ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΥΙΖ ΣΟΥΑΡΕΖ
Οταν οι πολυεθνικές έχουν κοινά συμφέροντα...

Οι μεγάλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αθλητισμού, «Adidas», «Nike» και «Puma», έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους προκειμένου να μειωθεί η ποινή του Ουρουγουανού ποδοσφαιριστή Λουίζ Σουάρεζ στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάννης (CAS). Θυμίζουμε ότι ο ποδοσφαιριστής είχε τιμωρηθεί με 4μηνο αποκλεισμό και 9 αγωνιστικές από την Εθνική του ομάδα επειδή δάγκωσε τον Ιταλό αμυντικό Κιελίνι στον αγώνα Ουρουγουάη - Ιταλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.

Τα οικονομικά συμφέροντα είναι μεγάλα και έτσι οι εταιρείες, που είναι χορηγοί του ποδοσφαιριστή και των ομάδων που αγωνίζεται, επιθυμούν διακαώς τη μείωση της ποινής για να μην έχουν οικονομικές απώλειες. Η «Adidas» είναι χορηγός του Σουάρες, τον οποίο πληρώνει με 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως για να διαφημίζει τα προϊόντα της. Ταυτόχρονα, η «Nike» «ντύνει» τη νέα ομάδα του Ουρουγουανού, την Μπαρτσελόνα, ενώ η «Puma» είναι χορηγός της Σελέστε! Παλιότερα, η «Adidas» περιορίστηκε στην απόσυρση της φωτογραφικής καμπάνιας του Σουάρεζ, εξαιτίας και πάλι μιας δαγκωνιάς σε άλλον ποδοσφαιριστή. Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Χέρμπερτ Χάινερ, δικαιολόγησε τον παίκτη, λέγοντας ότι «υπάρχει τεράστια πίεση στους παίκτες στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου». Η ακροαματική διαδικασία στο CAS ξεκίνησε χτες και τον ποδοσφαιριστή εκπροσώπησαν τρεις νομικές ομάδες! Μία είναι εκ μέρους του παίκτη, η δεύτερη από την πλευρά της Μπαρτσελόνα και η τρίτη από την Ομοσπονδία της Ουρουγουάης.

Η απόφαση του CAS αναμένεται να ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Αν επιβεβαιωθούν τα αισιόδοξα σενάρια των δικηγόρων, σε δύο εβδομάδες ο Σουάρες θα προπονείται με τους νέους συμπαίκτες του στην Μπαρτσελόνα, ενώ η τελευταία θα μπορέσει να τον παρουσιάσει επίσημα στον Τύπο. Η Ομοσπονδία της Ουρουγουάης έχει αναθέσει την υπόθεση στον Βραζιλιάνο δικηγόρο, Ντάνιελ Κράβο. Σε δηλώσεις του ο Κράβο είπε: «Πιστεύω ότι η FIFA ήθελε να δείξει πως μπορεί να αναλάβει δράση. Ηταν πολύ απογοητευμένη με το πώς αντιμετωπίστηκαν άλλα περιστατικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο και ο Σουάρες πλήρωσε και για τους άλλους. Ούτε η ποινή του Ζιντάν το 2006 ούτε εκείνες των Λεονάρντο και Τασότι το 1994 ήταν τόσο αυστηρές. Πιστεύω ότι η ποινή που αφορά την εργασία του σε συλλογικό επίπεδο θα μειωθεί. Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία που να τη δικαιολογεί». Στην περίπτωση που το CAS απορρίψει την έφεση, θα δοθεί νέα μάχη για την ημερομηνία διεξαγωγής του Κλάσικο. Αν διεξαχθεί το Σάββατο 25 Οκτώβρη, ο Σουάρες δεν παίζει εκτίοντας την τελευταία ημέρα της ποινής του. Αν διεξαχθεί την Κυριακή, η Μπαρτσελόνα θα μπορέσει να τον χρησιμοποιήσει.

EUROPA LEAGUE
Βατή κλήρωση για τις ελληνικές ομάδες

Eurokinissi

Καλή μπορεί να θεωρηθεί η χτεσινή η κλήρωση για τα πλέι-οφ του Europa League και για τις τρεις ελληνικές ομάδες. Ο Παναθηναϊκός θα παίξει με τη Μίντιλαντ, ο ΠΑΟΚ με την Ζίμπρου και ο Αστέρας με την Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ο ΠΑΟ και ο Αστέρας θα δώσουν το πρώτο παιχνίδι σε Λεωφόρο και Τρίπολη αντίστοιχα, ενώ ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα ταξιδέψει στο Κισινάου. Οι πρώτες αναμετρήσεις είναι προγραμματισμένες για τις 21 Αυγούστου και οι επαναληπτικοί μια εβδομάδα αργότερα, στις 28 του ίδιου μήνα. Πρέπει να επισημάνουμε ότι το εκτός έδρας ματς του Αστέρα Τρίπολης θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, κάτι που αποτελεί ένα θετικότατο στοιχείο για την ελληνική ομάδα.

Αντίθετα, η κληρωτίδα έβγαλε δύσκολες αντιπάλους για τις κυπριακές ομάδες. Η ΑΕ Λεμεσού καλείται να αντιμετωπίσει την Τότεναμ, η Ομόνοια αντιμετωπίζει τη Ντιναμό Μόσχας, με το πρώτο παιχνίδι στην Κύπρο, ενώ και ο Απόλλων Λεμεσού θα παίξει με τη Λοκομοτίβ.

Τα ζευγάρια για τα πλέι-οφ του Europa League είναι τα εξής: Σαράγεβο - Γκλάντμπαχ, Αστάνα - Βιγιαρεάλ, Τσβόλε - Σπάρτα Πράγας, Αστέρας Τρίπολης - Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ντνίπρο - Χάιντουκ Σπλιτ, Καραμπάκ - Τβέντε, Ελσίνκι - Ραπίντ Βιέννης, Ζίμπρου - ΠΑΟΚ, Ομόνοια - Ντιναμό Μόσχας, Λιόν - Αστρα, Νέφτσι - Παρτιζάν, Ελφσμποργκ - Ρίο Αβε, Καραμπούκ - Σεντ Ετιέν, Παναθηναϊκός - Μίντιλαντ, Γκρασχόπερς - Μπριζ, Ριέκα - Σέριφ, Απόλλων Λεμεσού - Λοκομοτίβ Μόσχας, Γιουνγκ Μπόις - Ντέπρετσεν, Σπάρτακ Τρνάβα - Ζυρίχη, ΑΕ Λεμεσού - Τότεναμ, Ντιναμό Μινσκ - Νασιονάλ Μαδέιρα, Πετρολούλ - Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Τραμπζονσπορ - Ροστόφ, Σπλιτ - Τορίνο, Ακτόμπε - Λέγκια Βαρσοβίας, Λόκερεν - Χαλ, Ρουχ - Μέταλιστ, Αϊντχόφεν - Σαχτιόρ, Στιάρναν - Ιντερ, Φέγενορντ - Ζόρια, Σοσιεδάδ - Κρασνονταρ.

Σε ό,τι αφορά τα πλέϊ οφ του Champions League η κλήρωση, που έγινε χτες, έβγαλε τα εξής ζευγάρια: Μάριμπορ - Σέλτικ, Σάλτσμπουργκ - Μάλμε, Ααλμποργκ - ΑΠΟΕΛ, Στεάουα Βουκουρεστίου - Λουντογκόρετς Ράζγκραντ, Σλόβαν Μπρατισλάβα - ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ, Μπεσίκτας - Αρσεναλ, Σταντάρ Λιέγης - Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης, Κοπεγχάγη - Λεβερκούζεν, Λιλ - Πόρτο, Νάπολι - Αθλέτικ Μπιλμπάο. Οι πρώτες αναμετρήσεις θα διεξαχθούν στις 19-20 Αυγούστου και οι αγώνες ρεβάνς στις 26-27/8.

Οι νικητές από τα 10 ζευγάρια παίρνουν το «εισιτήριο» για τη φάση των ομίλων του Champions League, όπου έχουν προκριθεί αυτόματα άλλες 22 ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του πρωταθλητή Ελλάδας Ολυμπιακού.

  • Η UEFA απέκλεισε τη Λέγκια Βαρσοβίας από τα πλέι-οφ του Champions League επειδή χρησιμοποίησε παίκτη που δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής κόντρα στη Σέλτικ και έτσι η σκωτσέζικη ομάδα θα πάρει τη θέση των Πολωνών. Ο παίκτης της Λέγκια Μπερεζίνσκι, που είχε τιμωρία από την περσινή σεζόν, πέρασε ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο και έπαιξε μόλις δύο λεπτά με το σκορ να είναι 2-0 υπέρ της Λέγκιας. Τελικά, χάρη σε αυτό το λάθος, η Σέλτικ πήρε το ματς στα χαρτιά με 3-0 και, χάρη στο γκολ που σημείωσε στο 4-1 στην ήττα της στον πρώτο αγώνα της Πολωνίας, πέρασε στα πλέι-οφ.
Προς Μπάρτσα ο Βερμάλεν

Σε επίσημη προσφορά για τη μεταγραφή του Τόμας Βερμάλεν από την Αρσεναλ, προχώρησε η Μπαρτσελόνα. Ο Βέλγος αμυντικός, που μετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας αλλά έκανε μόνο μία εμφάνιση, είχε μόλις επτά συμμετοχές στην αρχική εντεκάδα των «κανονιέρηδων» την περασμένη σεζόν. Οι «μπλαουγκράνα» φέρονται να έχουν αποκτήσει προβάδισμα στην προσπάθεια για την απόκτησή του, αν και στους ενδιαφερόμενους συγκαταλέγεται και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, χωρίς όμως να έχει καταθέσει επίσημη πρόταση ακόμα.

Για Πήλιο αναχώρησε η ΑΕΚ

Για τα Χάνια του Πηλίου αναχωρεί αύριο η ΑΕΚ, εκεί που θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο προετοιμασίας της και θα παραμείνει μέχρι τις 21 Αυγούστου. Στην αποστολή συμμετέχουν οι ποδοσφαιριστές: Ανέστης, Βούρας, Καραγκιολίδης, Ντούνης Π., Γεωργέας, Πεταυράκης, Σβάρνας, Κολοβέτσιος, Μπακάκης, Σοϊλέδης, Λαμπρόπουλος, Σαρρής, Τζανετόπουλος, Γροντής, Μπαρμπόσα, Φαγιέ, Ζόριτς, Ντούνης Μ., Μάνταλος, Κορδέρο, Ρόβας, Πλατέλλας, Ανάκογλου, Αραβίδης, Ντακόλ, Μπρέσεβιτς και Τσεβάς.

Στην Εθνική Αργεντινής ο Τάτα Μαρτίνο

Στον πάγκο της Εθνικής Αργεντινής αναμένεται να καθίσει ο Τάτα Μαρτίνο, πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα. Ο Αργεντινός θα διαδεχθεί τον Αλεχάντρο Σαμπέγια με στόχο να οδηγήσει την «αλμπισελέστε» στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, στη Ρωσία. Ο Μαρτίνο συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αργεντινής και συζήτησαν της λεπτομέρειες τις επικείμενης συνεργασίας του, με τις δύο πλευρές να τα «βρίσκουν» και να απομένει η ανακοίνωση.

Ανταλλαγή Καραμάνου - Παπάζογλου

Ολυμπιακός και Ατρόμητος ήρθαν σε συμφωνία για την ανταλλαγή των δύο παικτών. Ο Θανάσης Παπάζογλου μετακομίζει στο Περιστέρι, ενώ ο Τάσος Καραμάνος θα ανήκει πλέον στους «ερυθρόλευκους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ