ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Στη Γιουγκοσλαβία μυρίζει μπαρούτι

Η κατάσταση στη νότια Σερβία, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, προϊδεάζει για μια σύγκρουση με απρόβλεπτες διαστάσεις. Η ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των αποσπασμάτων του UCK, η προβολή των αποσχιστικών θέσεων της κοιλάδας του Πρέσεβο, αλλά και η αναβίωση των σχεδίων για «μεγάλη Αλβανία», δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο μπορεί αναφλεγεί ανά πάσα στιγμή.

Ηδη, όπως αναφέρουν τα τηλεγραφήματα των ξένων πρακτορείων, οι δυνάμεις του UCK έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους όλη την περιοχή και συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της Γιουγκοσλαβίας. Η απειλή να καταλάβουν την οδική αρτηρία Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου προκαλεί την έντονη αντίδραση τόσο της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας, όσο και της κυβέρνησης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία βλέπει ότι πολύ σύντομα οι δραστηριότητες του UCK θα επεκταθούν και στα εδάφη της.

Την ίδια στιγμή η επίσκεψη του Χαβιέ Σολάνα στο Βελιγράδι θύμιζε την επιστροφή του εγκληματία στον τόπο του εγκλήματος. Με διαδηλώσεις υποδέχτηκε ο λαός του Βελιγραδίου τον άνθρωπο που ήταν στο τιμόνι του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών και ο οποίος δε δίστασε να προκαλέσει λέγοντας: «Είμαι χαρούμενος γιατί επισκέπτομαι μια χώρα που αγαπώ»..!

Μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και στην Αθήνα από το Εργατικό Κέντρο της πρωτεύουσας. Ηταν ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των κινητοποιήσεων του ελληνικού λαού κατά της παρουσίας του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και τα εγκλήματα της Συμμαχίας στη Γιουγκοσλαβία.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από εκείνο το τραγικό βράδυ της 30ής προς 31η Γενάρη του 1996 στα Ιμια, και τα όσα στο μεταξύ μεσολάβησαν καθιστούν πλέον σαφέστατο ότι εκείνο το βράδυ σηματοδότησε τη «βήμα προς βήμα» πορεία της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στην ακόμα πιο βαθιά ενσωμάτωση στον ευρωατλαντισμό (σελίδα 10).

Ολη η συζήτηση που γίνεται για «την ανάγκη σύμπραξης της Αριστεράς» έχει στο βλέμμα της στα εκλογικά ποσοστά και τις «από τα πάνω» συμφωνίες των κομμάτων, που αφήνουν στην άκρη, αν δε θεωρούν επιζήμιες, την ανάπτυξη αντιπλουτοκρατικών συσπειρώσεων, τη συμμαχία της εργατικής τάξης με τα μεσαία στρώματα (σελίδες 10-11).

Είναι γεγονός ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια, παρουσιάζει σημάδια υποβόσκουσας κρίσης, έτοιμης να ξεσπάσει, με απρόβλεπτες αλυσιδωτές συνέπειες (σελίδες 10-11).

Αποκτά τεράστια σημασία το πώς η διαχείριση των υδάτινων πόρων θα δώσει το βέλτιστο αποτέλεσμα και πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής για μια μακρόχρονη προοπτική, ως βασικός παράγοντας αντιμετώπισης της λειψυδρίας στη Θεσσαλία, τόνισε στη διημερίδα για το συγκεκριμένο θέμα ο Σπύρος Χαλβατζής (σελίδες 12-13).

Λογική των «μέσων όρων» διέπει τα στατιστικά στοιχεία για τις δαπάνες στη διατροφή, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, τη στέγαση, εν ολίγοις στα απολύτως χρειαζούμενα στη λαϊκή οικογένεια. Με άλλα λόγια οι ισχυροί υπολογίζουν την αξία αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης με τα δικά τους μέτρα και τα δικά τους σταθμά (σελίδα 14).

Τεράστια συσσωρευμένα προβλήματα στο λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας -Αμυνταίου - Κοζάνης, που είναι η μεγαλύτερη λιγνιτοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας και γι' αυτό επιλέχτηκε από το ελληνικό δημόσιο ως περιοχή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ακριβώς από τον τρόπο εκμετάλλευσης του λιγνίτη από τη ΔΕΗ (σελίδα 15).

Τεράστια βιομηχανία που εμπορεύεται το πιο ακριβό ίσως «προϊόν» της παγκόσμιας αγοράς έχει «στήσει» η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή στη Λοζάνη, προϊόν με την ονομασία «Ολυμπιακοί Αγώνες», που αποφέρει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στους «Αθανάτους» και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται μαζί τους (σελίδα 19).

Συνεχίζονται αμείωτα οι «τρομοπιέσεις»

Ενα δημοσίευμα της εφημερίδας «Λος Αντζελες Τάιμς» με την υπογραφή του Ουόρεν Μέρι (πρώην στελέχους της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα) επανέφερε το θέμα της τρομοκρατίας σε συνδυασμό με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο ίδιος ο συντάκτης του άρθρου ομολόγησε σε συνέντευξή του σε ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι ότι η πηγή των πληροφοριών του ήταν το FBI και η CIA. O Μέρι πρότεινε στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να θέσει στην ελληνική κυβέρνηση χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του 2001, ώστε αν μέχρι τότε δεν έχει συλληφθεί η «17 Νοέμβρη», οι Ολυμπιακοί Αγώνες να γίνουν στη Σεούλ, είτε στο Λος Αντζελες.

Πίσω και από αυτό το δημοσίευμα βρίσκεται η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση που συνεχίζει να πιέζει τόσο για την ψήφιση του «τρομονόμου», όσο και για την ανάληψη των υπηρεσιών ασφάλειας των Αγώνων από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίσει την προφανή διασύνδεση της αρθρογραφίας με τις πιέσεις των Αμερικανών, προτίμησε να στραφεί στην υποτίμηση του γεγονότος, υποτιμώντας το συντάκτη του άρθρου. Ομως η αλήθεια είναι ότι ο Μέρι πριν από ένα χρόνο συναντήθηκε με τρεις κορυφαίους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης και με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Αναθεώρηση» των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων

Ολοκληρώθηκε αυτή τη βδομάδα η συζήτηση στη Βουλή για την αναθεώρηση των άρθρων 14 και 24 του Συντάγματος που αφορούν, το πρώτο στην ιδιοκτησία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και το δεύτερο στην προστασία του δασικού πλούτου της χώρας. Από τη συζήτηση των δύο αυτών επίμαχων άρθρων προέκυψε με σαφέστατο τρόπο η πρόθεση της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει μέσω της αναθεώρησης τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και να νομιμοποιήσει τις σχέσεις «διαπλοκής».

Στη συζήτηση για το άρθρο 14 ο εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος διάλεξε το τέχνασμα του «βασικού μετόχου» για να καλύψει το σημερινό καθεστώς στα ΜΜΕ και την ιδιοκτησία τους από επιχειρηματίες που κάνουν δουλιές με το Δημόσιο, είτε ως εργολάβοι δημοσίων έργων, είτε ως προμηθευτές.

Οσον αφορά στην αναθεώρηση του άρθρου 24, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έδωσαν το «πράσινο φως» για την καταστροφή του δάσους και των δασικών εκτάσεων με την αλλαγή των χρήσεων γης που θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την καταπάτηση, οικοπεδοποίηση και οικοδόμηση χιλιάδων στρεμμάτων από συνεταιρισμούς και μεγαλοκεφαλαιούχους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συζήτηση διεξήχθη, ενώ οι διαδηλωτές που διαμαρτυρόταν για τη «δασοκτόνο» αναθεώρηση είχαν περικυκλώσει τη Βουλή.

Στην ίδια συζήτηση εντύπωση προκάλεσε η έντονη επίθεση από κυβερνητικά στελέχη κατά των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, επειδή διατύπωσαν τη γνώμη για τη μη αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ