ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»
«Λυτοί και δεμένοι» για να περάσει η «αξιολόγηση»

Σε συμπτώματα εξαχρείωσης των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στο νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» (ΓΟΝΚ) οδηγεί η σύμπλευσή τους με διευθυντικά στελέχη του νοσοκομείου, για να επιβάλουν με το μαστίγιο και το καρότο την «αξιολόγηση», που οδηγεί σε διαθεσιμότητα, σε απολύσεις, στην ισχυροποίηση της επιχειρηματικής δράσης του νοσοκομείου σε βάρος των ασθενών και των εργαζομένων.

Οπως καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (ΑΣΥ), στο ΓΟΝΚ, παροτρύνονται οι προϊστάμενες να προχωρήσουν γρήγορα στη σύνταξη των «αξιολογήσεων», δουλεύοντας ακόμα και Σαββατοκύριακα, έναντι χορήγησης πλασματικών ρεπό. Ανάλογες υποσχέσεις για χορήγηση ρεπό, όπως έχει καταγγελθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους, έταζαν και οι υποψήφιοι της ΝΔ, προκειμένου να ψηφιστούν ως εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Το θέμα συζητήθηκε και στη γενική συνέλευση των εργαζομένων όπου, όπως αναφέρει η ΑΣΥ, από συνδικαλίστρια της ΝΔ διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι «"με αυτόν τον τρόπο προστατεύει τους προϊστάμενους και τις προϊστάμενες". Πώς αλήθεια τους προστατεύει; Ενα 30% των προϊσταμένων δεν θα κριθούν υποχρεωτικά από το νόμο ως κακοί προϊστάμενοι με όλες τις συνέπειες; Πώς προστατεύονται οι νοσηλευτές και όλο το προσωπικό της νοσηλευτικής υπηρεσίας, όταν με αυθαίρετα κριτήρια θα τους εντάξουν στο 15% των "αχρήστων"; Και αλήθεια ποιοι είναι οι άχρηστοι; Αυτοί που είναι κακοπληρωμένοι, που πληρώνονται τα εξαιρέσιμά τους μετά από μήνες, που εργάζονται νύχτες χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας τους, που εργάζονται μισή ώρα παραπάνω τη μέρα χωρίς να παίρνουν ούτε ένα ευρώ για την παραπανήσια αυτή δουλειά, που εργάζονται σε εντατικούς ρυθμούς;»

«Πρόκειται για χοντρό ψέμα! - καταγγέλλει η ΑΣΥ. Αν κάποιος ωφεληθεί, δεν είναι οι εργαζόμενοι και οι νοσηλευτές, αλλά αποκλειστικά και μόνο η αντιλαϊκή πολιτική, για την εφαρμογή της οποίας πασχίζουν οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές μπλε, πράσινοι ή δήθεν ακομμάτιστοι!»

Στη συνέχεια, η ΑΣΥ καταγγέλλει την πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), γιατί μαζί με ένα μέρος του στελεχικού δυναμικού της εργοδοσίας, ενήργησαν σχεδιασμένα για να σπάσουν την αντίσταση των συναδέλφων ενάντια στην αξιολόγηση. Παράλληλα, προειδοποιεί τον «εργοδοτικό μηχανισμό και την ίδια τη Διοίκηση του νοσοκομείου» πως «η τρομοκρατία και οι φραστικοί προπηλακισμοί εκ μέρους τους, που επιχειρήθηκε σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, στη γενική συνέλευση του σωματείου την Τρίτη 7 Οκτώβρη δεν πιάνει τόπο. Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τους συνδικαλιστικούς και εργοδοτικούς μηχανισμούς, που βάζουν εμπόδια στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Να είμαστε μπροστά στην οργάνωση της πάλης, ενάντια στην εργοδοσία και στους μηχανισμούς της.

Καλούμε - καταλήγει - όλους τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες, όλους τους εργαζόμενους, χωρίς φόβο, να απομονώσουν το μηχανισμό της διοίκησης, που τρομοκρατεί. Να μη σκύψουν το κεφάλι σε κείνους τους προϊστάμενους, που μας ανοίγουν το λάκκο για το "δικό μας το καλό", για να βολεύονται αυτοί στις θεσούλες τους και στα προνόμιά τους. Οσοι προϊστάμενοι αισθάνονται δίπλα στους εργαζόμενους τους καλούμε να μην προχωρήσουν στις εισηγήσεις και στην αξιολόγηση».

Γενικόλογες υποσχέσεις στους άνεργους υγειονομικούς

Μια γενικόλογη υπόσχεση ότι μέχρι τέλους του 2014 θα γίνουν 2.500 προσλήψεις εισέπραξε, χτες, η Επιτροπή Αγώνα Πρακτικάριων Υγειονομικών (ΕΑΠΥ) στη συνάντησή της με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας.

Η ΕΑΠΥ οργάνωσε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια είχε συνάντηση με εκπρόσωπο της υφυπουργού, Κ. Παπακώστα. Ζήτησαν να οριστεί άμεση ημερομηνία προκήρυξης μόνιμων θέσεων προσωπικού για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ, για να εισπράξουν τη γενικόλογη υπόσχεση της κυβέρνησης. Επίσης, ζήτησαν να πληρωθούν άμεσα οι συμμετέχοντες στο 1ο Voucher Υγείας, να πληρώνονται κάθε μήνα και να ασφαλίζονται κανονικά από την πρώτη μέρα. Ακόμα, ζήτησαν να ξεκινήσουν αμέσως εργασία στα ΠΕΔΥ οι επιτυχόντες στο 2οVoucher Υγείας, χωρίς καμία συμμετοχή - εμπλοκή των ΚΕΚ και όλα τα χρήματα να πηγαίνουν στους εργαζόμενους.

Αναφορικά με τα Vouchers ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε αναρμόδιος παραπέμποντας στο υπουργείο Εργασίας.

Η ΕΑΠΥ θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις διεκδικώντας να οριστεί άμεσα η ημερομηνία προκήρυξης για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και καλεί στο πανελλαδικό συλλαλητήριο για μέτρα προστασίας των ανέργων την 1η Νοέμβρη και ώρα 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

ΕΚΑΒ ΣΑΜΟΥ
Ενα ασθενοφόρο για όλο το νησί

Την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Σάμου. Οπως σημειώνει, «οι τρομακτικές ελλείψεις που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια στο παράρτημα του ΕΚΑΒ στη Σάμο, ένα ασθενοφόρο να καλύπτει το νησί, σήμερα έχει φτάσει να υπάρχουν ακάλυπτες βάρδιες που καλύπτονται εθελοντικά από τους ίδιους τους εργαζομένους του ΕΚΑΒ».

«Η αποχώρηση, συνεχίζει η ανακοίνωση, του δεύτερου καρδιολόγου από το Νοσοκομείο της Σάμου, χωρίς την άμεση αντικατάστασή του, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς, αλλά και για τον ένα και μοναδικό καρδιολόγο ως εργαζόμενο και ιατρό. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί σε όλα τα τμήματα και τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου (ιατρική, νοσηλευτική, διοικητική και τεχνική)».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου καλεί για άλλη μια φορά όλους τους φορείς, αλλά και το λαό του νησιού σε συστράτευση ενάντια σε αυτές τις πολιτικές που διαλύουν και ιδιωτικοποιούν τη Δημόσια Υγεία. Επίσης απαιτεί άμεση λύση στα προβλήματα του παραρτήματος ΕΚΑΒ Σάμου και την άμεση πρόσληψη δεύτερου καρδιολόγου, καθώς και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους και τις υπηρεσίες.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Αντίθετοι στη διεύρυνση του ωραρίου

Συνάντηση με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρ. Δούρου, ζητά ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων και μικρών Εμπόρων του Δήμου Αθήνας, προκειμένου να εκφράσει την αντίθεσή του στη διεύρυνση του ωραρίου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου. Στο υπόμνημά του ο Σύλλογος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Είμαστε πεισμένοι και κάθετοι ότι ούτε η Κυριακή, ούτε οι "λευκές νύχτες", ούτε τα street events φέρνουν τζίρο στα καταστήματά μας. Αντιθέτως, τέτοια μέτρα εξοντώνουν εργαζόμενους και μικροκαταστηματάρχες του κλάδου. Ο Σύλλογος των Αυτοαπασχολούμενων και μικρών Εμπόρων του Δήμου της Αθήνας, που εκφράζει τα συμφέροντα χιλιάδων μικρών εμπόρων σε αντίθεση με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας που εκπροσωπεί τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλεμπόρων του εμπορικού κέντρου, είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε μορφή διεύρυνσης της λειτουργίας των καταστημάτων με όποιον τρόπο και αν προωθείται».

Ο

«FORTHNET»: Σε 24ωρη απεργία, την Παρασκευή 24 Οκτώβρη, προχωρούν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Forthnet - Netmed», μετά από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Διεκδικούν: Να υπογραφεί Επιχειρησιακή Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς, διεύρυνση των δικαιωμάτων και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Να μετατραπούν άμεσα οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου για τους επινοικιαζόμενους συναδέλφους, να προσληφθούν από τη «Forthnet», στην προοπτική υπογραφής Επιχειρησιακής Σύμβασης για όλους τους συναδέλφους. Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις. Να σταματήσει η πίεση και η εντατικοποίηση.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Τις επόμενες μέρες ολοκληρώνονται οι περιφερειακές συσκέψεις με τις οποίες προχωρούν σε απολογισμό της δράσης τους και σχεδιάζουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα. Συσκέψεις γίνονται τις επόμενες μέρες σε Γιάννενα, 20/10 (ΕΚ Ιωαννίνων, 11 π.μ.) και Αρτα, 21/10 (ΕΚ Αρτας, 11 π.μ.). Στο Αγρίνιο, την Τετάρτη 22/10, στις 11 π.μ., οι συνταξιούχοι προχωρούν σε συγκέντρωση στο νοσοκομείο της πόλης.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 30 χρόνων ζωής και δράσης οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την Κυριακή 19 Οκτώβρη στη 1 μ.μ. στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (στάση ΜΕΤΡΟ Ανθούπολη). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συναυλία με τον Β. Κορακάκη, ενώ θα ακολουθήσει γλέντι με λαϊκή - παραδοσιακή μουσική. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και αφίσας από το αρχείο του Συνδικάτου.

ΔΗΜΟΣΙΟ: Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Εξελίξεις στο Δημόσιο - αξιολόγηση, Ασφαλιστικό, διαθεσιμότητα», διοργανώνει η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 20/10, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ESPERIA». Θα μιλήσουν ο Γιάννης Δελής και ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλη του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΑΤΡΑΣ: Σε αρχαιρεσίες προχωρά, από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας. Οι εκλογές θα γίνουν στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (Κολοκοτρώνη 20, πλατεία Εθνικής Αντίστασης) και οι συνταξιούχοι ψηφίζουν με το βιβλιάριο υγείας και την ταυτότητά τους.

ΛΑΡΙΣΑ
Συγκέντρωση στην εφορία

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Β' Εφορία της Λάρισας για τη φοροληστεία και τον ΕΝΦΙΑ οργάνωσε, χτες, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ). Στο υπόμνημα, το οποίο εκπρόσωποι του ΕΚΛ παρέδωσαν σε εκπρόσωπο της Εφορίας, αναφέρονται μια σειρά μέτρων που αφορούν στη φορολογική ανακούφιση των ανέργων, των απλήρωτων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων, μικρών αγροτών. Στη διάρκεια της κινητοποίησης οι εκπρόσωποι του ΕΚΛ καλούσαν τους εργαζόμενους στην Εφορία να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, το Σάββατο 1η Νοέμβρη, στην Αθήνα.

Εκλογές στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών

Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Οκτώβρη, από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ., θα γίνουν οι εκλογές του Πανελλήνιου Συλλόγου Παρατετραπληγικών (ΠΑΣΠΑ) στην Αθήνα και στα τέσσερα παραρτήματά του. Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) καλεί σε στήριξη του αγωνιστικού της ψηφοδελτίου, στο οποίο συμμετέχουν οι συνδικαλιστές της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ