ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΕΣΥ
Ψήφο στη «Δημοσιογραφική Συνεργασία»

Αύριο και μεθαύριο, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20)

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ
Αύριο Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων της Ενωσης στο 7ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) που θα γίνει στο διάστημα 2 - 5 Οκτώβρη, όπου θα εκλεγεί και η νέα διοίκηση. Στο ίδιο διάστημα προγραμματίζεται να γίνει και το καταστατικό Συνέδριο για την τροποποίηση του Καταστατικού.

Με ανακοίνωση - διακήρυξη η «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, καλεί σε μαζική υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της. Επισημαίνει τις ευθύνες των παρατάξεων του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού που έχουν την πλειοψηφία στα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ και ουσιαστικά διευκόλυναν το πέρασμα των αντεργατικών μέτρων στον κλάδο.

Οσον αφορά την τροποποίηση του αναχρονιστικού Καταστατικού της ΠΟΕΣΥ, οι ίδιες πλειοψηφίες επιδόθηκαν σε κωλυσιεργία, επειδή στην πραγματικότητα δεν θέλουν αλλαγή του Καταστατικού, για να μπορούν να διαμορφώνουν πλαστούς συσχετισμούς με συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι».

Το ψηφοδέλτιο της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας»

Αδαμίδου Σοφία, Αναστασόπουλος Αντώνης, Αναστασιάδης Πέτρος, Ασημακοπούλου Γεωργία (Γιούλη), Βογιατζάκη Θεοδώρα (Δώρα), Γούτσου Βαρβάρα, Δαράκης Γιώργος, Ευσταθίου Γιάννης, Ζαγγανάς Ιωάννης (Γιάννης), Ζαχαρόπουλος Γιάννης, Ζύμαρη Αθηνά, Ζώνιος Δημήτρης, Θερμός Ανδρέας, Καζαντζή Παντία, Καλλιγέρη Μαρίνα, Καραγιάννης Γιώργος, Καρρέρ Αρης - Διονύσιος, Κασίμη Ερατώ, Κούλια Ζωή, Λεάνης Μιχαήλ (Μιχάλης), Λυμπεροπούλου Ελπινίκη, Μανταλόβας Χρήστος, Μηλιώνης Γιώργος, Μοσχόβου Αναστασία, Μουσγάς Γιώργος, Μπαΐλης Παναγιώτης, Μπαλοδήμας Αθανάσιος (Θανάσης), Μπίτσικα Παναγιώτα, Μπόλκας Θεοχάρης (Χάρης), Μυρίλλα Δήμητρα, Νιέρρη Βασιλική, Πηγαδάς Νικόλαος, Ράμμος Παναγιώτης, Ριζοπούλου Χριστίνα, Ροββά Αικατερίνη (Κατερίνα), Σακαρέλος Ανδρέας, Σέγκος Αδαμάντιος (Τάκης), Σελαλματζίδης Χρυσόστομος (Μάκης), Στρεβίνα Ιωάννα, Τράϊου Ελένη, Τσίλης Κώστας, Τσουρμπατζόπουλος Χαράλαμπος (Μπάμπης), Φιλιππάκης Γεώργιος.

Με ψίχουλα προσπαθούν να κρύψουν τη φτώχεια

Με ψίχουλα επιχειρεί η κυβέρνηση να διασκεδάσει τη γύμνια από δημόσιες δομές που θα στηρίζουν αστέγους και απόρους. Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Απασχόλησης και της Γραμματείας Πρόνοιας, σχεδιάζονται πέντε προγράμματα ύψους μόλις 20 εκατ. ευρώ, που στην πραγματικότητα απευθύνονται στους πιο εξαθλιωμένους, οι οποίοι «δεν έχουν στον ήλιο μοίρα». Τα προγράμματα περιλαμβάνουν:

α) Ενίσχυση φορέων που παρέχουν συσσίτια και γεύματα (4,5 εκατ. ευρώ).

β) Διάθεση τροφίμων με «Κοινωνική Επιταγή» σε 25.000 πολίτες με επαπειλούμενη αστεγία (4,5 εκατ. ευρώ).

γ) Δημιουργία και προσαρμογή Δομών Αστέγων (Μονάδα Φροντίδας Αστέγων, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Ημέρας, Κοινωνικοί ξενώνες κ.λπ.).

δ) Ανάπτυξη τηλεφωνικής Γραμμής «197» του ΕΚΚΑ για το συντονισμό των δράσεων όλων των φορέων και

ε) Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» για 1.200 αστέγους (9,4 εκατ. ευρώ).

Το τελευταίο πρόγραμμα αφορά άτομα και οικογένειες που είναι ήδη σε κοινωνικούς ξενώνες ή στηρίζονται από άλλες δομές αστέγων. Ολα αυτά όταν ήδη η κυβέρνηση κατάργησε τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, ενώ με την αντιλαϊκή πολιτική της έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να κινδυνεύουν από το φάσμα της φτώχειας.

Νέα χειρουργεία με μόνιμες ελλείψεις στον «Ευαγγελισμό»

Συγκέντρωση που θα διεκδικεί λύσεις για τα προβλήματα του «Ευαγγελισμού» και της δημόσιας Υγείας οργανώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μια ώρα πριν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εγκαινιάσει τα -άδεια από μόνιμο προσωπικό- νέα χειρουργεία.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» (ΣΕΝΕ) καλεί σωματεία υγειονομικών και φορείς ασθενών να υποστηρίξουν τον αγώνα τους στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 5 μ.μ. στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (τα εγκαίνια θα γίνουν στις 6 μ.μ.). «Νέα σύγχρονα χειρουργεία ζητάμε εδώ και 20 χρόνια αλλά παλαιότερη υπόσχεση για κρατική χρηματοδότηση 14,5 εκ. ευρώ για το σχετικό έργο δεν υλοποιήθηκε» επισημαίνει ο ΣΕΝΕ. Τα νέα 14 χειρουργεία έγιναν με «δωρεά» της Εθνικής Τράπεζας.

Σήμερα λειτουργούν δώδεκα (12) αίθουσες χειρουργείων και λείπουν τουλάχιστον τριάντα άτομα μόνιμου προσωπικού, ενώ για να λειτουργήσουν τα νέα χειρουργεία χρειάζονται τουλάχιστον 55 άτομα μόνιμο προσωπικό. «Σε αυτή την επισήμανση η απάντηση της Διοίκησης της 1ης ΥΠΕ ήταν πως ...περιμένει 22 νοσηλευτές με επτάμηνη σύμβαση (Voucher) ενώ η βελτιωμένη πρόταση του Διοικητή του "Ευαγγελισμού" ήταν πως θα επαναφέρει κάποιους - λίγους - συναδέλφους που είναι αποσπασμένοι σε άλλα νοσοκομεία», υπογραμμίζει ο ΣΕΝΕ.

Σε κίνδυνο η ζωή των μεταγγιζόμενων

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή του τη δραματική και επί δίμηνο έλλειψη αίματος στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθήνας, όπου μεταγγίζονται σταθερά 130 πάσχοντες. Οι συνεχείς αναβολές μεταγγίσεων, τονίζει ο ΠΑΣΠΑΜΑ, που αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις και τις 20 μέρες, αλλά και η μη επαρκής ποσότητα αίματος (εξασφαλίζονται 10 μονάδες ενώ χρειάζονται 70-80), οδηγούν όχι μόνο στην ταλαιπωρία και στην αποδιοργάνωση της ζωής των πασχόντων, αλλά κυρίως στην επικίνδυνη πτώση του αιματοκρίτη τους, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία και τη ζωή τους λαμβάνοντας υπόψη και τις δευτερογενείς επιπλοκές της νόσου. Ο ΠΑΣΠΑΜΑ κάνει έκκληση στους αρμόδιους φορείς για να εξευρεθεί άμεση λύση.

Κινητοποιήσεις σε Ιπποκράτειο - Γενική Κλινική

Για δεύτερη βδομάδα συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι ειδικευόμενοι γιατροί του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη. Στο πλευρό τους βρίσκονται και οι ειδικοί γιατροί του νοσοκομείου, οι οποίοι πραγματοποιούν τετράωρες στάσεις εργασίας, από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Καθ' όλη τη διάρκεια της βδομάδας, θα αποκλείουν και την πρόσβαση στον εισπρακτικό μηχανισμό του νοσοκομείου. Διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις προσωπικού και την πολύμηνη (6 μήνες) καθυστέρηση στην πληρωμή των εφημεριών. Εξάλλου, στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι πραγματοποίησαν χθες και οι εργαζόμενοι στην «Γενική Κλινική» που είναι απλήρωτοι από τρεις έως και πέντε μήνες. Αποφάσισαν συνέχιση του αγώνα για την πληρωμή των δεδουλευμένων, με νέα στάση εργασίας και σήμερα.

Απάντηση σε σχόλια του δημάρχου Μαραθώνα

Τις συστάσεις του νέου δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, προς τους εργαζόμενους του Δήμου, σχολιάζει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Αν ένας Δήμαρχος έχει θέμα με την καθαριότητα, πάει μια βόλτα στο γκαράζ ή στο σταθμό μεταφόρτωσης και βλέπει αν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων και δημοτών και όχι αν είναι λουσμένοι. Αν ένας Δήμαρχος έχει θέμα με την εξυπηρέτηση του δημότη, πρέπει να δει την ανθρώπινη και ουσιαστική πλευρά της εξυπηρέτησης και όχι την εμφάνιση. Εξάλλου, ο κόσμος πια ξέρει ότι τα πιο λαμόγια και αυτοί που πλουτίζουν με διάφορους τρόπους από τον ιδρώτα του εργαζόμενου, φοράνε ίδια ωραία σακάκια, γραβάτες και μπόλικη κολόνια και βέβαια είναι και πάντα "ευγενέστατοι"». Οσο για το γεγονός ότι ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει πως είναι «μάνατζερ και όχι Δήμαρχος», το Συνδικάτο σημειώνει: «Οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν ανάγκη τους κάθε λογής μάνατζερ συμφερόντων, αλλά δημοτικές αρχές στην πρώτη γραμμή του αγώνα και της διεκδίκησης μαζί με το εργατικό και λαϊκό κίνημα».

Συζήτηση με κτηνοτρόφους

Σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Τα οξυμένα προβλήματα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων (καταρροϊκός πυρετός, εξισωτικές αποζημιώσεις κ.ά.), θέσεις διεκδίκησης και η πρόταση του ΚΚΕ», διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Θάσου του ΚΚΕ, την Τρίτη 23 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ., στο «ΣΤΕΚΙ» στα Καλύβια Λιμεναρίων. Θα μιλήσει ο Χρήστος Τρέλλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Σύσκεψη για τον καταρροϊκό πυρετό

Σε πανελλαδική σύσκεψη καλούν τους κτηνοτρόφους η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), η Επιτροπή Αγώνα Πελοποννήσου για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας, την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Αργολίδας. Η πρωτοβουλία έχει στόχο το συντονισμό και την οργάνωση του αγώνα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων ώστε: Να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού. Να μη γίνει καμιά περικοπή στην εξισωτική αποζημίωση. Να παρθούν μέτρα στήριξης της ποιμενικής κτηνοτροφίας.

Μέρα Διεθνούς Δράσης της ΠΣΟ

Μέρα Διεθνούς Δράσης ενάντια στην ανεργία διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) στις 3 Οκτώβρη. Η ΠΣΟ καλεί τα συνδικάτα που ανήκουν στη δύναμή της, σε όλες τις χώρες του κόσμου, να οργανώσουν εκείνη τη μέρα δραστηριότητες, απεργίες, διαδηλώσεις, αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα των ανέργων. Αίτημα των κινητοποιήσεων είναι: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, εξάλειψη των αιτιών που προκαλούν την ανεργία, μέτρα για την προστασία των ανέργων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ