ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παραπέρα επέμβαση των ιμπεριαλιστών ζήτησε ο Ποροσένκο

Ο Ουκρανός Πρόεδρος εκθειάζει τη μεγάλη χώρας «της ελευθερίας και της δημοκρατίας»
Ο Ουκρανός Πρόεδρος εκθειάζει τη μεγάλη χώρας «της ελευθερίας και της δημοκρατίας»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε προχτές στον Καναδά ο μεγαλοβιομήχανος Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, και από χτες βρίσκεται στις ΗΠΑ. Στον Καναδά είχε συνάντηση με την ουκρανοκαναδικη κοινότητα, που την ευχαρίστησε για τη βοήθεια που προσφέρει για την «προώθηση και την ανεξαρτησία στη χώρα». Μιλώντας δε στη Βουλή, βεβαίωσε ότι «η χώρα του αποχαιρέτισε οριστικά τη Σοβιετική Ενωση» μετά την υπογραφή της συμφωνίας εταιρικής της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Ποροσένκο, όπως και ο προσωρινός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, χρησιμοποιούν ψεύδη συγκρίνοντας τη Ρωσία με τη Σοβιετική Ενωση και το σοσιαλισμό και επιβεβαιώνουν ότι ο αντικομμουνισμός και η παραχάραξη της Ιστορίας είναι βασικό τους όπλο.

Στις ΗΠΑ, ο Ουκρανός Πρόεδρος συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, και αναμενόταν να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Το όλο μοτίβο της επίσκεψής του ήταν ευχαριστίες στους Αμερικανοευρωπαίους και επικλήσεις για περαιτέρω βοήθεια. Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ζήτησε η χώρα του να έχει τον υψηλότερο δυνατό βαθμό σχέσεων με τη λυκοσυμμαχία, όπως άλλες χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ και επικαλέστηκε το Ισραήλ, «που, επίσης, υπερασπίζεται το έδαφός του». Η αναφορά αυτή έγινε για να ενισχυθεί η άμεση φανερή στρατιωτική βοήθεια, που βέβαια ήδη υπάρχει. Είπε χαρακτηριστικά και ...με αμερικάνικο στιλ: «Οι κουβέρτες και οι διόπτρες νυχτερινής όρασης είναι πολύ χρήσιμα αλλά ο πόλεμος δεν κερδίζεται με κουβέρτες». Πάντως, λίγο πριν τη συνάντηση με τον Ομπάμα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εκταμιεύει 46 εκατομμύρια δολάρια βοήθειας με στόχο τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ενταγμένος στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ο Ποροσένκο, συμμετέχοντας στο σόου που είχε στηθεί -με τους βουλευτές και γερουσιαστές κάθε τόσο να σηκώνονται και να χειροκροτούν-, μίλησε για τον «αγώνα της ελευθερίας και δημοκρατίας της χώρας του, που ξεκίνησε από την πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο ή Μαϊντάν ενάντια στον αυταρχισμό, τα βασανιστήρια και την αστυνομική καταστολή». Φυσικά η «κοντή μνήμη» του δε θυμήθηκε τίποτε για την πραξικοπηματική ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, παρά την πολιτική συμφωνία και μάλιστα παρουσία ΥΠΕΞ της ΕΕ και της Ρωσίας, ούτε και τα πογκρόμ των φασιστών του «Δεξιού Τομέα». Η ομιλία του είχε πολύ συναίσθημα και δήθεν ειλικρινή πόνο για τα χιλιάδες θύματα της σύγκρουσης, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία αναφερόμενος στην ενσωμάτωση της Κριμαίας γιατί «νοσταλγεί τη σοβιετική κυριαρχία». Βεβαίως και αυτός γνωρίζει ότι η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την ΕΣΣΔ, γνωρίζει ότι υπηρετούν το ίδιο εκμεταλλευτικό σύστημα και, χρησιμοποιώντας αυτήν τη μαύρη προπαγάνδα, θέλει να καμουφλάρει τον υπαρκτό ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Αυτόν που οι σύμμαχοι του Ποροσένκο, ΗΠΑ και ΕΕ, όξυναν και στην Ουκρανία με την ανοιχτή επέμβαση στα εσωτερικά της και στηρίζοντας εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις για να προωθήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών τους ομίλων κόντρα σε αυτά της Ρωσίας. Φυσικά, ενισχυτικά σε αυτό, λειτούργησε ο εσωτερικός διχασμός τμημάτων της αστικής τάξης για τις προτεραιότητες και την επιλογή ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Το διακύβευμα των αστών είναι η εκμετάλλευση του τεράστιου πλούτου της χώρας, που όντας ενεργειακός κόμβος, με τεράστιο δίκτυο αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου, έγινε πεδίο διαπάλης. Αυτήν τη διαπάλη που γίνεται στο έδαφος του καπιταλισμού πληρώνει με βαρύ φόρο αίματος ο ουκρανικός λαός.

Ο Ποροσένκο, επίσης, μιλώντας στους εκπροσώπους του αστικού πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ, δεν παρέλειψε να χαιρετίσει τις κυρώσεις ΕΕ και ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, να αποδώσει την κατάρριψη του Μαλαισιανού αεροσκάφους στη Ρωσία (κάτι που δεν έχει αποδειχτεί) και να δηλώσει σε υψηλούς τόνους ότι «δεν πρόκειται να δεχτούμε παραβίαση του διεθνούς δικαίου». «Οι δημοκράτες και όσοι παλεύουν για την ελευθερία πρέπει να αλληλοϋποστηρίζονται», είπε, εκθειάζοντας τις ΗΠΑ που έχουν «υψηλές αξίες». Οι «αξίες της ελεύθερης οικονομίας, του ελεύθερου κόσμου», που στηρίζει ο Ποροσένκο, είναι αυτές που αιματοκυλούν καθημερινά τους λαούς για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Αντικυρώσεις και νέες διαπραγματεύσεις

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πιθανόν σήμερα, θα επαναληφθούν στο Μινσκ της Λευκορωσίας οι συνομιλίες της «ομάδας επαφής» για την Ουκρανία, που είχαν στις 5 Σεπτέμβρη καταλήξει στην εκεχειρία, που σε γενικές γραμμές τηρείται. Την πληροφορία έδωσαν οι λευκορωσικές αρχές, χωρίς να επιβεβαιώνεται από τις πλευρές των Ουκρανίας, Ρωσίας και πολιτοφυλάκων στις ανατολικές περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Σε ό,τι αφορά τις αντικυρώσεις της Ρωσίας, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε χτες ότι η απάντηση της Ρωσίας «δεν είναι κίνηση που θέλει να βλάψει τους εταίρους μας αλλά μέτρο προστασίας των συμφερόντων της χώρας». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι οι δυτικές κυρώσεις παραβιάζουν τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ως τώρα, πάντως, δεν έχουν ανακοινωθεί τα αντίμετρα αλλά ήδη αφήνεται να εννοηθεί ότι θα αφορούν απαγορεύσεις εισαγωγών διαφόρων καταναλωτικών προϊόντων, έτοιμων ενδυμάτων, μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κ.ά. Επίσης, χτες δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε ΜΜΕ στην αναφορά, που φέρεται να έκανε ο Πούτιν στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χ. Μ. Μπαρόζο, «ότι αν ήθελε τα ρωσικά τανκς σε 2 μέρες θα μπορούσαν να φτάσουν όχι στο Κίεβο αλλά στη Βαρσοβία και τις Βαλτικές χώρες». Ωστόσο, όπως και την πρώτη φορά στις αρχές Σεπτέμβρη και πάλι η ΕΕ αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό

Παρέμβαση στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την κατάσταση στη Γάζα

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης κατήγγειλε ως συνυπεύθυνη για τα εγκλήματα του Ισραήλ την ΕΕ. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η εύθραυστη εκεχειρία δεν θα σταματήσει την επιθετικότητα του Ισραήλ και των συμμάχων του σε βάρος των Παλαιστινίων. Οσοι βομβάρδιζαν, όσοι στήριξαν τους βομβαρδισμούς κι εξίσωναν με απαράδεκτο τρόπο το θύτη, Ισραήλ, με το θύμα, τον Παλαιστινιακό λαό, ανάμεσά τους και η ΕΕ, φέρουν μεγάλες ευθύνες για το νέο ναυάγιο έξω από τη Μάλτα, με τα περισσότερα θύματα να είναι πρόσφυγες από τη Γάζα. Οι ίδιες δυνάμεις μάλιστα αυτοπροτείνονται τώρα να ανοικοδομήσουν τα συντρίμμια που άφησε ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα. Καταγγέλλουμε τους νέους εποικισμούς σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από το Ισραήλ, όπως και την πολύμορφη αναβαθμισμένη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με το Ισραήλ.

Οι λαοί της περιοχής χρειάζεται να επαγρυπνούν και να δυναμώσουν την πάλη και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο, παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για άμεση αποχώρηση του ισραηλινού στρατού κατοχής και των εποίκων από τα παλαιστινιακά εδάφη».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ - ΟΗΕ
Συμφωνία ανοικοδόμησης της Γάζας

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε συμφωνία για τη συγκρότηση ενός «μηχανισμού» που θα επιταχύνει, υπό την παρακολούθηση του ΟΗΕ, τη διαδικασία ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς Λωρίδας της Γάζας προχώρησαν αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής, του Ισραήλ και του ΟΗΕ, ο οποίος, στην ουσία με τη στάση του, ενθαρρύνει την ισραηλινή επιθετικότητα, συμβάλλοντας στη συνέχεια, υποκριτικά, στις προσπάθειες ανοικοδόμησης και ανακούφισης του παλαιστινιακού λαού.

Η τριμερής συμφωνία ικανοποιεί ταυτόχρονα και τα ισχυρά συμφέροντα μεγάλων ξένων κατασκευαστικών εταιρειών, καθώς πριμοδοτεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο του «ιδιωτικού τομέα» στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας. Από την άλλη, η όλη διαδικασία εισαγωγής οικοδομικών υλικών και ανοικοδόμησης θα εποπτεύεται από έναν μηχανισμό παρακολούθησης του ΟΗΕ, προκειμένου να καθησυχάσουν οι Ισραηλινοί ότι οικοδομικά υλικά όπως το τσιμέντο και ο χάλυβας δεν θα χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς και την κατασκευή νέων τούνελ από τη «Χαμάς».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σε μελέτη της Παλαιστινιακής Αρχής το κόστος ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας εκτιμάται σε 7,8 δισ. δολάρια, ποσό που θεωρείται δύομισι φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της περιοχής.

Στο μεταξύ, το υπ' αριθμόν 2 ηγετικό στέλεχος της «Χαμάς» στη Γάζα, Μούσα Αμού Μαρτζούκ, σε συνέντευξη που έδωσε χτες, υποστήριξε ότι η οργάνωσή του «κέρδισε τον πόλεμο», σημειώνοντας εντούτοις ότι δεν επιθυμεί μία νέα σύγκρουση με το Ισραήλ. Προειδοποίησε όμως ότι είναι πιθανή μία ανάφλεξη του πολέμου εάν δεν υπάρξει σύντομα μία βιώσιμη συμφωνία για την πλήρη άρση του ισραηλινο-αιγυπτιακού οικονομικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, επισημαίνοντας ότι με κανέναν τρόπο οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην προ των τελευταίων ισραηλινών επιθέσεων κατάσταση, όπου το εμπάργκο διεύρυνε τη φτώχεια και την ανέχεια στο μεγαλύτερο μέρος του λαού. Ο ίδιος προέβλεψε ότι οι νέες έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών, Παλαιστινιακής Αρχής και «Χαμάς» θα ξαναρχίσουν την επόμενη βδομάδα πριν την πραγματοποίηση διεθνούς συνδιάσκεψης δωρητών για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζα στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ