ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΕΚΑ - ΣΕΒ
«Συγκριτικό πλεονέκτημα» η ακόμα μεγαλύτερη περιβαλλοντική υποβάθμιση

Λύνει τα χέρια του κεφαλαίου το «πρωτόκολλο συνεργασίας» για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που υπέγραψαν κυβέρνηση - βιομήχανοι

«Η περιβαλλοντική αδειοδότηση, που μέχρι σήμερα ήταν ανάχωμα των επενδύσεων και των νέων θέσεων εργασίας, θέλουμε να αποτελέσει το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας χώρας», σύμφωνα με τον Γ. Μανιάτη. Αρα άρση κάθε προστασίας...
«Η περιβαλλοντική αδειοδότηση, που μέχρι σήμερα ήταν ανάχωμα των επενδύσεων και των νέων θέσεων εργασίας, θέλουμε να αποτελέσει το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας χώρας», σύμφωνα με τον Γ. Μανιάτη. Αρα άρση κάθε προστασίας...
Πρωτόκολλο συνεργασίας για τη «διαρκή βελτίωση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων» υπέγραψαν χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, με στόχο να λυθούν ακόμα περισσότερο τα χέρια του κεφαλαίου ακόμα και από τους ελάχιστους περιβαλλοντικούς περιορισμούς που έχουν απομείνει μετά τις απανωτές αντιπεριβαλλοντικές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων όλου του προηγούμενου διαστήματος. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο του «πρωτοκόλλου συνεργασίας» του υπουργείου με τον ΣΕΒ, «η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης αποτελεί βασικό προσδιοριστικό παράγοντα φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος (...) συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή δυναμική και την ανταγωνιστικότητα της χώρας». Σε «απλή επιχειρηματική μετάφραση», αυτό σημαίνει: Λύστε μας τα χέρια από την περιβαλλοντική προστασία για να επενδύσουμε και να κερδοφορήσουμε. Χτύπημα λοιπόν στη προστασία του περιβάλλοντος παρά το οτι είναι προστασία της Δημόσιας Υγείας. Αλλά η περιβαλλοντική προστασία έχει κόστος για τους καπιταλιστές

Στο ίδιο κείμενο αναγνωρίζεται η σημασία που είχε για τη ντόπια αστική τάξη ο νόμος 4014/2011, με τον οποίο άνοιξε ο δρόμος για την αποφασιστική υποβάθμιση της όποιας περιβαλλοντικής προστασίας υπήρχε ως τότε, ενώ παράλληλα αντανακλώνται οι συνεχείς πιέσεις των μονοπωλίων για ακόμα πιο γενικευμένη εφαρμογή του. Σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Παρόλο που με την εφαρμογή των διατάξεων του κεφαλαίου Α του Νόμου 4014/2011 "Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων" επιτεύχθηκε σε σημαντικό βαθμό η απλοποίηση, η συντόμευση και ο εξορθολογισμός των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων και δραστηριοτήτων (...) εντούτοις εξακολουθούν να εκκρεμούν ακόμη, τόσο η έκδοση σημαντικών διατάξεων για τη θεσμική ολοκλήρωσή του (...) για την ολοκλήρωση των οποίων είναι σκόπιμη η συνεργασία με την επιχειρηματικότητα».

Δε θέλουν προστασία περιβάλλοντος

Σε αυτά τα πλαίσια, με στόχο όπως επισημαίνεται τη «βιώσιμη ανάπτυξη», την «ασφάλεια του επενδυτή» και «τη διαμόρφωση κοινής γλώσσας (...) μεταξύ δημόσιας διοίκησης, πολιτείας και επιχειρηματικότητας», συμφωνήθηκε η δημιουργία μεικτής 9μελούς «Μόνιμης Επιτροπής Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης», με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα και άλλων 4 εκπροσώπων του υπουργείου, καθώς και 4 εκπροσώπων του ΣΕΒ, οι οποίοι θα επιλέγονται με κριτήριο το «βαθμό συμμετοχής του κλάδου στο ΑΕΠ» και τη «συχνότητα έκθεσής τους στις αδειοδοτικές διαδικασίες» (ενδεικτικά αναφέρονται εκπρόσωποι βιομηχάνων από τους κλάδους του τσιμέντου, της χαλυβουργίας, του μετάλλου κ.ά.).

Πάγια επιδίωξη του κεφαλαίου είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη συρρίκνωση των περιβαλλοντικών προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν οι δραστηριότητές του και η ελαχιστοποίηση του χρόνου και των διαδικασιών που απαιτούνται για να εξασφαλίζει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αστικές κυβερνήσεις έχουν ήδη καταργήσει για μια σειρά δραστηριότητες την υποχρέωση για μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αντικαθιστώντας τες σε πολλές περιπτώσεις από ένα είδος... υπεύθυνων δηλώσεων των επιχειρηματιών, οι οποίοι... «αυτοδεσμεύονται» ότι πληρούν τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις!

Χαρακτηριστικές ως προς αυτές τις στοχεύσεις της κυβέρνησης και των βιομηχάνων ήταν οι δηλώσεις του Γ. Μανιάτη μετά την υπογραφή του «πρωτοκόλλου συνεργασίας» ΥΠΕΚΑ - ΣΕΒ: «Η περιβαλλοντική αδειοδότηση, που μέχρι σήμερα ήταν ανάχωμα των επενδύσεων και των νέων θέσεων εργασίας, θέλουμε να αποτελέσει το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας χώρας (...) που με διαφάνεια και ταχύτητα αδειοδοτεί περιβαλλοντικά»...

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Στα 214,8 δισ. ευρώ ο τραπεζικός δανεισμός

Στα 214,8 δισ. ευρώ καταγράφηκαν τον Ιούνη του 2014 τα υπόλοιπα των τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Σε ετήσια βάση καταγράφεται μείωση 3,5%, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα ποσά από τις αποπληρωμές δανείων υπερβαίνουν τα ποσά των νέων χορηγήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Τράπεζα της Ελλάδος, τα χρωστούμενα από τα νοικοκυριά εμφανίζονται να φτάνουν στα 99,8 δισ. ευρώ (μείωση 3% σε ετήσια βάση). Ειδικότερα, τα 70,6 δισ. ευρώ αφορούν σε στεγαστικά δάνεια (-3,2%), τα 27,7 δισ. ευρώ σε καταναλωτικά (-2,7%) και 1,5 δισ. ευρώ σε λοιπές κατηγορίες.

Τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων εμφανίζονται στα 101,7 δισ. ευρώ (-4,7%), ενώ ειδικότερα στην κατηγορία «ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις» εμφανίζονται υπόλοιπα 13,3 δισ. ευρώ (ετήσια αύξηση 1,5%).

Σε ό,τι αφορά το ύψος των συνολικών τραπεζικών καταθέσεων (επιχειρήσεων και νοικοκυριών) εμφανίζεται αύξηση, από τα 162,1 δισ. ευρώ στα τέλη Μάη στα 163,2 δισ. ευρώ στα τέλη Ιούνη. Η αύξηση αυτή φέρνει το ύψος των καταθέσεων κοντά στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές του 2014, ωστόσο απέχει πάρα πολύ από το να καλύψει τη μείωση των καταθέσεων κατά περίπου 70 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Πουλάνε τώρα ό,τι ήδη είχαν κάψει

Ανακοίνωση της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ για την πώληση 15.000 στρεμμάτων δασικής γης

Με αφορμή την πώληση 15.000 στρεμμάτων στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ζακύνθου η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ επισημαίνει ανάμεσα σ' άλλα τα εξής:

Τα τελευταία χρόνια σε όλους τους δασικούς ορεινούς όγκους της Ζακύνθου ξεσπούσαν πυρκαγιές, που στόχο είχαν να καούν τα δασικά οικοσυστήματα και στην πορεία να αποχαρακτηριστούν και να εμπορευματοποιηθούν, αυτό αποδεικνύεται και από αυτήν την εξέλιξη. Αυτό είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης της Ελλάδας και της πολιτικής ΕΕ - άρχουσας τάξης, που στοχεύει στη θωράκιση της κερδοφορίας των ομίλων.

Βασικοί άξονες της πολιτικής αυτής είναι η εμπορευματοποίηση της γης και των δασών, οι ιδιωτικοποιήσεις και πάνω απ' όλα η πολιτική φθηνότερης εργατικής δύναμης. Η κρατική πολιτική αντιμετωπίζει τις επενδύσεις στα δάση ως μία ακόμα διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλιακών ομίλων. Ταυτόχρονα, η ιδιωτικοποίηση κρατικών δασικών εκτάσεων αποτελεί και μια μέθοδο κρατικής χρηματοδότησης των μονοπωλίων, αφού οι σχετικές επενδύσεις γίνονται με εξαιρετικά μικρές δαπάνες για τη γη.

Η πολιτική της ΕΕ, το ευρωενωσιακό πλαίσιο της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης, οι οδηγίες για τα δασικά συστήματα και τελευταία το 7ο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Δράσης εξυπηρετούν την ανάγκη των ομίλων να κάνουν «πράσινες» μπίζνες στα δάση. Αναδεικνύουν το ρόλο της ΕΕ ως πυλώνα στήριξης της εξουσίας της άρχουσας τάξης και της κερδοφορίας των ομίλων.

Εχουν τεράστιες ευθύνες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προωθούν διαχρονικά αυτή την πολιτική, όπως επίσης ευθύνες έχουν και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αφού στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ για να κερδοφορούν ακόμα περισσότερο οι μονοπωλιακοί όμιλοι σε βάρος και του περιβάλλοντος. Ο κάθε νόμος που ψηφίζεται αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην εμπορευματοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων και του δημόσιου πλούτου, έρχεται να άρει όλα τα εμπόδια για τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου. Παραδίδει τα δασικά οικοσυστήματα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε ολόκληρες περιοχές με διαδικασίες «fast - track» αλλάζουν οι χρήσεις γης, σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα του δασικού πλούτου, με αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.

Στα Ιόνια νησιά αυτό που ισχύει, ότι δήθεν τα δάση είναι ιδιόκτητα με βενετσιάνικους τίτλους, για το ΚΚΕ δεν ισχύει. Τα δάση, τα δασικά οικοσυστήματα είναι δημόσια, δεν είναι ιδιόκτητα.

Οι κάτοικοι των ορεινών χωριών δεν πρέπει να αποπροσανατολίζονται ότι θα έχουν ωφέλεια από την καπιταλιστική ανάπτυξη της περιοχής, οι όποιοι εργαζόμενοι βρουν δουλειά, θα είναι σε συνθήκες γαλέρας, όπως συμβαίνει στους περισσότερους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Επίσης θα έχει επιπτώσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους, στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και στην κτηνοτροφία, αφού ένα μεγάλο μέρος τους θα καταστραφεί από την καπιταλιστική αυτή ανάπτυξη, αφού κτηνοτροφία και αγροτική παραγωγή δε συμβαδίζουν με την τουριστική ανάπτυξη.

(...) Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους. Τονίζει την ανάγκη να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας (...) Με εφαλτήριο την πάλη για τη διασφάλιση των δασικών συστημάτων, την αποτροπή της επέκτασης της δράσης των μονοπωλιακών ομίλων στα δάση, την απόσυρση του νέου νόμου για τα δάση, την ανατροπή της δασοκτόνας κρατικής πολιτικής και των αντιλαϊκών νόμων, που καταστρέφουν τα δάση, ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις μας. Οργανώνουμε τον αγώνα μας, με στόχο την κοινωνικοποίηση της γης και του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και την αξιοποίησή τους κάτω από επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, για την ολόπλευρη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε κατοικία, αναψυχή, εργασία, διακοπές (...).

Θα εκδοθούν στην Ελλάδα

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο εκδόσεων του Λονδίνου αποφάσισε προχτές, ύστερα από τριήμερη ακροαματική διαδικασία, να κάνει δεκτό το αίτημα των ελληνικών αρχών για την έκδοση στην Ελλάδα του Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα, που κατηγορούνται από τις ελληνικές αρχές για αδικήματα σχετικά με τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ