ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Κόντρες για την αναμόρφωση της κεντροαριστεράς

Συνεχίζονται οι κόντρες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για το πώς θα προχωρήσει η αναμόρφωση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, βασικό στοιχείο της συνολικότερης αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ πριν από το συνέδριο της «Δημοκρατικής Παράταξης» ζητά η λεγόμενη «Κίνηση των 75» του Μιχάλη Καρχιμάκη με κείμενο το οποίο φέρεται υπογεγραμμένο από 4.000 κομματικά μέλη. Τα στελέχη αυτά διαμαρτύρονται γιατί, όπως λένε, οι αποφάσεις για το μετασχηματισμό του ΠΑΣΟΚ δεν ελήφθησαν στα όργανα και επιπλέον ζητούν αλλαγή μείγματος διαχείρισης.

Από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καταρχάς αμφισβητούν το πλήθος των υπογραφών. Μιλούν για ανθρώπους που έχουν αποχωρήσει εδώ και καιρό από το κόμμα και προσθέτουν ότι για να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, απαιτείται, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, είτε το 1/3 των μελών της ΚΕ (δηλαδή 60 μέλη, ενώ το κείμενο της «Κίνησης των 75» υπογράφουν μόνο 9 μέλη της ΚΕ), είτε το 50% των Νομαρχιακών Επιτροπών, είτε το 10% του συνόλου των μελών του Κινήματος.

Παραπέρα, πετούν μπηχτές εναντίον του Μ. Καρχιμάκη λέγοντας: «Οταν μπήκαμε στο μνημόνιο ή όταν ο Γιώργος Παπανδρέου συγκρότησε κυβέρνηση συνεργασίας με τον Σαμαρά και τον Καρατζαφέρη, ο Καρχιμάκης, που ήταν και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν αντέδρασε; Τότε πού συζητήθηκε αυτή η επιλογή; Ποια όργανα συγκροτήθηκαν; Και γιατί δεν ζήτησε να συγκληθεί τότε έκτακτο συνέδριο;».

Σε κάθε περίπτωση, η εν λόγω κίνηση ήρθε λίγο πριν την αυριανή «1η πολιτική εκδήλωση» της «Δημοκρατικής Παράταξης», αλλά και λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των στελεχών που θα μετέχουν στη Συντονιστική Γραμματεία της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης».

Θυμίζουμε, τέλος, ότι υπάρχουν και άλλες αντιδράσεις για τα τεκταινόμενα στο χώρο, καθώς περίπου 200 στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, κυρίως συνδικαλιστές και εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση, διακήρυξαν την απόφασή τους να προχωρήσουν στη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα.

Παρέμβαση Σημίτη

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης έσπευσε χτες να διαψεύσει ότι έκανε δηλώσεις για πρόωρες εκλογές. Προηγήθηκε δημοσίευμα ιστοσελίδας ότι ο Κ. Σημίτης φέρεται να εκτιμά πως οι εταίροι της χώρας δεν επιθυμούν και δεν θα συμφωνήσουν σύντομα σε μια τελική λύση για το ελληνικό χρέος. Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε πως ο Κ. Σημίτης θεωρεί ότι η λύση για το χρέος θα καθυστερήσει αρκετά, γι' αυτό και οι πρόωρες εκλογές αποτελούν μια διέξοδο, καθώς θα εκλεγόταν μια κυβέρνηση με νωπή «λαϊκή εντολή» που αφενός θα την αξιοποιούσε ως διαπραγματευτικό ατού, και αφετέρου θα μπορούσε να πείσει τους διεθνείς παράγοντες για την εξεύρεση λύσης στο μείζον θέμα της χώρας μας.

Ως απάντηση ήρθε επίσημη ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού ότι ο Κ. Σημίτης «ουδέποτε προέβη σε δηλώσεις σχετικά με πρόωρες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, υπό τις σημερινές συνθήκες θεωρεί τις εκλογές άσκοπες».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε προεκλογική εγρήγορση

Με το βλέμμα στις πρόωρες κάλπες σχεδιάζει τις κινήσεις της (και) η ΝΔ, με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Α. Παπαμιμίκο, να αναφέρει χαρακτηριστικά στην προχτεσινή Εκτελεστική Γραμματεία του ΝΔ ότι ναι μεν στρατηγική επιλογή του κόμματος είναι να γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας το 2016, ωστόσο «θα κάνουν λάθος όσοι νομίζουν πως μπορούν να βρουν απροετοίμαστη τη ΝΔ».

Σε αυτό το πλαίσιο εγρήγορσης, και με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ, μετά τις δύο κεντρικές φιέστες σε Χαλκιδική και Αθήνα, συνεχίζουν ως το τέλος του χρόνου με άλλες 51 εκδηλώσεις, μία σε κάθε νομό, σε μια προσπάθεια επανασυσπείρωσης μεσαίων στελεχών και ψηφοφόρων του κόμματος που για διάφορους λόγους το προηγούμενο διάστημα είχαν αποστασιοποιηθεί. Σε αυτό το φόντο, λέγεται ότι πλαγιοκοπούνται άγρια οι ΑΝΕΛ.

Η πρώτη τέτοια φιέστα στήνεται σήμερα Τετάρτη στην Πάτρα, με κεντρικό ομιλητή τον Β. Μεϊμαράκη που δείχνει να αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την επιχείρηση.

ΣΥΡΙΖΑ
Μοιράζεται με τους ΑΝΕΛ την αγωνία για την καπιταλιστική ανάκαμψη

«Πολλά κοινά σημεία» εντόπισε ο Αλ. Τσίπρας ανάμεσα στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τα «κόκκινα» δάνεια, μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον Π. Καμμένο. Λίγο πριν, ο Ν. Παππάς, διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, προεξοφλούσε την παρουσία στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ευρύτερων δυνάμεων, απειλώντας όσους στηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έτσι θα κόψουν τις γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ, που προφανώς θα παραμείνουν ανοιχτές σε κάθε άλλη περίπτωση.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, ο Αλ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και μακράν απέχουν από το να ανακουφίζουν τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά.

Η πρόταση των ΑΝΕΛ «βρίσκεται σε παράλληλο μήκος κύματος και με τις δικές μας προγραμματικές επεξεργασίες, έτσι όπως τις παρουσιάσαμε άλλωστε και στη ΔΕΘ. Για την αναγκαία εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και για να υπάρξει μια αναπτυξιακή προοπτική, μια προοπτική τόνωσης της ρευστότητας για να επανεκκινήσει η οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αν η πρόταση έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ θα την υπερψηφίσει.

Ο Αλ. Τσίπρας, διατηρώντας ανοιχτό ένα δίαυλο επικοινωνίας με τους ΑΝΕΛ, δεν έκρυψε ότι τη συνάντηση απασχόλησε και το ζήτημα της «αναγκαίας, κατά τη δική μας εκτίμηση, σύγκλισης απόψεων διαφορετικών δυνάμεων, από διαφορετικές οπτικές γωνίες προκειμένου να σταματήσει η καταστροφική πολιτική του μνημονίου, άμεσα, και να προχωρήσουμε στην ανόρθωση της οικονομίας, στην επανεκκίνηση της οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά το λαό ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά ότι τα όποια μέτρα θα αντιγράφουν αυτά της συγκυβέρνησης και θα αφορούν αποκλειστικά σε φαινόμενα ακραίας φτώχειας, όσους «βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ, πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι η επιτήρηση της ΕΕ για την απαρέγκλιτη τήρηση της αντιλαϊκής της στρατηγικής «θα υπάρχει, αλλά όχι σαν αυτή της τρόικας»...

Τι κρύβει ο «κουρνιαχτός»

Οσο περισσότερο αποκαλύπτεται ότι μοιράζονται το ίδιο «κρεβάτι», τόσο θα φουντώνει ο καβγάς για το «πάπλωμα». Το έργο είναι χιλιοπαιγμένο στην Ελλάδα, οι πρωταγωνιστές μόνο αλλάζουν, κάθε που η αστική τάξη αναδιατάσσει το πολιτικό της προσωπικό και αλλάζει τη διανομή ρόλων.

Οσο περισσότερο επιβεβαιώνεται ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ συναντιούνται στο κοινό πλαίσιο που ορίζουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και η αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ που αποτελεί τον «οδικό χάρτη» για την ικανοποίησή τους, τόσο θα σηκώνουν κουρνιαχτό για ζητήματα επουσιώδη, τα ίδια πάνω κάτω με αυτά για τα οποία χάλαγαν τον τόπο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πριν από μερικά χρόνια: Διαφθορά, διαπλοκή, σκάνδαλα κ.λπ. κ.λπ.

Τις τελευταίες μέρες αυτό ακριβώς συμβαίνει. Η μεταξύ τους «αντιπαράθεση» αγγίζει τα όρια της εξαχρείωσης. Ο ένας κάνει λόγο για οσμή σκανδάλων, ο άλλος καλεί τη Δικαιοσύνη να παρέμβει για να «καθαρίσει» τάχα τη λασπωμένη του υπόληψη, η Δικαιοσύνη παρεμβαίνει και το γαϊτανάκι αλληλοκατηγοριών καλά κρατεί για μέρες και ενώ στο μεταξύ προετοιμάζεται εντατικά νέος γύρος επίθεσης στο λαό που στενάζει.

Οι εργαζόμενοι είναι οι τελευταίοι που έχουν συμφέρον από τη συγκάλυψη τέτοιων φαινομένων. Ομως, εξίσου δεν τους συμφέρει να μένει στο απυρόβλητο η αιτία τους και να εξαντλείται το όλο ζήτημα στην αντιπαράθεση ανάμεσα σε δήθεν αδιάφθορους και δήθεν διεφθαρμένους, ρόλοι που πολλές φορές εναλλάσσονται ανάλογα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση και ποιος στην αξιωματική αντιπολίτευση. Διαφθορά, σκάνδαλα, εξαγορά συνειδήσεων δεν πέφτουν από τον ουρανό, βρίσκονται στο DNA ενός συστήματος που λειτουργεί με κριτήριο να αυγατίζει τα κέρδη των μονοπωλίων, ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, ενός πολιτικού συστήματος που έχει ως στόχο την υπεράσπιση αυτής της νόμιμης κλοπής απ' τους λίγους του κόπου των πολλών, που επιδιώκει να διαχειριστεί τους λυσσαλέους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε αρπαχτικά του κεφαλαίου που διεκδικούν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα. Βρίσκεται, λοιπόν, στο DNA του καπιταλισμού. Τα περί υγιούς επιχειρηματικότητας και χρηστής διαχείρισης είναι «τρίχες κατσαρές».

Το γεγονός ότι πρόκειται για κάλπικη αντιπαράθεση που αποπροσανατολίζει το λαό απ' τα κύρια επίδικα της εποχής που διανύουμε, αποδεικνύεται κι απ' την επίκληση της ανάγκης για συναίνεση τόσο απ' την κυβέρνηση όσο κι απ' τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τη διαφορά ότι οι μεν τη ζητάνε τώρα, οι δε την υπόσχονται για μετά τις εκλογές, ώστε να είναι από πάνω, με τα ηνία της διαχείρισης στα χέρια τους. Αυτό είναι και το μόνο υπαρκτό αντικείμενο σύγκρουσης ανάμεσά τους, η αστική διαχείριση.

Στο πλαίσιο αυτό έφτασε χτες ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα και δεξί του χέρι, Νίκος Παππάς, να απειλήσει όσους ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα συνεργαστεί μαζί τους. Κι αυτό όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει στέγη και μοιράζει υποσχέσεις για θεσούλες στην κυβέρνησή του, σε παράγοντες που υπηρέτησαν από κρίσιμες θέσεις το σύστημα, παίρνοντας σωρηδόν τις αντιλαϊκές αποφάσεις. «Εάν κάποιος δεν θεωρήσει ότι είναι σημαντικό να τερματιστεί αυτή η πολιτική και ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κόβει τις γέφυρες συνεργασίας μαζί μας», ήταν το μήνυμα που έστειλε μιλώντας στον ρ/σ «Real».

Κοινώς, μπορείτε να ψηφίζετε, να στηρίζετε, να υλοποιείτε την πολιτική που γονατίζει το λαό για να πατήσει στην πλάτη του η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αλλά να το κάνετε με μας στο τιμόνι κι όχι με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ!

Στην άλλη Ελλάδα, του μόχθου, αυτή η αντιπαράθεση «μυρίζει» κίνδυνο εγκλωβισμού της ξανά σε σχήματα και διλήμματα που θα την πάνε ακόμα πιο πίσω. Αυτή η Ελλάδα έχει χρέος να σταθεί στα πόδια της, να μη μοιρολογά ατενίζοντας τις σύγχρονες ανάγκες της που δεν μπορεί να ικανοποιήσει. Να βγει μπροστά, διεκδικώντας την ικανοποίησή τους, με γνώση ότι υπάρχουν οι δυνατότητες και πίστη στη δύναμή της να ανοίξει δρόμο σε ένα καλύτερο μέλλον. Στην κατεύθυνση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που στο επίκεντρο θα έχει τις ανάγκες του λαού, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ.


Β. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ