ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Πρόγραμμα «επιχειρηματικότητας» στο Πανεπιστήμιο Αθήνας

Σαν μανιτάρια ξεπηδούν τα τελευταία χρόνια τα προγράμματα επιχειρηματικότητας στα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, προγράμματα μακριά από το πραγματικό περιεχόμενο και στόχο της μόρφωσης κι ένα βήμα πιο κοντά στη σύνδεσή της με τις «ανάγκες της αγοράς» και την ανταγωνιστικότητα. Ενα τέτοιο πρόγραμμα ανακοίνωσε ότι ξεκινάει και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) το επόμενο διάστημα, με τίτλο «η επιχειρηματικότητα στην πράξη». Ενα πρόγραμμα που, εκτός όλων των άλλων, βάζει από την πίσω πόρτα πολυεθνικές, οι οποίες θα αναλαμβάνουν το κόστος εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, το «εκπαιδευτικό» πρόγραμμα εντάσσεται στο Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών (ΕΠΕΦΑ) του ΕΚΠΑ και στόχος του είναι - όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου - «η στήριξη και παροχή τεχνογνωσίας σε ανθρώπους με επιχειρηματικές ιδέες ευοίωνης προοπτικής, που επιθυμούν να τις υλοποιήσουν, αλλά έχουν ανάγκη από στοχευμένη και πρακτική καθοδήγηση».

Μάλιστα, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να πληρώσουν 250 ευρώ για την εγγραφή τους, αλλά η εκπαίδευσή τους θα είναι... δωρεάν γιατί καλύπτεται από χορηγούς και συγκεκριμένα: Τον Ομιλο Ελληνικά Πετρέλαια, τον Ομιλο Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, την Εθνική Τράπεζα. Το πρόγραμμα είναι εξάμηνο, με τρεις μήνες μαθημάτων που γίνονται τα Σαββατοκύριακα και άλλους τρεις μήνες για την προετοιμασία επιχειρηματικού σχεδίου. Μάλιστα, τα μαθήματα θα γίνονται τόσο από καθηγητές του ΕΚΠΑ όσο και από στελέχη της αγοράς. Δόλωμα αποτελεί το χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 ευρώ για την καλύτερη επιχειρηματική ιδέα. Τα μαθήματα αποτελούνται από έξι ενότητες απ' όλο το φάσμα των επιχειρηματικών αποφάσεων και συνδέουν την επιχείρηση με το περιβάλλον της. Ολα τα παραπάνω θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα της Λέσχης Επιχειρηματικότητας.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν σχέση όχι μόνο με τη διαμόρφωση των αυριανών εργαζομένων που ασκούνται από σήμερα να ταυτίζονται με τα συμφέροντα του εκάστοτε εργοδότη, αλλά και με τη στυγνή εκμετάλλευση από την «έτοιμη» δουλειά για την κερδοφορία των επιχειρήσεων, με «ιδέες» που θ' αγοράζουν και θα πουλάνε οι πολυεθνικές. Απαραίτητη ίσως και μοναδική προϋπόθεση: Η ιδέα να φέρνει άμεσο κέρδος, να μπορεί να πουληθεί και ν' αγοραστεί. Σε αυτό το «παιχνίδι» επιχειρείται να ενταχτούν και οι νέοι ερευνητές, οι οποίοι μπορεί προσωρινά, για ένα μικρό διάστημα, να έχουν ένα ευκαιριακό κέρδος. Το σίγουρο είναι ότι τέτοιου είδους προγράμματα έχουν προεπιλεγμένο στόχο, σίγουρα και μεγάλα κέρδη για τις πολυεθνικές, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού.

ΟΚΑΝΑ
Τον εκφυλίζουν για να παραδοθεί ευκολότερα στους ιδιώτες

Ενέργειες που σηματοδοτούν την πρόθεση της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ και κατ' επέκταση της κυβέρνησης να παραδοθούν τομείς και υπηρεσίες που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση στα χέρια των ιδιωτών κατήγγειλαν, μεταξύ άλλων, χτες, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Συγκεκριμένα, έκαναν λόγο για παράδοση κομματιών της λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ σε ιδιώτες - εργολάβους, όπως για παράδειγμα «την παράνομη πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών για την ...οικονομική, νομική και τεχνική υπηρεσία του Οργανισμού», τη στιγμή που ήδη λειτουργούν τα αντίστοιχα τμήματα από την ίδρυση του ΟΚΑΝΑ.

Την ίδια στιγμή, οξύνονται τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στη λειτουργία του Οργανισμού που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χορηγούμενων (όπως έλλειψη στοιχειωδών αναλώσιμων, διακοπή προγραμμάτων εμβολιασμού), εργαζόμενοι χωρίς ΣΣΕ, με πετσοκομμένους μισθούς κ.ά.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ κατήγγειλε τη διοίκηση - απαιτώντας να παραιτηθεί - καταλογίζοντάς της σωρεία παρανομιών και παρατυπιών, απόπειρα εκβιασμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων, ενώ επίσης ο Σύλλογος ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη «εναντίον όλων των αποφάσεων που έλαβε το παράνομο ΔΣ του ΟΚΑΝΑ και κυρίως εναντίον της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του Οργανισμού».

Τροπολογία για τη μεταφορά μαθητών

Από την κινητοποίηση της περασμένης βδομάδας για τη μεταφορά των μαθητών
Από την κινητοποίηση της περασμένης βδομάδας για τη μεταφορά των μαθητών
Τροπολογία για το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων. Με αυτή, προβλέπεται ότι οι δαπάνες για μεταφορά μαθητών που γίνονται από την έναρξη του σχολικού έτους και μέχρι τη σύναψη της σύμβασης μεταφοράς, καταβάλλονται και εξοφλούνται νομίμως εφόσον ο οικείος περιφερειάρχης βεβαιώσει με σχετική πράξη την εκτέλεση της μεταφοράς των μαθητών και εφόσον η σχετική δαπάνη είναι σύμφωνη με τους όρους και το περιεχόμενο της οικείας σύμβασης μεταφοράς που θα συναφθεί για το σχολικό έτος 2014 - 2015. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αιτιολογείται ως τρόπος για τη μεταβατική κάλυψη του προβλήματος μη έγκαιρης σύναψης σύμβασης σε ορισμένες περιφέρειες.

Η τροπολογία έρχεται να προστεθεί στις τροπολογίες, Υπουργικές Αποφάσεις, εγκυκλίους κ.λπ. για το ζήτημα της μεταφοράς από και προς το σχολείο με δημόσιες συμβάσεις, το οποίο ωστόσο παραμένει άλυτο για μεγάλη μερίδα μαθητών. Οι όποιες παρεμβάσεις, άλλωστε, δε θίγουν την επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται γύρω από τις σχολικές μεταφορές.

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αντιφασιστικές δραστηριότητες

Μια σειρά από αντιφασιστικές δραστηριότητες διοργανώνονται από το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά το επόμενο διάστημα.

Η αρχή γίνεται το Σάββατο 11 Οκτώβρη, στις 5.30 μ.μ. Με αφορμή τα 70 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής, προγραμματίζεται ιστορική ξενάγηση για εκπαιδευτικούς στο κτίριο από επιζώντα της τελευταίας μάχης του ΕΛΑΣ ενάντια στους ναζί κατακτητές, που επιχειρούσαν να καταστρέψουν φεύγοντας την υποδομή της παραγωγής. Θα ακολουθήσει στις 6.30 μ.μ. συμμετοχή στην εκδήλωση για τα 70 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής, στην πλατεία Δημαρχείου στο Κερατσίνι.

Την επόμενη βδομάδα η ΕΛΜΕ θα ξεκινήσει μια σειρά προβολών αντιφασιστικών ταινιών στα γραφεία της (Κολοκοτρώνη 6 - 13ο ΓΕΛ Πειραιά), που θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη του μήνα. Η έναρξη θα γίνει την Τετάρτη 15 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., οπότε θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Διονύση Γρηγοράτου «Το μπλόκο της Κοκκινιάς».

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Ημερίδα για τους Συλλόγους Γονέων και το ρόλο τους

Ημερίδα για ενημέρωση και συμμετοχή των γονιών στους Συλλόγους Γονέων των σχολείων τους διοργανώνει η Ενωση Γονέων Αγίας Παρασκευής, την Κυριακή 12 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. στο 3ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής (Χρυσ. Σμύρνης και Πλαταιών).

Η ημερίδα, με θέμα «η γνώση είναι η δύναμή μας», θα ενημερώσει τους γονείς για το θεσμικό ρόλο των συλλόγων και τη σχέση τους με τους φορείς, για τις μαθητικές κοινότητες, για το ρόλο της Ενωσης Γονέων, αλλά και για τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και τις Σχολικές Επιτροπές, τις εργολαβίες, τις παραχωρήσεις χώρων, την παγίδα που κρύβει ο εθελοντισμός, τις καθαρίστριες, σχολικούς τροχονόμους, τραπεζοκόμους κ.ά. Με στόχο οι σύλλογοι γονέων να γίνουν μοχλοί διεκδίκησης και προάσπισης της δημόσιας δωρεάν και ενιαίας Παιδείας προς όφελος των παιδιών στο παρόν και στο μέλλον, θα αναλυθούν επίσης οι κοινοί στόχοι και οι διεκδικήσεις των γονιών πανελλαδικά.

Συναυλία για τα παιδιά της Παλαιστίνης

Το 2o Γυμνάσιο Νίκαιας «ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΚΑΛΑ» και ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου διοργανώνουν συναυλία αλληλεγγύης για τα παιδιά της Παλαιστίνης, την Τετάρτη 15 Οκτώβρη, στις 7:30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Ως ένδειξη αλληλεγγύης, οι διοργανωτές ζητούν σαν είσοδο για τη συναυλία ένα τετράδιο... Τα τετράδια και η γραφική ύλη που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στα παιδιά της Παλαιστίνης.

Κινητοποίηση εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση

Σε παράσταση στο υπουργείο Εργασίας προχωρά σήμερα Πέμπτη στις 11.45 το μεσημέρι το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Βύρωνας», διεκδικώντας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αναλάβει της ευθύνες της για την εργοδοτική ασυδοσία στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και γενικά στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης εις βάρος των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το σωματείο καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση, να καταγγείλει τις μεθόδους της εργοδοσίας στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, μεταξύ αυτών και το ψευδοσωματείο, με το οποίο έχει υπογράψει σύμβαση - ντροπή, όπως σημειώνει το ΔΣ του «Βύρωνα», που, παράλληλα, κλιμακώνει τις παρεμβάσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σήμερα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου με τον υφυπουργό Εργασίας Βασ. Κεγκέρογλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ