ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΦΕΙΔΑΣ ΑΕ»
Διεκδικούν δεδουλευμένα και άρση της εκ περιτροπής εργασίας

Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Με 24ωρη απεργία και κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι της υποδηματοποιίας «ΦΕΙΔΑΣ ΑΕ» διεκδίκησαν χτες την άμεση καταβολή των μισθών που τους οφείλει η εργοδοσία αλλά και την άρση του καθεστώτος της εκ περιτροπής εργασίας που έχει επιβληθεί στο εργοστάσιο. Οι εργαζόμενοι είχαν και χτες στο πλευρό τους το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, που προκήρυξε την απεργία μετά από την απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, και την Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΕΚΙΔΕ).

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης είναι απλήρωτοι περισσότερους από 4 μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες η εργοδοσία κατέβαλε ένα ποσό για την εξόφληση των μισθών του Απρίλη. Η εκ περιτροπής εργασία συρρικνώνει τους μισθούς και αναγκάζει τους εργαζόμενους να περιμένουν από μέρα σε μέρα πότε θα χτυπήσει το τηλέφωνο για να τους ζητήσει η εργοδοσία να πάνε για δουλειά. Την ίδια στιγμή, τα έξοδα των οικογενειών τους συνεχίζουν να «τρέχουν», ενοίκια και λογαριασμοί συσσωρεύονται, η έναρξη της σχολικής χρονιάς τους φέρνει μπροστά σε νέα έξοδα, για τα σχολικά και τα φροντιστήρια των παιδιών.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής καλεί τους εργαζόμενους να μην έχουν καμία αυταπάτη ότι με τα δάνεια που ενδεχομένως εξασφαλίσει η επιχείρηση μπορεί να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. «Τα όποια δάνεια πάρει η επιχείρηση θα τα χρησιμοποιήσει προς όφελός της, για να διασφαλίσει τα κέρδη της, τσακίζοντας κάθε εργατικό δικαίωμα», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Στην τριμερή συνάντηση που έγινε την ώρα της κινητοποίησης, η εργοδοσία αρκέστηκε να υποσχεθεί πως θα καταβάλει τους μισθούς του Μάη μέσα στο επόμενο 10ήμερο, ενώ απέκλεισε την επαναφορά του 8ωρου - 5ήμερου για όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Το Συνδικάτο ζήτησε νέα τριμερή, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, η οποία ορίστηκε σε δυο εβδομάδες.

Οπως τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, την εργοδοσία τη συμφέρει η μεταφορά της παραγωγής στα διάφορα φασονατζίδικα σε Ελλάδα και Βουλγαρία, όπου οι απολυμένοι του κλάδου εργάζονται ανασφάλιστοι για 3 ευρώ την ώρα. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην κλείσουν τον αγώνα τους μέσα στους τοίχους του εργοστασίου, να διεκδικήσουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ και να δώσουν το «παρών» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη, που οργανώνεται με αιχμή τα προβλήματα των ανέργων, των απλήρωτων εργαζόμενων και των οικογενειών τους.

Νέα προνόμια με μανδύα την «υγιή» επιχειρηματικότητα

Τη θέσπιση «λευκού μητρώου» για τις «κοινωνικά υπεύθυνες επιχειρήσεις» επανέλαβε ο υφυπουργός Εργασίας

Διάλεξη για τη συμφιλίωση των εργαζόμενων και του λαού με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, έκανε προχτές ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με θέμα «Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη». Οσα είπε για τις «κοινωνικά υπεύθυνες επιχειρήσεις» ήταν ο μανδύας για να προαναγγείλει νέα προνόμια για τους «υγιείς» επιχειρηματικούς ομίλους, όπως παραπέρα φοροαπαλλαγές.

Οπως ανέφερε, «η συνολική επίδοση μιας επιχείρησης πρέπει να υπολογίζεται με βάση τη συνδυασμένη συνεισφορά της στην οικονομική ευημερία, στην περιβαλλοντική ποιότητα και στο κοινωνικό κεφάλαιο» και γι' αυτό «αναζητούμε τις κοινωνικά υπεύθυνες επιχειρήσεις, οι οποίες προάγουν τις κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις. Επενδύσεις δηλαδή που συσχετίζουν τις χρηματοοικονομικές ανάγκες μιας επένδυσης με τη συνεισφορά της στην κοινωνία»!

Γι' αυτό, κατέληξε, «πρέπει να θεσμοθετηθεί η "ρήτρα απασχόλησης" σε κάθε οικονομική και αναπτυξιακή διαδικασία. Να επιβραβεύονται οι επιχειρήσεις που συμβάλλουν στην απασχόληση και δεν παρουσιάζουν φαινόμενα παραβατικότητας στα εργασιακά»! Επιστέγασμα όλων αυτών είναι το «Λευκό Μητρώο», το οποίο, σύμφωνα με τον υφυπουργό, «θα αναδείξει τις κοινωνικά υπεύθυνες επιχειρήσεις. Σε ανταπόδοση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν φορολογία και ελαφρύνσεις ανάλογα με τη συνεισφορά τους σε θέσεις εργασίας και θα καταγράφονται στο "λευκό μητρώο" αν έχουν καλύψει τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις»!

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, εξύμνησε και αυτός την επιχειρηματικότητα, για να καταλήξει προκλητικά: «Οι υγιείς επιχειρήσεις, οι ανοικτές στην κοινωνία, το επιχειρείν συμφιλιωμένο με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, είναι τμήμα ενός μοντέλου που θα μας βγάλει από τη μεγάλη κρίση. Είναι το μέλλον της πατρίδας μας, το μέλλον των νέων ανθρώπων».

Διαδηλώσεις των ΕΒΕ την 1η Οκτώβρη

Κινητοποίηση για τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ και τα απειλητικά ραβασάκια του ΚΕΑΟ, διοργανώνουν Ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ την 1η Οκτώβρη, με κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 9 μ.μ., στην Ομόνοια. Η κινητοποίηση εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσης που έχει καταλήξει η ΠΑΣΕΒΕ, απευθύνοντας κάλεσμα στα σωματεία και τις Ομοσπονδίες των αυτοαπασχολούμενων, με συνεδριάσεις, συσκέψεις και Γενικές Συνελεύσεις, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής, τόσο στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία όσο και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ διεκδικούν μεταξύ άλλων: Κατάργηση του ΚΕΑΟ για χρέη στον ΟΑΕΕ. Αποποινικοποίηση των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, κατάργηση των αντίστοιχων νόμων. Πάγωμα των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, το Δημόσιο και τις τράπεζες. Κεφαλαιοποίηση των χρεών, χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη. «Κούρεμα» των χρεών των αυτοαπασχολουμένων προς τις τράπεζες, απ' τα δάνεια που έχουν πάρει, με όριο 30% γι' αυτούς που έχουν την επιχείρησή τους, 50% γι' αυτούς που έχουν βάλει λουκέτο και μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ το δάνειο.

Μεταλλωρύχοι από τη Σόμα στο ΠΑΜΕ

Τα γραφεία του ΠΑΜΕ επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία των μεταλλωρύχων από το ορυχείο στη Σόμα της Τουρκίας, όπου στις 13 Μάη 2014 έγινε το εργοδοτικό έγκλημα και 301 εργάτες έχασαν τη ζωή τους, εξαιτίας της εγκληματικής έλλειψης μέτρων ασφάλειας. Η αντιπροσωπεία βρίσκεται στη χώρα μας στο πλαίσιο της διεθνούς αλληλεγγύης της ΠΣΟ με τους εργαζόμενους και τον πληθυσμό της Σόμα.

Παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων

Κάλεσμα στους συνταξιούχους - μέλη του να πάρουν μαζικά μέρος στην προετοιμασία της παναττικής συγκέντρωσης που διοργανώνουν στις 2 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕ ΟΑΕΕ.

Θα ακολουθήσει πορεία στο μέγαρο Μαξίμου, με κεντρικά αιτήματα: Καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, άμεση επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας για όλους. Οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες, που αυτές τις μέρες διοργανώνουν συσκέψεις με τα σωματεία - μέλη τους, καλούν τους συνταξιούχους να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στην άγρια πολιτική της κυβέρνησης και να μη συμβιβαστούν με τα ψίχουλα που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, τα Σωματεία της Κρήτης, που υπάγονται στις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, καλούν σε παγκρήτια πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στο Ρέθυμνο, στις 2 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Συγκέντρωση των συνταξιούχων θα γίνει και στο Αγρίνιο, την Τετάρτη 22/10, στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ