ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χωρίς οδηγούς Μονάδα για παιδιά με αυτισμό

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ζητούν με επιστολή τους η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής

Από παλιότερη κινητοποίηση για τα ζητήματα που αφορούν τις οικογένειες παιδιών με αυτισμό

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση για τα ζητήματα που αφορούν τις οικογένειες παιδιών με αυτισμό
Συνάντηση με τον υπουργό και τον υφυπουργό Υγείας, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς παιδιών προσχολικής ηλικίας με αυτισμό, ζητούν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής. Προτείνουν, μάλιστα, η συνάντηση να γίνει άμεσα, τη Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη, στις 11.30 π.μ.

Οπως αναφέρουν στην επιστολή τους, το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει προκύψει στη λειτουργία της μοναδικής πρότυπης Ειδικής Θεραπευτικής Μονάδας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΘΜΑΑ) για παιδιά με αυτισμό προσχολικής ηλικίας. Η μονάδα αυτή ανήκει στην παιδοψυχιατρική κλινική του «Αγλαΐα Κυριακού», εκ μεταφοράς μαζί με το ιατροπαιδαγωγικό κέντρο.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφερθούν στο ΕΚΑΒ οι οδηγοί των νοσοκομείων, τα σχολικά της μονάδας σταμάτησαν να μεταφέρουν τα παιδιά που έχουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα κάθε μέρα, με αποτέλεσμα την τεράστια ταλαιπωρία των γονιών των παιδιών που είναι αναγκασμένοι να πηγαινοφέρνουν τα παιδιά τους σε ημερήσια βάση.

Η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αναφέρουν: «Είναι σε όλους γνωστή η τεράστια σημασία που έχει η επιστημονική παρέμβαση σ' αυτή την κρίσιμη ηλικία για ένα παιδί με αυτισμό. Η λειτουργία της Μονάδας για φέτος ξεκίνησε από 1 Σεπτέμβρη και λόγω του παραπάνω προβλήματος κάποιοι γονείς αναγκάστηκαν να μην εγγράψουν το παιδί τους. Ενώ οι υπόλοιποι με δέος βλέπουν τις δυσκολίες της χρονιάς και κάποιοι φοβούνται ότι και αυτοί θα αναγκαστούν, λόγω των δυσκολιών, να σταματήσουν να πηγαίνουν το παιδί τους στη Μονάδα με τραγικές επιπτώσεις στην εξέλιξη του παιδιού τους.

Ζητάμε:

1. Κατ' επειγόντως να διατεθούν με απόφαση του υπουργείου και κατά απόλυτη προτεραιότητα οι οδηγοί που υπηρετούσαν στη Μονάδα μέχρι πέρσι. Οι οδηγοί να είναι μόνιμοι να μην εναλλάσσονται για να μην επηρεάζονται τα παιδιά και για να μπορέσουν αυτοί και οι συνοδοί να εκπαιδευτούν στοιχειωδώς για να έχουν την κατάλληλη συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά.

2. Ιδρυση τέτοιων ανάλογων δημόσιων μονάδων με δωρεάν υπηρεσίες, όπως το ΕΘΜΑΑ και δημόσιων κέντρων πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης με το ανάλογο μόνιμο προσωπικό, με βάση τις ανάγκες».

Προσκύνημα στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) διοργανώνουν την Κυριακή 7/9, στη Μακρόνησο, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τις «Αγωνίστριες Εξόριστες Γυναίκες». Θα γίνει ξενάγηση στο μαρτυρικό νησί όπου βασανίστηκαν δεκάδες χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές κομμουνιστές, αγωνιστές της Αντίστασης και μαχητές του ΔΣΕ, πολλοί από τους οποίους εξοντώθηκαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νησί. Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, στις 11 π.μ., μπροστά στο Αγαλμα του Μακρονησιώτη με χαιρετισμούς από την ΠΕΚΑΜ και την ΟΓΕ, κατάθεση στεφανιών κλπ. Θα ακολουθήσουν, στις 12 μ., δρώμενο από την ΟΓΕ στο θεατράκι της Μακρονήσου, αφιερωμένο στις εξόριστες γυναίκες, και συναυλία με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Αναχώρηση πλοίου, από Λαύριο για τη Μακρόνησο, το πρωί της Κυριακής, στις 9.15 πμ. (Εφόσον υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή θα γίνει και νέο δρομολόγιο στις 10 πμ). Για την εκδήλωση θα αναχωρήσουν πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος, στις 7.30 το πρωί της ίδιας μέρας. Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα της ΠΕΚΑΜ (210.3247.820 - 697.4278.797) και της ΟΓΕ (210.3629.460 - 697.7120.661). Επίσης, στους κατά τόπους Συλλόγους της ΟΓΕ.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας και τα Παραρτήματα Μεγαλόπολης, Γορτυνίας, Λεωνιδίου, Αστρους, για τη συμμετοχή στο προσκύνημα, βάζουν λεωφορείο με αναχώρηση: Από Μεγαλόπολη (κεντρική πλατεία) στις 5.45 π.μ. και από Τρίπολη (πλατεία Κολοκοτρώνη) στις 6.15 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 271.0226.106 - 697.2140.127 - 694.7077.702.
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Αφόρητη η ζωή για τα νέα ζευγάρια στη Βρετανία

Με τα πιο μελανά χρώματα αποτυπώνεται η ζωή και το μέλλον των νέων ζευγαριών στη Βρετανία. Δεν αναφερόμαστε φυσικά στο βασιλικό ζεύγος, αλλά στα λαϊκά στρώματα που βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει και το μέλλον των παιδιών τους προδιαγεγραμμένο. Κι όλα αυτά σε μια χώρα που ...πειραματόζωο δεν τη λες, δεν ...πάσχει από τρόικες, έχει εθνικό νόμισμα, ακόμα και ανάπτυξη, καπιταλιστική βεβαίως.

Ο «Ριζοσπάστης» έχει ήδη περιγράψει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των Βρετανών εργαζομένων. Χαρακτηριστικό είναι ότι εμφανίζουν αριθμητικά τους αυτοαπασχολούμενους στα 4,5 εκατομμύρια, αλλά τα 2/3 απ' αυτούς είναι σαν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι. Οι συμβάσεις «μηδενικών ωρών» τριπλασιάστηκαν σε ένα μόνο χρόνο και ανέρχονται στα 1,4 εκατομμύρια, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, μπορεί όμως να φτάνουν στην πραγματικότητα τα 5 εκατομμύρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικάτων.

Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τα νέα ζευγάρια που αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδιά.

Το κόστος για το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως. Τα τελευταία δημοσιεύματα, μάλιστα, χαρακτηρίζουν το κόστος που πληρώνουν οι γονείς για τα παιδιά (νηπιαγωγείο, παιδικός σταθμός κ.λπ.) σαν δεύτερο δάνειο. Κι αυτό, γιατί το κόστος είναι μεγαλύτερο από το στεγαστικό που έχουν να πληρώσουν.

***

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Το κόστος στο Λονδίνο έχει ανέβει κατά 19% μέσα σε ένα χρόνο. Ο μέσος όρος για να πάει ένα παιδί μικρότερο των 2 χρόνων στο βρεφονηπιακό σταθμό είναι 14.000 βρετανικές λίρες το χρόνο. Υπενθυμίζουμε ότι ο βασικός μισθός είναι 11.500 το χρόνο και αυτά μεικτά.

Δεν προκαλεί, λοιπόν, έκπληξη ότι μία στις τρεις μητέρες δεν κάνει δεύτερο παιδί λόγω του κόστους. Ούτε ότι το 77% των γονιών θα ήθελαν να δουλεύουν λιγότερο και να περνάνε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους, αν το κόστος δεν ήταν τόσο απαιτητικό.

«Γυναικεία ισοτιμία» και άλλα σύντομα ανέκδοτα. Είναι πλέον συνηθισμένο οι γυναίκες να αναγκάζονται να σταματήσουν τη δουλειά για κάποια χρόνια και να προσέχουν τα παιδιά στο σπίτι. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι μένουν εκτός δουλειάς, τα όρια συνταξιοδότησης είναι ίδια με αυτά των αντρών. Μόνο το 46% των γυναικών καταφέρνει να πάρει ολόκληρη την κρατική σύνταξη, να έχει δηλαδή μαζέψει αρκετές εισφορές από τα χρόνια που δουλεύει. Μάλλον αυτές οι στατιστικές δεν αναφέρονται στο πρότυπο γυναίκας με το ακριβό ταγεράκι, που συνήθως φιγουράρει στα περιοδικά, αλλά όχι και στις λαϊκές συνοικίες.

Η μόνη νομοθεσία που «προστατεύει» τη μητρότητα είναι οι 6 βδομάδες μητρικής άδειας μετά τη γέννα. Από κει και πέρα αρχίζουν ειδικές άδειες με μειωμένες ή καθόλου αποδοχές, ανάλογα με το Ταμείο, τον εργοδότη κ.λπ.

Η σωτήρια βοήθεια από τον παππού και τη γιαγιά είναι πλέον πολυτέλεια λίγων ζευγαριών. Κι αυτό όχι μόνο γιατί υπάρχει τεράστια εργασιακή περιπλάνηση που αναγκάζει τα νέα ζευγάρια να μένουν μακριά από τις οικογένειές τους. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι αυτή η περιπλάνηση έχει οδηγήσει πολλά ζευγάρια να μένουν χώρια και να βλέπονται, στην καλύτερη περίπτωση, τα σαββατοκύριακα. Ακόμα όμως και αν ένα ζευγάρι ζει κοντά στην οικογένειά του, είναι πιθανό η γιαγιά και ο παππούς ακόμα να δουλεύουν.

***

Ο αριθμός των ηλικιωμένων (πάνω από 65) που αναγκάζονται να δουλέψουν σημειώνει κάθε χρόνο και νέα ρεκόρ. Στο τέλος του 2013 ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο. Κι αυτό γιατί δεν μπορούν να συντηρηθούν με την παρεχόμενη σύνταξη. Ετσι κι αλλιώς, ηλικία συνταξιοδότησης δεν υπάρχει. Μάλιστα, σωματεία και κυβέρνηση συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο περιθωριοποιεί τους ηλικιωμένους και τους στερεί το δικαίωμα να δουλέψουν εάν το επιλέξουν! Υπάρχει η ηλικία που μπορεί ο εργαζόμενος να πάρει την κρατική σύνταξη, και αυτή είναι ενιαία για γυναίκες και άντρες και φτάνει τα 68 χρόνια. Η σύνταξη αυτή μπορεί να φτάσει τις 110 βρετανικές λίρες τη βδομάδα για όσους έχουν μαζέψει εισφορές 30 χρόνων.

Το πρόβλημα της φροντίδας των παιδιών, αλλά και της απουσίας φροντίδας για τους ηλικιωμένους, προβλημάτισε τα επιτελεία του Κόμματος των Εργατικών (στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει πολλές φορές την προτίμησή του) και επεξεργάζονται μια ιδέα δανεισμένη από τη Γερμανία: Δημιουργία κέντρων που να λειτουργούν ταυτόχρονα ως γηροκομείο και παιδική χαρά, όπου εθελοντικά οικογένειες θα πηγαίνουν και θα βοηθούν ηλικιωμένους, ενώ αυτοί θα παρέχουν υπηρεσίες παιδοφύλαξης, ένα είδος «παππούς με ενοίκιο»!

Κι όλα αυτά, ενώ, εν έτει 2014, το 27% των παιδιών στο Λονδίνο, είναι αναγκασμένα να παραλείπουν γεύματα. Υπάρχουν σήμερα στη Βρετανία 3,5 εκατομμύρια παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι εργαζόμενοι σε Βρετανία και Ελλάδα δεν έχουν τίποτα παρά δεινά να περιμένουν από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Η εμπειρία και στις δύο χώρες είναι απόδειξη των αδιεξόδων του συστήματος. Η εμπειρία των χωρών όπου οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός, όπου η παιδική μέριμνα ήταν υπόθεση της κοινωνίας είναι ένα δείγμα των δυνατοτήτων που έχει ο σοσιαλισμός να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες.


Λ. ΓΕΡΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
ΚΟ Βρετανίας του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ