ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφασισμένη να συνδράμει την «ενεργειακή ασφάλεια» της ΕΕ

Δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Προχωρά κανονικά ο προγραμματισμός μας», διαβεβαίωσε χτες ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, αναφορικά με τις ερευνητικές εργασίες αλλά και τα σχέδια για την ίδια την εξόρυξη και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, στις οποίες συμμετέχει ήδη η κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS. Μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο Κύπριος υπουργός υπογράμμισε - σύμφωνα και με τα κυπριακά ΜΜΕ - την αποφασιστικότητα της Κύπρου να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια για δραστική μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από συγκεκριμένες πηγές και διόδους. Εξήγησε μάλιστα ότι σε αυτό το πλαίσιο η Λευκωσία θα δράσει καταλυτικά για την ολοκλήρωση συμφωνιών και περιφερειακών συνεργασιών που θα καταστήσουν μακροπρόθεσμα την Ανατολική Μεσόγειο εναλλακτική πηγή ενεργειακής τροφοδότησης της ΕΕ.

Χτες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε στο γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας του, με τον οποίο μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της συνεργασίας «για να κτιστεί πραγματικά μια προοπτική για το μέλλον των χωρών που περιβάλλονται από την Ανατολική Μεσόγειο».

Οι επισημάνσεις αυτές αναδεικνύουν πως οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό, οι αντιδράσεις και το αυξημένο ενδιαφέρον ιμπεριαλιστικών κέντρων, που συνδέθηκαν και με τις νέες τουρκικές προκλήσεις, διαπλέκονται στενά με την απρόσκοπτη επιτάχυνση επενδυτικών σχεδιασμών που ήδη καταρτίζουν μια σειρά μονοπώλια. Σε αυτό το πλαίσιο, της αμείωτης δηλαδή κλιμάκωσης αντιλαϊκών διεργασιών σε μια σειρά αστικά επιτελεία, πρέπει να ενταχτούν και οι προχτεσινές ανακοινώσεις Αθήνας και Λευκωσίας περί συμφωνίας «έρευνας και διάσωσης» στις αντίστοιχες θαλάσσιες ζώνες, με τη δημιουργία ενός εν δυνάμει ενιαίου θαλάσσιου χώρου μεταξύ των δύο κρατών.

Σε δηλώσεις του σχετικά με την ελληνοκυπριακή συμφωνία, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, δήλωσε ότι «συνιστά κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση». Ο ίδιος πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Ωστόσο, εκτιμήσεις του τύπου ότι με τη συμφωνία θωρακιζόμαστε από επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, ή ότι ενοποιείται ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και αναβιώνει το ενιαίο αμυντικό δόγμα, εκτός του ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα είναι και πολιτικά επιζήμιες. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε μέσα στις σημερινές πολύ αντίξοες συνθήκες είναι η νεκρανάσταση εύηχων αλλά κενών περιεχομένου συνθημάτων που στο πρόσφατο παρελθόν προκάλεσαν ζημιά στην υπόθεση της Κύπρου. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι να χαϊδεύουμε τα αυτιά των πολιτών αλλά να δημιουργηθούν συνθήκες αποτελεσματικής αντιμετώπισης της αφόρητης και αντίθετης με το διεθνές δίκαιο τουρκικής πρόκλησης».

Νέες δηλώσεις Ερογλου

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, επιμένει στις προκλητικές δηλώσεις του. Μιλώντας στην υποτιθέμενη «Βουλή» των Κατεχομένων ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται «υπό την κατοχή των Ελληνοκυπρίων» και επανέλαβε ότι και «οι Τουρκοκύπριοι έχουν κυριαρχικά δικαιώματα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου», όπως και ότι στην τρίτη φάση των διαπραγματεύσεων θα υπάρξει «παζάρεμα». Οι ηγέτες της ελληνοκυπριακής πλευράς «εξαπάτησαν τους Ελληνοκύπριους λέγοντάς τους πως θα επιστρέψουν όλοι πίσω, ότι οι Τούρκοι θα πάνε στην Τουρκία και πως ο τουρκικός στρατός θα φύγει», συμπλήρωσε, και ισχυρίστηκε ότι γι' αυτό το λόγο η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφεύγει να ξεκινήσει το «παζάρεμα».

Στο μεταξύ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, είχε προχτές συνάντηση με τον ηγέτη του τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Οζκάν Γιορκαντζίογλου. Σύμφωνα με τη «Χαραυγή» οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων συμφώνησαν μεταξύ άλλων στην ανάγκη αξιοποίησης των συγκλίσεων Χριστόφια - Ταλάτ (προέδρου του ψευδοκράτους πριν τον Ερογλου).

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην Αγκυρα, χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέντ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP) επισημαίνοντας ότι ο αγωγός «θα ενισχύσει τη φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».
ΜΕΞΙΚΟ
Διαδηλώσεις για το έγκλημα στη Διδασκαλική Σχολή

Από τη σύγκρουση των δασκάλων με τις δυνάμεις καταστολής στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης στο Γκερέρο
Από τη σύγκρουση των δασκάλων με τις δυνάμεις καταστολής στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης στο Γκερέρο
Συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα το βράδυ οι διαμαρτυρίες φοιτητικών και εργατικών οργανώσεων (δασκάλων και καθηγητών) στην επαρχία Γκερέρο του Μεξικού στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης, που κατήγγειλαν τις κρατικές αρχές για τη φονική επίθεση στις 26 Σεπτέμβρη, ενάντια σε φοιτητές της Αγροτικής Διδασκαλικής Σχολής «Νορμάλ ντε Αγιοτζινάπα». Τότε από τη δράση της αστυνομίας (ομοσπονδιακής και τοπικής) και μαφιόζων ναρκεμπόρων σκοτώθηκαν 7 φοιτητές, τραυματίστηκαν 25 και αγνοούνται έως σήμερα άλλοι 43 που το πιθανότερο είναι ότι σφαγιάστηκαν. Αυτό το γεγονός γίνεται όλο και πιο πιθανό, καθώς έχουν ανακαλυφθεί 5 τουλάχιστον ομαδικοί τάφοι κοντά στην πόλη Ιγκουάλα, που γίνεται ταυτοποίηση, ενώ υπάρχουν ομολογίες κάποιων από τους 34 συλληφθέντες (οι 26 είναι δημοτικοί αστυνομικοί) ότι απήγαγαν και στη συνέχεια σκότωσαν τους αγωνιστές φοιτητές.

Οι διαδηλωτές τη Δευτέρα, προχώρησαν σε κατάληψη της έδρας της κυβέρνησης της επαρχίας Γκερέρο, στο Τσιλπαντσίνγκο (κάποιοι από αυτούς πυρπόλησαν και ένα τμήμα των εγκαταστάσεων). Στην τοπική κυβέρνηση είναι το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD), αντιπολίτευση στο δεξιό Επαναστατικό Θεσμικό Κόμμα (PRI) - με κυβερνήτη τον Ανχελ Αγκίρε Ριβέρο και δήμαρχο της Ιγκούαλα τον Χοσέ Λουίς Αμπάρκα - που προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους και να το παρουσιάσουν ως έγκλημα αποκλειστικά των μαφιόζων.

Φυσικά, αστικό κράτος και μαφιόζοι στο Γκερέρο και άλλες περιοχές του Μεξικού πολύ συχνά επιτίθενται σε αγωνιστές του λαϊκού κινήματος και τους κομμουνιστές, που αμφισβητούν την εξουσία του κεφαλαίου και παλεύουν για τα λαϊκά δικαιώματα.

ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Εκλογές στις 9 Νοέμβρη, αλλά όχι δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.--

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Καταλονίας της Ισπανίας Αρτούρ Μας ανακοίνωσε χτες ότι στις 9 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί μια ψηφοφορία η οποία όμως δε σχετίζεται με το διάταγμα του ίδιου, που καλούσε σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία. Το ζήτημα αυτό είχε προκαλέσει την αντίδραση της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία προσέφυγε στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, που το χαρακτήρισε αντισυνταγματικό.

Ο συγκεκριμένος εθνικιστής πολιτικός που εκφράζει ένα τμήμα της αστικής τάξης της περιοχής αυτής της Ισπανίας, ωστόσο, δηλώνει ότι «ο εχθρός εξακολουθεί να είναι η Ισπανία», επίσης ότι «οι άνθρωποι θα μπορέσουν να καταθέσουν την ψήφο τους σε κάλπες και το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο» και καταλήγει «δεν έχει τελειώσει (...) Το τέλος θα ήταν η διοργάνωση εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα».

Η όλη κίνηση για την απόσχιση από τη σημερινή δομή της Ισπανίας (αντίστοιχη με αυτήν που συνέβη και στη Σκοτία στις 18 Σεπτέμβρη) συνδέεται με συμφέροντα αστών σε μια περιοχή που έχει σημαντική βιομηχανική ανάπτυξη και πλούτο. Οι αποσχιστικές αστικές και μικροαστικές δυνάμεις χειραγωγούν, στο όνομα της ιδιαιτερότητας της εθνότητας, της γλώσσας και των εθίμων σημαντικές λαϊκές δυνάμεις, οι οποίες βλέπουν ως αιτία στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν την κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και όχι την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Το γεγονός δηλαδή ότι τα μέσα παραγωγής βρίσκονται στα χέρια των καπιταλιστών οι οποίοι ιδιοποιούνται το πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, αναγνωρίζοντας στους λαούς της Ισπανίας το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, από την πρώτη στιγμή διακήρυξε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στα συμφέροντα των αστών, αλλά να οργανώσουν την δική τους αυτοτελή πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στην προοπτική της δικής τους εξουσίας σε μια σοσιαλιστική Ισπανία.

Στην Ιταλία ο Κινέζος πρωθυπουργός

ΡΩΜΗ.--

Είκοσι συνολικά οικονομικές συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν μεταξύ Κίνας και Ιταλίας, κατά την επίσημη επίσκεψη που ξεκίνησε χτες στη χώρα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ. Ο Κετσιάνγκ έφτασε χτες στη Ρώμη, όπου μεταξύ άλλων προγραμματιζόταν να επισκεφτεί και την έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας.

Επίσης, ο Κινέζος ηγέτης θα πάρει μέρος και στην 10η Σύνοδο Ευρώπης - Ασίας (ASEM), που θα γίνει στις 16 - 17 Οκτώβρη στο Μιλάνο, με τη συμμετοχή πάνω από 51 χωρών από τις δύο ηπείρους. Τις ίδιες μέρες, θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση του επιχειρηματικού Φόρουμ που λειτουργεί στο πλαίσιο της ASEM, που αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 300 στελέχη εταιρειών.

Αναχωρώντας χτες από τη Μόσχα, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη Ρωσία, ο Κετσιάνγκ είχε συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αναφερόμενος στις δεκάδες συμφωνίες που μια μέρα πριν είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές, ο Πούτιν επισήμανε ότι το θέμα «δεν είναι ο αριθμός αλλά το γεγονός ότι αληθινά προωθούν τη συνεργασία». Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ των Κεντρικών Τραπεζών των δύο χωρών, που ουσιαστικά προβλέπει διμερείς συναλλαγές απευθείας μεταξύ γουάν - ρουβλιού, προς το παρόν για τρία χρόνια. Πρόκειται για κίνηση που βεβαίως συνδέεται και με τις συνέπειες από τις κυρώσεις που ΕΕ - ΗΠΑ έχουν επιβάλει στη Ρωσία, αλλά και με ευρύτερους σχεδιασμούς για «παράκαμψη» του δολαρίου, ενδεικτικούς για τη συνολικότερη ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ