ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Πάνω από 500 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΓΕ στη Λάρισα για τους παιδικούς σταθμούς
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση της ΟΓΕ στη Λάρισα για τους παιδικούς σταθμούς
Από τις 2.500 περιπτώσεις παιδιών που οι γονείς έκαναν αίτηση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Λάρισας, έχουν εγκριθεί τα 1.600 περίπου, ενώ άλλα 400 αναμένεται να καλυφθούν μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι μόνο στο Δήμο Λάρισας 500 περίπου παιδιά μένουν απέξω. Και δεν συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά εκείνων των λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν κάνει αίτηση γιατί οι προϋποθέσεις είναι απαγορευτικές και αναγκάζονται να τα πάνε σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς ή να τα κρατάνε γιαγιάδες και παππούδες στο σπίτι όταν μπορούν.

Παράλληλα, λείπουν αρκετές δεκάδες άτομα από το προσωπικό, αφού από τις 88 θέσεις που ζήτησε ο δήμος, έχουν εγκριθεί μόνο οι 18.

Να σημειωθεί ότι στις αρχές του μήνα η απερχόμενη δημοτική αρχή Λάρισας διαβεβαίωνε σε απάντησή της σε σχετική ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), με την οποία ζητούσε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών στο Ν. Λάρισας, ότι όλα βαίνουν καλώς...

Μετά από αυτή την εξέλιξη το ΕΚΛ, με νέα ανακοίνωσή του, επιμένει στην αξίωσή του να μη μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών στο Ν. Λάρισας και διεκδικεί:

  • Σύγχρονους, ασφαλείς, δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς. Κρατική χρηματοδότηση για τη διεύρυνση του δικτύου των παιδικών σταθμών με αξιοποίηση και διαμόρφωση κατάλληλων κτιρίων ιδιοκτησίας των δήμων ή άλλων κρατικών οργανισμών που είναι αναξιοποίητα, ώστε να καλυφθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες.
  • Κατάργηση των τροφείων.
  • Καμιά απόλυση προσωπικού, αλλά άμεσες προσλήψεις μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη δικαιώματα. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Καύσωνας με βροχές στα βόρεια

Καμίνι θυμίζει από χτες η χώρα, με μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας που θα κρατήσει μέχρι και την Κυριακή. Το Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος θα αγγίξει σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου. Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από τη Δευτέρα. Σήμερα Σάββατο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών τις απογευματινές ώρες στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο στα κεντρικά και τα νότια.

ΠΕΚΑΜ - ΟΓΕ
Προσκύνημα στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) διοργανώνουν, την Κυριακή 7.9.2014, στη Μακρόνησο, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τις «Αγωνίστριες Εξόριστες Γυναίκες». Θα γίνει ξενάγηση στο μαρτυρικό νησί, όπου βασανίστηκαν δεκάδες χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές κομμουνιστές, αγωνιστές της Αντίστασης και μαχητές του ΔΣΕ, πολλοί από τους οποίους εξοντώθηκαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νησί.

Για την εκδήλωση θα αναχωρήσουν πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος ώρα 7.30 το πρωί της ίδιας μέρας.

Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα της ΠΕΚΑΜ (210.3247.820 - 6974.278.797) και της ΟΓΕ (210.3629.460 - 6977.120.661). Επίσης, στους κατά τόπους συλλόγους της ΟΓΕ.

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Χαλκιδική

Αναστατώθηκε η Χαλκιδική χτες το πρωί από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή. Η πρώτη σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 7.22 π.μ., και πέντε λεπτά αργότερα σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών. Ακολούθησαν σεισμικές δονήσεις μικρότερου μεγέθους των 3,2 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 17 χλμ. δυτικά του Παλιουρίου Κασσάνδρας, στο θαλάσσιο χώρο. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χλμ. Εγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Χαλκιδική και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί, όμως δεν μπορούν να πουν αν ο σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος. Εκτιμούν πως πρόκειται για συνηθισμένες για τα δεδομένα της περιοχής δονήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μικρές υλικές ζημιές προκλήθηκαν στη Νέα Σκιώνη.

  • Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 11 προχτές το βράδυ, κοντά στην Κάρπαθο. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση έγινε περίπου 47 χιλιόμετρα ανατολικά του νησιού και είχε εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων. Από το σεισμό δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματίες ή ζημιές.
Προθεσμία πήραν οι κατηγορούμενοι

Κηδεύτηκε προχτές το απόγευμα στην Καλαμάτα, ο 26χρονος, που δολοφονήθηκε πριν από λίγες μέρες στην Καρδαμύλη μαζί με τον 25χρονο φίλο του. Η κηδεία του έγινε λίγο πριν τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας για το φονικό και μάλιστα, σημειώθηκε ένταση όταν η σορός του πέρασε μπροστά από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση όπου κρατούνται οι δύο φερόμενοι ως δράστες.

Οι τελευταίοι οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Καλαμάτας όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα. Επίσης, ο ένας από τους δύο νεαρούς κατηγορείται και για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Οι κατηγορούμενοι πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζονται για να διαπιστωθεί αν υπήρξαν και άλλα άτομα που συμμετείχαν - με διάφορους τρόπους - στην υπόθεση. Παράλληλα, οι τρεις καραμπίνες που βρέθηκαν στην κατοχή των 18χρονων και κατασχέθηκαν, έχουν αποσταλεί και εξετάζονται στα εργαστήρια της Αστυνομίας.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως δράστες και θύματα, σύμφωνα με δημοσιεύσεις τους σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, είχαν φασιστικές πεποιθήσεις. Μάλιστα, τόσο ο 26χρονος όσο και ο ένας από τους 18χρονους - σύμφωνα με δημοσιεύματα - έδειξαν την προτίμησή τους στο φασιστικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής», ενώ ο πρώτος εμφανίζεται ως διαχειριστής προφίλ με την ονομασία «Πας μη Ελλην βάρβαρος». Εντύπωση, τέλος, προκαλεί, πάντα σύμφωνα με δημοσίευμα του Τύπου, το σχόλιο στο προφίλ του ενός κατηγορουμένου στο διαδίκτυο, από γνωστή του που του εύχεται «χρόνια πολλά, μελλοντικέ δολοφόνε», ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Νεκρός μετανάστης ανοιχτά της Τήλου

Αλλος ένας μετανάστης έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να «περάσει» στη χώρα μας, με φουσκωτό σκάφος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βάρκα στην οποία επέβαινε άγνωστος αριθμός μεταναστών πήρε φωτιά και βυθίστηκε ανοιχτά της Τήλου.

Το τραγικό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στους τραγικούς θανάτους μεταναστών στο Φαρμακονήσι, στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τα δεινά που αντιμετώπιζαν στις χώρες τους και να βρουν μια καλύτερη τύχη στην «πολιτισμένη» Ευρώπη.

Οι προσπάθειες αυτές είναι συνεχείς και οι συλλήψεις από άνδρες του Λιμενικού εκατοντάδες κάθε βδομάδα. Μόνο χτες, συνελήφθησαν σε Σύμη, Μυτιλήνη, Χίο και Μονεμβασιά συνολικά 115 μετανάστες, μεταξύ των οποίων πολλά ανήλικα παιδιά, καθώς και δύο δουλέμποροι.

Ληστεία με πολλά ερωτήματα

Δεκάδες έλεγχοι σε οδικούς άξονες αλλά και σε σκάφη έγιναν χτες στη Βοιωτία για τον εντοπισμό των τριών ατόμων που λήστεψαν λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην παραλία Διστόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις άνδρες, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και κρατούσαν «καλάσνικοφ» και πιστόλια, αφαίρεσαν το ποσό των 300.000 ευρώ και φεύγοντας πήραν μαζί τους ως όμηρο έναν από τους υπαλλήλους του καταστήματος. Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε λίγη ώρα αργότερα καμένο, περίπου 5 χιλιόμετρα μακριά από την τράπεζα. Οπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, οι δράστες έφυγαν από την περιοχή με σκάφος που βρέθηκε στο Κάτω Λουτρό Ξυλοκάστρου μαζί με τον υπάλληλο. Στις έρευνες συμμετέχει και κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής.

ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ενός 65χρονου, προχώρησαν άνδρες της Πυροσβεστικής καθώς κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια. Οπως έγινε γνωστό, ο συλληφθείς έβαλε φωτιά χθες το μεσημέρι στην αγροτική περιοχή Μεγάλη Μούσγα, στο Καστρί Κυνουρίας, στο πλαίσιο εκτέλεσης γεωργικών εργασιών στο αγρόκτημά του. Παρά το γεγονός ότι φέρεται να έσβησε τη φωτιά, αυτή εξαπλώθηκε και έκαψε μικρή έκταση με ξερά χόρτα και βάτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ