ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Διαγράφονται άμεσα πάνω από 150.000 φοιτητές

Σε περισσότερους από 129.000 στα Πανεπιστήμια και 23.811 στα ΤΕΙ ανέρχεται ο αριθμός των φοιτητών και σπουδαστών που πρόκειται να διαγραφούν τις επόμενες μέρες. Το υπουργείο Παιδείας έδωσε χτες στη δημοσιότητα στοιχεία για το πόσοι φοιτητές κατατάσσονται στους λεγόμενους «λιμνάζοντες», που εισήχθησαν πριν το 2003 και δεν έχουν πάρει πτυχίο και πόσοι από αυτούς δεν θα διαγραφούν, αλλά θα ενταχθούν στη ρύθμιση για τις δύο επιπλέον εξεταστικές που εξήγγειλε το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στα Πανεπιστήμια υπάρχουν 139.175 «λιμνάζοντες φοιτητές», θα διαγραφούν 129.008 φοιτητές και θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επόμενες δύο εξεταστικές περιόδους 10.167 φοιτητές. Σημειώνεται ότι στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται στοιχεία από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, την ΑΣΚΤ, το Ιόνιο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τα οποία αναμένονται.

Στα ΤΕΙ υπάρχουν 39.283 «λιμνάζοντες φοιτητές», θα διαγραφούν 23.811 φοιτητές και οι υπόλοιποι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις δύο επόμενες εξεταστικές. Στους παραπάνω δεν υπολογίζονται οι φοιτητές του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, καθώς ακόμα δεν έχουν σταλεί τα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι θα καταθέσει τροπολογία σύμφωνα με την οποία όσοι από τους παραπάνω φοιτητές συμμετείχαν στην εξεταστική διαδικασία τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη (2012-13, 2013-14), δύνανται να συμμετάσχουν στις δύο επόμενες και πλήρεις εξεταστικές περιόδους του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις τους στα μαθήματα, αλλά οφείλουν διπλωματικές ή πτυχιακές εργασίες, ή πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ.

Οπως προκύπτει ήδη από τα στοιχεία του υπουργείου, ο αριθμός εκείνων που θα μπορέσουν να κάνουν χρήση της ρύθμισης είναι ένα μικρό ποσοστό του συνόλου των λεγόμενων «λιμναζόντων» και πολλοί από αυτούς δεν θα προλάβουν να περάσουν όλα τα μαθήματα σε αυτές τις δύο εξεταστικές.

Μέτρο με ταξικό πρόσημο

Πολλά από αυτά τα νούμερα, τα οποία το υπουργείο τσουβαλιάζει στον όρο «λιμνάζοντες», αντιστοιχούν σε περιπτώσεις φοιτητών και σπουδαστών με βαριές παθήσεις, παιδιών που αναγκάστηκαν να «παγώσουν» τις σπουδές τους επειδή έπρεπε να δουλέψουν ή που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο κόστος των σπουδών σε άλλη πόλη από εκείνη που βρίσκεται η οικογένειά τους. Παιδιά λαϊκών οικογενειών που θα μπορούσαν να είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους αν υπήρχε φοιτητική μέριμνα, αν χιλιάδες κτίρια που μένουν αναξιοποίητα αξιοποιούνταν για να στεγάσουν δωρεάν φοιτητές και σπουδαστές, αν είχε εξασφαλιστεί από πλευράς της πολιτείας έμπρακτα το δικαίωμά τους να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Από τη συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού «Αντέννα» αυτή τη φορά, ο υπουργός Παιδείας Ανδρ. Λοβέρδος υπερασπίστηκε το μέτρο της διαγραφής φοιτητών, επικαλούμενος τους ξένους αξιολογητές. «Αυτό θα αποδώσει το αληθινό φοιτητικό δυναμικό των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και σε μας αλλά και στους αξιολογητές από τον διεθνή τομέα, που πολλές φορές αξιολογούν τα ιδρύματα χωρίς να έχουν άμεση επαφή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι επικείμενες διαγραφές είναι μόνο η αρχή. Κατ' εφαρμογή του νόμου 4009/2011, διαγράφονται φέτος όσοι δεν έχουν πάρει πτυχίο και είχαν εγγραφεί σε σχολές τετραετούς φοίτησης προ του 2003, σε σχολές πενταετούς φοίτησης προ του 2001 και σε σχολές εξαετούς φοίτησης προ του 1999.

Στο τέλος της επόμενης χρονιάς (2014 - 2015) προβλέπεται να διαγραφούν όσοι από την ακαδημαϊκή χρονιά 2011 - 2012 φοιτούν σε τετραετείς σχολές και τότε θα βρίσκονται στο 9ο έτος και πάνω, σε πενταετείς σχολές και θα βρίσκονται στο 10ο έτος και πάνω.

Κατά την πλήρη εφαρμογή του νόμου, μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, οι φοιτητές θα χάνουν «αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα όταν συμπληρώσουν φοίτηση διάρκειας ίσης με το διπλάσιο αριθμό εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Καταγγέλλει παρακώλυση της λειτουργίας των 73 Κέντρων Πρόληψης

Για «παρακώλυση της λειτουργίας των 73 Κέντρων Πρόληψης με εκβιαστικές μεθόδους» καταγγέλλει τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

«Ασκώντας, με την ανοχή των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, αλλά και της ΚΕΔΕ, πολιτικές "ηγεμόνα" απέναντι σε 73 δομές που δεν της ανήκουν, η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ υφαρπάζει την πλούσια παραγωγή των Κέντρων Πρόληψης (ΚΠ) αλλά και μέρος της επιχορήγησής τους από το υπουργείο Υγείας, εντείνοντας την αποσταθεροποίησή τους. Συνεχίζοντας επάξια τα έργα και τις ημέρες της προηγούμενης διοίκησης, η τωρινή προσπαθεί να "αιτιολογήσει" την εξαφάνιση εκατομμυρίων ευρώ, που προορίζονταν για τα Κέντρα Πρόληψης, με τρόπο εξοργιστικό, καθώς φορά προσωπείο δήθεν "νομιμότητας". Απειλεί δηλαδή με έγγραφό της κάθε ΚΠ πως αν δεν συμφωνήσει στο να περικοπούν οι μισθοί των εργαζομένων αναδρομικά από 01/01/2013, δεν θα υπογραφούν οι διμερείς συμβάσεις συνεργασίας μεταξύ του ΟΚΑΝΑ και του Κέντρου Πρόληψης. Αυτά τα εκβιαστικά τελεσίγραφα καταλήγουν με την εξής φράση: "Προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην χρηματοδότηση του Κέντρου", δηλώνοντας ρητά ότι αν τα ΚΠ δεν υποκύψουν σε αυτή την προσταγή, τότε λειτουργικά θα καταρρεύσουν. Προφανώς αποσιωπά τα εκατομμύρια ευρώ, που ο ΟΚΑΝΑ χρωστάει στα Κέντρα Πρόληψης, μάλιστα με την πολύ συγκεκριμένη έννοια ότι τα έλαβε από το υπουργείο Υγείας αποκλειστικά για τα Κέντρα Πρόληψης μα ποτέ δεν τα απέδωσε σε αυτά, ή θέλει με αυτόν τον τρόπο να τα συμψηφίσει;», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης καταγγέλλουν ότι οι διοικήσεις του ΟΚΑΝΑ διαχρονικά καθυστερούν την υπογραφή των διμερών συμβάσεων με κάθε Κέντρο Πρόληψης.

Οι εργαζόμενοι των Κέντρων διεκδικούν:

  • «Αμεση υπογραφή όλων ανεξαιρέτως των διμερών συμβάσεων μεταξύ ΟΚΑΝΑ και έκαστου Κέντρου Πρόληψης. Χωρίς εκβιασμούς του ΟΚΑΝΑ για αναδρομική περικοπή μισθών από 01/01/2013. Με αναγραφή σε αυτές των ποσών που πραγματικά δαπανήθηκαν για μισθούς από 01/01/2013 ως σήμερα.
  • Αμεση καταβολή των εκατομμυρίων ευρώ, που η προηγούμενη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ είχε λάβει αποκλειστικά για τα Κέντρα Πρόληψης και δεν έχει αποδώσει σε αυτά.
  • Αμεση καταβολή των 500.000 ευρώ, που η τωρινή διοίκηση του ΟΚΑΝΑ έλαβε αποκλειστικά για τα Κέντρα Πρόληψης τον Ιούνιο του 2014 και δεν έχει αποδώσει σε αυτά.
  • Ρύθμιση των μισθολογικών ζητημάτων των εργαζομένων με τρόπο δίκαιο και ενιαίο για τα 73 Κέντρα Πρόληψης.
  • Σοβαρή αντιμετώπιση των θεσμικών προβλημάτων των Κέντρων Πρόληψης, τα οποία όλες οι διοικήσεις του ΟΚΑΝΑ εκμεταλλεύτηκαν, για να απομυζούν τις δομές που εξυπηρετούν πλέον περισσότερους από 100.000 συμπολίτες μας ετησίως: Με απλήρωτους εργαζομένους, οφειλές σε ΙΚΑ - εφορίες».
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κινητοποίηση στις 28 Αυγούστου

Με κεντρικό αίτημα «κανένας φοιτητής ή σπουδαστής που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του, να μη στερηθεί τη φοιτητική του ιδιότητα και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή, εκτός κι αν το επιθυμεί ο ίδιος», το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών προχωρά σε κινητοποιήσεις την Πέμπτη 28 Αυγούστου. Στην Αθήνα διοργανώνεται στις 12 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Το ΜΑΣ καλεί παράλληλα τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους να οργανώσουν άμεσα την πάλη ώστε να μη διαγραφεί κανένας φοιτητής που θέλει και παλεύει να τελειώσει τις σπουδές του. Να προχωρήσουν άμεσα σε συσκέψεις με τους φοιτητές και σπουδαστές που απειλούνται με διαγραφή. Να οργανώσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε πρυτάνεις, προέδρους, κοσμήτορες, προϊσταμένους με αίτημα όλοι οι φοιτητές που το θέλουν να πάρουν μέρος στην εξεταστική.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών από την πρώτη στιγμή έχει αναδείξει το πρόβλημα χιλιάδων φοιτητών που παλεύουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και τους παράγοντες που τους οδήγησαν να καθυστερήσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ