ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντιδρούν στο ξεκλήρισμα οι κτηνοτρόφοι των Χανίων

Μαζική παρέμβαση οργάνωσε ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων, με αφορμή τη σύσκεψη που οργανώθηκε χτες από την Περιφέρεια με φορείς των Χανίων, με θέμα την ιδιοκτησία των βοσκοτόπων ενόψει της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Οι φτωχοί κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν το «διωγμό» που υφίστανται, καθώς τόσο ο Εθνικός Φάκελος για τη νέα ΚΑΠ 2015-2010, όσο και το νομοσχέδιο για τα Δάση τούς σπρώχνουν ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στον αφανισμό.

Με εισήγηση που κατέθεσε στη διάρκεια της σύσκεψης, ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Χανίων σημειώνει:

«Εδώ πραγματικά περισσεύει η υποκρισία, οι κτηνοτρόφοι της χώρας σήμερα είναι υπό διωγμό και μιλάμε για τους φτωχούς κτηνοτρόφους. Στο νομοσχέδιο για τα Δάση, που κουβεντιάστηκε στη Βουλή, υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες διάσπαρτες σε δάση που δεν έχουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, παρότι είναι σε εδάφη ιδιοκτησίας μας και βάζουν τεράστια εμπόδια. Ενώ από την άλλη μεριά ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες να μπορούν να εισαχθούν και σε αυτόν τον τομέα της παραγωγής οι επιχειρηματίες, για παράδειγμα για Αιολικά Πάρκα.

Στον τομέα της κτηνοτροφίας, δυστυχώς, είναι το μεγαλύτερο ποσοστό του ελλείμματος στο αγροτικό ισοζύγιο. Μιλάμε για εισαγωγή τεράστιων ποσοτήτων σε κρέας και τυροκομικά προϊόντα.

Εμφανίζονται οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της κτηνοτροφίας και δεν πρόκειται να ωφεληθούν οι κτηνοτρόφοι, γιατί βάζετε δύσκολα δικαιολογητικά, τα οποία δεν πρόκειται να προσκομίσουν οι κτηνοτρόφοι για τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων. Από την άλλη μεριά, βάζετε και χρονικό περιθώριο δύο ετών για να μπορέσουν να προσκομίσουν αυτά τα δικαιολογητικά. Αμφισβητείται ακόμα η ιδιοκτησία των βοσκοτόπων μας και η η γνώμη μας είναι ότι στόχος σας είναι να ανοίξει η πόρτα για τη διάλυση της εκτατικής κτηνοτροφίας, με την παραδοσιακή μορφή που υπάρχει στην Κρήτη και την εισβολή και στον τομέα της κτηνοτροφίας των μεγάλων σταβλικών επιχειρήσεων και θα έχουμε ένα βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων κτηνοτρόφων με τον Εθνικό Φάκελο για τη νέα ΚΑΠ 2015-2010 που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, προαναγγέλλοντας δραματικές ανατροπές στις επιδοτήσεις, που θα πλήξουν κατά κύριο λόγο τους μικρούς κτηνοτρόφους. Ο Φάκελος θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι την 1η Αυγούστου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των επιδοτήσεων για τα επόμενα χρόνια ανέρχεται στα 19,5 δισ. ευρώ και είναι μειωμένος κατά 300 εκατ. ευρώ περίπου σε σχέση με τα κονδύλια της τρέχουσας περιόδου. Σε πραγματικές τιμές, ωστόσο, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν συνυπολογιστούν η βύθιση των τιμών παραγωγού την τελευταία πενταετία, η αύξηση του κόστους παραγωγής, εξαιρώντας άλλους παράγοντες που διαμορφώνουν το εισόδημα, όπως το κόστος χρήματος, το γενικό κόστος διαβίωσης κλπ.

Ο υπερδιπλασιασμός των εισφορών μας σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, η αύξηση του ΦΠΑ, οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων, οι αυξήσεις στα φάρμακα και στις ζωοτροφές ανεβάζουν το κόστος παραγωγής στα ύψη, την ίδια ώρα που παίρνουν τσάμπα τα προϊόντα μας και τα διαθέτουν στη συνέχεια σε πανάκριβες τιμές στα λαϊκά στρώματα - καταναλωτές, τιμές που είναι καθηλωμένες στο ύψος της δεκαετίας του '90, με μείωση του κτηνοτροφικού τομέα, αύξηση των εισαγωγών ζωοκομικών προϊόντων και του ελλείμματος του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι εισροών (φάρμακα, ζωοτροφές κ.ά.) μας ξεζουμίζουν, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής στα ύψη, τα καρτέλ γάλακτος και μεγαλεμπόρων μας εκβιάζουν για να παίρνουν τσάμπα τα προϊόντα μας και να τα διαθέτουν στη συνέχεια σε πανάκριβες τιμές στα λαϊκά στρώματα - καταναλωτές, με τις πλάτες της κυβέρνησης.

Ολα αυτά συμβαίνουν παρότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την παραγωγή τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας και συμβάλλει στη διατροφική ανεξαρτησία του λαού μας. Εχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας και να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες με ασφαλή και φθηνά προϊόντα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

-- Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα.

-- Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Στήριξη και ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΠΟΕ.

-- Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή. Καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις και για την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ, δωρεάν η ηλεκτρονική σήμανση.

-- Κανένας πλειστηριασμός μικρομεσαίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και διαγραφή των χρεών. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

-- ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας για την πλήρη ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

-- Στελέχωση και εξοπλισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών του κράτους για προστασία του ζωικού κεφαλαίου - των κτηνοτρόφων και της δημόσιας υγείας.

-- Οριοθέτηση των βοσκοτόπων και δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και επιδότηση 100% του κόστους μετεγκατάστασής τους, δωρεάν υποδομές ηλεκτροδότησης.

-- Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών και θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

-- Οχι στις συγχωνεύσεις των σχολείων και μονάδων Υγείας, μέτρα στήριξης για αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Καταγγέλλει το κλείσιμο των εργοστασίων ζάχαρης

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε Ορεστιάδα και Σέρρες ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, μετά από πρόταση των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Με το ψήφισμα καταγγέλλεται ότι «η απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να αναστείλει τη λειτουργία των ζαχαρουργείων Ορεστιάδας και Σερρών ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ήδη από το 2005 με τις αποφάσεις της απαξίωνε συστηματικά την καλλιέργεια τεύτλων στη χώρα μας και δυσκόλευε τη λειτουργία των 5 εργοστασίων ζάχαρης».

Τονίζεται ότι «τώρα πια είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η πολιτική έχει στόχο από τη μια να διευκολύνει τα μεγάλα ευρωπαϊκά μεγαθήρια να κυριαρχήσουν και να μονοπωλήσουν το κύκλωμα της ζάχαρης και από την άλλη να εξαρτήσουν διατροφικά μια χώρα που διέθετε αυτάρκεια σε πολλά αγροτικά προϊόντα. Αυτή η πολιτική συμφέρει τα μεγάλα μονοπώλια, αλλά δεν συμφέρει τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τη χώρα».

Με το ψήφισμα, καλούνται αγρότες και εργαζόμενοι «να αγωνιστούν για μια άλλη ανάπτυξη που θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας. Θα εξασφαλίζει σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους, ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες, επάρκεια φτηνών, υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του λαού μας και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία».

ΕΛΓΑ
Εγκρίθηκε η αποζημίωση για τον περονόσπορο

Ρυθμίσεις για τις αποζημιώσεις από περονόσπορο στα αμπέλια ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Το σχετικό πρόγραμμα καλύπτει γενικότερα ζημιές που προκλήθηκαν από θεομηνίες (πλημμύρες), δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, υπερβολικές βροχοπτώσεις, παγετό, χιόνι, χαλάζι) αλλά και ασθένειες (περονόσπορος στα αμπέλια) και οι οποίες έγιναν το διάστημα Γενάρη - Δεκέμβρη 2011. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι παραγωγοί για να πάρουν έγκριση χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων θα πρέπει μεταξύ άλλων: Να είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ, ή να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα. Η εκμετάλλευση να είναι καθ' όλα νόμιμη σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Να έχουν υποστεί ζημιές από θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ή από ασθένειες μη καλυπτόμενες ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Μέσα στη βδομάδα ο ΕΛΓΑ θα ανακοινώσει την πρόσκληση υποβολής αιτήσεων - φακέλου δικαιολογητικών για την ένταξη των δικαιούχων στο πρόγραμμα. Τα ανώτατα ποσά ενίσχυσης που μπορεί να λάβουν οι δικαιούχοι καθορίζονται σε 175.000 ευρώ για το πάγιο κεφάλαιο και σε 90.000 ευρώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες, εκτός των Συνεταιρισμών. Ποσά ενίσχυσης μικρότερα των 15 ευρώ ανά δικαιούχο δεν χορηγούνται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ