ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με κινητοποιήσεις απάντησαν οι εμποροϋπάλληλοι την Κυριακή

Τις αστυνομικές δυνάμεις παρέταξε στις εισόδους του το πολυκατάστημα «Attica»
Τις αστυνομικές δυνάμεις παρέταξε στις εισόδους του το πολυκατάστημα «Attica»
Με 24ωρη απεργία και κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά απάντησαν την Κυριακή οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο στο άνοιγμα των καταστημάτων. Η Κυριακή, 2 Νοέμβρη, ήταν μία από τις 7 Κυριακές για τις οποίες ο νόμος 4177/2013 έδωσε τη δυνατότητα λειτουργίας όλων των καταστημάτων, ανοίγοντας το δρόμο για το «ξήλωμα» του δικαιώματος των εργαζομένων στην κυριακάτικη αργία. Τα σωματεία εμποροϋπαλλήλων κάλεσαν τους εργαζόμενους του κλάδου να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη. Στις κινητοποιήσεις των εμποροϋπαλλήλων βρέθηκαν και οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ.

Στην Αθήνα, οι εμποροϋπάλληλοι ύστερα από κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Καπνικαρέας. Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και παρέμβαση στο πολυκατάστημα «Notos». Στο πολυκατάστημα «Attica» συνάντησαν τις αστυνομικές δυνάμεις που είχε καλέσει η εργοδοσία, ώστε να εμποδίσει το σωματείο να έρθει σε επαφή με τους εργαζόμενους. «Η εργοδοσία κάλεσε την αστυνομία για να υπερασπιστεί τα κέρδη της», υπογράμμισε η Μ. Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, και εξήγησε πως ο φόβος κάθε εργοδότη είναι η οργάνωση των εργαζομένων. Οι εμποροϋπάλληλοι κατήγγειλαν πως κυβέρνηση και εργοδοσία πριν ακόμα φτιάξουν το νέο συνδικαλιστικό νόμο, σπεύδουν να τον θέσουν σε εφαρμογή, και ξεκαθάρισαν πως η επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα θα πάρει απάντηση. Ετσι και προχτές, εκπρόσωποι του σωματείου μίλησαν με τους εργαζόμενους στο πολυκατάστημα.

Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Στον Πειραιά, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησε κινητοποίηση στο εμπορικό τρίγωνο στην Πειραιώς και στο πολυκατάστημα «Notos».

Υπενθυμίζουμε πως κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία έχουν ζητήσει συνάντηση με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρ. Δούρου, για το ζήτημα της Κυριακής αργίας εδώ και ένα μήνα, χωρίς να έχουν λάβει μέχρι σήμερα απάντηση.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησε συγκέντρωση στον πεζόδρομο Αριστοτέλους - Τσιμισκή. Η Σ. Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης, κατήγγειλε το εργοδοτικό έγκλημα που συντελέστηκε την περασμένη Παρασκευή και στέρησε τη ζωή σε μια νεαρή εμποροϋπάλληλο σε κατάστημα παιχνιδιών στην Αθήνα. Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση διατηρεί υποκαταστήματα και στη Θεσσαλονίκη, τα οποία χωρίς ίχνος ντροπής άνοιξε την Κυριακή. «Αυτή είναι η ασυδοσία της εργοδοσίας και θα την πληρώνουμε ακόμα και με τη ζωή μας και στα πολυτελή καταστήματα που δουλεύουμε», σημείωσε. Υπενθύμισε πως το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο «το υπερασπίζονται πολλοί» και πρόσθεσε πως οι εμποροϋπάλληλοι δεν πρέπει να ξεχνούν πως «οι 7 Κυριακές μας έφεραν και τις υπόλοιπες».

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, που, παρά την απόφαση για απεργία και την κινητοποίηση που έκανε την Κυριακή στο εμπορικό κέντρο «MALL» στο Μαρούσι, έχει αποδεχθεί το άνοιγμα των καταστημάτων για 7 Κυριακές ετησίως. Το ίδιο ισχύει για την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Ο πρόεδρός της, Βασίλης Κορκίδης, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε αρκετές τις 7 Κυριακές για τη λειτουργία των καταστημάτων. Ακόμα έκανε λόγο για «ένα καλό Σαββατοκύριακο για την αγορά». Προφανώς, ο απολογισμός είναι διαφορετικός για τους εμποροϋπάλληλους που αντιμετωπίζουν την ανεργία, την απληρωσιά, τις απλήρωτες υπερωρίες και δίπλα σε αυτά και τη δουλειά την Κυριακή.

Κηδεύτηκε χτες ο σχολικός φύλακας στην Πάτρα

Εθεσε τέρμα στη ζωή του την περασμένη Παρασκευή

Κηδεύτηκε χτες το πρωί στο Α' Δημοτικό Νεκροταφείο της Πάτρας, ο 62χρονος απολυμένος σχολικός φύλακας που έθεσε τέρμα στη ζωή του την περασμένη Παρασκευή, στο υπόγειο του σπιτιού του στην περιοχή της Αγυιάς Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετώπιζε προβλήματα, λόγω της απόλυσής του, ενώ είχε ξεκινήσει τη διαδικασία προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί. Στην κηδεία παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής το Δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, του Συνδικάτου ΟΤΑ Αχαΐας, σχολικοί φύλακες από μια σειρά πόλεις της χώρας.

Τα θερμά συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του εργαζόμενου που «έφυγε» πρόωρα και αναπάντεχα από τη ζωή, εξέφρασαν με ανακοίνωση ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης και συνολικά η δημοτική αρχή της Πάτρας: «Θεωρούμε ότι η λύση στα αδιέξοδα που δημιουργεί για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα το άδικο, εκμεταλλευτικό κοινωνικοοικονομικό σύστημα που ζούμε, είναι ο αγώνας μέχρι την ανατροπή του. Αγώνας προσανατολισμένος ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΔΝΤ και τα κόμματά τους που, με την πολιτική τους οδηγούν το λαό στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση με στόχο την καθημερινή αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών επιχειρήσεων. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα υποχωρήσουμε από αυτήν τη θέση. Αυτόν το δρόμο θα ακολουθήσουμε σαν Δημοτική Αρχή, ακόμα πιο αποφασιστικά».

Υπόσχεση στον αδικοχαμένο τους συνάδελφο

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εργαζόμενου εκφράζει και το Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αχαΐας. «Καταθέτουμε την υπόσχεσή μας ότι θα δυναμώσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε όλους αυτούς που μας φέρνουν σε απόγνωση, που μας φορτώνουν αδιέξοδα, σε όλους αυτούς που μας πληγώνουν», σημειώνει στην ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Ο καλύτερος φόρος τιμής στο συνάδελφο σχολικό φύλακα που δεν άντεξε, ο καλύτερος αποχαιρετισμός σε όλα τα θύματα της σύγχρονης βαρβαρότητας είναι το δυνάμωμα του αγώνα (...) Υπάρχει τρόπος να αλλάξουμε τα πάντα. Να σταματήσουμε να μετράμε θύματα. Να σταματήσουμε να μετράμε τις πληγές μας. Υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της ανατροπής του σάπιου συστήματος που σημαίνει εκμετάλλευση και βαρβαρότητα για τους εργαζόμενους». Το Σωματείο διεκδικεί την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, καμιά απόλυση - διαθεσιμότητα, όχι στο λεγόμενο «επανέλεγχο» των εργαζόμενων ΙΔΑΧ και την «αξιολόγηση».

«Εφυγε» ξαφνικά ο σύντροφος Δημήτρης Μιλτισιάδης

Ο Δημήτρης Μιλτισιάδης
Ο Δημήτρης Μιλτισιάδης
«Εφυγε» ξαφνικά, χτες το βράδυ, ο σύντροφος Δημήτρης Μιλτισιάδης, μέλος του ΚΚΕ, αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Το ΔΣ του σωματείου εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του συντρόφου, σημειώνοντας πως «θα τον θυμόμαστε όλοι μας μπροστάρη και αλύγιστο στους σκληρούς ταξικούς αγώνες. Ακούραστος πάλευε για τα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών εργαζόμενων και ανέργων του κλάδου. Ο συναγωνιστής Δημήτρης αγωνιζόταν, προκειμένου να οργανωθούν ακόμα περισσότεροι στο σωματείο». Η κηδεία του συντρόφου Δημήτρη θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 3 μ.μ. στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου και θα είναι πολιτική.

ΕΟΠΥΥ
Μειώνεται κατά 17,8% η επιχορήγηση

Με μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 17,8% σε σχέση με το 2014 σχεδιάζεται ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2015, ο οποίος συνολικά θα μείνει παγωμένος στα επίπεδα του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με την παρουσία - μεταξύ των άλλων - του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού, ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2015 θα είναι - όπως και το 2014 - 5,7 δισ. ευρώ. Ομως, η κρατική επιχορήγηση θα μειωθεί σε 600 εκατ. ευρώ από 730 εκατ. ευρώ το 2014, δηλαδή κατά 17,8%, επειδή μειώθηκε το προσωπικό - και κυρίως οι γιατροί - που εντάχτηκαν στον ΠΕΔΥ, ή σταμάτησαν τη σχέση του με τον ΕΟΠΥΥ.

Απ' τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2014 τα 235 εκ. ευρώ θα διατεθούν για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων σε 140 ιδιωτικές κλινικές.

Χτες, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης παρουσίασε το «ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών». Δηλαδή, τη μοιρασιά ανάμεσα στις 140 κλινικές με βάση ορισμένα κριτήρια. Δηλαδή, λαμβάνονται υπόψιν οι δείκτες ποιότητας, νοσηλευτικού έργου, επάρκειας υπηρεσιών, βαρύτητας περιστατικών, υποδομών και αυξημένης φροντίδας με βάση τα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Νεογνών.

Συνολικά, οι ιδιωτικές κλινικές νοσήλευσαν το 2014, 440.000 περιστατικά. Με το νέο τρόπο κατανομής των κονδυλίων, που για το 2014 δεν μπορούν να προσδιοριστούν ακόμα όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, αναμένεται η μερίδα του λέοντος να καταλήξει στις μεγάλες μονάδες της ιδιωτικής Υγείας. Ανάλογη απόφαση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αναμένεται να εκδοθεί και για τα διαγνωστικά κέντρα.

Μέτρα κατά του ιού «Εμπολα» σε πλοία - λιμάνια

Επικαιροποιημένη εγκύκλιο για την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης, ετοιμότητας και ασφάλειας στα μεγάλα λιμάνια της χώρας, σε περίπτωση εισόδου ύποπτου περιστατικού με «Εμπολα» εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Στην εγκύκλιο αναλύονται τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται κατά τον κατάπλου του οποιουδήποτε επιβατηγού ή εμπορικού πλοίου στη βάση της εφαρμογής του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ), αλλά και πρόσθετων μέτρων που επιβάλλονται λόγω της απειλής της επιδημίας «Εμπολα».

Επιπλέον, δίνονται οδηγίες σχετικά με τις συνθήκες και προϋποθέσεις διαχείρισης ύποπτου περιστατικού εν πλω, τις διαδικασίες «ιχνηλάτησης» των επαφών του με άλλους επιβάτες, ή πλήρωμα όπως και οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία προσωρινής απομόνωσης και μεταφοράς του ύποπτου περιστατικού, καθώς και οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για ατομικό εξοπλισμό προστασίας και διαδικασίες εφαρμογής των Μέσων Ατομικής Προστασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ