ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Νέες μάχες και πυρκαγιές

Ενώ οξύνονται οι συγκρούσεις, ανακοινώθηκαν δύο διαφορετικές τοποθεσίες όπου θα συνεδρίαζε η Βουλή

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΤΟΜΠΡΟΥΚ.-- Στους 200 εκτιμάται ότι έφτασαν οι νεκροί στη Λιβύη μόνο την τελευταία εβδομάδα και μόνο σε Τρίπολη και Βεγγάζη, ενώ οι συγκρούσεις φαίνεται ότι εξαπλώνονται και σε άλλες πόλεις, με τον αριθμό των ανθρώπων που πανικόβλητοι προσπαθούν να σώσουν τις ζωές τους να μεγαλώνει διαρκώς. Ενδεικτικό είναι το περιστατικό που σημειώθηκε την Παρασκευή σε συνοριακό φυλάκιο στη μεθόριο με την Τυνησία, όταν το πλήθος δέχτηκε πυρά τόσο από λιβυκές στρατιωτικές δυνάμεις όσο και από Τυνήσιους συνοριοφύλακες που έριξαν δακρυγόνα για να το διαλύσουν, ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τα σύνορα.

Το Σάββατο προς Κυριακή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 άνθρωποι και 72 τραυματίστηκαν στη διάρκεια μαχών μεταξύ ενόπλων ομάδων στην Τρίπολη, όπου «μήλον της έριδος» αποτελεί το διεθνές αεροδρόμιο, του οποίου τον έλεγχο είναι αναμενόμενο να επιδιώκουν όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στην ενδοαστική «κόντρα».

Πλέον, οι δεξαμενές καυσίμων που φλέγονται στην πρωτεύουσα έφτασαν τις επτά, μεγαλώνοντας την απειλή για όλο τον πληθυσμό.

Προχτές ανακοινώθηκε ότι θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στην πόλη Τομπρούκ το νέο Κοινοβούλιο που προέκυψε μετά τις εκλογές της 25ης Ιούνη, το οποίο προχτές Κυριακή φέρεται να πραγματοποίησε κεκλεισμένων των θυρών «συμβουλευτική» συνεδρίαση. «Η πατρίδα μας φλέγεται. Πρέπει να δουλέψουμε γρήγορα, να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του λαού και να τον σώσουμε από την καταστροφή», δήλωσε ο βουλευτής Αμπού Μπακρ Μπίρα, που εμφανίζεται να προέδρευσε της προχτεσινής συνεδρίασης και ισχυρίστηκε ότι περισσότεροι από 160 βουλευτές, σε σύνολο 188, ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ο Νούρι Αμπού Σαχαμέιν ανακοίνωνε συνεδρίαση της Βουλής στην Τρίπολη, όχι στο Τομπρούκ, δείγμα κι αυτό της έκτασης που έχει πάρει η αντιπαράθεση.

Αυξάνονται οι πρόσφυγες

Στο μεταξύ, το κύμα των προσφύγων αναμένεται να μεγαλώνει ραγδαία τις επόμενες μέρες, καθώς χιλιάδες άνθρωποι, Λίβυοι και μη, αναζητούν τρόπο να διαφύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές, αλλά σε μεγάλο τους μέρος δεν έχουν μέσα ή χρήματα για ασφαλές ταξίδι.

Η Τυνησία προειδοποίησε ότι δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό ξένων προσφύγων και ότι θα επιτρέπει να περνούν τα σύνορα μόνο εκείνοι οι χώρες των οποίων εγγυώνται τον άμεσο επαναπατρισμό τους.

Η Αίγυπτος δήλωσε ότι θα οργανώσει «αερογέφυρα» μέσω Τυνησίας για να απομακρύνει από τη Λιβύη τους χιλιάδες Αιγύπτιους που έχουν μπλοκαριστεί στα σύνορα των δύο χωρών.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι από χτες Δευτέρα θα έκλεινε την πρεσβεία της, ενώ η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι διατηρεί ανοικτή την πρεσβεία, αλλά καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν χωρίς καθυστέρηση τη χώρα.

ΙΡΑΚΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΡΔΟΙ
Η προέλαση του «Ισλαμικού Κράτους» τούς φέρνει πιο κοντά

Χιλιάδες Ιρακινοί εγκαταλείπουν την πόλη Σίντζαρ για να κατευθυνθούν σε βορειότερα σημεία του Ιρακινού Κουρδιστάν

Associated Press

Χιλιάδες Ιρακινοί εγκαταλείπουν την πόλη Σίντζαρ για να κατευθυνθούν σε βορειότερα σημεία του Ιρακινού Κουρδιστάν
ΜΟΣΟΥΛΗ.-- Η κατάληψη της πόλης Σίντζαρ στο Βόρειο Ιράκ από τους ένοπλους ισλαμιστές και μισθοφόρους του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, που θέλουν να δημιουργήσουν χαλιφάτο (κράτος όπου θα ισχύει ο ισλαμικός νόμος της σαρία), που θα περιλαμβάνει μέρος του Ιράκ και της Συρίας, έφερε πιο κοντά την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ και την αυτόνομη κυβέρνηση του κουρδικού Βόρειου Ιράκ. Οι δύο αυτές πλευρές είναι βέβαια σε αντιπαράθεση σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση του τεράστιου φυσικού πλούτου της χώρας, που με διάφορα προσχήματα μπήκε στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών ακριβώς γι' αυτόν τον πλούτο.

Οι ισλαμιστές φαίνεται ήδη να ελέγχουν τρεις πόλεις στην περιοχή της Μοσούλης, το φράγμα της πόλης - το μεγαλύτερο του Ιράκ - αλλά και μια πετρελαιοπηγή.

Οι κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, οι «Πεσμεργκά» όπως λέγονται, προετοιμάζουν την αντεπίθεσή τους. Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα τους επιτεθούμε μέχρι να έχουν εξοντωθεί πλήρως και δεν θα δείξουμε έλεος. Τους δώσαμε αρκετές ευκαιρίες και θα πάρουμε πίσω ακόμη και τη Μοσούλη. Πιστεύω τις επόμενες 48 με 72 ώρες». Επίσης έχει ήδη δημοσιοποιηθεί ότι στο Ιρακινό Κουρδιστάν καταφθάνουν και Κούρδοι από τη Συρία και την Τουρκία, ενώ το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) απήθυνε έκκληση μαχητές να μεταβούν στο Βόρειο Ιράκ.

Ιρακινά αεροσκάφη στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν

Με τη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης ο εκπρόσωπος του στρατού, Κάσεμ Ατα, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι, διέταξε χτες την Πολεμική Αεροπορία της χώρας να υποστηρίξει τους «Πεσμεργκά».

Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ, που κάνει λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή στη Σίντζαρ όπου ως και 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους κυνηγημένοι από τους ισλαμιστές. Ο ειδικός απεσταλμένος σημειώνει: «Ο ΟΗΕ ανησυχεί πολύ για τη σωματική ασφάλεια των ανθρώπων αυτών που αναζήτησαν καταφύγιο στα γύρω βουνά και οι οποίοι ενδέχεται να παγιδευτούν σε μια περιοχή που έχει περικυκλώσει το "Ισλαμικό Κράτος". Η ανθρωπιστική κατάσταση των αμάχων χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη και οι ανάγκες σε βασική βοήθεια, όπως τα τρόφιμα, το νερό και τα φάρμακα, είναι άμεσες».

Ταυτόχρονα ο Μλαντένοφ ζήτησε από τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση.

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Νέα επεισόδια ανεβάζουν την ένταση

ΜΠΑΚΟΥ.-- Νέα ένταση παρατηρείται στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ για άλλη μια φορά στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου, που μοιάζει με «καζάνι που βράζει», αφού πάντα κινεί το ενδιαφέρον μονοπωλιακών ομίλων. Πρόκειται δηλαδή για σημαντική γεωστρατηγική περιοχή ανάμεσα στην Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα, με αποθέματα Ενέργειας και από όπου περνάνε δρόμοι μεταφοράς της. Ηδη κατασκευάζονται και σχεδιάζονται από ενεργειακούς κολοσσούς της Δύσης και της Ρωσίας αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από τις 31 Ιούλη έχουν σημειωθεί επεισόδια με νεκρούς στρατιώτες και η λεγόμενη αυτόνομη κυβέρνησή του αναφέρεται στο θάνατο δυο στρατιωτών της, ενώ το Αζερμπαϊτζάν δηλώνει ότι ως χτες έχουν σκοτωθεί σε διάφορα επεισόδια 9 στρατιώτες του.

Θυμίζουμε ότι το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ προέκυψε λίγο πριν την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Η επί Σοβιετικής Ενωσης αυτόνομη περιοχή, με πλειοψηφία Αρμένιους, που ήταν στο έδαφος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, κάτι που συνεχίστηκε και μετά την ανατροπή του 1991. Ακολούθησε σύγκρουση ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, που, αν και επίσημα δεν αναγνώρισε, στήριξε το Ναγκόρνο Καραμπάχ (αποτελεί το 20% του αζέρικου εδάφους). Ο πόλεμος ανάμεσα στα 2 κράτη είχε αρκετές χιλιάδες νεκρούς και τελικά το 1994 υπογράφτηκε εκεχειρία. Εκτοτε σημειώνονται επεισόδια, ενώ η αζέρικη κυβέρνηση, που έχει ενδυναμώσει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θα διεκδικήσει το έδαφός της και η κυβέρνηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει τη στήριξη της Αρμενίας, που βέβαια διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία.

Τόσο η Ρωσία όσο και η ΕΕ, με αφορμή τα νέα επεισόδια, κάλεσαν και τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην παραβιάζεται η εκεχειρία και να υπάρξει πολιτική λύση με βάση τη λεγόμενη ομάδα επαφής του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με συμπροέδρους τις Ρωσία και Γαλλία και τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Συνεργασία για να ανακοπεί η δράση των ισλαμιστών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΥΡΗΤΟΣ.- Η κατάσταση στη Συρία επηρεάζει άμεσα και το γειτονικό Λίβανο, αφού οι ένοπλες ομάδες των ισλαμιστών και μισθοφόρων, που μάχονται τη συριακή κυβέρνηση, βρίσκονται σε περιοχές στα σύνορα με το Λίβανο. Το περασμένο Σάββατο έγιναν σφοδρές συγκρούσεις στην πόλη Αρσάλ στα βορειοανατολικά, όπου σκοτώθηκαν 16 Λιβανέζοι στρατιώτες, ενώ επίσης 13 στρατιώτες και 20 αστυνομικοί του Λιβάνου αγνοούνται και εικάζεται ότι έχουν αιχμαλωτιστεί από ισλαμιστές.

Στρατιωτική πηγή, όπως αναφέρει το Πρακτορείο Ειδήσεων «Ασοσιέιτεντ Πρες», δήλωσε ότι ο στρατός απάντησε στις θέσεις των ανταρτών και τους απώθησε. Χτες ανακοινώθηκε επίσης ότι σε μάχες που έγιναν και συνεχίστηκαν ως τη Δευτέρα ο στρατός σκότωσε 10 μισθοφόρους ισλαμιστές.

Η κυβέρνηση της Συρίας πάντως χτες εξέφρασε την υποστήριξή της στο στρατό του Λιβάνου για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών στην περιοχή Αρσαλ. Ενας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας, τον οποίο επικαλέστηκε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τα εγκλήματα και οι επιθέσεις των τρομοκρατών στην Αρσαλ και στα περίχωρά της εναντίον πολιτών και θέσεων του στρατού του Λιβάνου δημιουργούν την ανάγκη να χορηγηθεί βοήθεια και υποστήριξη στο λιβανέζικο στρατό στη μάχη που διεξάγει εναντίον της τρομοκρατίας. Η Συρία καταδικάζει τις προσχεδιασμένες τρομοκρατικές επιθέσεις (...) τις οποίες διαπράττουν τρομοκρατικές οργανώσεις, με επικεφαλής τα παρακλάδια της "αλ Κάιντα", το "Ισλαμικό Κράτος" και το "Μέτωπο αλ Νόσρα", με στόχο (να πληγεί) η ασφάλεια και η σταθερότητα του αδελφού (έθνους) του Λιβάνου». Και ο ίδιος αξιωματούχος του συριακού ΥΠΕΞ καταλήγει: «Η Συρία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα εναντίον της τρομοκρατίας (...), η οποία θα εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή, εάν δεν αναγκαστούν οι χώρες οι οποίες την υποστηρίζουν να διακόψουν τη χρηματοδότηση, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των τρομοκρατικών οργανώσεων. Το να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία, η οποία πλήττει τη Συρία, το Ιράκ και τον Λίβανο, ισοδυναμεί με την προάσπιση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ