ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΠΕΚΕΠΕ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ»
Με τους ανέργους απλήρωτους ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα

Τα προγράμματα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση είναι στον αντίποδα των αναγκών των εργαζομένων
Τα προγράμματα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση είναι στον αντίποδα των αναγκών των εργαζομένων
Ενα ακόμα πακέτο από προγράμματα προσωρινής και κακοπληρωμένης δουλειάς σερβίρει η κυβέρνηση με το περιτύλιγμα των μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας. Τόσο στο πακέτο που εξήγγειλε προχτές η κυβέρνηση, όσο και σε αντίστοιχα που προηγήθηκαν, τα προγράμματα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» αποτελούν σταθερό συστατικό. Για τη ...συμβολή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, χιλιάδες άνεργοι έχουν σημαντική πείρα.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν άνεργοι που το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαν σε ανάλογο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε με αρμόδιο φορέα τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιούλη, έχουν πληρωθεί μόνο ένα μικρό μέρος του επιδόματος που προβλεπόταν για τη συμμετοχή τους, χωρίς να έχουν λάβει καμία ενημέρωση για τους λόγους της καθυστέρησης ή για το πότε θα καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα «εργασιακής εμπειρίας» αφορούσε άνεργους επιστήμονες (γεωτεχνικοί, γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, τοπογράφοι μηχανικοί, οικονομολόγοι κ.ά.) και υλοποιήθηκε στις περιφέρειες της χώρας. Σε αυτό συμμετείχαν 409 άνεργοι επιστήμονες, «ωφελούμενοι» όπως ονομάζονται οι άνεργοι που παίρνουν μέρος σε αυτά τα προγράμματα, που εργάστηκαν για 800 ώρες για διάστημα 6,5 περίπου μηνών. Η αμοιβή τους θα ήταν ένα επίδομα ύψους περίπου 4.000 ευρώ, δηλαδή λιγότερο από 5 ευρώ την ώρα, ενώ η ασφαλιστική τους κάλυψη θα περιοριζόταν μόνο έναντι επαγγελματικού κινδύνου. Η πληρωμή τους θα γινόταν σε 3 δόσεις. Στο τέλος του πρώτου 2μήνου θα έπαιρναν το 30%, στο τέλος του δεύτερου 2μήνου το επόμενο 30% και κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος το υπόλοιπο 40%. Παρ' όλα αυτά μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί μόνο την πρώτη δόση, στο τέλος του Απρίλη και από τότε είναι απλήρωτοι. Στο μεταξύ η διάρκεια του προγράμματος έφτασε στο τέλος της, χωρίς να τους έχει δοθεί απάντηση για το πότε θα πληρωθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μοριοδότηση για το πρόγραμμα πριμοδοτούσε ως 36 μήνες ανεργίας, αλλά και ομάδες όπως οι τρίτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες. Με άλλα λόγια, το «εισιτήριο» για τη συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα ήταν η μακροχρόνια ανεργία, με διάρκεια ακόμα και 3 χρόνια, και η εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάσταση. Σε αυτούς τους ανθρώπους καθυστερούν σήμερα να καταβάλουν το «επίδομα» με το οποίο αμείβεται η εξάμηνη δουλειά τους.

Ενα ακόμα πρόβλημα εμφανίστηκε στην εκπνοή του προγράμματος, λίγες βδομάδες πριν τη λήξη του, όταν ο ΟΑΕΔ ενημέρωσε τους ανέργους τηλεφωνικά, αλλά και με επιστολές πως προχωρά σε διακοπή των δελτίων ανεργίας τους, καλώντας τους μάλιστα να προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία για να τους κοινοποιηθεί η διακοπή της κάρτας ανεργίας τους. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις των ανέργων, καθώς το πρόγραμμα δεν προέβλεπε ένσημα και ασφάλιση, επομένως θα έπρεπε να διατηρήσουν την κάρτα ανεργίας τους, χωρίς το διάστημα της ανεργίας να μηδενιστεί. Στις διαμαρτυρίες τους έγιναν μάλιστα μπαλάκι ανάμεσα σε ΟΠΕΚΕΠΕ και ΟΑΕΔ, με τον έναν οργανισμό να ρίχνει την ευθύνη στον άλλο, και μόνο μετά από τις αντιδράσεις και τις δεκάδες ενστάσεις στον ΟΑΕΔ τέθηκαν ξανά σε ισχύ οι κάρτες ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Σταθερά σε υψηλά ποσοστά η ανεργία

Στο 27,2% καταγράφηκε η επίσημη ανεργία τον περασμένο Μάη σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αμετακίνητη την ανεργία από μήνα σε μήνα, σε ποσοστό ανάλογο με αυτό του Απρίλη του 2014 (27,3%). Ελαφρά μειωμένη, κατά 0,5%, εμφανίζεται σε σχέση με το Μάη του 2013 (27,7%).

Οι άνεργοι εκτιμώνται από την ΕΛΣΤΑΤ σε 1.309.213 άτομα, αριθμός αυξημένος (+2.815) σε σύγκριση με τον περασμένο Απρίλη. Εχει ακόμα σημασία ότι μειωμένος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του περασμένου έτους εμφανίζεται ο αριθμός των απασχολούμενων. Παρά τη μικρή υποχώρηση του ποσοστού της ανεργίας, οι απασχολούμενοι το Μάη του 2014 εμφανίζονται μειωμένοι κατά 7.468 άτομα σε σχέση με το Μάη του 2013.

Στους άντρες, το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 24,2% και στις γυναίκες το 31,1%. Οσον αφορά στην ηλικιακή κατανομή, στο 53,1% βρίσκεται η ανεργία στους νέους 15-24 ετών. Ακολουθούν οι ηλικίες 25-34 με 34,1% και 35-44 με 24%. Πάνω από το μέσο όρο της ανεργίας βρίσκονται η Μακεδονία - Θράκη με 28,1%, η Ηπειρος - Δυτική Μακεδονία με ποσοστό 28% και η Αττική με ποσοστό 27,8%.

Στοιχεία για τους εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα του το μήνα Ιούνη έδωσε και ο ΟΑΕΔ. Με βάση αυτά, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι φτάνουν τα 963.492 άτομα, αριθμός αυξημένος (+6.735) από το Μάη. Από το σύνολο αυτών που καταγράφονται ως «αναζητούντες εργασία», το 53,97% είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για περισσότερους από 12 μήνες. Ελάχιστοι είναι οι άνεργοι που λαμβάνουν τακτικό ή εποχικό επίδομα. Μόλις 79.621 άνεργοι δικαιούνται επίδομα, ποσοστό δηλαδή της τάξης του 8,2%. Μάλιστα, ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων μειώθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα κατά 15,51%.

Απολύσεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών

Στάση εργασίας σήμερα στη «Wind»

Το κύμα απολύσεων και την αντικατάσταση παλιότερων εργαζομένων από «ενοικιαζόμενους» καταγγέλλουν επιχειρησιακά σωματεία από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Σε στάση εργασίας προχωρούν σήμερα από 8 π.μ. έως τη 1 μ.μ. οι εργαζόμενοι της «Wind». Η κινητοποίηση αποφασίστηκε χτες σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, με μαζική συμμετοχή εργαζομένων, μετά από την απόλυση μιας ακόμα εργαζόμενης στην οποία προχώρησε η εργοδοσία. Τους τελευταίους μήνες έχουν απολυθεί 30 περίπου εργαζόμενοι, ενώ απολύσεις έγιναν και την προηγούμενη εβδομάδα. Στην περιοδεία που πραγματοποίησε χτες το σωματείο και στη Γενική Συνέλευση που έγινε οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το σχέδιο της επιχείρησης να «ξεμπερδεύει» με τα δικαιώματα των παλιότερων εργαζομένων. Το σωματείο απαιτεί να σταματήσουν άμεσα οι μαζικές απολύσεις, να μετατραπούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου και να προσέλθει η διοίκηση σε συζήτηση για την επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση.

Τις 5 νέες απολύσεις που έγιναν την Τρίτη στο τηλεφωνικό κέντρο του Ταύρου καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Forthnet - Netmed. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Με εντατικούς ρυθμούς η Forthnet προχωρά στην ανακύκλωση του προσωπικού της, με δεκάδες, καλυμμένες ή απροκάλυπτες, απολύσεις συναδέλφων με πολλά χρόνια στην εταιρεία. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που είτε με τη μορφή της οικειοθελούς αποχώρησης, είτε με τη λογική της μείωσης του κόστους, αλλά και με διάφορα άλλα προσχήματα, συνάδελφοί μας βρέθηκαν στην ανεργία. Την ίδια περίοδο η εταιρεία έχει κάνει προσλήψεις εργαζομένων μέσω δουλεμπορικών εταιρειών. Οι συνάδελφοί μας δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, με ισοπεδωμένα δικαιώματα». Υπογραμμίζει ακόμα ότι οι εργαζόμενοι που απολύονται παίρνουν τη θέση τους στις ουρές του ΟΑΕΔ, πασχίζοντας να τα βγάλουν πέρα με το πενιχρό επίδομα, ενώ όσοι παραμένουν στη δουλειά βιώνουν μεγαλύτερη εντατικοποίηση «με καρότο ένα μισθό πείνας και με μαστίγιο την ανεργία», όλα αυτά για να γίνει η εταιρεία περισσότερο «ανταγωνιστική», σε βάρος τόσο των πρώτων όσο και των δεύτερων. «Δεν υπογράφουμε το χαρτί της απόλυσης και ερχόμαστε άμεσα σε επαφή με το Σωματείο μας», καταλήγει και καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους.

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον ΟΜΕΔ

Διάβημα στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) θα κάνει την Τρίτη 12 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και συνδικάτων, με αφορμή τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο ότι η κυβέρνηση διά μέσου του υπουργού Εργασίας ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κατάργηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που επαναφέρει τη δυνατότητα προσφυγής στον ΟΜΕΔ των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

ΠΑΜΕ
Στήριξη στον αγώνα των καθαριστριών

Το ΠΑΜΕ εκφράζει για μια ακόμα φορά την αλληλεγγύη του στον πολύμηνο αγώνα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών για να παρθούν πίσω οι απολύσεις και να επιστρέψουν στη δουλειά με μόνιμη και σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα. Καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τη συμπαράστασή τους με κάθε μέσο και τρόπο. Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΠΑΜΕ θα παραδώσει σήμερα υλική βοήθεια για να στηριχθεί ο αγώνας τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ