυτόχρονη τροποποίηση της αναγγελίας στην Επιθεώρηση Εργασίας και τροποποίηση της ατομικής τους σύμβασης και ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Για όσους δεν έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί, αναλαμβάνεται η δέσμευση να εκπαιδευτούν εντός διμήνου και στη συνέχεια να αλλάξει η σύμβασή τους και να μπουν στα ΒΑΕ.

-- Σε περίπτωση «ατυχήματος», οι πιστοποιημένοι τραυματιοφορείς θα γνωματεύουν για την αναγκαιότητα να κληθεί ασθενοφόρο και να μεταφερθεί ο τραυματίας σε κρατικό νοσοκομείο ή με ιδιωτικό μεταφορικό μέσο σε ιδιωτικό νοσοκομείο («Μetropolitan»), με το οποίο υπάρχει σύμβαση για κάλυψη των εργατικών ατυχημάτων.

-- Στο εξής, η «πόστα» θα αυξάνεται από 4 σε 5 άτομα, εφόσον κρίνεται απαραίτητο από τους επόπτες εργασίας της «Diakinisis Port» (σ.σ. εργολάβος) και τον προϊστάμενο βάρδιας της «ΣΕΠ ΑΕ», χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη μείωση άλλης «πόστας» στην ίδια βάρδια από 4 σε 3 άτομα.

-- Θα υπάρξει ειδική εκπαίδευση των εργαζομένων μέσα στο επόμενο δίμηνο πάνω στην ασφαλή καβοδεσία.

-- Τέλος, θα συγκροτηθεί επιχειρησιακή επιτροπή, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, η οποία θα συναντάται με εκπρόσωπο της «ΣΕΠ ΑΕ» και της «Diakinisis Port» ανά δεκαπενθήμερο για θέματα που έχουν σχέση με την εργασία στους προβλήτες.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απαιτεί την επαναπρόσληψη συνδικαλιστή

Η εταιρεία αρνείται ότι τον απέλυσε ανήμερα της πανελλαδικής απεργίας στις 13/6/2013

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη. Στο μέσο ο Κώστας Στεργίου
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη. Στο μέσο ο Κώστας Στεργίου
Την άμεση επαναπρόσληψη συνδικαλιστή, μέλους της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας, που είχε απολυθεί από την εταιρεία «ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ» και η εταιρεία αρνείται να τον επαναπροσλάβει, παρά το γεγονός ότι έχει δικαιωθεί και δικαστικά, ζήτησε η διοίκηση του συνδικάτου σε συνέντευξη Τύπου. Τα γεγονότα, όπως καταγγέλθηκαν από τον Κώστα Στεργίου, πρόεδρο του Συνδικάτου, είναι τα εξής:

Στις 13/6/2013, ημέρα πανελλαδικής απεργίας από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, η εταιρεία «Κιολεΐδης» κοινοποίησε στο σπίτι του συνδικαλιστή την απόλυσή του. Για την ίδια μέρα ήταν προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της βιομηχανίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρότασή της για ατομικές συμβάσεις με μείωση 30%. Την επομένη της απόλυσης, η πλειοψηφία των εργαζομένων υπέγραψε ατομικές συμβάσεις, έχοντας το πιστόλι στον κρόταφο.

Ανάμεσα στις άλλες ενέργειες που έκανε για την ανάκληση της απόλυσης, το Συνδικάτο προσέφυγε και στη δικαιοσύνη. Η υπόθεση συζητήθηκε στις 7 Μάρτη και στις 23 Μάη βγήκε η απόφαση, η οποία έκρινε την απόλυση παράνομη και καταχρηστική και καλούσε την εταιρεία να επαναπροσλάβει το συνάδελφο στην προηγούμενη εργασιακή του σχέση.

Παρά το γεγονός ότι η δικαστική απόφαση κοινοποιήθηκε στην εταιρεία από τις 14 Ιούλη, η διεύθυνση της βιομηχανίας απαγόρευσε την είσοδο στο συνδικαλιστή, όταν την επόμενη μέρα πήγε κανονικά στην εργασία του. Το ίδιο έγινε και τις επόμενες μέρες. Για το θέμα υπήρξε ακόμα και εισαγγελική παρέμβαση, με το δικηγόρο της εταιρείας να απαντάει ότι ο συνδικαλιστής δεν επαναπροσλαμβάνεται επειδή ο «Κιολεΐδης» δεν έχει αντικείμενο να τον απασχολήσει!

«Ολοι οι μηχανισμοί του αστικού κράτους είναι φτιαγμένοι για να εξυπηρετούν την τάξη που κατέχει την εξουσία, δηλαδή τους βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες και άλλους, άσχετα αν μερικές φορές εκδίδουν και θετικές αποφάσεις», σημείωσε ο Κ. Στεργίου στη συνέντευξη και πρόσθεσε: «Για μας είναι καθαρό, και επιβεβαιωνόμαστε γι' αυτό, ότι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο όπλο που έχουμε είναι η δύναμη της οργάνωσής μας η οποία θα συγκρουστεί στους χώρους δουλειάς με τους βιομήχανους».

ΡΟΔΟΣ
Την κήρυξη απεργίας για όλο το νησί ζητάει το ΠΑΜΕ

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας αποφάσισε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, στην τελευταία του Συνεδρίαση, την Τρίτη 22/7, με αιτήματα την εξόφληση των δεδουλευμένων, την υποχρεωτική εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλους τους εργοδότες ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη της εργοδοτικής ένωσης που τις υπογράφει και την επαναφορά του επιδόματος ανεργίας των εποχιακών ξενοδοχοϋπαλλήλων στο προηγούμενο καθεστώς.

Στη συνεδρίαση, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συμφώνησαν με την απεργία, πρότειναν όμως όλη διαδικασία να περάσει από Γενική Συνέλευση, καλά προετοιμασμένη, όπου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα πάρουν την οργάνωση της κινητοποίησης στα χέρια τους. Επίσης, ζήτησαν να διευρυνθεί το πλαίσιο των αιτημάτων, καθώς αυτή την περίοδο προετοιμάζονται νέα αντεργατικά μέτρα, ξανανοίγει το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει νόμο για την περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης.

Οι προτάσεις των εκλεγμένων του ΠΑΜΕ απορρίφθηκαν στο σύνολό τους. Σε μια παράλληλη προσπάθεια να γενικευθεί η απεργία και σε άλλους κλάδους με μεγάλα προβλήματα αυτή την εποχή, οι εκλεγμένοι με τη στήριξη του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου έστειλαν ανοιχτή επιστολή στη διοίκηση του ΕΚ Ρόδου, με την οποία ζητάνε να μετατραπεί σε παρροδιακή η απεργία που κήρυξαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.

Σημειώνουν μεταξύ άλλων στην επιστολή: «Είναι δεδομένο ότι ο Επισιτισμός - Τουρισμός αποτελεί το μαζικότερο κλάδο της περιοχής και συμπεριλαμβάνει εργαζόμενους που εκπροσωπούνται και από άλλα Σωματεία όπως τους ξεναγούς, τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, τους οδηγούς ταξί, που όλοι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, περισσότερο οξυμένα τη φετινή τουριστική περίοδο, παρά τις θεαματικές αυξήσεις στις αφίξεις και τα έσοδα όπως αποκαλύπτουν τα καθημερινά δημοσιεύματα του τοπικού και πανελλαδικού Τύπου.

Επιπλέον, η περιοχή μας αποτελεί μια από τις περιοχές - πιλότο για την κατάργηση του θεσμού της κυριακάτικης αργίας, όχι μόνο φυσικά στα εμπορικά καταστήματα, αλλά γενικότερα (ήδη μεγάλες τράπεζες κάνουν σχετικές προετοιμασίες). Με δεδομένα τα παραπάνω σας καλούμε να συγκαλέσετε άμεσα τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου με θέμα συζήτησης τη μετατροπή της απεργίας που αποφάσισε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων σε παρροδιακή».

Απολύθηκαν 11 ναυτεργάτες στην Καβάλα

Η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη απόλυση 11 ναυτεργατών, που απασχολούνταν στο Ε/Γ-Ο/Γ «Στέλιος Φιλιάγκος». Οι ναυτεργάτες έπεσαν θύμα του ανταγωνισμού ανάμεσα στις εταιρίες της Κοινοπραξίας που εκτελεί τα δρομολόγια ανάμεσα σε Καβάλα και Θάσο.

Ωστόσο, δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι οι απολύσεις έρχονται λίγες μέρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου στη Θάσο, που καταδίκασε συνδικαλιστές και συνταξιούχους ναυτεργάτες επειδή συμμετείχαν σε πανελλαδική απεργία για τα δικαιώματά τους.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Με τον καταφανέστερο τρόπο αποδεικνύεται το πού τελικά οδηγεί και ποιος πληρώνει το τίμημα της ελεύθερης αγοράς και της ανταγωνιστικότητας. Σε χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, απολύσεις, εντατικοποίηση της εργασίας, δημιουργία εργασιακών χώρων - κάτεργων, βάζοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο εργαζόμενους και επιβατικό κοινό από την πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος.

Αυτές οι πρακτικές πρέπει να βρουν την καθολική αντίδραση και καταδίκη των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας. Οργάνωση και αγώνας για να ανατραπούν τα σχέδια της εργοδοσίας. Να παρθούν πίσω τώρα οι απολύσεις. Αγώνας για ασφαλείς, σύγχρονες, θαλάσσιες συγκοινωνίες, που να εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των εταιρειών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ