ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιμέτωπα με ελλείψεις πολλά σχολεία

Πολλαπλά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων δημιουργούνται από τα κενά σε εκπαιδευτικούς που εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα, μέσα Οκτώβρη. Μαθητές, γονείς και δάσκαλοι αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους από αυτήν την κατάσταση που αποτελεί χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνσης Αττικής καλεί σήμερα Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», συνεχίζοντας να διεκδικεί μαζί με τους γονείς των μαθητών την κάλυψη των κενών. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, τα κενά στα σχολεία του Περιστερίου, στις αρχές της βδομάδας ξεπερνούσαν τις 500 ώρες ειδικοτήτων κυρίως. Παράλληλα, λείπουν 3 νηπιαγωγοί, 1 δάσκαλος σε τμήμα ένταξης, 1 λογοθεραπευτής, 1 άτομο βοηθητικό προσωπικό, ενώ δεν υπάρχει παράλληλη στήριξη.

Στο μεταξύ, σοβαρές ελλείψεις δασκάλων εξακολουθούν να υπάρχουν και στα δημοτικά σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα κενά άμεσης προτεραιότητας που κατέγραψε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ζητήθηκαν 59 δάσκαλοι, όμως καλύφθηκαν μόνο οι 9 θέσεις, ενώ από τους 36 νηπιαγωγούς τοποθετήθηκαν μόνο 5. Ιδιαίτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις ειδικότητες ξένων γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά), μουσικής, καλλιτεχνικών, θεατρικής αγωγής, πληροφορικής και φυσικής αγωγής.

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης, όπου στο ολοήμερο έχουν δηλώσει συμμετοχή 38 μαθητές, τη φύλαξή τους είχε αναλάβει ο διευθυντής του σχολείου, καθώς δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι δάσκαλοι. Στη συνέχεια, συμπτύχθηκαν σε δύο τα τρία τμήματα της Γ' τάξης, για να καλύπτονται εκ περιτροπής τα κενά από τους άλλους δασκάλους και λειτουργούν στα όρια της προβλεπόμενης πληρότητας (με 26 μαθητές). Στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, στο οποίο φοιτούν 300 περίπου μαθητές, εξαιτίας των ελλείψεων είναι σχεδόν αδύνατο να λειτουργήσει το ολοήμερο σχολείο.

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τις ελλείψεις στα σχολεία της Θεσσαλονίκης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Κενά και υποβαθμίσεις στη Λήμνο

Να μην υποβαθμιστούν τα σχολεία Κάσπακα και Θάνους, να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις των σχολείων και να καλυφθούν οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία της Λήμνου ζητά με Ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας το ΚΚΕ.

Οι γονείς και οι κάτοικοι στα χωριά Κάσπακα και Θάνους βρίσκονται σε πολυήμερες κινητοποιήσεις, ενώ παράλληλα και οι γονείς των νηπίων και προνηπίων των χωριών Πλάκας και Παναγιάς, ζητούν την επαναλειτουργία του Νηπιαγωγείου στην Παναγιά, για να μην αναγκάζουν τα παιδιά τους 4 και 5 χρονών να ξυπνούν από τις 6.30 το πρωί για να πάρουν το λεωφορείο και να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν στο νηπιαγωγείο του Κοντοπουλίου.

Η Ερώτηση αναφέρεται και στα στοιχεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ότι από τα δημοτικά σχολεία λείπουν δάσκαλοι ειδικοτήτων (αγγλικών, πληροφορικής, μουσικής), λειτουργούν τμήματα με περισσότερους από 20 μαθητές σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, ενώ οι δομές Ειδικής Αγωγής (ειδικά σχολεία, τμήματα ένταξης) είναι υποστελεχωμένες.

Εκδήλωση για τη συγκέντρωση γραφικής ύλης

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση Εκπαιδευτικών (FISE) και η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών χαιρετίζουν όλα τα σωματεία και τους φορείς που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Ενα τετράδιο για τα Παιδιά της Παλαιστίνης» και διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση (και συνέντευξη Τύπου) όπου θα παραδοθεί η πρώτη δόση βοήθειας που έχει συγκεντρωθεί.

Η εκδήλωση γίνεται σήμερα Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος όπου λειτουργεί η έκθεση εικαστικών «Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο 8». Μάλιστα, την τελευταία μέρα της έκθεσης (Κυριακή 19 Οκτώβρη) θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Οι διοργανωτές καλούν τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, τους γονείς, τους μαθητές να συμμετάσχουν στην εκδήλωση και να συμβάλουν στη συλλογή γραφικής ύλης για τους μαθητές της Παλαιστίνης, καθώς στο χώρο της εκδήλωσης στη Ζώνη θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για το σκοπό αυτό.

Σημειώνουμε ότι στην πρωτοβουλία συγκέντρωσης γραφικής ύλης για τα παιδιά της Παλαιστίνης συμμετέχουν:

  • Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Περιστερίου, Νέας Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης», Πατησίων - Μεταξουργείου - Σεπολίων «Ο Αριστοτέλης», Παλαιού Φαλήρου, Ηλιούπολης, Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Καισαριανής - Βύρωνα - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Μενιδίου «Ο Σωκράτης», Πετρούπολης - Καματερού - Ιλίου «Δημήτρης Γληνός», Αμαρουσίου, Καβάλας, Χανίων, Ηρακλείου Κρήτης «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος», Μεσολογγίου «Κωστής Παλαμάς», Λήμνου «Αργύρης Μοσχίδης», Θεσπρωτίας, Σύρου - Τήνου - Μυκόνου, Λάρισας, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Χαλκίδας, Φθιώτιδας, Θήβας, «Αλέξανδρος Δελμούζος», Σητείας «Ο Μύσων».
  • Οι ΕΛΜΕ Πειραιά, Πιερίας, Πρέβεζας, Ηρακλείου Κρήτης, Α', Β', Γ', Δ' και Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Χαλκιδικής, Ημαθίας, Λάρισας, Κέρκυρας, Α' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, Β' Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, Δ' Ανατολικής Αττικής, Ε' Ανατολικής Αττικής, Α' Δυτικής Αττικής, Α' Αχαΐας, Λακωνίας, Λήμνου, Φθιώτιδας.
  • Τα Σωματεία Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρωνας» και Νομού Χανίων.
1ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Ζητείται από τους γονείς έγγραφη αποδοχή του σχολικού κανονισμού

Η αποδοχή του «εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας» του σχολείου τίθεται ως όρος για τη συνέχιση της φοίτησης των μαθητών στο 1ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής. Η πρωτοφανής αυτή αξίωση της διεύθυνσης του σχολείου προκάλεσε την αντίδραση της Ενωσης Γονέων Καισαριανής, που σε ανακοίνωσή της διατυπώνει ερωτήματα για το ποιος δίνει στη διεύθυνση το δικαίωμα άρνησης επανεγγραφής μαθητή στο σχολείο της γειτονιάς του και με ποιο δικαίωμα ζητείται εκβιαστικά η υπογραφή γονέα.

Την περασμένη Δευτέρα, δόθηκε στους μαθητές του 1ου Λυκείου Καισαριανής ένα 5σέλιδο έγγραφο με τίτλο «Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας», για το οποίο ζητείται υπογραφή του από το γονέα - κηδεμόνα και το μαθητή και η άμεση επιστροφή του στη διεύθυνση του σχολείου. Στο κείμενο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «...Επισημαίνεται ότι η εγγραφή μαθητή στο Λύκειό μας συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή του παρόντος Κανονισμού από το γονέα ή κηδεμόνα του, διότι σε περίπτωση συνεχούς παραβίασης των όρων του από το μαθητή, το Σχολείο, ανεξάρτητα και πέρα από την πειθαρχική του δικαιοδοσία, μπορεί να ζητήσει από τον κηδεμόνα τη μεταγραφή του μαθητή σε άλλο σχολείο ή τη μη επανεγγραφή του κατά το επόμενο σχολικό έτος»... Η Ενωση Γονέων Καισαριανής εκφράζει παράλληλα σοβαρές επιφυλάξεις και για το περιεχόμενο του σχολικού κανονισμού.

Μειώθηκαν μαθητές, σχολεία και εκπαιδευτικοί

Μείωση μαθητών, σχολείων και διδακτικού προσωπικού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής με βάση την εικόνα κατά τη λήξη του σχολικού έτους 2012-2013. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χτες:

Οι εγγεγραμμένοι μαθητές σε σχέση με το 2011-2012 παρουσίασαν μείωση κατά 1,4% στα Γυμνάσια (από 324.402 σε 319.950) και κατά 0,7% στα Γενικά Λύκεια (από 247.717 σε 245.892). Αναλογικά μεγαλύτερη είναι η μείωση των εγγεγραμμένων μαθητών στην ιδιωτική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε σχέση με τη δημόσια.

Οι σχολικές μονάδες μειώθηκαν κατά 0,1% στα Γυμνάσια (από 1.829 σε 1.827 - τα δυο που έκλεισαν ήταν ιδιωτικά) και κατά 0,2% στα Γενικά Λύκεια (από 1.320 σε 1.318).

Το διδακτικό προσωπικό μειώθηκε κατά 5,8% στα Γυμνάσια (από 45.273 σε 42.665) και κατά 1,2% (από 27.672 σε 27.327) στα Λύκεια.

Διαβάστε αύριο στον «Ριζοσπάστη» άρθρο για τους Συλλόγους Γονέων

Διαβάστε αύριο Σάββατο στον «Ριζοσπάστη» άρθρο που θα φιλοξενήσουμε, με τίτλο «Οι εκλογές στους Συλλόγους Γονέων και η παρέμβαση στη δράση τους».

Αυτή την περίοδο γίνονται στους Συλλόγους Γονέων σε όλη τη χώρα γενικές συνελεύσεις και εκλογές.

Το αυριανό άρθρο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ μιλάει για τη σημασία και τους τρόπους παρέμβασης των κομμουνιστών σε αυτόν το χώρο.

Διακοπή λειτουργίας για 20 ΙΕΚ

Τη διακοπή της λειτουργίας όσων ιδιωτικών ΙΕΚ οφείλουν στο Δημόσιο εξήγγειλε χτες ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Α. Λοβέρδος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο ίδιος, με τίτλο «Ερευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία και άλλες διατάξεις».

Ο υπουργός μοίρασε στους βουλευτές λίστα με 20 ΙΕΚ τα οποία συνολικά οφείλουν στο Δημόσιο (ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.) 50.887.710,81 ευρώ και όπως δήλωσε όσα δεν θα είχαν εξοφλήσει τις οφειλές τους μέχρι και χτες το μεσημέρι, από σήμερα θα είναι κλειστά. Οι σπουδαστές που έχουν εγγραφεί σε αυτά τα ΙΕΚ θα συνεχίσουν, σύμφωνα με τον υπουργό, τις σπουδές τους σε δημόσια ΙΕΚ.

Τα ΙΕΚ που οφείλουν είναι: CAMPUS ΕΠΕ, ΙΕΚ ΣΩΚΡΑΤΗΣ, ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ, ΤΟΠΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ, ΩΜΕΓΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΕ ΕΝΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛ, ΚΑΡΑΒΑΝΑ ΑΕ, «ΧΡΥΣΗ ΚΤΕΝΑ» Π. ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ, ΙΕΚ ΕΨΙΛΟΝ, ΣΧΟΛΕΣ ΑΣΗΜΑΚΗ ΑΕ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΕ, ΚΟΡΕΛΚΟ ΑΕΕ, ΣΧΟΛΕΣ ΔΕΛΤΑ, Κ.ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ, ΖΥΓΟΣ, ΔΕΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΕ, ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΛΑΒΕΡΝ, ΙΕΚ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΥΓΕΙΑ ΕΠΕ και ΞΥΝΗ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ