ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Συζήτηση για την Παλαιστίνη στο χώρο ΑΕΙ - ΤΕΙ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η συζήτηση που έγινε στο χώρο ΑΕΙ - ΤΕΙ για την Παλαιστίνη, με τη συμμετοχή της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών. Ενα νεανικό, κυρίως, κοινό, αποτελούμενο στην πλειοψηφία από φοιτητές και σπουδαστές, είχε την ευκαιρία να ακούσει από πρώτο χέρι για την κατάσταση στην Παλαιστίνη και τον αγώνα του λαού της.

Στόχος της ΚΝΕ και με αυτή την εκδήλωση ήταν να δυναμώσει η αλληλεγγύη ανάμεσα στη νεολαία της Ελλάδας και της Παλαιστίνης, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, η Οργάνωση σχεδιάζει να δώσει συνέχεια το επόμενο διάστημα, με εκδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες μέσα στις σχολές, για να σταματήσει το έγκλημα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού.

Από τους εκπροσώπους της Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών, έγινε εκτενής αναφορά στις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή και στα συμφέροντα που παίζονται σε βάρος των λαών. Οπως σημείωσαν χαρακτηριστικά, «ο πόλεμος στη Γάζα είναι ένα ακόμα επεισόδιο» στα εγκλήματα που διαχρονικά έχουν γίνει ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό. Μεταξύ άλλων, φώτισαν πλευρές που δε φτάνουν στις τηλεοπτικές οθόνες, όπως για το πόσο αδίστακτος μπορεί να είναι ο ιμπεριαλισμός αλλά και για την αντίσταση του λαού και της νεολαίας. Οι Παλαιστίνιοι ομιλητές είπαν, μεταξύ άλλων, ότι οι νεκροί αυτού του πολέμου δεν είναι μόνο όσοι δείχνουν οι κάμερες. Εκανε λόγο για ένα απάνθρωπο καθεστώς που πυροβολεί όχι απλά για να σκοτώσει αλλά να διαμελίσει, να φοβίσει τους υπόλοιπους. Για ανήλικα παιδιά που είναι φυλακισμένα, ανθρώπους που ζουν στην πατρίδα τους με άδεια παραμονής που εύκολα ανακαλείται. Για χιλιάδες σπίτια Παλαιστινίων που έχουν γκρεμιστεί και την απαγόρευση που υφίστανται να κάνουν οποιαδήποτε επισκευή στις κατοικίες τους. Ο ένας ανέφερε δε μία εμπειρία από τον οικογενειακό του περίγυρο, για δύο ξαδέλφια του που διάβαζαν για τις αντίστοιχές τους πανελλαδικές εξετάσεις στο μπαλκόνι του σπιτιού τους όταν μια έκρηξη τα εξαφάνισε...

Πολλοί από τους νέους που παρακολούθησαν την εκδήλωση ζήτησαν να μάθουν περισσότερα για τη ζωή των Παλαιστινίων, ιδιαίτερα των νέων, αλλά και για το πώς μπορεί η ελληνική νεολαία να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Ενωσης Φοιτητών τόνισαν κυρίως την ανάγκη ενημέρωσης για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Παλαιστίνη, για το ότι δεν πρόκειται για μία διαμάχη στην οποία «το δίκιο βρίσκεται κάπου στη μέση» αλλά για λαό υπό κατοχή και κατακτητές.

Αναφέρθηκαν και σε συγκλονιστικές μαρτυρίες για το πώς γίνεται αυτός ο άνισος πόλεμος, περιγράφοντας παιδιά, που για να πάνε σχολείο, υφίστανται σωματικό έλεγχο από Ισραηλινούς στρατιώτες, για μπλόκα που μεσολαβούν ανάμεσα στα σπίτια των φοιτητών και το πανεπιστήμιο.

«Ως ΚΝΕ δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με όλους τους τρόπους και ακόμα πιο δυνατά για να δυναμώσει η αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Για να καταδικαστεί το έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Θα συνεχίσουμε να δρούμε για να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που όχι μόνο δε διασφαλίζουν την ειρήνη, όπως λένε, αλλά σφαγιάζουν λαούς σε όλο τον κόσμο. Ενάντια στα συμφέροντα των μονοπωλίων που οπλίζουν τα χέρια των δολοφόνων», τόνισε μιλώντας στην εκδήλωση ο Ανέστης Προυσανίδης, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ.

Οπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι όπως «η εγκληματική κυβέρνηση του Ισραήλ δεν είναι μόνη της, έτσι μόνος του δεν είναι και ο Παλαιστινιακός λαός και ο αγώνας του. Δέχεται εδώ και δεκαετίες τη στήριξη και την αλληλεγγύη από λαούς και κινήματα σε όλο τον κόσμο».

Στο χώρο του Αθλητισμού

Είναι πολεμική τέχνη, είναι και άθλημα. Μάλιστα για τους μύστες, είναι η μητέρα των πολεμικών μαχών. Το Παγκράτιο είναι το άθλημα, η πολεμική τέχνη, που «επιτρέπει στον αθλητή να μάθει να οργανώνεται, να βάζει στόχους, να αγωνίζεται», όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Αθλήματος Παναγιώτης Κανελλόπουλος, που βρέθηκε στον χώρο του camp του 40ού Φεστιβάλ για την επίδειξη του αθλήματος. «Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε εδώ στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, για να δείξουμε το Παγκράτιο που είναι η μητέρα των πολεμικών τεχνών, είναι και άθλημα αλλά και έχει πολιτιστικό περιεχόμενο», είπε στους θεατές που είχαν γεμίσει και τις δύο κερκίδες.

Προπονητές και αθλητές του Παγκρατίου έκαναν επίδειξη του αθλήματος, μπροστά σε πολύ κόσμο. Νεαροί σε ηλικία αθλητές είχαν εντυπωσιακό συγχρονισμό στις κινήσεις. Ενώ στο τέλος της επίδειξης, ακόμα και απλός κόσμος μπήκε στο ταρτάν και μαζί με τους έμπειρους προπονητές, πήρε μια πρώτη γεύση από το άθλημα. Ιδιαίτερη στιγμή η εμφάνιση του προπονητή Χαράλαμπου Αργυρίου.

Επίσης, επίδειξη σκάκι (σιμουλτανέ) πραγματοποιήθηκε στο χώρο του αθλητικού camp από τον Στέλιο Χαλκιά. Ο γκραν μετρ και μέλος της Εθνικής Ομάδας Σκάκι έκανε μια επίδειξη σιμουλτανέ, παίζοντας με όλους τους αγωνιζόμενους που βρέθηκαν στο χώρο που φιλοξενούσε το σκάκι.

Πούλμαν για το Φεστιβάλ

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δρομολογούν πούλμαν για το Φεστιβάλ. Λεωφορεία αναχωρούν από τις εξής περιοχές:

Σήμερα και αύριο

Ζωγράφου, από πλατεία Γαρδένιας στις 6.30 μ.μ. σήμερα αύριο και στις 6 μ.μ. το Σάββατο. Ηλιούπολη, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (με στάση στη Γυμναστική Ακαδημία) στις 6.30 μ.μ. σήμερα και στις 6 μ.μ. αύριο. Καισαριανή, κεντρική πλατεία, στις 6.30 μ.μ. σήμερα και στις στις 6 μ.μ. αύριο. Βύρωνα, πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείου), στις 6.30 μ.μ. σήμερα και στις 6 μ.μ. αύριο.

Μόνο αύριο

Πειραιάς, 5.30 μ.μ. Αγ. Σοφιά και στις 6.00 μ.μ. Δημοτικό Θέατρο. Νίκαια, 6.30 μ. μ., πλατεία Κουμπάκη με στάσεις σε πλατεία Χαλκηδόνας - Περιβολάκι - Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Κορυδαλλός, 6 μ.μ., Πνευματικό Κέντρο (Πλειάδες). Κερατσίνι, 6 μ.μ., Λ. Σαλαμίνος και Ρήγα Φεραίου με στάση Λ. Δημοκρατίας - πλατεία Λαού, Ταμπούρια. Πέραμα, 6 μ.μ., γραφεία του ΚΚΕ (Λ. Ειρήνης 73). Υμηττός - Δάφνη, 6 μ.μ. από την πλατεία Αγ. Φωτεινής, με ενδιάμεση στάση στη Γυμναστική Ακαδημία. Καλλιθέα, 5.30 μ.μ., πλατεία Δαβάκη. Ν. Σμύρνη, 5.30 μ.μ., Αγ. Φωτεινής (POLISPARK). Αγ. Δημήτριος, 6 μ.μ., πλατεία Ελ. Βενιζέλου, νέο Τέρμα. Γλυφάδα, 6 μ.μ., πλατεία Αγ. Τρύφωνα. Αλιμος, 6 μ.μ., Δωδεκανήσου 57. Ελληνικό, 6.00 μ.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Αργυρούπολη, 6.15 μ.μ., Δημαρχείο Αργυρούπολης. Νέα Μάκρη, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία. Κορωπί, 5.15 μ.μ., Δημαρχείο. Παιανία, 5.30 μ.μ., στάση Λαγού. Λαύριο, 5 μ.μ., άγαλμα Μεταλλωρύχων. Κερατέα, 5.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Καλύβια, 5.45 μ.μ., Δημαρχείο. Μέγαρα, 6 μ.μ., πλατεία Ηρώων. Ελευσίνα, 6 μ.μ., Δημοτικό πάρκινγκ. Ερυθραία, 6 μ.μ., Ελ. Βενιζέλου και Αγ. Φανουρίου. Κηφισιά, 6.15 μ.μ., Πλάτανος. Μαρούσι, 6.30 μ.μ., Κλειστό γυμναστήριο Σπύρου Λούη. Πεύκη, 6.45 μ.μ., Λ. Ειρήνης Εμπορικό κέντρο ΑΛΚΩ (13η στάση). Γαλάτσι, 6.30 μ.μ., παλιό τέρμα. Παγκράτι - Γούβα, 6.15 μ.μ., Λ. Υμηττού, έναντι αντιπροσωπείας OPEL. Ν. Κόσμος, 5.30 μ.μ., Φρατζή - έναντι γραφεία ΚΚΕ, 5.45 μ.μ. Πάρκινγκ Συγγρού - Φιξ.

  • Η Τομεακή Επιτροπή Χαλκίδας - Θήβας του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Χαλκίδας - Θήβας της ΚΝΕ δρομολογούν λεωφορεία αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ. από το Λιμάνι της Χαλκίδας. Δηλώσεις συμμετοχών στο τηλέφωνο 22210-82680.
Στο χώρο κατά των ναρκωτικών

Ο χώρος κατά των ναρκωτικών, με τα περίπτερα των κοινοτήτων «ΣΤΡΟΦΗ», «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», «ΔΙΑΒΑΣΗ», «18 Ανω» για ακόμη μια φορά να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο Φεστιβάλ.

Οι γονείς των παιδιών, με φίλους, συγγενείς που βρίσκονται στο χώρο ενημερώνουν και μιλούν με τον κόσμο.

Ιδιαίτερη παρουσία το περίπτερο με τις δημιουργίες των παιδιών των κοινοτήτων. Μουσικά όργανα, όπως νταούλι, μπεντίρ, βροχοποιό, φτιαγμένα από τους ίδιους. Η κοινότητα, όπως μας είπαν, δεν είναι μόνο το κομμάτι της χρήσης είναι και η δημιουργία, το μεράκι, ο κόπος και, τέλος, η ικανοποίηση μέσα από τα πράγματα που κάνουμε.

Παράλληλα, καθημερινά στο χώρο αυτόν παίζεται παράσταση θεάτρου σκιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ