ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θέλει συσπείρωση και σταθερότητα για ενίσχυση του κεφαλαίου

«Ανοικτό προσκλητήριο» σε όλα τα στελέχη της κεντροδεξιάς και δεξιάς αναμένεται να απευθύνει τις επόμενες μέρες η ηγεσία της ΝΔ, με αφορμή τη συμπλήρωση, στις 4 Οκτώβρη, σαράντα χρόνων από την ίδρυση του κόμματος.

Η προσπάθεια επανασυσπείρωσης θεωρείται αναγκαία από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και τα μεγαλοστέλεχη της ΝΔ καθώς από τις εξελίξεις σε μια σειρά μέτωπα στο εσωτερικό και το εξωτερικό θα κριθεί η περιλάλητη «πολιτική» - κυβερνητική σταθερότητα, αναγκαία συνθήκη, για να προωθηθούν ταχέως και τα επόμενα μέτρα στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, και για την επέτειο των 40 ετών από την ίδρυση της ΝΔ, το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή κοινή συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής της ΟΝΝΕΔ με την πολιτική επιτροπή της ΝΔ, στην Καλλιθέα Χαλκιδικής όπου είχε πραγματοποιηθεί το πρώτο συνέδριο του κόμματος. Το κεντρικό θέμα της συνεδρίασης θα είναι «40 χρόνια προσφοράς και ευθύνης». Εισήγηση θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς που, όπως αναμένεται, θα εστιάσει στις πρόσφατες «επιτυχίες» της χώρας με τις «θυσίες» του ελληνικού λαού, θα τάξει κάποιες φοροελαφρύνσεις σε βάθος χρόνου - έτσι κι αλλιώς ψίχουλα μπρος στην καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων - συν κάποια μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας. Ταυτόχρονα, θα επιμείνει στην προώθηση των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, βαφτίζοντας την υποταγή σε αυτά τα μέτρα ως επίδειξη εθνικής ευθύνης και τρομοκρατώντας το λαό ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει παρά να φορτωθεί όλα τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης.

Στην εκδήλωση στη Χαλκιδική θα ακολουθήσουν ομιλίες και άλλων στελεχών. Αντίστοιχη εκδήλωση θα γίνει και στην Αθήνα και όπως διαχέεται, σκοπός είναι να παραβρεθούν και όσοι «είτε από δική τους ευθύνη, είτε με επιλογές και λάθη της ηγεσίας», βρέθηκαν εκτός ΝΔ ή αποστασιοποιήθηκαν. Ονομαστικές προσκλήσεις δεν θα υπάρξουν, αλλά σε κάθε περίπτωση η πρόσκληση είναι «ανοικτή».

Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο Σαμαράς, σε συνέντευξή του την προηγούμενη Κυριακή, μίλησε για πρωτοβουλία «ανασυγκρότησης της παράταξης με ηγετικό ρόλο ώστε να οδηγήσει στη Νέα Ελλάδα», με πρόσωπα που «βρέθηκαν κάποια στιγμή εκτός ή που δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν μαζί μας. Και τώρα νιώθουν κοντά μας». Προανήγγειλε, δε, «αποκαλύψεις» στις εκδηλώσεις για τα 40χρονα της ΝΔ.

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ»
Ξεκινά «σχολείο» στελεχών για τις ανάγκες προπαγάνδας του ΝΑΤΟ

Από άσκηση... «υποστήριξης της ειρήνης» στο ΠΚΕΕΥΕ, στο Κιλκίς
Από άσκηση... «υποστήριξης της ειρήνης» στο ΠΚΕΕΥΕ, στο Κιλκίς
«Σχολείο Εκπροσώπων ΜΜΕ» για τις ανάγκες προπαγάνδας του ΝΑΤΟ ξεκινά μεθαύριο Δευτέρα, το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς, σηματοδοτώντας και έτσι την προσπάθεια της κυβέρνησης όχι μόνο να «παίξει» πιο ενεργά στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης, αλλά και να ενισχύσει την προπαγάνδα στήριξης των επεμβάσεων της ιμπεριαλιστικής πολεμικής μηχανής και της συμμετοχής της Ελλάδας σ' αυτούς.

Το ΠΚΕΕΥΕ ιδρύθηκε το 1998 και υπάγεται οργανικά στο ΓΕΕΘΑ. Εκπαιδεύει «παρατηρητές» που μετέχουν στις περιλάλητες «ειρηνευτικές» αποστολές του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, άλλων διακρατικών ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Π.χ., πρόσφατα τρεις Ελληνες αξιωματικοί εκπαιδεύτηκαν εκεί σε θέματα τέτοιων επιχειρήσεων για να στελεχώσουν θέσεις σε Κόσσοβο και Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Αποτελεί ένα από τα 26 διεθνώς αναγνωρισμένα Κέντρα Εκπαίδευσης τέτοιων «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων, όπως προσχηματικά χαρακτηρίζονται τις περισσότερες φορές οι πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η παρουσία στρατιωτικών στελεχών ή και άλλων ως «παρατηρητών» σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που τα ίδια τα ιμπεριαλιστικά κέντρα υποδαύλισαν για προώθηση θέσεών τους και συμφερόντων τους. Το 2000 αναγνωρίστηκε ως τέτοιο κέντρο, με σχετική ανακοίνωση του πρώην γγ του ΝΑΤΟ, G. Robertson, ενώ αντιστοίχως έχει αναγνωριστεί και από τον ΟΗΕ, για τη διεξαγωγή Σχολείων στρατιωτικών παρατηρητών που μετέχουν σε αποστολές του Οργανισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, το «Σχολείο Εκπροσώπων ΜΜΕ» που διοργανώνεται στις εγκαταστάσεις του από αυτήν τη Δευτέρα και έως τις 3 Οκτώβρη έχει ως σκοπό την «παροχή των απαιτούμενων γνώσεων στους σπουδαστές σχετικά με την πολιτική δημοσίων σχέσεων του ΝΑΤΟ, τις ευθύνες, αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του Αξιωματικού Εκπροσώπου Τύπου (ΑΕΤ)».

Στα «Αντικείμενα Εκπαιδεύσεως» περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: «Η πολιτική του ΝΑΤΟ για την Εκπροσώπηση Τύπου. Χρήσιμες ικανότητες ενός Αξιωματικού Εκπροσώπου Τύπου. Εμπειρίες ΑΕΤ από αποστολές. Ενέργειες σε Ανακοίνωση Τύπου. Κατανόηση των ΜΜΕ. Ομαδικές εργασίες και άσκηση πάνω στα διδαχθέντα αντικείμενα. Εκπαίδευση Συνέντευξης» κ.ά. Ολα προσανατολισμένα στην προετοιμασία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για αναπαραγωγή της ΝΑΤΟικής προπαγάνδας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Νέα στοιχεία για μεταξύ τους επαφές

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τη συνεργασία της Χρυσής Αυγής με στελέχη της κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας τους βαθιούς δεσμούς του ναζιστικού μορφώματος με το αστικό πολιτικό σύστημα και τα κόμματά του.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτες, ο νεοναζί βουλευτής Ηλ. Κασιδιάρης συνέχισε να δέχεται στο κινητό του μηνύματα ότι τον αναζητούσε ο «Τάκης από το απέναντι γραφείο». Πρόκειται για τον τέως γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκο, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του όταν δημοσιοποιήθηκε βίντεο που τον έδειχνε να έχει «εμπιστευτική συνομιλία» με τον Ηλ. Κασιδιάρη και να αποδοκιμάζει τις δικαστικές διώξεις χρυσαυγιτών.

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι προχθές στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύτηκε το περιεχόμενο και άλλων τέτοιων sms, με τα οποία ο Τ. Μπαλτάκος έδινε οδηγίες στους νεοναζί βουλευτές σχετικά με το τι θα ψηφίσουν στη Βουλή, εξασφαλίζοντας τις ψήφους τους για λογαριασμό της κυβέρνησης.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Απογείωση 1,8 δισ. τον Αύγουστο

Σε ρότα συνεχούς απογείωσης και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς συνεχίζουν τα εμφανιζόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, δείχνοντας την αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν, αφού τα έχουν κυριολεκτικά στραγγίξει, σε μια εξέλιξη που φέρνει κοντύτερα τις αναγκαστικές αναπροσαρμογές, με λύσεις όπως η «επιμήκυνση» των δόσεων για τα λαϊκά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, το μήνα Αύγουστο του 2014 προστέθηκαν ακόμη 1,4 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης γύρω στο 1 δισ. ευρώ τους προηγούμενους μήνες. Η διόγκωση του ρυθμού έχει να κάνει με τις αποστολές των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της Εφορίας. Είναι φανερό ότι στο επόμενο διάστημα θα καταγραφεί παραπέρα διόγκωση, καθώς θα αρχίσουν να «τρέχουν» και οι δόσεις από το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων:

Τα νέας «κοπής» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, δηλαδή αυτά που βεβαιώθηκαν και έμειναν απλήρωτα στο 8μηνο (Γενάρης - Αύγουστος) έφτασαν σε 8,65 δισ. ευρώ, από 7,2 δισ. στο τέλος Ιούλη.

Στο πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους εισπράχθηκαν, μέσω ρυθμίσεων, απειλών για κατασχέσεις και κατασχέσεων, ποσά ύψους 1,2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα που είχαν βεβαιωθεί μέχρι τέλος Δεκέμβρη 2013 και επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ από τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα, που βεβαιώθηκαν το 2014.

Η συνολική μάζα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώνεται στα 69,2 δισ., από τα οποία το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι θεωρείται οριστικά ανείσπρακτο.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

-- Η ΚΟΒ Σκιάθου του ΚΚΕ πραγματοποιεί τη Δευτέρα 22/9, στις 7.30 μ.μ., στο «Μπούρτζι», εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης - συζήτησης της νέας έκδοσης της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Κόμμα παντός καιρού». Το θέμα θα παρουσιάσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» του Ριτζάνι Πάλμε Ντατ οργανώνει η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, την Τετάρτη 24/9, στις 7 μ.μ., στο κτίριο Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, (Θόλος). Την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει η Μ. Γαβαλά.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Συνδικάτα ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από Συνδικάτα που ζητάνε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα οικονομικά των κομμάτων. Μεταξύ άλλων, σχετικές αποφάσεις πήραν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ. Ομόφωνο ψήφισμα κατά του νομοσχεδίου εξέδωσε και το ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Το ψήφισμα υπογράφουν Σωματειακές Επιτροπές και μέλη ΔΣ επιχειρησιακών σωματείων που συμμετείχαν στην ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ