ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Η Γερμανία στέλνει εξοπλισμό στους Κούρδους

Βαθαίνει την εμπλοκή της, στο όνομα της «διεθνούς κινητοποίησης» κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Αντίστοιχη απόφαση και από την Αυστραλία

Δυνάμεις του στρατού του Ιράκ μετά την ανακατάληψη της πόλης Αμερλί
Δυνάμεις του στρατού του Ιράκ μετά την ανακατάληψη της πόλης Αμερλί
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Να στείλει όπλα αξίας περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ στους Κούρδους που μάχονται στο βόρειο Ιράκ τις δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση, στο όνομα της ανάγκης «διεθνούς κινητοποίησης» κατά των «τζιχαντιστών». Η απόφαση του Βερολίνου είναι χαρακτηριστική καθώς μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία απέφευγε να εμπλακεί «ενεργά» σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων και, αν και προς το παρόν ισχυρίζεται ότι δεν προτίθεται να στείλει στο Ιράκ χερσαίες δυνάμεις, η επιλογή της επιβεβαιώνει πόσο γοργά βαθαίνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για την κυριαρχία σε μια περιοχή κρίσιμης γεωστρατηγικής σημασίας, πλούσια σε ενεργειακούς πόρους.

Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι η Γερμανία θα διαθέσει στους Κούρδους του Ιράκ 500 αντιαρματικούς πυραύλους, 8.000 επιθετικά τουφέκια και 40 πολυβόλα. Ακόμα, περίπου 4.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, 700 ασύρματοι, 680 κιτ εξοπλισμού νυχτερινής κατόπτευσης και ανιχνευτές ναρκών επίσης είναι έτοιμα προς αποστολή στο βόρειο Ιράκ. Επιπλέον, θα αποσταλούν χειροβομβίδες, μαχαίρια εκστρατείας, σκηνές κ.ά. Το Βερολίνο ανακοίνωσε συμπληρωματικά πως θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 50 εκατ. δολαρίων στην περιοχή.

Στο μεταξύ, και ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσει τις κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, απαντώντας σε σχετικό αίτημα των ΗΠΑ. Η Αυστραλία θα συμμετάσχει μαζί με τον Καναδά, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ στην παροχή εξοπλισμού και ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο μιας πολυεθνικής προσπάθειας, την οποία θα συντονίζουν το Ιράκ και άλλες χώρες της περιοχής, διευκρίνισε ο Αμποτ.

Προωθούν «διεθνή κινητοποίηση»

Μια σειρά δυνάμεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα στρώνουν το έδαφος για την ανάληψη «διεθνούς δράσης» κατά των «τζιχαντιστών», στο πλαίσιο προώθησης ευρύτερων ή επιμέρους σχεδιασμών που συμφέρουν τα μονοπώλια (βλέπε και ρεπορτάζ για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη σελίδα 6).

Παράλληλα, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας (μιας από τις χώρες που πρωτοστάτησαν στη στήριξη και δημιουργία οργανώσεων όπως το ΙΚ με στόχο την προώθηση στην περιοχή «ισορροπιών» ευνοϊκών για τα συμφέροντα των δικών τους επιχειρήσεων) τόνισε σε ξένους πρεσβευτές που συγκεντρώθηκαν στην πόλη Τζέντα ότι «η τρομοκρατία αυτή τη στιγμή είναι μια εχθρική δύναμη που πρέπει να καταπολεμηθεί με σοφία και ταχύτητα (...) Και αν παραμεληθεί είμαι σίγουρος ότι ένα μήνα αργότερα θα φτάσει στην Ευρώπη και ένα μήνα μετά στην Αμερική».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επαφή με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, μεταξύ άλλων και για την κατάσταση στο Ιράκ, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε πως το ΙΚ αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας του.

Στην ίδια κατεύθυνση, της «κινητοποίησης της διεθνούς κοινότητας» για την προώθηση των αναπροσαρμοσμένων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, αξιοποιήθηκε και η συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη, μετά από αίτημα της Βαγδάτης. Εκεί, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι μόνο τον Αύγουστο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.420 άνθρωποι σε βίαια επεισόδια στο Ιράκ, όπου ο στρατός επιχειρεί να ανακαταλάβει τις περιοχές που έχουν κατακτήσει οι «τζιχαντιστές», χωρίς να περιλαμβάνονται η επαρχία Αλ-Ανμπαρ (δυτικό Ιράκ) και όλες οι περιοχές που δεν ελέγχει η ιρακινή κυβέρνηση.

«Η γη της αρχαίας Βαβυλώνας δέχεται απειλές πρώτα για την ίδια την ανεξαρτησία της, αποπειρώνται να αλλάξουν τη δημογραφική και πολιτισμική σύνθεσή της», δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι, συμπληρώνοντας ότι το ΙΚ «είναι ένα φαινόμενο που υπερβαίνει τα έθνη και προκαλεί έναν επικείμενο κίνδυνο για όλες τις χώρες του κόσμου, αψηφά όλες τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου». Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν στη διάρκεια της έκτακτης αυτής συζήτησης πως τόσο οι ισλαμιστές όσο και οι δυνάμεις της ιρακινής κυβέρνησης έχουν σκοτώσει αμάχους και έχουν διαπράξει ωμότητες τους τρεις μήνες που διαρκούν οι μάχες.

Τέλος, η ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» έκανε γνωστό ότι δεκάδες γυναίκες από τη θρησκευτική μειονότητα των Γεζίντι που το ΙΚ αιχμαλώτισε στο Ιράκ εξαναγκάστηκαν να ασπαστούν το Ισλάμ και έπειτα «πουλήθηκαν» προκειμένου να παντρευτούν με τη βία στη Συρία άνδρες της οργάνωσης.

Συνεχίζονται οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί

Στο πεδίο των μαχών, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να σπάσουν τη δίμηνη πολιορκία της πόλης Αμερλί από το ΙΚ και μπήκαν στην πόλη ακολουθώντας τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που συνέχισε στη διάρκεια της νύχτας ο αμερικανικός στρατός εναντίον θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους». Τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιθέσεις και κοντά στο στρατηγικής σημασίας φράγμα της Μοσούλης, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Στην Αμερλί, είχε προηγηθεί η ρίψη φορτίων με νερό, τρόφιμα και φάρμακα από αεροσκάφη των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Γαλλίας και Βρετανίας, καθώς οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν τώρα να εμφανιστούν «ανθρωπιστές»... στηρίζοντας όσους απειλούνται από οργανώσεις που έστησαν και δυνάμωσαν οι ίδιοι.

Στο μεταξύ, χτες οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ανακατέλαβαν την πόλη Σουλεϊμάν Μπεκ (κοντά στην Αμερλί) ενώ οι Κούρδοι «Πεσμεργκά» ανακατέλαβαν την πόλη Ζούμαρ.


ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται οι μάχες στο Γκολάν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέες μάχες μεταξύ των συριακών δυνάμεων και αντάρτικων ομάδων όπως το «Μέτωπο αλ Νούσρα» σημειώθηκαν και χτες στα Υψίπεδα του Γκολάν, όπου οι ισλαμιστές προέλασαν και μέσα στην πόλη Κουνέιτρα, σύμφωνα με την αντικυβερνητική ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Θυμίζουμε ότι την περασμένη βδομάδα το «Μέτωπο αλ Νούσρα» κατέλαβε το συνοριακό φυλάκιο της Κουνέιτρα (που βρίσκεται πάνω στα σύνορα που χωρίζουν τη Συρία με τα υπό ισραηλινή κατοχή υψώματα του Γκολάν) τραυματίζοντας μάλιστα έναν Ισραηλινό στρατιώτη και προκαλώντας τον ισραηλινό βομβαρδισμό δύο θέσεων του συριακού στρατού. Χτες, οι ισλαμιστές κατέλαβαν και την περιοχή Νταουάρ αλ Αλαμ.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο στρατός έχει αρχίσει μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον «θέσεων των τρομοκρατών» στην Κουνέιτρα. Την Κυριακή, το «Μέτωπο αλ Νούσρα» ανέλαβε την ευθύνη για την αιχμαλώτιση 44 κυανοκράνων του ΟΗΕ (που ανήκουν στη διεθνή δύναμη που επιτηρεί την ουδέτερη ζώνη στα Υψίπεδα του Γκολάν) από τα νησιά Φίτζι σε αντίποινα για τη «συνεργασία των ΗΕ» με τη συριακή κυβέρνηση. Τέλος, ο ΟΗΕ και η φιλιππινέζικη κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι οι περισσότεροι από 70 Φιλιππινέζοι κυανόκρανοι που είχαν εγκλωβιστεί σε δύο περιοχές στα Υψίπεδα του Γκολάν από τους ισλαμιστές μαχητές είναι πλέον ασφαλείς.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη στο Λίβανο, σε βίντεο (η αυθεντικότητα του οποίου ελέγχεται) οι ένοπλοι του «Ισλαμικού Κράτους» εμφανίζουν τον αποκεφαλισμό ενός άνδρα που φέρεται να είναι ένας από τους Λιβανέζους στρατιώτες που απήχθησαν από την Αρσαλ. Χτες, πάντως, αφέθηκαν ελεύθεροι τέσσερις στρατιώτες και ένας αστυνομικός από τον Λίβανο, τους οποίους είχε αιχμαλωτίσει η οργάνωση «Μέτωπο αλ Νούσρα» που μάχεται στη Συρία ενάντια στην κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Οι άντρες είχαν πιαστεί κατά τη διάρκεια αιματηρών μαχών στην περιοχή της Αρσαλ μεταξύ του λιβανέζικου στρατού και «τζιχαντιστών» από τη Συρία. Οργανώσεις όπως το «Μέτωπο αλ Νούσρα» και το «Ισλαμικό Κράτος» εξακολουθούν να κρατούν ομήρους 15 στρατιώτες και 14 αστυνομικούς που θέλουν να ανταλλάξουν με ισλαμιστές κρατούμενους στο Λίβανο, όμως ο στρατός ζητά την απελευθέρωσή τους χωρίς όρους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ