ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πετά το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ενωση

«

Ακάλυπτες επιταγές» συνέχιζε να μοιράζει και χτες η ελληνική κυβέρνηση σε μικρούς παραγωγούς, που κυριολεκτικά καταστρέφονται μετά το ρώσικο εμπάργκο σε αγροτικά προϊόντα και από κράτη - μέλη της ΕΕ, ως απάντηση στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Μόσχας. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας, σε συνεντεύξεις του χτες, αν και διαβεβαίωνε για αποζημιώσεις, εντούτοις τις παρέπεμπε σε σχετική απόφαση της ΕΕ για εκταμίευση κονδυλίων, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

«Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η αποζημίωση των παραγωγών από τα κοινοτικά ταμεία», δήλωσε, προσθέτοντας όμως πως ως τώρα μόνο η διαδικασία της καταγραφής των ζημιών έχει ξεκινήσει. Απ' την άλλη πλευρά, λέγεται πως οι Διευθύνσεις Γεωργίας δεν έχουν πάρει εντολή για απογραφή της ζημιάς, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει στη συνέχεια η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Αλλωστε, είναι κοινή εκτίμηση ότι τα 400 εκατ. ευρώ που διαθέτει το ευρωπαϊκό ταμείο κρίσεων δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζημιά που έχουν υποστεί αγρότες πολλών κρατών - μελών της ΕΕ. Ο Δ. Κούρκουλας ανέφερε σχετικά πως αν το ποσό δεν φτάσει, τότε θα υπάρξει αποζημίωση μέσω άλλων μηχανισμών, δίχως να διευκρινίσει ποιοι είναι αυτοί οι μηχανισμοί. Για να συνδράμουν τα κράτη - μέλη - κάτι που άλλωστε προσπαθούν να αποφύγουν ώστε να μη διακινδυνεύσουν απόκλιση απ' τους δημοσιονομικούς τους στόχους - θα πρέπει επίσης να υπάρξει σχετική απόφαση της ΕΕ, διαφορετικά θα κριθεί σαν παράνομη κρατική ενίσχυση.

«Υπενθυμίζω ότι τα προϊόντα τα οποία εντάσσονται στο εμπάργκο δεν είναι μόνο τα νωπά φρούτα, είναι και τα κτηνοτροφικά, είναι γαλακτοκομικά, άρα υπάρχουν πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες που θίγονται από αυτά τα μέτρα και δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να πούμε με βεβαιότητα αν οι μηχανισμοί και οι πόροι που υπάρχουν, επαρκούν. Εάν δεν επαρκέσουν, εμείς μαζί με άλλες χώρες, με τις οποίες ήδη είμαστε σε επαφή, θα ζητήσουμε εξαιρετικά μέτρα, κατ' εξαίρεση μέτρα για ν' αντιμετωπισθεί αυτή η ειδική περίπτωση», ανέφερε ο Δ. Κούρκουλας.

Οπως εξάλλου είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών «η εποχή που κάποιος υπουργός μοίραζε κοινοτικά χρήματα και μετά μας τα έπαιρναν πίσω οι Βρυξέλλες με τόκο, επειδή καταβλήθηκαν παράτυπα, έχει περάσει ανεπιστρεπτί». Εφτασε μάλιστα σε σημείο να ενοχοποιήσει για το χρέος το λαό, ισχυριζόμενος ότι «αυτό είναι απαράδεκτο, δεν πρόκειται να γίνει, διότι αυτό μας οδήγησε στην καταστροφή του δημοσιονομικού ...θα τηρήσουμε την κοινοτική νομιμότητα»!

Κι άλλα, κυβερνητικά στελέχη, μετά τη διυπουργική σύσκεψη προχτές στο υπουργείο Οικονομικών, ανέφεραν πως δεν πρέπει να καλλιεργηθούν προσδοκίες ότι η ζημία θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους, γιατί κάτι τέτοιο αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία.

Ο Δ. Κούρκουλας χαιρέτισε σαν θετικές τις πρώτες δηλώσεις χτες του αρμόδιου Κοινοτικού επιτρόπου Ν. Τσόλος, που όμως τίποτα το απτό δεν προσέφεραν στους μικρομεσαίους αγρότες. Το «πράσινο φως» για αύξηση της ποσότητας ροδακίνων και νεκταρινιών που θα αποσυρθούν, δεν απαντά στα προβλήματα που προκαλεί το ρωσικό εμπάργκο, άλλωστε πρόκειται για μέτρο που προκρίθηκε ως απάντηση στην προϋπάρχουσα του εμπάργκο χαμηλή τιμή των συγκεκριμένων προϊόντων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αποτίμηση της κατάστασης, ούτε καταγραφή. Τέτοιες διαδικασίες αναμένονται για τις επόμενες μέρες και σε επίπεδο ΕΕ, οπότε και θα συνεδριάσουν επιτροπές εμπειρογνωμόνων. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη θα συναντηθούν οι εκπρόσωποι των 28 κρατών - μελών οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα στατιστικά στοιχεία και τα αιτήματα προς την ΕΕ.

Την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητούν από κοινού η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, με στόχο την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων αποζημιώσεων για τους αγρότες.

Ο Δ. Κούρκουλας εξέφρασε ακόμα φόβους για αρνητική εξέλιξη των πραγμάτων, που θα έχει συνέπειες και σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Οπως είπε: «Τα πράγματα εξελίσσονται αρνητικά. Αυτό δε θέλω, δεν πρέπει, κανείς δεν μπορεί να το κρύψει. Εχουμε μεγάλη εξάρτηση στο φυσικό αέριο, έχουμε σχετική εξάρτηση στο πετρέλαιο... Βεβαίως εμείς έχουμε την εναλλακτική λύση του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ευτυχώς έχουμε τη Ρεβυθούσα, η οποία όμως έχει ορισμένο πλαφόν, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες, είναι και πιο ακριβό το υγροποιημένο αέριο».

Το ΠΑΣΟΚ

Κάτω απ' το χαλί σπρώχνει το ΠΑΣΟΚ τις ευθύνες της κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει, και της ΕΕ για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι φτωχοί αγρότες. Σε ανακοίνωσή του έχει το θράσος να κομπάζει ότι «το ΠΑΣΟΚ με όλα τα στελέχη του κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το εμπάργκο της Ρωσίας για συγκεκριμένα προϊόντα. Βρίσκεται καθημερινά μέσα και δίπλα στους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών και ενημερώνεται διαρκώς από τα συναρμόδια υπουργεία. Η κεντρική θέση του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή, όπως εκφράστηκε από τις 9/8 από τον πρόεδρό του Ευάγγελο Βενιζέλο, που δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της Πολιτείας»...

Ολα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση έχει τους μικρομεσαίους αγρότες στο «περίμενε» και πετάει το μπαλάκι στην ΕΕ για αποζημιώσεις. Σε ό,τι άλλωστε αφορά τη λυκοσυμμαχία, το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο αίρει τις ευθύνες της, τις ειδικές για τη συγκεκριμένη κατάσταση, αλλά και τις γενικότερες για την πορεία ξεκληρίσματος που έχει χαράξει για την αγροτιά, αλλά φτάνει να υποστηρίζει ότι «τα συμφέροντα της αγροτιάς απορρέουν από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ
Επείγει η άμεση αποζημίωση του κόστους παραγωγής

Τόνοι αδιάθετου ροδάκινου
Τόνοι αδιάθετου ροδάκινου
Περιοδεία στα χωριά των ροδακινοπαραγωγών της Πέλλας και της Ημαθίας, που δέχονται τις τραγικές συνέπειες των αντιμέτρων της Ρωσίας, απέναντι στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας ότι οι επιπτώσεις που ζουν αυτήν την περίοδο οι αγρότες, με το εμπάργκο της Ρωσίας στα προϊόντα τους, συνδέονται με τους ανταγωνισμούς των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και τις επιδιώξεις τους. Οι αγρότες πληρώνουν με την παραγωγή και το εισόδημά τους την πολιτική της ΕΕ και το στόχο να διεισδύσουν τα μονοπώλιά της στην Ουκρανία και σε άλλες περιοχές.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο, περιόδευσε σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ) των δύο νομών και το βράδυ παραβρέθηκε σε σύσκεψη του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», όπου συζητήθηκε η αγωνιστική απάντηση που πρέπει να δώσουν οι αγρότες απέναντι στις νέες δραματικές εξελίξεις που αφορούν το μέλλον τους και την επιβίωση των οικογενειών τους.

Τα στελέχη του ΚΚΕ διαπίστωσαν από πρώτο χέρι το νέο καταστροφικό χτύπημα που δέχονται οι αγρότες, αυτή τη φορά εξαιτίας των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και του εμπάργκο που ανακοίνωσε στη συνέχεια η Ρωσία στα αγροτικά προϊόντα της. Κάλεσαν τους αγρότες αγωνιστικά να διεκδικήσουν την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος του 2014, με άμεση αποζημίωση του κόστους παραγωγής, να μην επαναπαυθούν από τις δήθεν καθησυχαστικές δηλώσεις και τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών, να απαιτήσουν να διαχωρίσει η Ελλάδα τη θέση της από τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία και να παλέψουν για αποδέσμευση από την ΕΕ και τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων.

Από τις συζητήσεις με τους ροδακινοπαραγωγούς
Από τις συζητήσεις με τους ροδακινοπαραγωγούς
Διαδοχικά επισκέφθηκαν τον ΑΣ Γιαννιτσών, το διαλογητήριό του στην Καλλίπολη και το κέντρο παραλαβής στο Γυψοχώρι. Επίσης το διαλογητήριο της κοινοπραξίας ΚΑΣΟ «Μ. Αλέξανδρος» στο Δροσερό Πέλλας, τον ΑΣ Επισκοπής, τον ΑΣΟΠ Επισκοπής και τον ΑΣ «ΜΙΕΖΑ ΦΡΟΥΤ».

Οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών περιέγραψαν τις επιπτώσεις που - όπως είπαν - θα επιφέρουν ανεπίστρεπτο χτύπημα στη συνέχιση της λειτουργίας των ίδιων και ολοκληρωτική καταστροφή για χιλιάδες αγρότες που για άλλη μια χρονιά χρεώνονται για να καλλιεργήσουν, παράγουν και τελικά δεν πληρώνονται ούτε για το κόστος παραγωγής.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή

Με το κλείσιμο της αγοράς της Ρωσίας, τεράστιες είναι οι αποθηκευμένες ποσότητες με ροδάκινα και νεκταρίνια που μένουν πλέον να σαπίζουν στα ψυγεία και εκατομμύρια κιλά παραμένουν ασυγκόμιστα στα χωράφια. Μόνο ο ΑΣ Γιαννιτσών έχει 200 τόνους αδιάθετη ποσότητα στα ψυγεία , επίσης οι 8 ομάδες παραγωγών της Ημαθίας έχουν περίπου 10 εκατομμύρια κιλά στα ψυγεία και άλλα τόσα να αναμένεται να συγκομιστούν το επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα μεγάλος αριθμός φορτηγών που δεν είχαν προλάβει να περάσουν τα σύνορα και να μπουν στη Ρωσία, πριν την ανακοίνωση του εμπάργκο, επιστρέφουν πίσω με κατεστραμμένα πλέον τα προϊόντα.

Η καταστροφή δεν σταματά στη φετινή παραγωγή. Οπως είπαν, θα χαθεί για πολλά χρόνια η αγορά της Ρωσίας καθώς το κενό που δημιουργείται ήδη καλύπτεται από άλλες χώρες όπως η Τουρκία. Το μέγεθος των επιπτώσεων θα φανεί την επόμενη χρονιά. Και αν υπολογίσει κανείς ότι η αγορά της Ρωσίας απορροφούσε περίπου το 43% της παραγωγής ροδακίνων της χώρας μας, μπορεί να καταλάβει καθένας ότι η ζημιά που προκαλείται είναι τεράστια.

Οι επιπτώσεις όμως δεν περιορίζονται στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια. Με το εμπάργκο χάνεται μια κρίσιμη αγορά και για άλλες σημαντικές παραγωγές φρούτων που ακολουθούν τους επόμενους μήνες, όπως τα ακτινίδια, τα μήλα, οι φράουλες, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια.

Επιπλέον άρχισε ήδη η πίεση στις αγορές των άλλων χωρών όπου εξάγουν προϊόντα οι συνεταιρισμοί, προκειμένου να ρίξουν κι άλλο τις τιμές. Π.χ. πουλάνε στη Ρουμανία με 35 λεπτά το κιλό, από τα οποία καθαρά θα μείνουν για τον αγρότη παραγωγό το πολύ 15-20 λεπτά.

Χτυπημένοι και πριν το εμπάργκο

Αυτή η κατάσταση ήρθε να προστεθεί στα αλλεπάλληλα πλήγματα που δέχθηκαν φέτος οι αγρότες και πριν το εμπάργκο της Ρωσίας.

Στο βιομηχανικό ροδάκινο (αυτό που οδηγείται για κομπόστα, χυμοποίηση κλπ.) οι τιμές έπεσαν σταδιακά από τα 20 λεπτά στα 12 λεπτά το κιλό και οι αγρότες δεν είναι σίγουροι ότι θα πληρωθούν για τα προϊόντα που παρέδωσαν.

Και στα επιτραπέζια ροδάκινα οι τιμές έπεσαν κατακόρυφα πολύ πριν από το εμπάργκο. Η παραγωγή πουλιέται από 15 έως και 35 λεπτά ανάλογα με την ποικιλία και το αν είναι όψιμη ή πρώιμη, όταν πέρσι πωλούνταν 70 και 80 λεπτά το κιλό. Εκτιμούν ότι μετά το εμπάργκο οι εκβιασμοί θα κλιμακωθούν προκειμένου να δώσουν εντελώς τζάμπα τη σοδειά τους.

Είχαν προηγηθεί καταστροφές από τις αλλεπάλληλες χαλαζοπτώσεις, αλλά και τις βροχοπτώσεις, που προκάλεσαν αρρώστιες στην παραγωγή και οι αγρότες δεν κατάφεραν να τις αντιμετωπίσουν παρά τα ραντίσματα. Ο ΕΛΓΑ, εξαιτίας και της έλλειψης προσωπικού, ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει τις εκτιμήσεις. Και αν κρίνουν από τις περσινές αποζημιώσεις που πήραν - όσοι τις πήραν - γνωρίζουν ότι θα είναι ψίχουλα και σε καμία περίπτωση δεν θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ζημιές που έχουν υποστεί.

Μόνιμα κερδισμένοι εξαγωγείς και βιομήχανοι

Οι αγρότες, σε κάθε σταθμό της περιοδείας, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους και για την ΚΑΠ της ΕΕ και συνολικότερα για την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις και τους οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση, σε υπερχρέωση στις τράπεζες και τελικά στην οριστική χρεοκοπία.

«Οι αγρότες δεν παίρνουμε λεφτά από τα ροδάκινα, δεν θα πάρουμε από τα ακτινίδια και θα πρέπει να πληρώσουμε εφορία, χαράτσια, φόρο για τα χωράφια, τον ΟΓΑ, τον ΕΛΓΑ. Από πού θα βρούμε τα χρήματα;», λένε. Και προσθέτουν: «Ολοι για φυλακή είμαστε. Καλλιεργούμε, κάνουμε έξοδα και δεν εισπράττουμε τίποτα. Σε λίγο θα μας πάρει τα χωράφια και τα σπίτια η τράπεζα και θα γίνουμε εργάτες στην ίδια μας τη γη».

Επιπλέον δηλώνουν αγανάκτηση που ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει δώσει εντολή για να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν για την απώλεια που θα υποστούν από το εμπάργκο. Και σχολιάζοντας τις διάφορες συσκέψεις που γίνονται με πρωτοβουλία κυβερνητικών και άλλων παραγόντων (αντιπεριφερειάρχες κλπ.), όπου πρώτη θέση βρίσκουν πάντα οι εξαγωγείς και οι βιομήχανοι, διεκδικώντας κι αυτοί αποζημιώσεις, λένε: «Αν χάσουν οι εξαγωγείς και οι βιομήχανοι, θα χάσουν από τα κέρδη όχι από την επιβίωση. Χρόνια τώρα έβγαλαν τεράστια κέρδη και ακόμη και φέτος αγόρασαν τα προϊόντα μας κοψοχρονιά, κάτω του κόστους».

Τα στελέχη του ΚΚΕ προειδοποίησαν τους αγρότες ότι οι εξελίξεις που βιώνουν εντάσσονται στο συνολικότερο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ, που στόχο έχει το ξεκλήρισμα και τον αφανισμό τους, που θα επιταχυνθεί με τη νέα ΚΑΠ 2015-2020.

Κάλεσαν τους αγρότες να παλέψουν και να απαιτήσουν άμεση καταγραφή του μεγέθους της ζημιάς και άμεση αποζημίωση για όλο το κόστος παραγωγής. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και να διαχωρίσει τη θέση της η Ελλάδα από τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας προκειμένου να ξανανοίξουν οι αγορές.

Να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό και κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και τη γη, με παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών και με καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές βιομηχανίες, θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας. Θα εξασφαλίζει σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους, ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες, επάρκεια φτηνών, υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του λαού μας και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αγρότες πληρώνουν την πολιτική της ΕΕ

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος μετά την περιοδεία του χτες στην Πέλλα και την Ημαθία και τις συναντήσεις με τους αγρότες που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στη σημερινή περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ διαπιστώσαμε και από κοντά τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες. Σήμερα η κατάσταση μπορεί να αφορά μόνο την παραγωγή ροδάκινου, αλλά το επόμενο διάστημα η ίδια και χειρότερη κατάσταση θα πλήξει κι άλλα κρίσιμα αγροτικά προϊόντα, όπως ακτινίδια, μήλα, φράουλες, πορτοκάλια κλπ. Το χειρότερο είναι ότι η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο τη φετινή παραγωγή, η οποία και πριν το εμπάργκο διατέθηκε σε εξευτελιστικές τιμές, είτε σε εξαγωγείς, είτε σε μεγαλεμπόρους, είτε σε βιομηχανίες, αλλά αφορά συνολικά την προοπτική όλης της αγροτικής παραγωγής, καθώς η σοβαρότερη επίπτωση θα είναι το κλείσιμο των αγορών για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα σε μεγάλο βάθος χρόνου. Αυτή η κατάσταση, μαζί με την ΚΑΠ της ΕΕ (ποσοστώσεις, υψηλό κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές, αναποζημίωτες καταστροφές στις παραγωγές από καιρικά φαινόμενα), μαζί με τα χαράτσια και το φοροκυνηγητό της κυβέρνησης, έρχεται να δώσει τελειωτικό καταστρεπτικό πλήγμα στους αγρότες και να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς της ΕΕ και των κυβερνήσεών της για τον ξεριζωμό της αγροτιάς.

Οι αγρότες πληρώνουν με την παραγωγή και το εισόδημά τους την πολιτική της ΕΕ και το στόχο να διεισδύσουν τα μονοπώλιά της στην Ουκρανία και σε άλλες περιοχές. Μάλιστα η ΕΕ, παρά τα αντίμετρα της Ρωσίας, που με ευθύνη της προκάλεσε και πληρώνουν οι αγρότες, ετοιμάζεται για κλιμάκωση των μέτρων κατά της Ρωσίας, γεγονός που θα φέρει νέα αντίμετρα και όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά και στον κλάδο της Ενέργειας και αλλού.

Η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση, που ως προεδρεύουσα πρωτοστάτησε στην παρέμβασή της στην Ουκρανία, στο πλευρό των φασιστικών δυνάμεων, έχουν τις αποκλειστικές ευθύνες για την κατάσταση των αγροτών. Δεν πρέπει να δείξουν οι αγρότες καμία εμπιστοσύνη ούτε στα ευρωενωσιακά όργανα, ούτε στην ελληνική κυβέρνηση, που παραπέμπουν ουσιαστικά το πρόβλημα στις ελληνικές καλένδες, αφήνοντάς το σε επίπεδο θολών υποσχέσεων.

Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση αποζημίωση για όλο το κόστος παραγωγής, για όλους τους αγρότες. Αλλωστε τα ταμεία της ΕΕ συντηρούνται από τις εισφορές των λαών των χωρών της. Το ΚΚΕ απαιτεί να διαχωρίσει τώρα η Ελλάδα τη θέση της από τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, σε μια προοπτική να ξανανοίξουν αγορές απολύτως κρίσιμες για τους αγρότες της χώρας μας.

Πέρα όμως από τις παρεμβάσεις στην Ελληνική Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ζήτημα θα κριθεί από την αγωνιστική στάση των ίδιων των αγροτών, στη διεκδίκησή τους για αποζημιώσεις, για άρση των μέτρων που κλείνουν τις αγορές και πολύ περισσότερο στα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουν οι αγρότες και όλος ο λαός μας για την ΕΕ, για τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που την υποστηρίζουν.

Ο δρόμος της εξόδου από την ΕΕ, της σχεδιασμένης οικονομίας και παραγωγής και στον αγροτικό τομέα είναι η μοναδική άμεση διέξοδος για τα προβλήματα, ακόμα και επιβίωσης, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και όλος ο λαός μας».

ΔΗΜΑΡ
Φιλοτεχνεί προφίλ ευεργέτη για την ΕΕ

Λογική διαχείρισης της ζημιάς καλλιεργεί η ΔΗΜΑΡ, καλώντας την κυβέρνηση να ζητήσει εξαίρεση για ορισμένα ελληνικά προϊόντα. Ο γραμματέας της, Θ. Θεοχαρόπουλος, σε συνεντεύξεις του χτες ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το πρώτο ερώτημα είναι, αν διεκδικεί η Ελλάδα εξαίρεση αυτήν τη στιγμή, όσον αφορά ορισμένα προϊόντα. Αν διεκδικεί, για παράδειγμα, εξαίρεση στο ροδάκινο. Στην αρχή είχαμε ακούσει ότι θα μπορέσει να διεκδικήσει μια τέτοια εξαίρεση. Νομίζω ότι έχει εγκαταλειφθεί από το υπουργείο αυτή η ιδέα».

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, όχι μόνο κινήθηκε σε γραμμή εξωραϊσμού της αλλά προσπάθησε να την παρουσιάσει και σαν μέγα ευεργέτη του αγροτικού κόσμου της χώρας, που ξεκληρίζεται απ' τις ευρωενωσιακές πολιτικές. Ανέφερε ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ: «Η χώρα μας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την επόμενη προγραμματική περίοδο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική θα εισρεύσουν στην Ελλάδα περίπου 19 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν θα τα είχαμε αλλιώς. Επίσης, στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες, νομίζω έχει γίνει κατανοητό πλέον και σε παγκόσμιο επίπεδο, και στην Αμερική και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι γεωργία χωρίς στήριξη δεν γίνεται. Οι πόροι αυτοί, τα χρήματα αυτά, εξασφαλίστηκαν με δυσκολίες».

Στο μεταξύ, ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης της ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για τη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ