ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΑΕΙ
Ανακοίνωση για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά

Με αφορμή την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ καλεί με ανακοίνωσή της, όλους τους πανεπιστημιακούς και εκπαιδευτικούς ΤΕΙ να μπουν στη δράση, να παλέψουν για τα καθημερινά προβλήματα και η πάλη αυτή να συνδυαστεί με εκείνη για ριζική αλλαγή της κοινωνίας που θα έχει ως κινητήρια δύναμη την ανθρώπινη ευημερία.

Η ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ έχει ως εξής:

«Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε κουβαλώντας τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή της πολιτικής του μεγάλου κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων για επιχειρηματικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σ' αυτά αναμένεται να προστεθούν και άλλα, καθώς η ιδιωτικοποίηση μόνο τα πρώτα της βήματα έχει κάνει.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κατά κόρον το βασικό της όπλο, τον οικονομικό στραγγαλισμό των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, για να τα εξωθήσει σε ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ώστε να βγάλουν τα έξοδα λειτουργίας τους. Ηδη εμφανίζονται "διάφορα φρούτα", κυρίως στο πλαίσιο της "διά βίου μόρφωσης" που θεσμοθετήθηκε κατ' εντολή της ΕΕ. Τα ΑΕΙ υποχρεώνονται να λειτουργήσουν με ακόμα πιο χαμηλούς προϋπολογισμούς, με αποδεκατισμένο διδακτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό με προφανείς τις συνέπειες στην ποιότητα της διδασκαλίας και της έρευνας, αλλά και στη φοιτητική μέριμνα. Σοβαρή ευθύνη έχουν στο θέμα αυτό οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων που, παρά τις όποιες χλιαρές αντιδράσεις που πρόβαλαν, προωθούν και εφαρμόζουν στο σύνολό του τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής. Οι νέες μειώσεις που προβλέπονται στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 θα φτάσουν τον κόμπο στο χτένι. Ταυτόχρονα, η κλοπή των μισθών μας και η φορομπηχτική πολιτική κάνουν δύσκολη την αξιοπρεπή διαβίωση, ενώ η καταλήστευση των εισφορών μας στα ασφαλιστικά μας ταμεία μειώνει συντάξεις και εφάπαξ. Με αυτό τον τρόπο, οικοδομείται το νέο πρότυπο πανεπιστημιακού - "κυνηγού" εισοδημάτων από άλλες δραστηριότητες και ειδικά από την επιβολή διδάκτρων.

Είναι απαραίτητη και επιτακτική ανάγκη η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, που μειούμενη συνεχώς τα τελευταία χρόνια οδηγεί τα ΑΕΙ σε αδυναμία εκπλήρωσης του ρόλου τους. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε άμεσα:

  • Να σταματήσει ο μισθολογικός κατήφορος των Καθηγητών και Λεκτόρων και να αποκατασταθεί το ύψος των μισθών με άμεση κάλυψη των απωλειών των τελευταίων χρόνων.
  • Να καθιερωθεί η σύνταξη στο 80% του μισθού του τελευταίου εργασιακού έτους.
  • Να θεσμοθετηθεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση, που είναι η μόνη διέξοδος για την αναβάθμιση του πανεπιστημιακού λειτουργήματος, παράλληλα να καταργηθεί ο επιδοματικός χαρακτήρας του μισθολογίου με ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό, και να δοθούν οι αναγκαίες αυξήσεις, ώστε να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς και να αντιμετωπίζουμε τις σύγχρονες ανάγκες διαβίωσης και επιστημονικής ενημέρωσης.
  • Να καταργηθεί η δυνατότητα να ιδρύονται εταιρείες είτε από τα ίδια τα πανεπιστήμια, είτε από μέλη ΔΕΠ. Να αποσυρθούν άμεσα τα ΠΔ για την ίδρυση ΝΠΙΔ.
  • Να μην επιβληθούν δίδακτρα σε κανέναν "κύκλο" σπουδών και να καταργηθούν όπου υπάρχουν. Δεν αποδεχόμαστε "μισθολογικά συμπληρώματα" από δίδακτρα.

Η μη προκήρυξη νέων θέσεων ΔΕΠ, η μη αναπλήρωση όσων συνταξιοδοτούνται, αλλά και ο νέος θεσμός των συμβασιούχων διδασκόντων (με "αυτοχρηματοδότηση") μαζί και η ανάθεση αυτοδύναμης διδασκαλίας σε ΕΕΔΙΠ, καθώς και η πρόταση του υπουργού μας να διδάσκουν και οι συνταξιούχοι, οδηγούν στην αλλοίωση του χαρακτήρα των εργασιακών σχέσεων, αλλά και του λειτουργήματός μας. Το πρότυπο του καθηγητή που προωθεί η άρχουσα τάξη είναι αυτό του επιχειρηματία που θα διευθύνει μια επιχείρηση παραγωγής κερδοφόρας γνώσης και, ταυτόχρονα, θα πουλά εκπαιδευτικά προϊόντα στους φοιτητές - πελάτες. Εννοείται ότι ο καθηγητής θα περιστοιχίζεται από υποταχτικούς, όπως την εποχή που υπήρχαν οι έδρες.

Η πολιτική της εμπορευματικοποίησης αλλοιώνει και το χαρακτήρα της επιστημονικής έρευνας, την εκφυλίζει κατευθύνοντάς την αποκλειστικά σε εμπορικά εκμεταλλεύσιμες καινοτομίες. Οι λιγοστές χρηματοδοτήσεις πετσοκόβονται και οι ελπίδες αποτίθενται στο νέο ΕΣΠΑ το οποίο, έτσι κι αλλιώς, άλλους στόχους εξυπηρετεί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν οι φοιτητές μας, τη στιγμή που η ανεργία και η υποαπασχόληση μαστίζουν τις οικογένειές τους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών, είναι η επιβίωσή τους. Η "σπλαχνική" κυβέρνηση, αντί να τους βοηθήσει ενισχύοντας τη φοιτητική μέριμνα, βλέπει τη λύση στις μετεγγραφές που θα ερημώσουν τα περιφερειακά και θα ξεχειλίσουν τα κεντρικά πανεπιστήμια. Αποφάσισε να διαγράψει τους λεγόμενους "λιμνάζοντες φοιτητές", όχι μόνο για να απαλλάξει τα Ιδρύματα από ένα στοιχείο που μετρούσε αρνητικά στην αγοραία "αξιολόγησή" τους, αλλά και για να προωθήσει πολλούς από αυτούς στην ακριβοπληρωμένη κατάρτιση. Αυτό λειτουργεί και ως προειδοποίηση προς τους μη "λιμνάζοντες", ότι δηλαδή οφείλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο προβλεπόμενο από τους νέους νόμους διάστημα, που είναι ασφυχτικό για τα παιδιά που προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα, προ παντός αυτά που σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους και είναι υποχρεωμένα να εργάζονται και συχνά να διακόπτουν τις σπουδές τους.

Δεν αρκεί κάποιος να αγανακτεί με αυτά που συμβαίνουν (και οι περισσότεροι αγανακτούν). Ολοι μας έχουμε σοβαρή ευθύνη αν δεν μπούμε στη δράση για να ανατρέψουμε τη διαμορφωνόμενη κατάσταση. Καμιά παραλλαγή κυβερνητικής διαχείρισης δε θα λύσει τα προβλήματα, δεδομένου μάλιστα ότι αυτοί που προετοιμάζονται να κατακτήσουν κυβερνητικούς θώκους υπηρετούν την ίδια στρατηγική με τους νυν κυβερνώντες, αυτή της ΕΕ, καθώς κατά βάση υποστηρίζουν και στην πράξη προωθούν την εμπορευματική Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η λύση δεν βρίσκεται σε πολιτικές που υποτάσσονται στις ορέξεις του κεφαλαίου και καβγαδίζουν για την εξουσία και για τη μορφή διαχείρισης. Η πάλη για τα καθημερινά προβλήματα θα είναι αποτελεσματική μόνον αν συνδυαστεί με την πάλη για ριζική αλλαγή της κοινωνίας, για μια κοινωνία που θα έχει ως κινητήρια δύναμη την ανθρώπινη ευημερία και όχι το επιχειρηματικό κέρδος.

Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, δημοκρατική και ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

ΚΟ ΑΕΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Καταλυτικός ο ρόλος του πανεπιστημίου στο χτύπημα του φασισμού

«

Τη θρασύδειλη ενέργεια "αγνώστων" να διαρρήξουν το γραφείο του Αρη Σαραφιανού, Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ειδικότητα στην ιστορία της Τέχνης του 20ού αιώνα, αφήνοντας στο διάβα τους φασιστικά σύμβολα και απειλητικά μηνύματα», καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους η Κομματική Οργάνωση ΑΕΙ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Ιωαννίνων της ΚΝΕ.

«Η διδασκαλία του καθηγητή με το συγκεκριμένο αντικείμενο, κόντρα στα ιδεολογήματα της αστικής προπαγάνδας που λίγο - πολύ εμφανίζουν το φασισμό ως φαινόμενο ουδέτερο, αταξικό, φαίνεται ότι ενόχλησε κάποιους που, με την κάλυψη του σκοταδιού, αποφάσισαν να δείξουν αυτή τους την ενόχληση.

Δεν είναι η πρώτη φορά! Η ιστορία του εργατικού κινήματος, στον τόπο μας και παγκόσμια, βρίθει από αντίστοιχα περιστατικά προσπάθειας τρομοκράτησης ανθρώπων που με τη στάση τους και τη δράση τους συνέβαλαν στην προώθηση της αντίληψης ότι μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο δεν είναι απλά αναγκαία αλλά και ρεαλιστική.

Προφανώς, στόχος των εν λόγω φασιστοειδών δεν είναι μόνο ο κ. Σαραφιανός αλλά κάθε φοιτητής, εργαζόμενος που σήμερα σηκώνει κεφάλι, παλεύει και αντιστέκεται στο κεφάλαιο, στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, που πότε εμφανίζεται με το φασιστικό και πότε με το "δημοκρατικό" του προσωπείο. Γι' αυτό και η απάντηση σε τέτοια φαινόμενα πρέπει να γίνει υπόθεση του ίδιου του κινήματος, απομονώνοντας τους φασίστες και την ιδεολογία τους, πετώντας τους έξω από το Πανεπιστήμιο, τα σχολεία, τους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά με την αντίδραση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι Οργανώσεις σημειώνουν ότι «καταδίκασε την ενέργεια, επικεντρώνοντας όμως την κουβέντα αποκλειστικά στο ζήτημα της φύλαξης του Πανεπιστημίου - πρόβλημα υπαρκτό αφού με τις διαθεσιμότητες έδιωξαν ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους αυτού του κλάδου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αφήνοντας στην ουσία στο απυρόβλητο τις αιτίες που γεννούν και θρέφουν τις εγκληματικές και φασιστικές αυτές ενέργειες».

«Ο φασισμός νικιέται όσο το εργατικό - λαϊκό κίνημα θα αντιμετωπίζει και θα χτυπά τη μήτρα του, δηλαδή το σύστημα που τον γεννά, τον καπιταλισμό, τις οικονομικές του σχέσεις που στηρίζονται στην εκμετάλλευση των πολλών από μια χούφτα καπιταλιστές. Ο ρόλος του Πανεπιστημίου και των καθηγητών σε αυτό μπορεί και πρέπει να είναι καταλυτικός με την καταδίκη των αντιεπιστημονικών θεωριών, όπως η εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού, την πάλη ενάντια στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας κ.λπ.

Μονόδρομος για τον αγώνα κάθε φοιτητή, εργαζόμενου, συνολικά του εργατικού - λαϊκού κινήματος είναι να κατευθύνει την πάλη του ενάντια σε κάθε μορφή της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής που αναχαιτίζει την προσπάθεια για ενότητα του εργατικού κινήματος ενάντια στην εκμεταλλευτική αστική εξουσία, για τη συμπόρευση των λαϊκών στρωμάτων με το εργατικό κίνημα, τη λαϊκή συμμαχία, με στόχο την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναφορά στη Βουλή για το Κέντρο Πρόληψης Χίου

Αναφορά προς το προεδρείο της Βουλής για τους υπουργούς Υγείας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών για το Κέντρο Πρόληψης Χίου κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή. Οι βουλευτές του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας και Γιώργος Λαμπρούλης κατέθεσαν την επιστολή διαμαρτυρίας του ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης με την οποία ζητούν να ληφθούν μέτρα, ώστε η ηγεσία του ΟΚΑΝΑ να αναλάβει τις ευθύνες της που απορρέουν από την προγραμματική σύμβαση και να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις της, καταβάλλοντας τα χρήματα που αναλογούν τόσο για την κάλυψη ποσών που αφορούν στη μισθοδοσία, όσο και την κάλυψη των υπόλοιπων λειτουργικών εξόδων.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχουν ενημερώσει οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης Χίου, ήδη έχει σταλεί ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών του ΙΚΑ, με οφειλές που το ΚΠ αδυνατεί να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα να απειλείται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ