ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αύριο οι προεδρικές εκλογές

Τα αστικά κόμματα προσπαθούν να εγκλωβίσουν τον τουρκικό λαό σε κόντρες ξένες προς τα συμφέροντά του (φωτ. από τις περσινές μαζικές διαδηλώσεις)
Τα αστικά κόμματα προσπαθούν να εγκλωβίσουν τον τουρκικό λαό σε κόντρες ξένες προς τα συμφέροντά του (φωτ. από τις περσινές μαζικές διαδηλώσεις)
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ανοίγουν αύριο οι κάλπες των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, καθώς για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της χώρας θα εκλεγεί απευθείας από το εκλογικό σώμα.

Η εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται ενώ οξύνονται τόσο οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της τουρκικής αστικής τάξης όσο και οι ανταγωνισμοί του τουρκικού κεφαλαίου με τους ανταγωνιστές του στο εξωτερικό, οι προσπάθειες να αναβαθμίσει τη θέση του ευρύτερα στη Μέση Ανατολή εν μέσω αρκετών ανακατατάξεων.

Ο σημερινός πρωθυπουργός και υποψήφιος του AKP, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαβεβαίωσε τις προηγούμενες μέρες τους επιχειρηματίες ότι αν εκλεγεί τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στην οικονομική πολιτική, επενδύοντας στα εύσημα που έλαβε η κυβέρνησή του για τους υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης και επιδιώκοντας να προσφέρει εγγυήσεις ότι μπορεί να συνεχίσει επάξια να εκπροσωπεί την τουρκική αστική τάξη, τόσο στην περιφέρεια όσο και διεθνώς.

Ο βασικότερος αντίπαλος του Ερντογάν, ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, προβάλλεται ως πολιτική φιγούρα αντίθετη στην «πόλωση», που ο Ερντογάν κατηγορείται ότι ενισχύει. «Ο κόσμος χόρτασε από αυτήν τη διχαστική ρητορική και τα λάθη. Ψάχνει έναν ήρεμο, αξιοπρεπή τρόπο διακυβέρνησης», δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Ρόιτερς», συμμετέχοντας και αυτός στην προσπάθεια να παραπλανηθεί ο τουρκικός λαός και να πιστέψει ότι μια «μετριοπαθέστερη» ηγεσία θα εξασφαλίσει και τα δικά του συμφέροντα.

Η στήριξη της υποψηφιότητας του Ιχσάνογλου (που ήταν πρόεδρος του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία για πολλά χρόνια) από το «κοσμικό» κεντροαριστερό «Ρεπουμπλικάνικο Λαικό Κόμμα» και από το ακροδεξιό «Εθνικιστικό Κίνημα», δείχνει ότι οι εκλογές γίνονται και σε περίοδο που πληθαίνουν τα σημάδια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού.

Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσονται και οι επαφές μεταξύ των αστικών κομμάτων και της κουρδικής κοινότητας, καθώς μεγαλώνει το ενδιαφέρον για την επίλυση του «Κουρδικού».

Ως υποψήφιος με τη στήριξη των φιλοκουρδικών κομμάτων θα συμμετάσχει στις εκλογές και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Αν κάποιος υποψήφιος δε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, θα γίνει και δεύτερος γύρος στις 24 Αυγούστου.

  • Εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν και άλλες είχαν μεγάλες καθυστερήσεις στην Κωνσταντινούπολη. Στη Σμύρνη, προχτές, πνίγηκε ένας 16χρονος ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει κατοίκους που κινδύνευαν από τα νερά.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Προσωρινή απόσυρση ισλαμιστών και επιστροφή Σ. Χαρίρι

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Τεταμένη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στα λιβανο-συριακά σύνορα, παρά την απόσυρση, από την Τετάρτη, των ένοπλων ισλαμιστών που δρουν και στη Συρία και καταφεύγουν συχνά πυκνά στο Λίβανο. Πρόκειται για τις ίδιες ομάδες που μάχονται την συριακή κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι τμήμα του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» που εξαπλώνεται σε Ιράκ και Συρία, αφού στην περιοχή δρα και η οργάνωση Αλ Νούρσα, που βρίσκεται σε σύγκρουση με άλλους ενόπλους ισλαμιστές και αυτούς του ΙΚ.

Η απόσυρση, μετά από 5 τουλάχιστον μέρες σφοδρών μαχών με πολλούς νεκρούς, ανάμεσα τους και 17 Λιβανέζων στρατιωτών και πολλών αμάχων και ισλαμιστών ενόπλων, συνοδεύτηκε, όπως δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, και με απαγωγή δεκάδων στρατιωτών που κρατούνται όμηροι από τους ισλαμιστές. Επίσης, φαίνεται ότι η απόσυρση προήλθε μετά από διαπραγμάτευση με τοπικούς άρχοντες της πόλης Αρσαλ, που, τουλάχιστον πλειοψηφικά, ο σουνίτικος πληθυσμός της είχε ταχθεί με τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας.

Χτες στην περιοχή δε σημειώθηκαν συγκρούσεις και φαίνεται ότι τηρείται η 24ωρη εκεχειρία που ήταν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, ενώ ανακοινώθηκε από τους τοπικούς άρχοντες ότι διαπραγματεύονται και την επιστροφή των Λιβανέζων στρατιωτών.

Επίσης, τουλάχιστον 1.700 Σύροι πρόσφυγες που είχαν εγκατασταθεί στην Αρσαλ επέστρεψαν χτες στην πατρίδα τους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, έφτασε χτες στο Λίβανο μετά από τρία χρόνια απουσίας και παραμονής στη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία, η επιστροφή του ερμηνεύεται ως δήλωση παρουσίας και επαναδιεκδίκησης της εξουσίας. Ο Χαρίρι επισκέφτηκε την έδρα της κυβέρνησης στη Βηρυτό και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Ταμάμ Σαλάμ. Θυμίζουμε ότι ο σουνίτης πολιτικός είναι γιος του δολοφονημένου, το Φλεβάρη του 2005, πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι, που ήταν δάσκαλος στο επάγγελμα αλλά στην πραγματικότητα ένας από μεγαλύτερος εργολάβους κατασκευαστές και ειδικά της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας. Ο Σ. Χαρίρι είχε φύγει από το Λίβανο το 2011, όταν ανατράπηκε η κυβέρνησή του από συνασπισμό κομμάτων, στον οποίο μετείχε και η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ». Ο Χαρίρι, που θέλει να παίξει ξανά ενεργό ρόλο στα πολιτικά πράγματα του Λιβάνου, ανακοίνωσε στις αρχές της βδομάδας ότι έχει διαβεβαιώσεις ότι η Σαουδική Αραβία θα προχωρήσει σε δωρεά ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια προς τις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου, «για να συμβάλει στην αντιμετώπιση των εξτρεμιστών ισλαμιστών». Και βέβαια η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη δραματική κατάσταση που κυριαρχεί σε πολλές γειτονικές χώρες, δείχνει ότι στη Μέση Ανατολή έχουν «βγει για τα καλά τα μαχαίρια» και η Σαουδική Αραβία, που στηρίζει την ανατροπή και ενισχύει τους ισλαμιστές κατά του Ασαντ στη Συρία, θέλει να παίξει ενεργότερο ρόλο.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΑΤΙΤΛΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ακατανόητες είναι οι συνομιλίες που έχει καταγράψει ο αποτυπωτής ομιλίας θαλάμου διακυβέρνησης (CVR) του αεροσκάφους της «Air Algerie» που συνετρίβη τον περασμένο μήνα στο Βόρειο Μαλί, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 116 επιβαίνοντες σε αυτό, όπως ανακοίνωσαν οι Γάλλοι ειδικοί που έχουν αναλάβει την έρευνα. Ο επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής είπε ότι μια πρώτη έκθεση για το δυστύχημα θα δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα Σεπτεμβρίου.

ΣΟΦΙΑ.-- Το υπουργείο Αμυνας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι δέκα άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε χτες σε στρατιωτικό εργοστάσιο στην πόλη Κόστενετς. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι τραυματίες δε διέτρεχαν κίνδυνο.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Ενας άνδρας και μια γυναίκα εντοπίστηκαν νεκροί σε αυτοκίνητο που είχε παρασυρθεί, στην Μπάνια Λούκα, από τα ορμητικά νερά χειμάρρων που σχημάτισαν οι καταρρακτώδεις βροχές τις τελευταίες μέρες στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Στην ίδια πόλη έχουν πλημμυρίσει τα σπίτια 247 οικογενειών και 14 κατοικίες απειλούνται από κατολισθήσεις.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Η σημερινή Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, συνεχίζει να προηγείται με 38% στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του Οκτώβρη αλλά ο κύριος αντίπαλός της, Αέσιο Νέβες, αύξησε κατά μία μονάδα το ποσοστό του, στο 23%. Σε ένα δεύτερο γύρο, η Ρούσεφ φέρεται να επικρατεί με 42%, ενώ ο Νέβες λένε ότι θα πάρει 36%.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Δέκα χρόνια μετά το τσουνάμι του 2004, ένα ζευγάρι ξαναβρήκε στην Ινδονησία τη 14χρονη, σήμερα, κόρη του που θεωρούσε ότι είχε πεθάνει. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, το 4χρονο τότε κορίτσι είχε βρει ένας ψαράς του οποίου η οικογένεια αποφάσισε να το μεγαλώσει, θεωρώντας ότι ήταν ένα από τα χιλιάδες παιδιά που ορφάνεψαν μετά την καταστροφή.


ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μιλούν για συμφωνία περί «κυβέρνησης εθνικής ενότητας»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας λένε ότι κατέληξαν οι δύο υποψήφιοι για τη θέση του Προέδρου στο Αφγανιστάν, όπως ανακοινώθηκε χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με το BBC, ο Ασράφ Γάνι (που είχε βγει πρώτος στο δεύτερο γύρο των εκλογών) δήλωσε ότι «θα σχηματίσουμε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας... Αυτό που μας ενώνει είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μας χώρισε στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας».

Ο Κέρι έφτασε στη χώρα την Πέμπτη, πραγματοποιώντας τη δεύτερη ξαφνική επίσκεψη μέσα σε ένα μήνα. Χτες συναντήθηκε αρχικά με το σημερινό Αφγανό Πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι, και μετά είχε ταυτόχρονη επαφή με τον Γάνι αλλά και τον Αμπντουλά Αμπντουλά, που είχε βγει πρώτος στον πρώτο γύρο των εκλογών. Οι δύο υποψήφιοι είχαν ανταλλάξει κατηγορίες για νοθείες και στις 12 Ιούλη είχαν συμφωνήσει σε έναν επανέλεγχο των ψηφοδελτίων του δεύτερου γύρου αλλά στην πορεία εμφανίστηκαν νέες διαφωνίες.

Μιλώντας σε δημοσιογραφους, ο Κέρι εξήγησε ότι «ένας από τους δύο άνδρες θα είναι Πρόεδρος της χώρας αλλά και οι δυο θα είναι κρίσιμοι για το μέλλον του Αφγανιστάν».

Το «Ρόιτερς» μετέδωσε ότι το έγγραφο της συμφωνίας -που ισχυριζόταν ότι είχε στη διάθεσή του- δεν έδινε λεπτομέρειες για τη λειτουργία της κυβέρνησης, μόνο ότι και οι δύο πλευρές πρόκειται να συγκροτήσουν επιτροπές εργασίας.

Επίσης, τα Πρακτορεία ανέφεραν ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι μέχρι τα τέλη του Αυγούστου θα καταλήξουν συγκεκριμένα και ο νέος Πρόεδρος θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μέχρι την επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, 4-5 Σεπτέμβρη, πρέπει να έχει αρθεί το αδιέξοδο στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Θυμίζουμε ότι μέχρι τα τέλη του 2014 θα ολοκληρωθεί η απόσυρση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων αλλά οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πρόθυμες να κρατήσουν δυνάμεις στη χώρα (π.χ., για την εκπαίδευση του αφγανικού στρατού), συμφωνία που και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία έχουν πει ότι θα εγκρίνουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ