ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δύο νεκροί εργάτες σε στεριά και θάλασσα

Οι εργασιακές ανατροπές στη θάλασσα έχουν πολλαπλασιάσει τους κινδύνους ακόμα και για τη ζωή των ναυτεργατών
Οι εργασιακές ανατροπές στη θάλασσα έχουν πολλαπλασιάσει τους κινδύνους ακόμα και για τη ζωή των ναυτεργατών
Δύο ακόμα νεκρούς μετράει η εργατική τάξη.

Τραγικό θάνατο στα 42 του χρόνια βρήκε ο ναύτης Δ. Γαλανός μέσα στο ρυμουλκό «Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», όταν έσπασε κάβος και έπεσε με δύναμη πάνω στο στήθος του, πετώντας τον στη θάλασσα.

Το ναυτεργατικό «ατύχημα» έγινε στη ράδα του Πειραιά, κατά τη διάρκεια των εργασιών που έκανε το πλήρωμα για να μαζέψει τους κάβους και τα συρματόσχοινα (ρυμούλκεια) από τη θάλασσα, μετά τη ρυμούλκηση πλοίου από το Σουέζ μέχρι τον Πειραιά. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και ενώ ο ναύτης μάζευε τον κάβο με το βαρούλκο, αυτός έσπασε και έπεσε πάνω του, ενώ στην άκρη του είχε και μεταλλικό κλειδί (ο κρίκος που συνδέει δύο κάβους).

Με αφορμή το «ατύχημα», οι ναυτεργάτες καταγγέλλουν τα εξαντλητικά ωράρια και συνολικά την υπερεντατικοποίηση που έχουν επιβάλει οι εφοπλιστές στα ρυμουλκά μετά και τις συνεχείς μειώσεις των οργανικών συνθέσεων.

Στο συγκεκριμένο ναυαγοσωστικό, έχει μειωθεί το πλήρωμα κατά δύο άτομα, με αποτέλεσμα οι εννιά ναυτεργάτες, στη διάρκεια της ρυμούλκησης πλοίου που μπορεί να κρατήσει και βδομάδες, να είναι στο πόδι πολλές παραπάνω ώρες από αυτές που προβλέπουν οι κανονισμοί ασφαλείας.

Το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» έγινε χτες, σε οικοδομή στις Μοίρες του νομού Ηρακλείου, με θύμα τον 47χρονο Νικόλαο Μπαμπιονιτάκη, πατέρα δύο παιδιών. Ο εργάτης υπέστη ηλεκτροπληξία όταν η μάνικα που κρατούσε για να ρίχνει μπετό, ακούμπησε τα καλώδια της ΔΕΗ. Καταγγελία για ελλείψεις σε μέτρα ασφάλειας, εξέδωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου.

Ξανά με βλάβη το «EUROPEAN EXPRESS»

Επί περίπου 3 ώρες οι 226 επιβάτες που βρίσκονταν την Κυριακή το βράδυ στο λιμάνι του Ευδήλου της Ικαρίας και είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με το πλοίο «EUROPEAN EXPRESS», έβλεπαν το πλοίο να περιφέρεται έξω από το λιμάνι και το πλήρωμα να δίνει μάχη να ανοίξει τον καταπέλτη. Στο πλοίο επέβαιναν άλλοι 641 επιβάτες, οι οποίοι είχαν επιβιβαστεί από Σάμο, Φούρνους και το λιμάνι Αγ. Κηρύκου Ικαρίας.

Το «EUROPEAN EXPRESS» είχε προγραμματισμένη αναχώρηση από τον Εύδηλο στις 21.40. Τελικά αναχώρησε μετά τα μεσάνυχτα. Το πρόβλημα εντοπίστηκε στο μηχανισμό ανοίγματος του καταπέλτη (γρύλο) τον οποίο το πλήρωμα τελικά κατάφερε να τον θέσει σε λειτουργία με πατέντες, χωρίς να αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη.

Το ίδιο πλοίο της ΝΕΛ, την Κυριακή 17/8 και μέσα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, έπλεε επί 5 ώρες ανάμεσα σε Φούρνους και Ικαρία με τον καταπέλτη στο νερό καθώς από την έλλειψη στοιχειώδους συντήρησης είχαν σπάσει τα συρματόσχοινα.

Οι βλάβες του συγκεκριμένου πλοίου, κατασκευής του 1974, είναι απανωτές, ενώ για να βρίσκεται εν πλω, το πλήρωμα δουλεύει μέχρι εξάντλησης. Σύμφωνα με καταγγελίες, ο Β' μηχανικός του πλοίου στις 10 Αυγούστου λιποθύμησε μέσα στο μηχανοστάσιο και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα, οι ναυτεργάτες του «EUROPEAN EXPRESS» και συνολικά της ΝΕΛ είναι απλήρωτοι για πάνω από 6 μήνες, ενώ προβλήματα λόγω έλλειψης συντήρησης παρουσιάζουν όλα τα πλοία της εταιρείας. Για παράδειγμα, το πλοίο «AQUA SPIRIT» πριν δύο βδομάδες έχασε τη δεξιά του προπέλα μεσοπέλαγα, ανάμεσα σε Τζιά και Λαύριο.

Η εταιρεία, όπως και άλλες με υπέργηρα και υποσυντήρητα πλοία, επιδοτείται και από πάνω από το υπουργείο Ναυτιλίας. Μόνο για το πλοίο «AQUA SPIRIT» από τον Απρίλη έως τον Ιούνη έχει εισπράξει επιδοτήσεις 1.008.344,83 ευρώ!

Προχωρούν οι 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο

Την ολοκλήρωση του στόχου των 15.000 απολύσεων που είχε συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, αποφάσισαν σε συνάντησή τους οι υπουργοί Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης. Συζητήθηκε επίσης η πρόσληψη 400 ατόμων σε Εφορίες. Οπως έγινε γνωστό, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να προχωρήσει κανονικά το πρόγραμμα των απολύσεων από το δημόσιο τομέα και προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, διαρρέοντας ότι δεν υπάρχει «καμία δέσμευση για νέες απολύσεις το 2015». Στο μεταξύ, στις 30 Αυγούστου ξεκινά εκ νέου η αποχή από κάθε διαδικασία που αφορά στην «αξιολόγηση» των εργαζομένων στο Δημόσιο, σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.

Στην πρόταση που κατέθεσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο για το ζήτημα της αξιολόγησης, έθεσαν το εξής πλαίσιο: Οχι στον αντιδραστικό, κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση. Δεν συμπληρώνουμε τα έντυπα αξιολόγησης, καταθέτουμε τα έντυπα στο σωματείο. Μέσα από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων, περιοδείες, συσκέψεις, συνεχίζουμε τη συλλογή υπογραφών, οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση. Καλούμε προϊσταμένους και διευθυντές να μη γίνουν αξιολογητές και να μην προχωρήσουν στον επιμερισμό του 15%. Οσοι προϊστάμενοι και διευθυντές γίνουν αξιολογητές να διαγραφούν από τα σωματεία. Να καταργηθεί όλο το αντιδραστικό, νομοθετικό πλαίσιο που έχει σχέση με τη λεγόμενη αξιολόγηση.

Ο

«ΤΖΑΜΠΟ» - ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ιωαννίνων καταγγέλλει την απόλυση εργαζομένου από την πολυεθνική «JUMBO» με την εξωφρενική κατηγορία ότι «υπεξαίρεσε» κατεστραμμένα προϊόντα, τα οποία, κατά πάγια τακτική της εταιρείας, είχε αναλάβει να πετάξει στα σκουπίδια! Η επιχείρηση προέβη μάλιστα σε μήνυση (!) κατά του εργαζομένου, αφού πρώτα τον εκβίασε να παραιτηθεί ώστε να μην του οφείλει αποζημίωση. Το σωματείο απαιτεί να σταματήσει η απαράδεκτη δίωξη του εργαζομένου, να αποσυρθεί η μήνυση, να παρθεί πίσω η απόλυση.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΑΛΜΥΡΟΥ: «Δείγμα γραφής» για το πώς θα διοικήσει έδωσε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αλμυρού Μαγνησίας, διώχνοντας από το γραφείο του αντιπροσωπεία του Σωματείου Καθαριστριών - Καθαριστών Νομού Μαγνησίας, που τον επισκέφτηκε για να του καταγγείλει ότι οι καθαρίστριες των δημοσίων σχολείων της περιοχής, με εντολές των αρμοδίων της δημοτικής αρχής, δέχονται πιέσεις για να εργαστούν, ταυτόχρονα, σε δυο υπηρεσίες του Δήμου. Το Σωματείο καλεί όλες τις καθαρίστριες να αντισταθούν στις πιέσεις και τις απειλές και να διεκδικήσουν μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ένταξη στα ΒΑΕ, πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ οργανώνει λαϊκό - δημοτικό γλέντι αλληλεγγύης αύριο, Τετάρτη, στις 9 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης. Καλεί τις λαϊκές οικογένειες, τους εργαζόμενους και τους άνεργους να πάρουν μέρος και να διασκεδάσουν με μουσική από τη λαϊκή ορχήστρα «Primo Secondo» και παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι από τον Βασίλη Παπαγεωργίου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

ΧΑΛΚΙΔΑ: Διαδηλώνοντας για τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό «υποδέχτηκαν» την Παρασκευή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ τον υφυπουργό Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκο, που είχε προγραμματίσει επίσκεψη στο νοσοκομείο Χαλκίδας. Η επίσκεψη, τουλάχιστον όπως είχε σχεδιαστεί και ανακοινωθεί αρχικά, περιλάμβανε την «επιθεώρηση» των εγκαταστάσεων και του προσωπικού του νοσοκομείου. Ωστόσο, ο υφυπουργός περιόδευσε στο υπό ανέγερση κτίριο του νοσοκομείου, μαζί με τους διευθυντές των υπολοίπων νοσοκομείων της Εύβοιας και τον δήμαρχο Χαλκίδας, αποφεύγοντας κάθε επαφή με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου.

ΠΟΕΕΠ: Συνεδρίασε έκτακτα την Κυριακή το Εθνικό Συμβούλιο της ΠΟΕΕΠ (Ομοσπονδία εργαζομένων στα εμφιαλωμένα ποτά) στη Θεσσαλονίκη, με μοναδικό θέμα τη στήριξη του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στην «Coca Cola» του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης με αίτημα την επαναλειτουργία του και την ακύρωση των απολύσεων. Σε ψήφισμα που εκδόθηκε, η Ομοσπονδία καταγγέλλει «το κύμα δικαστικής τρομοκρατίας» που έχει εξαπολύσει η πολυεθνική ενάντια στους απεργούς ζητώντας αποζημιώσεις, επικαλούμενη «ηθική βλάβη». Δηλώνει ακόμα ότι θα συνεχίσει να στέκεται αλληλέγγυα στο πλευρό των απεργών.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: «Τα Δημόσια Νοσοκομεία παραπαίουν λόγω υποχρηματοδότησης». Αυτό δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ), σημειώνοντας πως «η χορήγηση συμπληρωματικών κονδυλίων είναι η αναγκαία», «προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η φαρμακευτική κάλυψη των νοσηλευομένων ασθενών για το υπόλοιπο του 2014».

Συνδικαλιστική παρέμβαση σε επιβατηγά πλοία

Συνδικαλιστική παρέμβαση στα επιβατηγά πλοία για την προστασία επιβατών και πληρωμάτων, ξεκινούν αύριο Τετάρτη τα ναυτεργατικά σωματεία, από τα καράβια της γραμμής Πάτρα - Ιταλία. Η δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων, τα απανωτά δρομολόγια, σε συνδυασμό και με την απλήρωτη δουλειά, διαμορφώνουν επικίνδυνες συνθήκες στη θάλασσα.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στα πλοία της γραμμής Ελλάδα - Ιταλία, με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστών, έχουν μειωθεί οι οργανικές συνθέσεις κατά 42%, με αποτέλεσμα μόνο από 6 πλοία της γραμμής να βρεθούν στη στεριά πάνω από 200 ναυτεργάτες. Τη σχετική απόφαση για την συνδικαλιστική παρέμβαση προσυπογράφει και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ. Με επιστολή της στον υπουργό Ναυτιλίας, απαιτεί στα συνδικαλιστικά κλιμάκια να συμμετάσχει επιθεωρητής του υπουργείου και οι έλεγχοι να γίνονται εν πλω.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ