ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Μέτρα προστασίας στον τρίτο θάλαμο του μνημείου

Την περασμένη Παρασκευή, έγινε η είσοδος μελών της διεπιστημονικής ομάδας, στον τρίτο θάλαμο του μνημείου, στην Αμφίπολη, από την υφιστάμενη οπή στον τοίχο του τρίτου διαφράγματος, προκειμένου να τεκμηριωθεί αρχαιολογικά η υφιστάμενη εικόνα του και να διαπιστωθεί η δομική κατάσταση του θαλάμου, ώστε να σχεδιαστούν τα αναγκαία μέτρα αντιστήριξης και υποστύλωσης.

Από την επιτόπου παρατήρηση προέκυψαν τα ακόλουθα δεδομένα: Το ύψος του αμμώδους χώματος βρίσκεται χαμηλότερα από ό,τι στους προηγούμενους δύο χώρους. Επί των χωμάτων διαπιστώνονται αμμώδη φυσικά ιζήματα με απολιθώματα από όστρεα, που προέρχονται από το φυσικό έδαφος του λόφου Καστά. Σύμφωνα με τις γεωλογικές παρατηρήσεις φαίνεται ότι η επίχωση παραμένει αδιατάρακτη.

Εσωτερικά, η θόλος είναι κατασκευασμένη από πωρόλιθο, ακριβώς όπως και στους προηγούμενους θαλάμους. Στους τρεις κατακόρυφους τοίχους - ανατολικό, δυτικό και βόρειο - στο ορατό μέρος, επαναλαμβάνεται η ίδια μορφή μαρμάρινης επικάλυψης, όπως και στους δύο προηγούμενους θαλάμους, με ορθοστάτες, στέψη και ιωνικό επιστύλιο. Στο νότιο τοίχο - στο εμφανές μέρος του - δεξιά και αριστερά του θυρώματος, συνεχίζεται η μαρμάρινη επικάλυψη. Οι υπερκείμενοι πωρόλιθοι καλύπτονται με επίχρισμα κόκκινου χρώματος. Εχει καταπέσει το εσωτερικό τμήμα του υπέρθυρου.

Η θόλος του θαλάμου δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας, με τους θολίτες στην περιοχή της στέψης να παρουσιάζουν άνοιγμα αρμών, σε ικανό βάθος, από την εσωτερική επιφάνειά της. Οι μαρμάρινοι ορθοστάτες περιμετρικά, στο ορατό τμήμα των κατακόρυφων τοίχων παρουσιάζουν συστηματικά αποκολλήσεις τεμαχίων, τα οποία εντοπίστηκαν στην επιφάνεια της επίχωσης, φωτογραφήθηκαν, αριθμήθηκαν και περισυνελέγησαν. Οι αποκολλήσεις φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα έντονης καταπόνησης, πιθανώς από τις μεγάλου ύψους επιχώσεις επί της θόλου.

Τα ανωτέρω τεχνικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την ασφαλή εκτέλεση εργασιών απομάκρυνσης χώματος από τον τρίτο θάλαμο, πριν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας που θα απαιτήσουν αρκετές μέρες εργασίας.

«Εφυγε» ο σκηνοθέτης Γιώργος Σκαλενάκης

«Εφυγε» από τη ζωή ο σκηνοθέτης Γιώργος Σκαλενάκης σε ηλικία 88 ετών. Ο Γ. Σκαλενάκης ήταν γεννημένος το 1926 στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου. Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη στις 2 μ.μ. από το Ναό των Αγίων Θεοδώρων, στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θάνατο του Γ. Σκαλενάκη:

«Μετά από δυο μήνες μάχης για τη ζωή "έφυγε" από κοντά μας ο σκηνοθέτης - δάσκαλος Γιώργος Σκαλενάκης. Ο Γιώργος Σκαλενάκης ήταν απόφοιτος της Ακαδημίας Κινηματογράφου της Πράγας, γνωστός τόσο από το πλήθος των ταινιών του στον ελληνικό κινηματογράφο, όσο και από τις τηλεοπτικές σειρές του. Υπήρξε ο σκηνοθέτης, που επέλεξε η Κατίνα Παξινού για τη μοναδική ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε, μιλώντας τη μητρική της γλώσσα, "Το νησί της Αφροδίτης". Παράλληλα, επί σειρά χρόνων δίδαξε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου "Λυκούργος Σταυράκος".

Ο Γιώργος Σκαλενάκης πίστευε ότι η ομορφιά της ζωής βρίσκεται στον αγώνα για τα πανανθρώπινα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στον πολιτισμό. Γι' αυτό σε όλη του τη ζωή στάθηκε σταθερά στο πλευρό του ΚΚΕ, δηλώνοντας απερίφραστα την αμέριστη υποστήριξή του.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα εκφράζει τη βαθιά θλίψη του και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στους οικείους του».

Εγκαινιάζεται σήμερα μια σημαντική έκθεση

Ενα από τα έργα του Τάκη Βαρελά
Ενα από τα έργα του Τάκη Βαρελά
Μια σημαντική έκθεση ζωγραφικής εγκαινιάζεται σήμερα Τρίτη, 16 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στο Κέντρο Τεχνών «Μελίνα Μερκούρη» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης), στο Θησείο. Μετά από 4 χρόνια, ο ζωγράφος Παναγιώτης (Τάκης) Βαρελάς παρουσιάζει, σε τρεις ζωγραφικές ενότητες με γενικό τίτλο «Μετ' άλλων ανθρώπων έργο ΙΙ», τη νέα του δουλειά στην έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ.

Εργα φιλοτεχνημένα με μεικτή τεχνική, παστέλ, ακριλικό και λάδι, «χωρίς ιδιαίτερους ρεαλιστικούς φορμαλισμούς», όπως σημειώνει στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση ο Χρίστος Σκαλκώτος, «αποδίδουν τονικές και πλαστικές αξίες, άλλοτε με την κυβιστική δυναμική της γραφής του και άλλοτε με τη χρωματική του ρεαλιστική αντικειμενικότητα».

Στην πρώτη ενότητα, το άσπρο και το μαύρο οδηγούν τα «γιομάτα κούραση και ικανοποίηση» χέρια των ανθρώπων της αγροτικής γης, «όταν ο ήλιος γέρνει πάνω απ' τα βουνά... πάνω από τα ποτάμια και τα λιόδεντρα», όπως αναφέρει στο ποίημά του ο Γ. Μπίμης. Εδώ, οι «Θεριστές», η «Σπορά», η «Συγκομιδή»... συναντούν τα έργα της σειράς «Μάζεμα της ελιάς». Ακολουθούν «κραυγές από πέτρα... φωνές της ψυχής...» , με την κυριαρχία του σύγχρονου και απρόσωπου αστικού τοπίου. Την έκθεση ολοκληρώνει μια μεγάλη ενότητα που είναι άρρηκτα δεμένη με τη σκληρή δουλειά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Το κόκκινο του πόνου και της δύναμης συντροφεύει το «αδούλωτο φως του ήλιου», δίνοντας σάρκα και οστά στα έργα «Διαδήλωση», «Καρνάγιο», «Μεταλλεργάτης», τη σειρά με το «Πέραμα», αλλά και στο εμβληματικό έργο «Μαζί».

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά. Τρίτη έως Σάββατο 10.00 - 20.00, Κυριακή 10.00 - 14.00.

Νύχτες Πρεμιέρας

Επετειακό το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας που φέτος θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 17 και 28 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, σε κεντρικές κινηματογραφικές αίθουσες. Οι τιμές των εισιτηρίων για τις πρωινές προβολές παραμένουν στα 4 ευρώ, για τις απογευματινές στα 5 και για τις βραδινές - από τις 20.00 και μετά - στα 6 ευρώ. Οι κάρτες των 10 προβολών κοστίζουν 35 ευρώ, των 20, 60 και των 25, 75 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων δύο ατομικών προσκλήσεων για την τελετή έναρξης και λήξης του Φεστιβάλ). Για ακόμα μία χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, θα προσφέρει συνολικά 2.000 προσκλήσεις σε κατόχους κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ για ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ