ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέα προσπάθεια αναγνώρισης κράτους στον ΟΗΕ

ΜΑΛΑ.--

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, ζητά από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να υποστηρίξουν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και τη σύνταξη ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, ανακοίνωσε χτες ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ Μάλικι, με αφορμή την έναρξη διαβουλεύσεων από την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, χτες, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ενόψει των προετοιμασιών για την υποβολή σχετικού σχεδίου απόφασης.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Αμπάς θα υποβάλει επίσημα το αίτημα περί διεθνούς αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, στο Παρίσι, κατά τη συνάντησή του με το Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, την Παρασκευή, πριν αναχωρήσει για την έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, ενόψει σχετικής συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού στις 24 τρέχοντος μηνός. Σημείωσε ότι ήδη έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ότι εάν αυτό απορριφθεί τότε ο Οργανισμός για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) θα υποβάλει σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαιτώντας τερματισμό της ισραηλινής κατοχής με λεκτική διατύπωση σύμφωνη με τα αποτελέσματα πρόσφατων επαφών που είχε στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι. «Εάν οι ΗΠΑ ασκήσουν βέτο στο παλαιστινιακό σχέδιο απόφασης, αυτό σημαίνει πως δεν είναι σοβαρές και πως έρχονται σε αντίφαση με τις δικές τους θέσεις και λέξεις», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται στο Ισραήλ ο σάλος που προκάλεσε την Παρασκευή η δημόσια επιστολή 43 μελών της επίλεκτης «Μονάδας 8200» στρατιωτικής «αντικατασκοπείας», με την οποία αρνούνται πλέον τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη υπηρεσία καταγγέλλοντας ότι δρα ως «μέσο κατοχής μίας ξένης χώρας, βλάπτει αθώους ανθρώπους και χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για σκοπούς πολιτικής δίωξης παραβιάζοντας την ιδιωτική ζωή Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας».

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιαλόν, απέρριψε τις καταγγελίες των μελών της Μονάδας 8200, της οποίας η δράση συσχετίζεται συχνά με αυτήν της αμερικανικής NSA, ως «ανόητες και προσβλητικές».

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΕ ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εκατοντάδες νεκροί - χιλιάδες εγκλωβισμένοι

Εδώ και μέρες ολόκληρα χωριά βουλιάζουν
Εδώ και μέρες ολόκληρα χωριά βουλιάζουν
ΠΑΚΙΣΤΑΝ.--

Εικόνες από χωριά που έχουν βυθιστεί στα νερά και χιλιάδες ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι μεταφέρουν ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων από το ινδικό αλλά και πακιστανικό Κασμίρ. Μετά τις βροχοπτώσεις και τα ορμητικά νερά που ξεχύθηκαν σε περιοχές καταδικασμένες από την άναρχη δόμηση και τα ανύπαρκτα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 480 άνθρωποι, ενώ πάνω από 200.000 είναι ακόμα παγιδευμένοι στα νερά.

Σκαρφαλωμένοι στις στέγες των σπιτιών τους, πολλοί περιμένουν τη σωτηρία από αέρος, ενώ διάφοροι καταγγέλλουν ότι οι κυβερνήσεις έστειλαν διασώστες επιλεκτικά, μόνο για τουρίστες.

Μόνο στην πολιτεία Τζασμού Κασμίρ της Ινδίας έχουν στηθεί δεκάδες καταυλισμοί, στους οποίους ο φόβος για τις επιδημίες και το χειμώνα που έρχεται μεγαλώνει συνέχεια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.-- Δύο μέρες πριν το δημοψήφισμα στη Σκοτία για το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης από το Ηνωμένο Βασίλειο οι δημοσκοπήσεις είναι διφορούμενες. Αλλες δίνουν μπροστά το «όχι» και άλλες το «ναι». Αυτό βέβαια που δεν αμφισβητείται παρά την ενδοαστική αντιπαράθεση είναι ο ίδιος ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, και άρα δεν αναμένονται ουσιαστικές αλλαγές για τα λαϊκά στρώματα. Φυσικά, το αποτέλεσμα έχει σημασία για τους αστούς γιατί μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενο «ντόμινο», για διεκδικήσεις ανεξαρτητοποίησης από τμήματα του κεφαλαίου και σε άλλες χώρες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Καταλονίας. Για το δημοψήφισμα της Σκοτίας παρέμβαση έκανε και η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, Ελισάβετ, που προέτρεψε τους ανθρώπους «να σκεφτούν πολύ προσεκτικά για το μέλλον». Δήλωση που το «στρατόπεδο» του «όχι» θεώρησε ευνοϊκή για το ίδιο.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σε απεργία προχώρησαν από χτες πιλότοι που εργάζονται στην «Air France», αντιδρώντας σε «αναπτυξιακά σχέδια» που προωθεί μεταξύ άλλων η θυγατρική εταιρεία του ομίλου («Air France-KLM») «Transavia». Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και τις επόμενες μέρες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αφορμή για διεύρυνση της ιμπεριαλιστικής δράσης του αμερικανικού στρατού και στη δυτική Αφρική με πρόσχημα τη δραματική επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα», που πλήττει χώρες της περιοχής από τον περασμένο Φλεβάρη προκαλώντας 2.400 νεκρούς, βρήκε η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα σχέδιά του για την «ενίσχυση» της συμμετοχής των ΗΠΑ στον «αγώνα» για την καταπολέμηση του ιού.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Στρατιωτικό όχημα που μετέφερε ομάδα κυανόκρανων του ΟΗΕ από το Τσαντ στο Κιντάλ του βορειοανατολικού Μάλι, έπεσε σε νάρκη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνδρας και να τραυματιστούν σοβαρά άλλοι τέσσερις. Είναι το δεύτερο δυστύχημα με θύματα κυανόκρανους, καθώς στις 2 Σεπτέμβρη παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί στην ίδια περιοχή με τέσσερις κυανόκρανους νεκρούς και 15 τραυματίες.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά, όταν το μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη χτες, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στο αεροδρόμιο της πόλης Ντίβατσα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σλοβενίας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς αναβλήθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη η συνέχιση της πρώτης συνεδρίασης της Βουλής, στην οποία αναμένεται να επιχειρηθεί δεύτερη φορά η εκλογή προέδρου του Κοινοβουλίου. Χτες το πρωί, μεγάλος αριθμός φοιτητών απέκλεισε την είσοδο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου της Πρίστινας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκλογή του Ραμαντάν Ζεϊνουλάχου στη θέση του πρύτανη, κατηγορώντας τον ότι εξελέγη με αδιαφανείς διαδικασίες και με τη βοήθεια συγγενούς εξ αγχιστείας.

ΚΑΪΡΟ.-- Ελεύθερος αφέθηκε χτες ο Αλάα Αμπντέλ Φατάχ, επιφανής αντιπολιτευόμενος ακτιβιστής, που είχε κατηγορηθεί ότι παραβίασε νόμο περί συμμετοχής σε κινητοποιήσεις δίχως την άδεια των αρχών και είχε καταδικαστεί ερήμην τον Ιούνη σε 15ετή ποινή κάθειρξης.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Τουλάχιστον 1.000 κάτοικοι της περιοχής Μπας Λέικ στην κεντρική Καλιφόρνια, που πλήττεται από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, αναγκάστηκαν χτες να εκκενώσουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τις φλόγες που έως τώρα έχουν κάψει εκατοντάδες εκτάρια χορτολιβαδικής έκτασης και μερικές δεκάδες κτίρια.

ΜΠΑΝΚΙ.-- Η αποστολή του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ανέλαβε χτες τα ηνία διοίκησης των περίπου 4.800 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης, που έχουν αναπτυχθεί εδώ και μήνες στη χώρα, στο πλαίσιο ενίσχυσης της γαλλικής ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επιχείρησης.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Μαχητικά αεριωθούμενα πραγματοποίησαν χτες επιδρομές κατά θέσεων ισλαμιστών ενόπλων νοτίως της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολης. Το ίδιο 24ωρο ο στρατηγός ε.α. Καλίφα Χάφταρ στη Βεγγάζη απείλησε να βομβαρδίσει το λιμάνι της πόλης εάν οι αρχές δεν το κλείσουν για να αποκόψουν τον ανεφοδιασμό ακραίων ισλαμιστών της οργάνωσης «Ανσάρ αλ Σαρία».

ΑΥΣΤΡΙΑ
Θύτες και θύματα στο ίδιο τσουβάλι

Την Τρίτη, 9 Σεπτέμβρη, ξεκίνησε στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη, η δίκη σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πόλη στις 27 Οκτώβρη του 2013, όταν περίπου 30 άτομα, μέλη γνωστού ναζιστικού συνδέσμου οπαδών ποδοσφαίρου, επιτέθηκαν, κάποια οπλισμένα με ξύλα και μεταλλικά αντικείμενα, στο χώρο στέγασης ενός πολιτιστικού συλλόγου μεταναστών, στον οποίο εκείνη την ώρα ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση της Κομμουνιστικής Συνδικαλιστικής Οργάνωσης (KOMintern). H Κομμουνιστική Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία - Διεθνής KOMintern είναι μια κομμουνιστική - διεθνιστική συσπείρωση και συνδικαλιστική συμμαχία εργαζομένων, εκλεγμένων στα εργοστασιακά συμβούλια, ανέργων και ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο συνδικαλιστικό κίνημα της Αυστρίας. Παλεύει για την οργάνωση της αντίστασης ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, κόντρα στον κοινωνικό εταιρισμό και τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου που καλλιεργούν την υποταγή των εργαζομένων.

Κατά την επίθεση εκείνη, τραυματίστηκε σοβαρά ένας συνδικαλιστής, αλλά κινδύνεψαν επίσης οικογένειες μεταναστών με μικρά παιδιά, που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο χώρο.

Στη δίκη που γίνεται δε δικάζονται όμως μόνο οι δράστες, αλλά και τα ίδια τα θύματα της επίθεσης, καθώς τα φασιστοειδή που συνελήφθησαν κατέθεσαν μηνύσεις εις βάρος συνδικαλιστών και μεταναστών για σωματική επίθεση. Η αστήρικτη και γελοία αυτή κατηγορία βασίζεται στο γεγονός ότι, αφού οι συνδικαλιστές κατόρθωσαν με θάρρος να απωθήσουν τους εισβολείς από το κτίριο και καθώς συνέχιζαν να δέχονται επιθέσεις με μπουκάλια, καθώς και ρατσιστικές βρισιές, τους καταδίωξαν, μαζί με την βοήθεια περαστικών και κατοίκων της λαϊκής - εργατικής συνοικίας, που αντιλήφθηκαν το γεγονός, προκειμένου να τους εμποδίσουν να ξαναεπιτεθούν και να μπορέσουν στη συνέχεια να τους παραδώσουν στην αστυνομία.

Αυτή η προκλητική και απαράδεκτη ταύτιση θύτη και θύματος, την οποία οι αρχές δέχθηκαν χωρίς καμία ένσταση, έχει ως συνέπεια σήμερα να δικάζονται - στην ίδια μάλιστα δίκη - εφτά φασίστες τραμπούκοι και δύο κομμουνιστές συνδικαλιστές. Το αστικό κράτος δεν είναι καθόλου άμοιρο ευθυνών. Μάλιστα, η εισαγγελία έδειξε από την πρώτη μέρα της δίκης τις «συμπάθειες», αλλά κυρίως της «αντιπάθειές» της, προσπαθώντας, ανταγωνιζόμενη σε ζήλο το συνήγορο υπεράσπισης των φασιστών, να αποδυναμώσει τις καταθέσεις των συνδικαλιστών, τόσο σχετικά με την επίθεση που δέχθηκαν όσο και με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ