ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Βαθαίνει η εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Συνάντηση του Α/ΓΕΕΘΑ με τον Αμερικανό διοικητή της ΝΑΤΟικής Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Κωσταράκου - Ferguson
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Κωσταράκου - Ferguson
Βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους σχεδιασμούς και τις δομές του ΝΑΤΟ, εξυπηρετώντας βλέψεις της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση μέσω και της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος, υποδέχτηκε χτες στο Επιτελείο το διοικητή της ΝΑΤΟικής Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων (Allied Joint Force Command, JFC) που εδράζεται στη Νάπολη της Ιταλίας, Αμερικανό ναύαρχο M. Ferguson, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας μετά από πρόσκληση του Ελληνα αρχηγού.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», αναφέρεται επισήμως από το ΓΕΕΘΑ. Ο M. Ferguson συναντήθηκε και με τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, και ακολούθως επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου, καθώς και πολεμικά πλοία στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Η επίσκεψη του Αμερικανού διοικητή έγινε στον απόηχο της ολοκλήρωσης χτες της «Διάσκεψης» των Διοικητών Στρατηγείων των Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στη Θεσσαλονίκη, στην έδρα του ΝΑΤΟικού Γ' Σώματος Στρατού (πιστοποιημένο ως «ΝΑΤΟ Rapid Deployable Corps - Greece», NRDC - GR, δηλαδή ΝΑΤΟικό Σώμα Αμεσης Ανάπτυξης Δυνάμεων). Διάσκεψη όπου μεταξύ άλλων επεξεργάστηκαν σχέδια συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων για το σχηματισμό της περιλάλητης ΝΑΤΟικής «Δύναμης Δράσης Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας», στο φόντο των οξυνόμενων αντιθέσεων του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία και άλλα κέντρα.

Ο Μ. Ferguson ανέλαβε καθήκοντα διοικητή του JFC (αλλά και των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική) στα τέλη Ιούλη. Το σχετικό ανακοινωθέν του στρατηγείου σημείωνε τότε: «Ως διοικητής του JFC Naples, ο Ferguson θα προετοιμάσει, θα σχεδιάσει και θα διεξαγάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της ειρήνης, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών - μελών της Συμμαχίας και της ελευθερίας των θαλασσών και των οικονομικών ζωτικών οδών σε όλη τη ζώνη επιχειρήσεων του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Ευρώπης και πέραν αυτής. Οι επιχειρησιακές ευθύνες του ΝΑΤΟ περιλαμβάνουν επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και αποστολές εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ».

«ΣΧΟΛΕΙΟ» ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Με πρακτική εξάσκηση σε λιμάνι και αεροδρόμιο στα ... πρότυπα του ΝΑΤΟ

Με τη συμμετοχή 43 εκπαιδευόμενων από 10 διαφορετικές χώρες (Αλγερία, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ινδονησία, Ιορδανία, Μαρόκο, Τρίνινταντ - Τομπάκο, Ελλάδα) και πρακτική εξάσκηση σε αεροπορικές και λιμενικές εγκαταστάσεις ξεκίνησε στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς, το «Σχολείο Ασφαλείας Θαλασσίων/ Χερσαίων Συνόρων και Χειρισμού Προσφύγων, Οπλων και Αγαθών». Αλλη μια εκπαίδευση για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, με ειδίκευση αυτήν τη φορά το ανθρωποκυνηγητό στα σύνορα, ενόσω μάλιστα διογκώνονται τα κύματα της προσφυγιάς ελέω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Το Σχολείο θα διαρκέσει έως τις 24 Οκτώβρη και είναι πιστοποιημένο από τη λυκοσυμμαχία ως «NATO Listed». Στη διάρκειά του, οι εκπαιδευόμενοι θα παρακολουθήσουν 40 εκπαιδευτικές περιόδους ακαδημαϊκής εκπαίδευσης σχετικά με την ασφάλεια χερσαίων/θαλασσίων συνόρων και ελέγχου προσφύγων. Επιπλέον, έχουν σχεδιαστεί 20 ώρες επισκέψεων σε διεθνές αεροδρόμιο και σε λιμάνι «προκειμένου να γίνουν αντιληπτά όσα έχουν διδαχθεί κατά τη θεωρητική εκπαίδευση».

Στο αντικείμενο της εκπαίδευσης περιλαμβάνονται: «Κανόνες Εμπλοκής- Μη χρήση Βίας. Οργάνωση, επάνδρωση και εξοπλισμός Μονάδας Ελέγχου Συνόρων. Βασικά καθήκοντα, αρμοδιότητες και τεχνικές, όπως σωματικός έλεγχος και έλεγχος οχημάτων, έλεγχος λαθρεμπορίου όπλων, διαδικασίες σύλληψης, υποδοχή και έλεγχος προσφύγων, παρατήρηση και καταγραφή, τεχνικές και διαδικασίες Συνοριακής Περιπόλου. Αναγνώριση ταξιδιωτικών εγγράφων. Μέτρα προστασίας υγιεινής. Χρήση Στρατιωτικών Σκύλων. Καθήκοντα Ακτοφυλακής/Λιμενικού Σώματος. Η σημασία της Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας (CIMIC) στον Ελεγχο Προσφύγων. Επιχειρησιακά Διδάγματα από χειρισμό προσφύγων. Διεθνείς Οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις εμπλεκόμενες σε θέματα προσφύγων. Το παράδειγμα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Επιστροφή και Επανένταξη Προσφύγων. Ανθρώπινα Δικαιώματα και Δικαιώματα Προσφύγων. Εσωτερικές καταστάσεις κρίσης και εκτοπισμός».

Θυμίζουμε ότι το ΠΚΕΕΥΕ ιδρύθηκε το 1998 και υπάγεται οργανικά στο ΓΕΕΘΑ. Εκπαιδεύει «παρατηρητές» (στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και ιδιώτες) που μετέχουν στις περιλάλητες «ειρηνευτικές» αποστολές του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, άλλων διακρατικών ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Αποτελεί ένα από τα 26 διεθνώς αναγνωρισμένα Κέντρα Εκπαίδευσης τέτοιων «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων, όπως προσχηματικά χαρακτηρίζονται τις περισσότερες φορές οι πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Παρουσίαση έκδοσης της ΙΕ της ΚΕ

Η ΚΟ Ραφήνας του ΚΚΕ διοργανώνει αύριο, Σάββατο, εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ, «Κόμμα "παντός καιρού". Ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ». Την παρουσίαση θα κάνει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδήλωση - Συναυλία της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης της Κομματικής Οργάνωσης Ηρακλείου του ΚΚΕ, σήμερα Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αστόρια», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη και την μπάντα «Quarteto του δρόμου».

ΛΑΜΙΑ
Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τον ΕΛΑΣ

Θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί τη Λαμία σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ, στις 18 Οκτώβρη 1944.

Σήμερα, Παρασκευή, θα μιλήσει, στις 19.30, σε πολιτική εκδήλωση που διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Αύριο, Σάββατο, στις 11 π.μ., θα παραβρεθεί στην εκδήλωση τιμής και μνήμης, στην πλατεία Λαού, στο άγαλμα του Αρη Βελουχιώτη.

Στην Κούβα ο Δ. Κουτσούμπας

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα επισκεφτεί την Κούβα από 20 έως 24 Οκτώβρη 2014, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Κούβας. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα συμμετάσχουν, επίσης, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και ο Δημήτρης Καραγιάννης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη». Στη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα έχει συναντήσεις και συνομιλίες με την ηγεσία του ΚΚ Κούβας, κρατικούς και κυβερνητικούς παράγοντες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ