ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αβεβαιότητες και «κίνδυνοι» στο προσκήνιο

Υποβάθμιση των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ στη Γερμανία. Απότομη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη

Εντείνονται οι αβεβαιότητες σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, όπου ο νευραλγικός τομέας της βιομηχανικής παραγωγής για το μήνα Αύγουστο του 2014 σημείωσε απότομη πτώση σε ποσοστό 1,9% (σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2013). Η εξέλιξη οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην υποχώρηση 3,7% που καταγράφεται στην παραγωγή «κεφαλαιακών αγαθών», τα οποία προορίζονται για την παραγωγική διαδικασία (μηχανήματα κ.ά.). Σύμφωνα με τη Γιούροστατ, η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία έφτασε στο 2,8%, στη Φινλανδία 3,3%, στην Ιταλία 0,7%, στην Ελλάδα 6%, ενώ στα όρια της στασιμότητας (+0,1%) κυμάνθηκε στη Γαλλία. Στο σύνολο των 28 κρατών - μελών της ΕΕ, καταγράφεται υποχώρηση 0,8%.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του σχετικά με τη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση, ο ρυθμός ανάκαμψης αναμένεται για το 2014 σε 1,2% (από 1,8% προηγουμένως) και για το 2015 σε 1,3% (από 2%). Σε αντίστοιχη υποβάθμιση των προβλέψεών του, για τη Γερμανία αλλά και συνολικά για την Ευρωζώνη, προχώρησε την προηγούμενη βδομάδα και το ΔΝΤ. Στην κατρακύλα, για 10ο στη σειρά μήνα συνέχισε και ο θεωρούμενος ως κυριότερος δείκτης «επιχειρηματικής εμπιστοσύνης» στη Γερμανία, ο οποίος μάλιστα πέρασε τον Οκτώβρη σε αρνητικό έδαφος.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η υποτονική οικονομική ανάπτυξη σε ορισμένες περιοχές της Ευρωζώνης, που υπολείπεται των εκτιμήσεων, αποτελούν πηγή επίμονης αβεβαιότητας», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου ZEW. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αρνητικής μεταβολής του γερμανικού ΑΕΠ στο Γ' τρίμηνο του 2014.

Αυτά την ίδια ώρα που, μετά την υποβάθμιση (κατά μια βαθμίδα) της πιστοληπτικής ικανότητας της Φινλανδίας από τον οίκο αξιολόγησης «Standard & Poor's», τα μόνα ευρωπαϊκά κράτη με κορυφαία «αξιολόγηση» σε ό,τι αφορά τα κρατικά χρέη, είναι πια η Γερμανία και το Λουξεμβούργο.

Διαπάλη για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Σε αυτό το φόντο, εξελίσσεται και η διαπάλη μερίδων του κεφαλαίου γύρω από το κατάλληλο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης του γερμανικού ινστιτούτου ZEW, διατύπωσε τους σχετικούς προβληματισμούς, λέγοντας «ίσως να μην είναι η καλύτερη ιδέα να επιμένουμε για ισοσκελισμό του προϋπολογισμού στη Γερμανία».

Στο επίκεντρο της ενδοαστικής διαπάλης μπαίνουν και οι κρατικοί προϋπολογισμοί για το 2015, προσχέδια των οποίων θα κατατεθούν στην Κομισιόν μέχρι σήμερα, προκειμένου αυτά να «αξιολογηθούν» μέχρι τις 30 Νοέμβρη, όπως προβλέπεται από τους κανόνες της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας» της ΕΕ.

Το ζήτημα των προϋπολογισμών επανέφερε χτες ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, σοσιαλδημοκράτης Ζ. Γκάμπριελ, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος για να παρεκκλίνει η γερμανική κυβέρνηση από τη γραμμή της οικονομικής, δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής της».

«Το προσχέδιο της Ιταλίας παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση από τους στόχους της ΕΕ και γι' αυτό θα απορριφθεί», εμφανίζεται να δηλώνει ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν, σε δηλώσεις του στο «Ρόιτερς».

Κόντρες έχουν ξεσπάσει και γύρω από την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2015. Το προβλεπόμενο έλλειμμα φτάνει στο 4,3% του ΑΕΠ (πολύ μακριά από το όριο του 3%, για το οποίο είχε «δεσμευθεί» στην Κομισιόν). Στο πλαίσιο του προχτεσινού Γιούρογκρουπ, ο Επίτροπος Γ. Κατάινεν ισχυρίστηκε πώς δεν υπάρχει καμία απόφαση για το γαλλικό προϋπολογισμό, τονίζοντας πως οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη - μέλη. Αντίστοιχα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, υποστήριξε πως οι υπουργοί Οικονομικών επικεντρώθηκαν στην πορεία των προϋπολογισμών γενικά στην Ευρωζώνη και όχι σε κάποια συγκεκριμένη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη τόνωσης των επενδύσεων, προκειμένου να ενισχυθούν «η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη», με αιχμή την έρευνα και την καινοτομία, τις μεταφορές, την «ψηφιακή οικονομία» κ.ά. Στο κείμενο των συμπερασμάτων τονίζεται η ανάγκη ανάληψης περισσότερης δράσης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Οι ανησυχίες για τη μείωση των επενδύσεων στην ΕΕ, αποδίδονται σε παράγοντες, όπως η ανεπαρκής ζήτηση σε ορισμένα κράτη - μέλη, στη μακροοικονομική αβεβαιότητα, στις ρυθμίσεις για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στα «διαρθρωτικά εμπόδια» για επενδύσεις.

Σταθερά στο στόχαστρο το Ασφαλιστικό

«Ολοι θέλουμε βιώσιμο Ασφαλιστικό, χωρίς εσωτερικές αδικίες. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε». Τα παραπάνω δήλωσε χτες υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δίνοντας ένα ακόμη στίγμα των αντεργατικών μέτρων που σχεδιάζονται για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από μνημόνια και γραμμές «χρηματοδοτικής στήριξης». Αλλος υψηλόβαθμος παράγοντας της κυβέρνησης σημείωσε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, τα οποία άλλωστε καθορίζονται και από τους κανονισμούς της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας στην ΕΕ.

Στο μεταξύ, εν μέσω των γενικότερων πτωτικών τάσεων που εκδηλώθηκαν χτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι τιμές των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν χτες σε χαμηλά επίπεδα, με αντίστοιχη διόγκωση των αποδόσεών τους στα όρια του 7%. Κυβερνητικοί παράγοντες αποδίδουν την εξέλιξη στη γενικότερη συγκυρία, ωστόσο, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, η κατρακύλα αποδίδεται στα σενάρια σχετικά με την «έξοδο» από την τρέχουσα γραμμή χρηματοδότησης από ΕΕ - ΔΝΤ. Παράλληλα, η κατρακύλα στο χρηματιστήριο της Αθήνας έφτασε χτες στο 5,7%, με ιδιαίτερη έμφαση στις τραπεζικές μετοχές.

Πληροφορίες, τέλος, φέρουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγών στη νομοθετική ρύθμιση για τον «αναβαλλόμενο φόρο» των ευρωπαϊκών τραπεζών - και των ελληνικών - στη βάση του οποίου μειώνονται οι ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσής τους. Από την πλευρά της, η συγκυβέρνηση ετοιμάζει νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Απλησίαστο και φέτος για το λαό

Ξεκινά σήμερα η διάθεσή του για το φετινό χειμώνα

Στα επίπεδα του 1,05 ευρώ ανά λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην περιοχή της Αθήνας και σε άλλες πόλεις, η διάθεση του οποίου για το φετινό χειμώνα ξεκινά σήμερα.

Οι κυβερνήσεις της τελευταίας περιόδου και η τρόικα «απογείωσαν» τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) από τα 21 ευρώ/χιλιόλιτρο (χειμώνας 2010 - 2011) στα 330 ευρώ/χιλιόλιτρο. Για φέτος, θα ισχύσει η ...«έκπτωση» του ΕΦΚ (30%), στα 230 ευρώ/χιλιόλιτρο, μετά την οποία το χαράτσι διαμορφώνεται 11 φορές πάνω από τα επίπεδα του 2010! Πρόσθετα χαράτσια προβλέπονται από τον ΦΠΑ (23%), ο οποίος προστίθεται στο άθροισμα του ΕΦΚ και της αρχικής λιανικής τιμής που επιβάλλεται από το κύκλωμα διύλισης και εμπορίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Συνεχίζεται με περιοδείες και συγκεντρώσεις
Στην Αττική

Σήμερα, Τετάρτη

-- Οι ΚΟΒ Α΄ Πειραιά του ΚΚΕ καλούν σε συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά (Καραΐσκου 119, πλατεία Κοραή - 1ος όροφος). Θα μιλήσει ο Ν. Μαυροκέφαλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στο ΣΤ' Τελωνείο Κερατσινίου, στις 9 π.μ., θα περιοδεύσει ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στη Νέα Ζωή, στο εστιατόριο του Θωμά, θα μιλήσει στις 7.30 μ.μ. ο Π. Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στην πλατεία Χρυσούπολης, στο καφενείο «Μουριά», στις 7 μ.μ., θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη

-- Στη 1 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πορτοκαλί Αμφιθέατρο, εκδήλωση με θέμα: «Πόσο μακριά από την Αθήνα είναι οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή;», με ομιλητή τον Ελισαίο Βαγενά, υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Σαλαμίνας του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας. Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 6 μ.μ. ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στα μαγαζιά και σε γειτονιές του Περάματος.

-- Στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, στις 10 π.μ., θα περιοδεύσει ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο Περιστέρι, στο καφενείο στη συμβολή των οδών Τζ. Κένεντι και Τσουμαγιά, στην Αγία Τριάδα, στις 7 μ.μ. θα μιλήσει ο Π. Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σε Μακεδονία - Θράκη

Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 7.15 π.μ., στην ΑΔΜΗΕ στη Θεσσαλονίκη, θα περιοδεύσει ο Γ. Νοτάκης, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 12 μ., στο εργοστάσιο «Ευθυμιάδης», ο Γ. Δελής, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στον ΑΗΣ Καρδιάς, ο Ν. Στολτίδης, μέλος του ΓΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στη γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ θα περιοδεύσει ο Γ. Παπαδόπουλος, μέλος της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

-- Στα χωριά Προβατώνα και Τυχερό του Εβρου, ο Δ. Κουκουράβας, μέλος της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Στην Πελοπόννησο

Σήμερα, Τετάρτη

-- Ομιλία την Τρίπολη, στο Εργατικό Κέντρο, στις 7 μ.μ., με τον Θ. Μπολέτη, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

-- Ομιλία στο Λεωνίδιο, στην Πλατανιά, στις 6 μ.μ. με τον Ν. Γόντικα, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Στην Κρήτη

Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 7.30 π.μ. στα ΕΛΤΑ, με τον Α. Κοκοσάλη, μέλος του Γραφείου ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Στις 9.30 π.μ. στο αεροδρόμιο, με τον Σ. Βασιλειάδη, γραμματέα της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Στις 10 π.μ. στις υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου (κτίριο Ανδρόγεω), με τον Μ. Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρουσίαση εκδόσεων της ΙΕ της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκδήλωση - παρουσίαση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ» και «Θεωρητικά ζητήματα στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ» διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Την παρουσίαση θα κάνει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδήλωση - Συναυλία της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης της Κομματικής Οργάνωσης Ηρακλείου του ΚΚΕ, την Παρασκευή 17/10, στις 8 μ.μ., στον κινηματογράφο Αστόρια, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει συναυλία από τον Μίλτο Πασχαλίδη και την μπάντα «Quarteto του δρόμου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ