ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προς διεύρυνση των επεμβάσεων σε Συρία και Ιράκ

Το τωρινό πρόσχημα των ιμπεριαλιστών η απειλή των ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους»

Πρόσφυγες Ιρακινοί κυνηγημένοι από αυτούς που εμφάνιζαν οι ιμπεριαλιστές ως «απελευθερωτές»
Πρόσφυγες Ιρακινοί κυνηγημένοι από αυτούς που εμφάνιζαν οι ιμπεριαλιστές ως «απελευθερωτές»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η διεύρυνση των επεμβάσεων των Αμερικανών ιμπεριαλιστών όχι μόνο στο Ιράκ αλλά και στη Συρία εξετάζεται ανοιχτά πλέον στην Ουάσιγκτον, μετά τη δήλωση του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Μάρτιν Ντέμπσεϊ, και του υπουργού Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Οι εξελίξεις, που φαίνεται να προδιαγράφουν ως πιθανή ακόμη και την εξαπόλυση αμερικανικών επιδρομών και σε θέσεις των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» στη βορειοανατολική Συρία (όπου οι ισλαμιστές στηρίχτηκαν με σκοπό την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης), διαφάνηκαν κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες ξημερώματα στο Πεντάγωνο ο υπουργός Αμυνας και ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων. Σημειώνοντας την «πολυπλοκότητα», την τεράστια οικονομική και στρατιωτική ισχύ των εγκληματιών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), που χρησιμοποιούν το Ισλάμ ως «ασπίδα» για να αλλάξουν μεταξύ άλλων τα σύνορα και τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη Μέση Ανατολή (πράγμα όμως που επιδιώκουν και οι ιμπεριαλιστές), οι αξιωματούχοι επισήμαναν τους ευρύτερους κινδύνους. Ειδικότερα, ο στρατηγός Ντέμπσεϊ είπε, ορθά - κοφτά, ότι το «Ισλαμικό Κράτος» δεν μπορεί να νικηθεί χωρίς να αναληφθεί στρατιωτική δράση κατά των οχυρών του στη Συρία. Ο ίδιος δεν έκρυψε επίσης ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους ανησυχούν για το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους οι Ευρωπαίοι ή και οι Αμερικανοί μισθοφόροι τζιχαντιστές μετά τις συγκρούσεις στο Ιράκ ή τη Συρία...

Ο υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, σημείωσε ότι δεν θα απέκλειε οποιαδήποτε δυνατότητα στρατιωτικής δράσης κατά του ΙΚ, λέγοντας ότι «πρόκειται για μια επικείμενη απειλή για τα συμφέροντα που έχουμε, είτε είναι στο Ιράκ ή οπουδήποτε αλλού». Εκτίμησε ότι το ΙΚ απέκτησε ισχύ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία (τον οποίο τροφοδότησαν και φούντωσαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις...) υπογραμμίζοντας: «Είναι πέρα από μια απλή τρομοκρατική ομάδα. Παντρεύουν την ιδεολογία με ένα είδος στρατιωτικής ανδρείας. Είναι πάρα πολύ καλά χρηματοδοτούμενοι. Αυτή η οργάνωση ξεπερνά τα όσα γνωρίζαμε».

Βρετανοί, Αμερικανοί, Γερμανοί και άλλοι μισθοφόροι...

Ο Τσ. Χέιγκελ πρόσθεσε ότι το ΙΚ θέτει για τις ΗΠΑ μια απειλή συγκρίσιμη με εκείνη των επιθέσεων της «Αλ Κάιντα» στις 11 Σεπτέμβρη 2001, επαναλαμβάνοντας και αυτός τους κινδύνους για τις δυτικές χώρες σε περίπτωση επανόδου των μισθοφόρων της οργάνωσης στις χώρες καταγωγής τους...

Αλλωστε, όπως αποκαλύπτεται από το φόνο του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, ο δήμιός του ήταν Βρετανός, κατά πάσα πιθανότητα από το νότιο Λονδίνο, και συμμετέχει στην πολυάριθμη ομάδα συμπατριωτών του (γνωστή ως «Μπίτλις»...) που έχουν στρατολογηθεί από το ΙΚ. Και φυσικά δεν είναι μόνο οι Βρετανοί, αλλά και Αμερικανοί, Γάλλοι, Γερμανοί, Βέλγοι, Σκανδιναβοί, Βόσνιοι μουσουλμάνοι, Κοσσοβάροι Αλβανοί, Τσετσένοι και κάθε λογής και εθνικότητας τυχοδιώκτες, όπου οι μυστικές υπηρεσίες των ιμπεριαλιστικών χωρών έχουν προσβάσεις και χρησιμοποιούν το δυναμικό αυτό για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, με αλλαγή κυβερνήσεων και έλεγχο στρατηγικής σημασίας περιοχών.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει αντιθέσεις και μέσα στις ΗΠΑ, όπου, με αφορμή τον αποκεφαλισμό του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, πυκνώνουν οι φωνές που ζητάνε διεύρυνση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και στο Ιράκ και τη Συρία. Μάλιστα, ο Μπεν Ρόουντς, ένας από τους στενούς σύμβουλους του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε χτες χαρακτηριστικά ότι ο Πρόεδρος «δεν έχει αποφασίσει να αναλάβει πρόσθετες δράσεις αυτή τη στιγμή, αλλά πραγματικά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόσθετων επιχειρήσεων κατά του ΙΚ αν αυτό κριθεί αναγκαίο».

Μάχες για ανακατάληψη βορειοανατολικών πόλεων

Στο μεταξύ, δυνάμεις του ιρακινού στρατού και Κούρδοι μαχητές των Πεσμεργκά επιχειρούν από χτες να ανακαταλάβουν δυο πόλεις στο Βόρειο Ιράκ που έχουν πέσει στα χέρια των μισθοφόρων του ΙΚ, υπό τη στήριξη των αμερικανικών μαχητικών που συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς στις γύρω περιοχές.

Ηδη μέσα στο τελευταίο 48ωρο, οι κουρδικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από αμερικανική αεροπορική δύναμη, κατέλαβαν μια περιοχή κοντά στην ανατολική είσοδο της Τζαλάουλα, 115 χλμ. βορειοανατολικά της Βαγδάτης, όπου εδώ και βδομάδες σημειώνονται συγκρούσεις.

Η μάχη για την ανακατάληψη της Τζαλάουλα, η οποία έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών στις 11 Αυγούστου, έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε αδιευκρίνιστο αριθμό ενόπλων και από τις δύο πλευρές, δήλωσε ο Σίρκο Μιρβάις, ένας αξιωματούχος της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, ενός από τα δύο κύρια κόμματα της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ.

Παράλληλα, ιρακινά στρατεύματα υποστηριζόμενα από μαχητικά αεροπλάνα προωθούνται προς τη γειτονική πόλη Σααντίγια. Τόσο η Τζαλάουλα όσο και η Σααντίγια βρίσκονται κοντά στα ιρανικά σύνορα και στην ημιαυτόνομη κουρδική περιφέρεια.

Τέλος, τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες όταν μέλη σιιτικής παραστρατιωτικής ομάδας άνοιξαν πυρ σε ένα σουνιτικό τέμενος στην ανατολική επαρχία Ντιγιάλα. Σύμφωνα με πηγή των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας, τουλάχιστον 30 πτώματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στην πόλη Μπακούμπα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο απολογισμός των νεκρών από την επίθεση αυτή είναι ακόμη υψηλότερος.

Ανησυχούν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Συρία

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ ανέβασαν χτες σε τουλάχιστον 191.369 τους νεκρούς της σύγκρουσης στη Συρία από την έναρξή της το Μάρτη του 2011. Φυσικά δεν αναφέρονται στην εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση αλλά, όπως είπε η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, «οι δολοφόνοι, οι καταστροφείς και οι βασανιστές στη Συρία και το Ιράκ ενθαρρύνθηκαν και αποθρασύνθηκαν από τη διεθνή παράλυση». Χαρακτήρισε δε «σκανδαλώδες το γεγονός ότι παρά τα φοβερά δεινά, η δύσκολη κατάσταση των τραυματιών, των εκτοπισμένων, των κρατουμένων και των οικογενειών μέλη των οποίων έχουν σκοτωθεί δεν προσελκύει καθόλου πλέον την προσοχή». Τα περισσότερα θύματα είναι στις περιοχές που δρουν οι ισλαμιστές οι οποίοι είχαν τη στήριξη των ιμπεριαλιστών και τώρα θεωρούνται απειλή.

ΙΡΑΝ
Σε παρερμηνεία αποδίδει σενάρια συνεργασίας με ΗΠΑ στο Ιράκ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε προχτεσινοβραδινές πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να βοηθήσει τις ΗΠΑ στο ζήτημα αντιμετώπισης του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ με αντάλλαγμα την επίτευξη προόδου στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αποδίδοντας το ζήτημα σε μεταφραστικό λάθος και παρερμηνεία των δηλώσεων του αρμόδιου υπουργού Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ωστόσο, το θέμα φαίνεται πως προέκυψε από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ, το οποίο επικαλέστηκαν στη συνέχεια άλλα διεθνή δίκτυα όπως το «Ρόιτερς». Το ΙΡΝΑ μετέδωσε δηλώσεις το Ιρανού υπουργού Εξωτερικών πως εάν το Ιράν συμφωνήσει «να κάνει κάτι στο Ιράκ, η άλλη πλευρά στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να κάνει κάτι σε αντάλλαγμα» και ότι «όλες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα θα πρέπει να αρθούν με αντάλλαγμα τη βοήθειά του στο Ιράκ». Αργότερα, όμως, το ΙΡΝΑ μετέδωσε δήλωση της εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζίεχ Αφκχαμ που διέψευσε τις «αναφορές ορισμένων ειδησεογραφικών πρακτορείων σχετικά με συνεργασία Ιράν - ΗΠΑ στο Ιράκ» σημειώνοντας: «Αυτές οι αναφορές είναι παρερμηνεία των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών και είναι εντελώς αβάσιμες».

Παρ' όλα αυτά, το ιρανικό («ημι-επίσημο») ειδησεογραφικό πρακτορείο MEHR αναπαρήγαγε και χτες τις επίμαχες «παρερμηνευμένες» δηλώσεις του Τζ. Ζαρίφ που έδειχναν να συνδέουν την επίτευξη προόδου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τη βοήθεια της Τεχεράνης στο ζήτημα αντιμετώπισης των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Στρατού» στο Ιράκ.

Στην Ουάσιγκτον, η αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ δήλωσε ότι τα σχόλια του Ζαρίφ δεν αναφέρονταν στο Ιράκ αλλά στο Αράκ, στο χώρο δηλαδή όπου υπάρχουν πυρηνικές εγκαταστάσεις, και οι οποίες είναι στο επίκεντρο των διεθνών διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ Ιράν, των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα) και της Γερμανίας και οι οποίες (μετά τη νέα παράταση που δόθηκε) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 24 Νοέμβρη τρέχοντος έτους.

Την Τετάρτη, πάντως, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είχε ασκήσει πιέσεις στο Ιράν να συμμετάσχει σε κάποιου είδους «συντονισμένη δράση» κατά του «Ισλαμικού Στρατού» σημειώνοντας ότι το ζήτημα του Ιράκ και το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σαν «ανεξάρτητα», θεωρώντας ότι είναι ζητήματα «διαφορετικής φύσης».

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Στρατολογήσεις υπέρ του «Ισλαμικού Κράτους»

ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ.--

Στο προσκήνιο της επικαιρότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη έρχεται η δράση ισλαμιστικών ομάδων κυρίως Ουαχαμπιτών (μουσουλμανική αίρεση που προέρχεται από τη μοναρχική οικογένεια των Σαούντ στη Σ. Αραβία), που είχαν πρωταγωνιστήσει στον πόλεμο που και με ιμπεριαλιστική επέμβαση διέλυσε την πρώην Γιουγκοσλαβία, με αφορμή τη δράση και τα κηρύγματά τους, με στόχο τη στρατολόγηση νεαρών υπέρ του «Ισλαμικού Κράτους». Σύμφωνα με προχτεσινό δημοσίευμα της βοσνιακής εφημερίδας Ντνέβνι Αβαζ (Dnevni Avaz) του Σαράγιεβο, ο ηγέτης ενός εκ των δύο μεγαλύτερων ισλαμικών κοινοτήτων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μπιλάλ Μπόσνιτς, κάλεσε τους νεαρούς να ενταχθούν στις τάξεις του «Ισλαμικού Κράτους» και στο «τζιχάντ» («ιερό πόλεμο») που διεξάγει στο Ιράκ και τη Συρία. Ο Νουσρέτ Ιμάνοβιτς, ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης ουαχαμπίτικης κοινότητας, από το Γκόρνια Μάοκα, κοντά στην πόλη Μπρτσκο, έχει παραδεχθεί πως πήγε στη Συρία για να πολεμήσει σαν «εθελοντής», όχι όμως υπέρ του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά υπέρ της άλλης, ανάλογης οργάνωσης, «Μέτωπο Νούσρα», που είναι πιο κοντά στις πρακτικές της «Αλ Κάιντα». Η εφημερίδα «Οσλομπόντινιε», μεταφέροντας εκτιμήσεις αστυνομικών, υποστηρίζει πως τουλάχιστον 50 άνδρες από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη έχουν πολεμήσει στη Συρία, εκ των οποίων οι 32 έχουν επιστρέψει στη χώρα τους.

Τον περασμένο Ιούνη, το κοινοβούλιο της Βοσνίας ψήφισε νόμο, βάσει του οποίου η συμμετοχή πολιτών της χώρας σε ένοπλες συρράξεις στο εξωτερικό ή η προτροπή για ανάληψη τέτοιου είδους δράσης αποτελεί ποινικό αδίκημα που επισείει ποινή φυλάκισης έως δέκα χρόνια. Ωστόσο, έως σήμερα κανείς δεν έχει καταδικαστεί βάσει αυτού του νόμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ