ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κοντά στις 600 οι αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες συνδικάτων και φορέων για την 1η Νοέμβρη

Στις 581 έφταναν μέχρι χτες οι αποφάσεις συμμετοχής Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, Σωματείων, Συλλόγων Αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών, φοιτητών και σπουδαστών στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, που θα γίνει την 1η Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα. Ο πλήρης κατάλογος βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ (http://pamehellas.gr) και ανανεώνεται διαρκώς με τις νέες αποφάσεις.

Ανάμεσα στα ουσιαστικά βήματα που μετράνε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, στο πλαίσιο της δουλειάς για το συλλαλητήριο, είναι η δημιουργία Παραρτήματος στους δήμους Πειραιά από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. «Το παράρτημα δεν έγινε για να χωρίσει αλλά για να ενώσει τις φωνές όλων των εργαζομένων, άσχετα με την σχέση εργασίας που έχουν, που αισθάνονται τις συνθήκες να τους πνίγουν και τους συμβιβασμένους γραφειοκράτες συνδικαλιστές να τροφοδοτούν το "διαίρει και βασίλευε"», σημειώνει η Προσωρινή Διοίκηση.

Δράσεις σε όλη τη χώρα

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της δίμηνης καμπάνιας του ΠΑΜΕ, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών για τα οξυμένα προβλήματα εργαζόμενων και ανέργων. Ενδεικτικά:

  • Την περασμένη Τετάρτη 8/10 έγινε κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Μενιδίου, με αίτημα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το υπόμνημα που κατατέθηκε στις 19/9, με άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων και των οικονομικά αδύνατων. Από τον Αύγουστο του 2013, το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχε και η τωρινή πλειοψηφία, έχει πάρει ανάλογη απόφαση ομόφωνα, με πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Για μια ακόμα φορά, η Δημοτική Αρχή απέφυγε με προφάσεις να ορίσει Δημοτικό Συμβούλιο με αυτό το θέμα.
  • Την άμεση καταβολή του επιδόματος αφερεγγυότητας στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων «3Ε Εκτυπωτική» και «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ» διεκδικεί η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και γι' αυτό το σκοπό οργανώνει κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ (Εθν. Αντιστάσεως 8, Αλιμος) την Παρασκευή, στις 10.30 π.μ.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΣΕΒ οργανώνουν αύριο Πέμπτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ενωση Λογιστών Αθήνας και το Παράρτημα του Πειραιά. Οι λογιστές θα συγκεντρωθούν στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου (Κάνιγγος 27). Διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους λογιστές και ελεγκτές, χωρίς καμία μείωση από τη Σύμβαση του 2009 και κανένα διαχωρισμό των εργαζομένων σε άνω και κάτω των 25 ετών.
  • Η Ενωση Λογιστών Αθήνας, το Παράρτημα Πειραιά και η Επιτροπή Πολιτισμού του σωματείου, οργανώνουν μουσική εκδήλωση, το Σάββατο 18/10, στις 8.30 μ.μ., στα γραφεία τους (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Συμμετέχουν τα μουσικά συγκροτήματα Black days, Razones PL, Poetic, Αγγελική και Λεωνίδας.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας αύριο Πέμπτη οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Ανέργων - Πρακτικάριων Υγειονομικών, με αίτημα να βγει τώρα προκήρυξη για μόνιμες προσλήψεις, για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στις δημόσιες μονάδες Υγείας και στο ΕΚΑΒ. Επίσης, ζητούν να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι στο 1ο «Voucher», να πιάσουν δουλειά άμεσα οι επιτυχόντες στο 2ο «Voucher» κ.α.
  • Κοινή συνέντευξη Τύπου στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), θα δώσουν την Παρασκευή 17 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, τα ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ν. Λάρισας και της Ενωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), που αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, την 1 Νοέμβρη στην Αθήνα.
  • Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και ΔΣ σωματείων της δύναμής του, θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στη φοροληστεία και τον ΕΝΦΙΑ, στην Β' Εφορία, αύριο Πέμπτη, στις 11 το πρωί.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Τούμπας καλεί σε συνέλευση αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ. Η Επιτροπή Ανέργων Τούμπας προγραμματίζει πρωινές εξορμήσεις κάθε Τρίτη και Πέμπτη, στον ΟΑΕΔ της Παπαναστασίου και απογευματινές στους δρόμους της συνοικίας.
  • Χτες το πρωί τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμφιαλωμένων Ποτών, Οικοδόμων Αρχαγγέλου και εργαζομένων στην επιχείρηση «Mira - Mare» της Ρόδου έκαναν αγωνιστική παρέμβαση στα γραφεία του ΟΑΕΔ και κατέθεσαν υπόμνημα με αιτήματα και διεκδικήσεις για την προστασία των ανέργων.
  • Σήμερα, στις 8.30 π.μ., τα Σωματεία Οικοδόμων, Μετάλλου, Επισιτισμού, Νέων Τεχνολογιών, Εμπορίου - Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας, θα κάνουν διαμαρτυρία στον ΟΑΕΔ.
  • Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ οργανώνει εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Παιδεία και το «νέο» σχολείο σήμερα στο Εργατικό Κέντρο. Στις 22/10, 10 π.μ., συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας για τα ζητήματα της Υγείας.
  • Σωματεία και φορείς στη Ρόδο, θα κάνουν την Τετάρτη 22/10, στις 10 π.μ., παράσταση στην εφορία και την Τετάρτη 29/10, στις 9 π.μ., κινητοποίηση στο ΙΚΑ.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου πραγματοποιεί εξορμήσεις σε γειτονιές και χώρους δουλειάς. Στις 25/10 οργανώνει συναυλία (9 μ.μ., στο θέατρο «Εφη»).
Συσκέψεις - Συνελεύσεις

Ανάμεσα σε άλλες, τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω συσκέψεις και συνελεύσεις σωματείων:

Σήμερα, 15/10: Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Κλαδικό Σωματείων Χαρτεργατών Αττικής, Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας, Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, Ενωση Λογιστών Ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ (σύσκεψη με σωματεία).

16/10: Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας.

17/10: Συνδικάτο Μετάλλου Λάρισας.

19/10: Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων (σύσκεψη), Συνδικάτο Οικοδόμων Κατερίνης

21/10: Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Γενική Συνέλευση).

22/10: Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Χαλκιδικής.

23/10: Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας.

29/10: Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Βορείου Ελλάδας.

Στις επάλξεις οι συνταξιούχοι

Συνεχίζονται οι περιφερειακές συσκέψεις από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΔΗΜΟΣΙΟ - ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ - ΤΑΕ - ΟΤΑ, για την οργανωμένη συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα. Ηδη, οι αποφάσεις συμμετοχής από συνταξιουχικές ενώσεις και σωματεία ξεπερνούν τις 65.

Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί σύσκεψη, από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας. Μίλησαν ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Αντίστοιχη σύσκεψη θα γίνει σήμερα στην Καβάλα με πρωτοβουλία των Σωματείων Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και Ναυτικών, στις 11 π.μ. στην αίθουσα «Νικολάου Μάρτη».

Συσκέψεις έχουν ακόμα προγραμματιστεί σε Νάουσα, 15/10 (ΕΚ Νάουσας, 11 π.μ.), Κοζάνη, 16/10 (ΕΚ Κοζάνης, 11 π.μ.), Τρίκαλα, 15/10 (ΕΚ Τρικάλων 11 π.μ.), Λιβαδειά, 16/10 (Επιμελητήριο, 11 π.μ.), Τρίπολη, 15/10 (Παλιά Δημαρχία, 11 π.μ.), Πύργο, 16/10 (ΕΚ Πύργου, 11 π.μ.), Γιάννενα, 20/10 (ΕΚ Ιωαννίνων, 11 π.μ.) και Αρτα, 21/10 (ΕΚ Αρτας, 11 π.μ.).

Μεγάλη ήταν χτες και η πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου, όπου μίλησε μεταξύ άλλων ο Χρ. Κολοβός, Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ. Στο Αγρίνιο, τέλος, στις 22/10, στις 11 π.μ., θα γίνει συγκέντρωση συνταξιούχων στην πλατεία Δημοκρατίας.

Να τους παραμερίσουν!

Σύσσωμη η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ), καταψήφισαν στη συνεδρίαση που έγινε την περασμένη Παρασκευή, την πρόταση των εκπροσώπων της ΔΑΣ, της παράταξης που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα. Οι λόγοι που επικαλέστηκαν ήταν ότι «το συλλαλητήριο είναι κομματικό» και ότι «αφού εσείς δεν έρχεστε ποτέ μαζί μας, δε θα έρθουμε ούτε εμείς μαζί σας». Ανάλογη στάση κράτησαν οι δυνάμεις του παλιού και νέου εργοδοτικού συνδικαλισμού σε πολλές ακόμα οργανώσεις, αναμασώντας τα ίδια πάνω - κάτω επιχειρήματα. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις, όπως στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και στην Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολεμική ενάντια στο συλλαλητήριο, χωρίς να καταφέρουν να ματαιώσουν τις αποφάσεις συμμετοχής.

Η στάση αυτή των άλλων παρατάξεων και ιδιαίτερα των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τους εργαζόμενους. Προσπαθούν να μπερδέψουν και να καθηλώσουν τους εργαζόμενους, χαρακτηρίζοντας «κομματική» μια πανελλαδική κινητοποίηση, την οποία συνδιοργανώνουν με αποφάσεις τους σχεδόν 600 μέχρι τώρα συνδικαλιστικές οργανώσεις, που εκπροσωπούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις. Αυτοί, που τάχα καταγγέλλουν τον κομματισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα, «εκδίδουν» πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων για τους χιλιάδες εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, νεολαίους και γυναίκες που ετοιμάζουν τη μετάβασή τους στην Αθήνα, προκειμένου να διαδηλώσουν για τα δικαιώματα και τις ανάγκες εργαζόμενων και άνεργων.

Αυτοί που κόπτονται τάχα για την ενότητα στο κίνημα, επιβεβαιώνουν ότι τη θέλουν μόνο στο βαθμό που υπηρετεί τις στρατηγικές τους στοχεύσεις: Τη συνδιαλλαγή με την εργοδοσία στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου», τη διαμόρφωση αιτημάτων στα όρια των αντοχών της οικονομίας και την αλλαγή διαχειριστή στην καρέκλα στης διακυβέρνησης. Να, γιατί οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον και τη δύναμη να τους παραμερίσουν. Η στάση τους απέναντι στο πανελλαδικό συλλαλητήριο αποτελεί ένα επιπλέον κριτήριο γι' αυτό.


Α. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ