ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
40ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Μεγάλο αντάμωμα λαού και νεολαίας

Μοναδικές στιγμές επιφύλασσε για τους χιλιάδες επισκέπτες του το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που έγινε με μεγάλη επιτυχία το τριήμερο 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη. Το πάρκο «Τρίτση» στο Ιλιον ποτέ δεν υπήρξε τόσο ζωντανό, φωτεινό, τόσο μαζικό. Μετατράπηκε σε μια πραγματική πολιτεία όπου η νεολαία και οι αγωνίες της, η γνήσια πολιτιστική δημιουργία είχαν τον πρώτο λόγο.

Το Φεστιβάλ ετοιμάστηκε και λειτούργησε άψογα και φέτος με την εθελοντική φιλότιμη δουλειά των μελών και φίλων της ΚΝΕ, των παιδιών που αγωνίζονται κάθε μέρα «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων», όπως ήταν και το κεντρικό σύνθημα του 40ού Φεστιβάλ.

Κορύφωση του πολιτικού κομματιού του Φεστιβάλ αποτέλεσαν οι κεντρικές ομιλίες του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη, το περασμένο Σάββατο, με χιλιάδες να επαναλαμβάνουν τα συνθήματα της ανατροπής, της αντεπίθεσης, της μαζικοποίησης της ΚΝΕ, της συμπόρευσης με το ΚΚΕ, της λαϊκής εξουσίας.

Με χιλιάδες λαού και νεολαίας να είναι εκεί, να τραγουδούν στίχους με περιεχόμενο αγωνιστικό, σε πείσμα όσων τους επιφυλάσσουν πολιτιστικά υποπροϊόντα. Πιστό στο χαρακτήρα του, που το κάνει τόσο μοναδικό, το Φεστιβάλ των προηγούμενων ημερών περνά στην 40χρονη Ιστορία του θεσμού σαν ένας σταθμός και μία αφετηρία για ακόμα πιο δυναμική παρουσία στο κίνημα της νεολαίας, η οποία και φέτος το αγκάλιασε πλατιά.



Eurokinissi


Συζήτηση για τη μαθητεία και την κατάρτιση

«Η μαθητεία δεν δίνει λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Είναι όμως αναγκαία για τις επιχειρήσεις και το αστικό κράτος». Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, μιλώντας στην εκδήλωση που έγινε στο Εργατικό Στέκι του Φεστιβάλ με θέμα: «Μαθητεία - Κατάρτιση: Αντίδοτο στην ανεργία ή διαβατήριο στη ζωή χωρίς δικαιώματα;»

Πρόσθεσε πως «η μαθητεία απαξιώνει την εργατική δύναμη γιατί μαθαίνει τον εργαζόμενο να δουλεύει με πολύ συγκεκριμένα εργαλεία τα οποία αλλάζουν συνεχώς» και υπογράμμισε ότι η ΚΝΕ δε συμβιβάστηκε ποτέ με αυτήν την κατάσταση στις επαγγελματικές σχολές. «Δίνουμε καθημερινά τη μάχη χωρίς σκόντο για τις ανάγκες των νέων», επεσήμανε ο Δ. Βιτάλης και κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, προσθέτοντας ότι για τη σοσιαλιστική κοινωνία αξίζει να παλεύει κάθε νέος.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις σπουδαστών που μίλησαν για τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι νέοι στα δημόσια ΙΕΚ και τις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ. Χαλασμένα εργαστήρια, παλαιός εξοπλισμός, σχολεία χωρίς υποδομές, στοιβαγμένοι σπουδαστές, εκατοντάδες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες είναι η εικόνα που επικρατεί, εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται στην Παιδεία από την κυβέρνηση και την ΕΕ των μονοπωλίων.


Μαζική συνάντηση πρωτοετών φοιτητών

Για τα όσα διαδραματίζονται στους χώρους των πανεπιστημίων και τα όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι φοιτητές, μίλησε κατά την υποδοχή των πρωτοετών, ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Ο χώρος των ΑΕΙ - ΤΕΙ ήταν ασφυκτικά γεμάτος από νέους που έχουν αγωνία για το τι θα συναντήσουν στα πανεπιστήμια, από την πολιτική της κυβέρνησης που προχωρά πιστά στα χνάρια των οδηγιών της ΕΕ και αυτήν τη χρονιά.

Ο Θ. Κωτσαντής τόνισε πως «όπως γίνεται και στα σχολεία τα τελευταία χρόνια, έχουν έρθει μια σειρά νόμοι για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ για να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Μαζί δηλαδή με το "νέο σχολείο" των ατελείωτων εξετάσεων από την Α' Λυκείου, της Τράπεζας Θεμάτων, τις συγχωνεύσεις, τα νέα σχολικά βιβλία κ.τ.λ., έρχεται και το "νέο Πανεπιστήμιο"».

Αφού επεσήμανε πως τα ιδρύματα μετατρέπονται σε μαγαζιά που «αντί να μορφώνουν ολόπλευρα και δωρεάν τους μαθητές πουλάνε τη γνώση με το κομμάτι», υπογράμμισε πως «κάθε φοιτητής, ανάλογα με την τσέπη του, στόχος είναι να διαλέγει - αγοράζει ανάμεσα σε μια "θάλασσα" από πτυχία, συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια και καταρτίσεις για να βγει στην αγορά εργασίας "πλούσιος" σε διπλώματα αλλά "φτωχός" σε δικαιώματα».

Επίσης, είπε πως «η ανώτατη εκπαίδευση που φτιάχνουν οι κυβερνήσεις που στηρίζουν την ΕΕ είναι ακριβή για το λαό, φτηνή για το κράτος». Παράλληλα, τόνισε πως η ΚΝΕ παλεύει «για την πραγματική, ριζική αλλαγή προς όφελος του λαού και της νεολαίας που μπορεί να έρθει μόνο με την επαναστατική ανατροπή του σάπιου και ξεπερασμένου καπιταλιστικού συστήματος. Για τη νέα κοινωνία των σύγχρονων δικαιωμάτων και αναγκών, της πραγματικής ελευθερίας: Τον Σοσιαλισμό».


Τέλος, κάλεσε τους πρωτοετείς φοιτητές να μη δεχτούν «χάρες» που ζητάνε ανταλλάγματα, να μην ακούν όσους συκοφαντούν τους αγώνες και να μην προσβλέπουν σε σωτήρες, αλλά να σηκώσουν το ανάστημά τους από την πρώτη μέρα, να πάρουν θέση μέσα από τους συλλόγους, τις επιτροπές αγώνα στην πάλη για δωρεάν σπουδές, για δουλειά με δικαιώματα, για επιστήμη στην υπηρεσία του λαού.


«Βούλιαξε» το νησί του Μαθητικού Στεκιού

Το κέφι στο μαθητικό Στέκι του Φεστιβάλ είχε αρχίσει από νωρίς το Σάββατο, με το Μαθητικό Συγκρότημα της ΚΝΕ από τη Στερεά Ελλάδα, το Μουσικό Σχήμα Κορυδαλλού και τους «One step ahead» από την Πετρούπολη, ενώ αργότερα τη σκυτάλη πήραν οι Μύρωνας Στρατής και Ησαΐας Ματιάμπα και το «νησί» της μαθητικής σκηνής «βούλιαξε» από το πλήθος που τους υποδέχτηκε με χειροκροτήματα. Στη συνέχεια ο Πάνος Μουζουράκης, που ανέβηκε στην σκηνή, «ρίχνει λάδι στη φωτιά», ενώ οι νεολαίοι που παρακολουθούσαν τη συναυλία, ξεπέρασαν τα όρια του στεκιού γεμίζοντας και τους γύρω χώρους.

Αντίστοιχο ήταν το κλίμα και το βράδυ της Παρασκευής που από τη σκηνή του Μαθητικού Στεκιού πέρασαν το μαθητικό συγκρότημα από το Λαϊκό Φροντιστήριο Ηλιούπολης, οι «Metaplita» από την Καλλιθέα, το συγκρότημα «Φώτα του δρόμου» από την Αγ. Βαρβάρα, οι «Stelios Μagalios and the soundpark feat. Πάνος Βιτζηλαίος» και οι «ΚοllektivA».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ