ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Αύριο η Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στο NATO

Με δύο εκδηλώσεις σε Αθήνα και Χανιά συμμετέχει η ΕΕΔΥΕ

Με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις 4 - 5 Σεπτέμβρη στην Ουαλία, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης ανακηρύσσει την 30ή Αυγούστου σε Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στη ΝΑΤΟική σφηκοφωλιά.

Στο σχετικό κάλεσμά του σημειώνει ότι «το ΝΑΤΟ αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη, πιο δυνατή και επιθετική στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο», ότι «αποτελεί εχθρό για την ειρήνη, εχθρό των λαών» και ότι «η διάλυσή του πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όσους υπερασπίζονται την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο, μαζί με το δικαίωμα να παλεύει κάθε λαός για την αποδέσμευση από αυτό».

«Καλούμε - καταλήγει το κάλεσμα - όλες τις φιλειρηνικές οργανώσεις, κινήματα και τους λαούς να οργανώσουν στις 30 Αυγούστου, στο πλαίσιο της Μέρας Παγκόσμιας Δράσης, πρωτοβουλίες ενάντια στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας τη διάλυσή του».

Οι εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ

Η ΕΕΔΥΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) και τιμώντας τα 65 χρόνια ζωής και δράσης του, διοργανώνει δύο κεντρικές εκδηλώσεις, στην Αθήνα και τα Χανιά της Κρήτης.

Η εκδήλωση της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων με ομιλητές τους:

Θανάση Παφίλη, ΓΓ του ΠΣΕ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, βουλευτή του ΚΚΕ.

Γιάννη Ντουνιαδάκη, υποναύαρχο ε.α., εκπρόσωπο της ΚΕΘΑ.

Χρίστο Κουρτελλάρη, ΓΓ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.

Ακελ Τακάζ, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης και συντονιστή Μ. Ανατολής του ΠΣΕ.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο Ευάγγελος Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και του ΠΣΕ.

Η εκδήλωση στα Χανιά της Κρήτης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 2 Σεπτέμβρη, το απόγευμα, στην παραλία των Χανίων, με ομιλητές τους:

Ηρακλή Τσαβδαρίδη, Εκτελεστικό Γραμματέα του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Χρίστο Κουρτελλάρη, ΓΓ του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης.

Ακελ Τακάζ, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης και συντονιστή Μ. Ανατολής του ΠΣΕ.

ΠΕΚΑΜ - ΟΓΕ
Προσκύνημα στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) διοργανώνουν, την Κυριακή 7/9, στη Μακρόνησο, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τις «Αγωνίστριες Εξόριστες Γυναίκες». Θα γίνει ξενάγηση στο μαρτυρικό νησί όπου βασανίστηκαν δεκάδες χιλιάδες κομμουνιστές, αγωνίστριες και αγωνιστές της Αντίστασης και μαχητές του ΔΣΕ, πολλοί από τους οποίους εξοντώθηκαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νησί.

Για την εκδήλωση, θα αναχωρήσουν πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος ώρα 7.30 το πρωί της ίδιας μέρας.

Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα της ΠΕΚΑΜ (210.3247.820 - 6974.278.797) και της ΟΓΕ (210.3629.460 - 6977.120.661). Επίσης, στους κατά τόπους Συλλόγους της ΟΓΕ.

Τιμούν τους πεσόντες ΕΛΑΣίτες στο Ολατζάκ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες ΕΛΑΣίτες στη μάχη του Τσαλ Νταγ διοργανώνουν η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, το ΣΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ και τα Παραρτήματα Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την Κυριακή 31 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στον Πλαταμώνα (Ολατζάκ) Καβάλας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Δημήτρης Παπατολίδης, Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, και ο Θανάσης Θεοδοσιάδης, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντάρτικα και λαϊκά τραγούδια.

ΚΟ ΓΕΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου από την ΚΟ Λέσβου του ΚΚΕ.

Αύριο, Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, οι Κομματικές Οργανώσεις Γέρας καλούν στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργανώνουν στην αγροτική περιοχή «Πετρένιος Στύλος», για να τιμήσουν τους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Λέσβου Βαγγέλη Καρωμένο και Μανώλη Τσόνγκα, που έπεσαν στην περιοχή αυτή. Προσυγκέντρωση θα υπάρχει στην είσοδο του χωριού Μεσαγρός στις 6 μ.μ. Στη διαδρομή μέχρι το σημείο της εκδήλωσης θα υπάρχει σήμανση.

Επίσης, την ίδια μέρα, στις 9 το βράδυ, οι ίδιες Κομματικές Οργανώσεις διοργανώνουν λαϊκό γλέντι στα καφενεία της κάτω αγοράς στο Σκόπελο Γέρας.

ΤΟ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ
Για την απελευθέρωση του Διδυμοτείχου απ' τον ΕΛΑΣ

Η Τομεακή Οργάνωση Εβρου του ΚΚΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας θα τιμήσουν την απελευθέρωση του Διδυμοτείχου από τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΕΛΑΣ στις 29 Αυγούστου του 1944.

Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, στο χώρο που οι Ναζί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους εκτελούσαν τους αγωνιστές της λευτεριάς. Στο σημείο έχει στηθεί μνημείο Εθνικής Αντίστασης (1ο χιλιόμετρο στο δρόμο Διδυμοτείχου προς Ελληνοχώρι).

Επίσης, την Κυριακή 31 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί πολιτικό μνημόσυνο στα κοιμητήρια της Ορεστιάδας στη μνήμη του αντιστασιακού αγωνιστή Σταύρου Σαμουρίδη που έχασε τη ζωή του την τελευταία μέρα της κατοχής.

Εκδήλωση στον Ξηρόλακκα

Εκδήλωση για να τιμήσουν την ορκωμοσία των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ οργανώνουν την Κυριακή 31 Αυγούστου, στις 11 π.μ., στον «Ξηρόλακκα» Καρυάς Ολύμπου, τα παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η αναχώρηση των λεωφορείων από τη Λάρισα θα γίνει στις 9 το πρωί της Κυριακής από την πλατεία Εβραίων Μαρτύρων, ενώ δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μέσω του αριθμού τηλεφώνου 2410.252.611.

Εκδήλωση για τον Μανώλη Σταθάκη

Η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αντισυνταγματάρχη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) Μανώλη Σταθάκη, διοικητή του Αρχηγείου Αργολιδο-Κορινθίας του ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στους Μολάους Λακωνίας, σήμερα, Παρασκευή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στις 7 μ.μ. στη θέση Γκαγκανιά Μολάων, όπου στις 27 Απρίλη του 1944 λόχος του ΕΛΑΣ με διοικητή τον Μανώλη Σταθάκη εξόντωσε σε ενέδρα τον Γερμανό στρατηγό Κρεζ, διοικητή των στρατευμάτων Νότιας Ελλάδας. Θα ακολουθήσει ομιλία στις 8 μ.μ. στους Μολάους στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Μονεμβασιάς.

ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Διοργανώνει «Δρόμο θυσίας»

Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, στα 71 χρόνια απ' την εκτέλεση των ΕΑΜιτών πατριωτών από τους φασίστες Ιταλούς κατακτητές στη Δυτική Σάμο, καλεί το λαό και τη νεολαία του νησιού στο «Δρόμο θυσίας» που διοργανώνει, αύριο Σάββατο, από την Καστανιά, στη Λέκκα και στο Καρλόβασι, με κεντρικό σύνθημα: «Παλεύουμε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το φασισμό - Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 5.30 μ.μ. από την πλατεία Καστανιάς και περιλαμβάνουν:

  • 5.30 μ.μ.: Συγκέντρωση στην πλατεία Καστανιάς, ομιλία και ιστορική αναφορά.
  • Πορεία στο μνημείο των εκτελεσμένων. Προσκλητήριο νεκρών. Κατάθεση στεφανιών.
  • Αυτοκινητοπορεία για Καρλόβασι.
  • Κατάθεση στεφανιού στο μνημείο του ΔΣΕ στη Λέκκα.
  • Τερματισμός αυτοκινητοπορείας στην πλατεία Μεσαίου Καρλοβάσου.
  • Πορεία από την πλατεία Μεσαίου προς την κεντρική πλατεία Καρλοβάσου.
  • 7.30 μ.μ.: Αντιφασιστική, αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στην πλατεία Καρλοβάσου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ