ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χρεοκοπία των μοντέλων διαχείρισης στο πλαίσιο του συστήματος

Παρέμβαση του Ν. Καραθανασόπουλου, μέλους της ΚΕ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, στη Βουλή για τις εξελίξεις στην οικονομία της Αργεντινής

Παρέμβαση στη Βουλή για τις εξελίξεις στην οικονομία της Αργεντινής και τη σχετική αντιπαράθεση ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ, έκανε χτες ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Σε αυτή σημείωσε: «Αυτό το οποίο επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις στην Αργεντινή είναι η χρεοκοπία και των δύο μοντέλων, στο πλαίσιο της διαχείρισης του συστήματος. Και βέβαια δεν μπορούμε παρά να υπογραμμίσουμε την υποκρισία τόσο των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ότι οι εξελίξεις στην Αργεντινή επιβεβαιώνουν τη δική τους επιλογή, το δικό τους μοντέλο, το οποίο όμως έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα και τα βιώνουν καθημερινά ευρύτερα λαϊκά στρώματα, δηλαδή τις συνθήκες φτώχειας, εξαθλίωσης, της επιδείνωσης της θέσης της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, συνθήκες οι οποίες βεβαίως δεν είναι προσωρινές, αλλά θα είναι μόνιμες και το επόμενο χρονικό διάστημα, στο διάστημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στο όνομα της διατήρησής της. Οσο και την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλων όσοι υπερασπίζονται το μοντέλο της Αργεντινής, γιατί μια τόσο πλούσια χώρα έχει τόσο φτωχούς ανθρώπους, έναν τόσο φτωχό λαό. Από αυτήν την άποψη, μας προξένησε εντύπωση η αναφορά του κ. Βούτση ότι πρέπει να εκφραστεί αλληλεγγύη στην κυβέρνηση της Αργεντινής. Σε μία κυβέρνηση η οποία κάνει αυτές τις επιλογές για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Αργεντινής και η οποία κυβέρνηση της Αργεντινής έχει ευθύνες για τις συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης που βιώνει ο λαός της.

Ετσι λοιπόν, και στις δύο περιπτώσεις - και στο μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και στο μοντέλο της Αργεντινής - υπάρχει μία κοινή συνισταμένη: Η υπεράσπιση, είτε με τη μία μορφή είτε με την άλλη, των συμφερόντων του κεφαλαίου. Γι' αυτό υπάρχει κι αυτός ο τσακωμός, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, για το ποιος καλύτερα μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας μας. Και από αυτήν την άποψη αδιαφορούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, γιατί και οι δύο αυτές επιλογές οδηγούν το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η μόνη διέξοδος για τους λαούς, τον ελληνικό λαό και το λαό της Αργεντινής και όχι μόνο, είναι ν' απαλλαγούν από τους δυνάστες τους, δηλαδή την αστική τάξη, τους εκμεταλλευτές τους. Μόνο έτσι μπορούν ν' απαλλαγούν από το χρέος, από την ανεργία, από τη φτώχεια και την εξαθλίωση».

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Στον ίδιο φαύλο κύκλο του καπιταλισμού ο λαός

Σε καθεστώς «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» μετά από την αποτυχία επίτευξης συμβιβασμού της αστικής κυβέρνησης με τα λεγόμενα «επενδυτικά κεφάλαια - γύπες»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Τελικά οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αργεντινής και τους δανειστές της, που δεν μπήκαν στη διαδικασία «κουρέματος» χρέους το 2005 και το 2010, ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία τα ξημερώματα της Πέμπτης. Η αστική κυβέρνηση διαπραγματευόταν στη Νέα Υόρκη με εκπροσώπους αμερικανικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), NML Capital και Aurelius Management, αμερικανικά τραπεζικά ιδρύματα που δε συμμετείχαν στα προηγούμενα «κουρέματα», δηλαδή ανήκουν στο 7% των δανειστών που είχαν αργεντίνικα ομόλογα, αλλά δε δέχτηκαν να μειωθεί η αξία τους. Τώρα αυτά τα ιδρύματα, που χαρακτηρίζονται και «κοράκια» ή «γύπες» (που βέβαια είναι μια κανονικότατη λειτουργία στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος), ζητάνε περίπου 1,5 δισ. δολάρια, δηλαδή να πληρωθούν στο ακέραιο για ομόλογα που σήμερα έχουν υποτιμηθεί πλήρως, επιδιώκοντας να πάρουν πίσω μαζί με τους τόκους έως και 1.600%.

Η αργεντίνικη κυβέρνηση ήθελε να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους, επιμήκυνση αποπληρωμής και πρόσφερε σε αυτά τα... ευαγή ιδρύματα μέχρι και κέρδος 300%, ωστόσο ούτε αυτό έγινε δεκτό και έτσι, όπως λέγεται, η χώρα βαδίζει σε «ελεγχόμενη χρεοκοπία», αφού εμφανίζεται ν' αδυνατεί να πληρώσει το χρέος. Βεβαίως η χρεοκοπία είναι ήδη δεδομένη για το λαό που, παρά το διαφορετικό μείγμα αστικής διαχείρισης που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις των Κίρσνερ (αρχικά του προέδρου Νέστορ και στη συνέχεια μετά από το θάνατό του, της συζύγου του και σημερινής προέδρου Κριστίνα Φερνάντες), εξακολουθεί στην πλειοψηφία του να ζει σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης. Οι κυβερνήσεις αυτές στήριξαν το κεφάλαιο, προχώρησαν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και αναγνωρίζουν το χρέος της πλουτοκρατίας.

Η σημερινή εξέλιξη ουσιαστικά ξεκίνησε όταν στα μέσα του Ιούνη το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εξετάσει μια τελευταία προσφυγή της Αργεντινής, επικυρώνοντας απόφαση του Εφετείου της Νέας Υόρκης που την καταδίκαζε να πληρώσει όλο το ποσό του χρέους - 1,5 δισ. δολάρια - και μάλιστα ταυτόχρονα με τους άλλους δανειστές που είχαν δεχτεί το «κούρεμα». Ετσι, με απόφαση του δικαστηρίου πάγωσαν και οι πληρωμές της Αργεντινής μέσω των τραπεζών Bank of New York και Citibank προς τους άλλους πιστωτές, ύψους 532 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, αφού η καθυστέρηση πληρωμής και των πιστωτών με τα «κουρεμένα» ομόλογα μπορεί να εγείρει τη λεγόμενη «ρήτρα για ίση μεταχείριση», δηλαδή και αυτοί να ζητήσουν στο ακέραιο τα ομόλογα.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής λέει ότι θέλει να πληρώσει τους πιστωτές με τα «κουρεμένα» ομόλογα, αλλά δεν την αφήνουν, και λέει ότι θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τα «κοράκια». Ταυτόχρονα όλη αυτήν την τακτική την εμφανίζει ως υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, ενώ πρόκειται για παζάρια και επιδίωξη συμβιβασμών που εξυπηρετούν και πάλι την αστική τάξη της χώρας, με το λαό να «πληρώνει το μάρμαρο». Η υπόθεση της Αργεντινής δείχνει στην πράξη το φαύλο κύκλο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, το αδιέξοδο για τα λαϊκά στρώματα. Εξοδος από αυτόν το φαύλο κύκλο σημαίνει πάλη για κατάργηση της εξουσίας των μονοπωλίων, για εργατική - λαϊκή εξουσία, και αυτό σημαίνει ριζικές ανατροπές, αλλαγή τάξης στην εξουσία και όχι απλά μιας κυβέρνησης, όπως κι αν αυτή αυτοπαρουσιάζεται.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Ραγδαία η εξάπλωση του «Εμπολα»

Η ανυπαρξία υπηρεσιών δημόσιας υγείας έχει ολέθριες συνέπειες για τους φτωχούς λαούς της περιοχής

Κλινική περιποίησης ατόμων που νοσούν από «Εμπολα», στη Σιέρα Λεόνε. «Ταβάνι» ένα κομμάτι ύφασμα που συγκρατούν ξύλα
Κλινική περιποίησης ατόμων που νοσούν από «Εμπολα», στη Σιέρα Λεόνε. «Ταβάνι» ένα κομμάτι ύφασμα που συγκρατούν ξύλα
ΦΡΙΤΑΟΥΝ - ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Κατάσταση «έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία» κήρυξε χτες η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε, όπου ο πρόεδρος της χώρας Ερνεστ Μπάι Κορόμα ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι θα επιστρατεύσει τις δυνάμεις ασφαλείας για να τηρηθεί αυστηρά η καραντίνα στις εστίες του ιού «Εμπολα».

Την ίδια στιγμή, έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε και η κυβέρνηση της Λιβερίας, καθώς η πρόεδρος Ελεν Τζόνσον Σίρλιφ ανακοίνωσε ότι κλείνουν όλα τα σχολεία, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι τίθενται σε υποχρεωτική άδεια 30 ημερών, οι υπηρεσίες δε θα λειτουργήσουν προσωρινά, ώστε να απολυμανθούν. Ακόμα αποφασίστηκε το κλείσιμο υπαίθριων αγορών σε πολλές παραμεθόριες περιοχές, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο αποτέφρωσης των θυμάτων του ιού.

Ο ιός «Εμπολα» - από το 1976 που πρωτοεμφανίστηκε στη ΛΔ Κογκό - εμφανίζει σποραδικές εξάρσεις στη Δυτική Αφρική, όμως η φετινή επιδημία εξαπλώνεται ραγδαία και προκαλεί πλέον την ανησυχία και κρατών όπως η Βρετανία. Οι χώρες που έχουν «χτυπηθεί» πιο πολύ είναι οι Λιβερία, Σιέρα Λεόνε, Γουινέα και Νιγηρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μέχρι τις 23 Ιούλη έχουν επιβεβαιωθεί 1.300 κρούσματα. Από αυτά τα άτομα, 729 έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ στη Λιβερία μόνο ο αριθμός των νεκρών έχει ήδη φτάσει τους 130. Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι στο διάστημα 1976 - 2014 τα άτομα που είχε καταγραφεί ότι είχαν μολυνθεί ήταν λιγότερα από 1.000.

Ο ιός μεταδίδεται από το αίμα και σωματικές εκκρίσεις μολυσμένου ζώου ή ανθρώπου. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται τρεις περίπου βδομάδες μετά από την επαφή με τον ιό και περιλαμβάνουν μεγάλη αιμορραγία πολλών σωματικών οργάνων, υψηλό πυρετό και άλλα που μοιάζουν με αυτά της ελονοσίας ή της χολέρας. Η θνησιμότητα φτάνει μέχρι και 90%, ενώ ως τα σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό ότι υπάρχει εμβόλιο ή άλλο αποτελεσματικό φάρμακο.

Οπως σε κάθε περίπτωση, έτσι και στην προκειμένη, η πρόληψη έχει μεγάλη σημασία. Για παράδειγμα, ειδικοί λένε ότι βοηθούν οι προληπτικοί έλεγχοι ζώων ώστε να εντοπίζονται τα μολυσμένα, ο κατάλληλος ενταφιασμός τους, τα αυστηρά μέτρα στην παρασκευή του φαγητού κτλ. Μέτρα όμως που μοιάζουν «ψιλά γράμματα» για χώρες στις οποίες χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν καθημερινά εξασφαλισμένες στοιχειώδεις υπηρεσίες υγιεινής ή ακόμα και ένα πιάτο φαγητό. Το σχεδόν ανύπαρκτο δημόσιο σύστημα υγείας και η μηδενική οργάνωση υπηρεσιών δημόσιας υγείας (και) στη Δυτική Αφρική είναι ολέθρια για τους ούτως ή άλλως εξαθλιωμένους λαούς της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λιβερία διεθνή πρακτορεία επικαλούνται αυτόπτες μάρτυρες που κάνουν λόγο για πτώματα που παραμένουν παρατημένα σε εγκαταλελειμμένα σπίτια ή επιπλέουν σε ποτάμια, επειδή οι συγγενείς των νεκρών φοβούνται μήπως μολυνθούν από την επαφή με τις σορούς. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι πόλεις είναι γεμάτες «κινητές» εστίες μόλυνσης. Εκπρόσωποι ΜΚΟ δηλώνουν ότι τα λιγοστά και ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία διώχνουν ασθενείς που αναζητούν ιατρική βοήθεια ή συμβουλές.

Την ίδια στιγμή που οι λαοί αυτών των χωρών καταδικάζονται στην εξαθλίωση και το θάνατο, οι κυρίαρχες τάξεις δουλεύουν ακούραστα για την ενίσχυση των μονοπωλίων. Για παράδειγμα, δέκα χρόνια μετά από τη λήξη του πολέμου, που τότε άφησε το λαό της με 85% ανεργία, η Λιβερία θεωρείται σήμερα ότι έχει έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους, αφού εξαιτίας των μεγάλων φοροαπαλλαγών η σημαία της αποτελεί «σημαία ευκαιρίας» για εφοπλιστές από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Χτες, η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) ανακοίνωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δε συνιστά ταξιδιωτικούς περιορισμούς ή κλείσιμο συνόρων εξαιτίας της επιδημίας του ιού του «Εμπολα» και ότι ο κίνδυνος για τους άλλους επιβάτες, σε περίπτωση που θα συνταξίδευαν με κάποιον που έχει μολυνθεί από τον ιό, θα ήταν μικρός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ