ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Από Δευτέρα οι εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Στην τελική ευθεία για τις αρχαιρεσίες του βρίσκεται το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Η προετοιμασία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Καθημερινά οργανώνονται εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, αλλά και στις γειτονιές, πόρτα - πόρτα στα σπίτια των οικοδόμων, ενώ συσκέψεις γίνονται στα παραρτήματα του Συνδικάτου. Στόχος του Συνδικάτου είναι το σύνθημα «Δυνατός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης» να φτάσει σε κάθε οικοδόμο, νέο ή μεγαλύτερο σε ηλικία, εργαζόμενο ή άνεργο, με αφορμή τις αρχαιρεσίες του.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 10 Νοέμβρη έως και την Παρασκευή 14 Νοέμβρη, από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. στα κατά τόπους παραρτήματα και στα κεντρικά γραφεία του Συνδικάτου. Εκλογές θα γίνουν και τις πρωινές ώρες στα γραφεία, αλλά και σε χώρους δουλειάς, σύμφωνα με πρόγραμμα που θα αποφασίσει η Εφορευτική Επιτροπή. Αναλυτικά, τα γραφεία του Συνδικάτου στα οποία θα γίνουν εκλογές είναι τα ακόλουθα: Κέντρο (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), Κυψέλη (Πατησίων 252), Αιγάλεω (Ελλης και Ανδριανουπόλεως 5), Βόρεια - Βορειοανατολικά (Λεωφ. Μαραθώνος 96), Βύρωνας (Κύπρου 111 - 113), Ζωγράφου (Περιάνδρου 18, Ιλίσια), Ηλιούπολη - Γλυφάδα (Στρ. Σαράφη 40), Μπραχάμι (Καλλιθέας 6), Ιλιον (Μενελάου 33 και Χρυσηίδος), Καλλιθέα (Αριστείδου 92), Μενίδι (Δεκελείας 42), Ν. Ιωνία - Ηράκλειο (Νισύρου 20), Πειραιάς (Ομηρίδου Σκυλίτση 17), Περιστέρι (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών 20).

«Τίποτα δεν τέλειωσε» για τους χαλυβουργούς

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την έναρξη της 9μηνης απεργίας στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας Ελλάδος»

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
«

Παρών» στους σημερινούς και αυριανούς αγώνες δήλωσαν οι χαλυβουργοί, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από την έναρξη της 9μηνης απεργίας στο εργοστάσιο της «Χαλυβουργίας Ελλάδος» στον Ασπρόπυργο, στην εκδήλωση που οργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής στην Ελευσίνα η Επιτροπή των χαλυβουργών του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, οι χαλυβουργοί κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη πέντε συναδέλφων τους, με τους οποίους δούλεψαν και αγωνίστηκαν πλάι πλάι και δε βρίσκονται σήμερα στη ζωή.

Στην ομιλία του, ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου της Χαλυβουργίας κατά τη διάρκεια της απεργίας, υπενθύμισε όσα τόνιζαν οι χαλυβουργοί στις αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων: Την ανάγκη για οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, για προετοιμασία για σκληρούς και μακρόχρονους αγώνες, για δυνάμωμα της αλληλεγγύης. Σημείωσε πως όλα αυτά είναι επίκαιρα και σήμερα, πως βρέθηκαν στο επίκεντρο του δίμηνου δράσης που σχεδίασαν και υλοποίησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

«Δε ζούμε με 400 ευρώ». Το σύνθημα - κάλεσμα των χαλυβουργών για αγώνα ταξικό θύμισε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας. Υπογράμμισε πως ο ηρωικός αγώνας που δόθηκε στη «Χαλυβουργία» είναι πηγή πολύτιμων συμπερασμάτων για τις σημερινές και αυριανές απαιτήσεις της πάλης.

«Σήμερα δηλώνουμε "παρών", τίποτε δεν τέλειωσε», ανέφερε σε μήνυμα που έστειλε από τη χώρα όπου έχει ξενιτευτεί και εργάζεται σήμερα ένας χαλυβουργός. Επίσης, ο απολυμένος Σταύρος Φονικάκος διάβασε ποίημα που έγραψε για τον αγώνα που έδωσαν: «Παίρνουν τα πανό και ξεκινάνε σ' άλλη κοινωνία για να πάνε».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με γλέντι με τους μουσικούς Γιώργο Σαρρή, Αλέξανδρο Τσάμη, Μάριο Χριστόπουλο και Χάρη Λιβάνιο.

Σύμβαση που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους

Τον αντεργατικό δρόμο που ανοίγει η Συλλογική Σύμβαση που προτίθεται να υπογράψει η Ομοσπονδία Ηλεκτροτεχνιτών Ελλάδας με την εργοδοτική ένωση του κλάδου, καταγγέλλουν τα Σωματεία Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας, Λαυρίου και Πλοίων. Η Ομοσπονδία Ηλεκτροτεχνιτών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών, Εγκαταστατών, Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΕΣΑ) βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις και σύμφωνα με πληροφορίες η Σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί αυτές τις μέρες.

Η Σύμβαση προβλέπει την εξαίρεση του Συνδέσμου Συντηρητών - Εγκαταστατών Ανελκυστήρων Βορείου Ελλάδας (ΣΥΣΕΒΕ) κατόπιν αιτήματός του που έγινε δεκτό και από την Ομοσπονδία Ηλεκτροτεχνιτών. Οι εργαζόμενοι δηλαδή στις επιχειρήσεις της περιοχής θα βρεθούν εκτός των ρυθμίσεων της Σύμβασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μισθούς και τους όρους εργασίας τους. Σε κοινή τους ανακοίνωση τα σωματεία καταγγέλλουν την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας για το γεγονός ότι «κάνοντας το εργοδοτικό της καθήκον αποδέχεται να εξαιρεθεί μία περιοχή της Ελλάδας, συγκεκριμένα του νομού Θεσσαλονίκης από τη Συλλογική Σύμβαση». Τονίζουν πως η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, να βάζουν αστερίσκους στις Συλλογικές Συμβάσεις, να τις παρακάμπτουν και να χαμηλώνουν μισθούς και μεροκάματα. Αντιπροσωπεία των Σωματείων Ηλεκτροτεχνιτών προχώρησε την περασμένη Παρασκευή σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Ομοσπονδία, ζητώντας να μη γίνει δεκτή η εξαίρεση των εργοδοτών της Βορείου Ελλάδας.

Ζητούν «εργασιακή ειρήνη»

Με επιστολή του στις αρχές Σεπτέμβρη, ο ΣΥΣΕΒΕ είχε κάνει τα ...παράπονά του στην Ομοσπονδία Ηλεκτροτεχνιτών για τη «διασάλευση της επιδιωκόμενης εργασιακής ειρήνης» από τις ενέργειες του σωματείου της Θεσσαλονίκης. Οι «επιθετικές και αδικαιολόγητες αρνητικές ενέργειες», για τις οποίες κατηγορεί το σωματείο, δεν είναι παρά οι πρωτοβουλίες του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου, τόσο όσον αφορά τα μεροκάματα όσο και τις συνθήκες εργασίας. Οι εργοδότες διαμαρτύρονται ιδιαίτερα για τους ελέγχους από τα όργανα του ΣΕΠΕ, μετά από αναφορές του σωματείου, θεωρώντας πως έχουν δυσμενείς συνέπειες για την «επιτευχθείσα και υφιστάμενη επί μακρόν εργασιακή ειρήνη»! Στην ίδια επιστολή ο ΣΥΣΕΒΕ υπενθυμίζει πως «έχει ζητήσει να εξαιρεθεί από την τυχόν νέα πανελλαδική κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», ενώ σχετικά με τη σύναψη νέας τοπικής Συλλογικής Σύμβασης αναφέρει πως η προοπτική της έναρξης των σχετικών διαπραγματεύσεων «προϋποθέτει την ύπαρξη στοιχειώδους έστω εργασιακής ειρήνης».

Αύριο η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής

Με τη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, προχωρά στη Γενική Εκλογοαπολογιστική της Συνέλευση η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής. Η συνέλευση θα γίνει αύριο, Τετάρτη, στις 6 μ.μ. στο ΕΚΑ, (2ος όροφος). «Να φρενάρουμε σε κάθε χώρο εργασίας τις ατομικές συμβάσεις που συνεπάγεται μειώσεις μισθών, δουλειά χωρίς μέτρα ασφάλειας και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για αυξήσεις και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας», αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, η Ενωση στην ανακοίνωσή της.

Δικαστική απόφαση δικαιώνει απολυμένο συνδικαλιστή

Ακυρη - παράνομη και καταχρηστική έκρινε το δικαστήριο την απόλυση του συνδικαλιστή Νίκου Γεραγόρη, γραμματέα του Σωματείου Λογιστών Τρικάλων, στην οποία είχε προχωρήσει η εταιρεία «ΑΦΟΙ Π. ΓΚΟΥΜΑ ΟΕ» το καλοκαίρι του 2013.

Τη σημασία της απόφασης, στις συνθήκες τρομοκρατίας που επικρατούν στους εργασιακούς χώρους, σημειώνει το Σωματείο Λογιστών Τρικάλων. Στην ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει: «Η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου επιβεβαιώνει τη θέση μας ότι η απόλυση του συναδέλφου έγινε για συνδικαλιστικούς λόγους, δικαιώνει τον συνάδελφο (...) και επιβάλλει στην Εταιρεία "ΑΦΟΙ Π. ΓΚΟΥΜΑ ΟΕ" την υποχρέωση να τον επαναπροσλάβει στη θέση που κατείχε και να τον αποζημιώσει για όσο διάστημα έμεινε εκτός εργασίας». Υπενθυμίζει πως ενάντια στην παράνομη απόλυση οργανώθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας και στα γραφεία της εταιρείας, κινητοποιήσεις του Σωματείου που είχαν την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, συνολικά των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

Παγίδα θανάτου για νεαρή υπάλληλο

Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, με θύμα μια 21χρονη υπάλληλο που παγιδεύτηκε στο ασανσέρ καταστήματος παιγνιδιών στο Φάρο Ψυχικού, σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Η νεαρή υπάλληλος εντοπίστηκε εγκλωβισμένη περίπου στις 8.30 μ.μ. και οι συνάδελφοί της ειδοποίησαν την Πυροσβεστική. Οταν όμως οι πυροσβέστες έφτασαν στο σημείο και άνοιξαν το ασανσέρ, που είχε ακινητοποιηθεί μεταξύ πρώτου ορόφου και ισογείου, τη βρήκαν νεκρή. Στο κατάστημα μετέβη ιατροδικαστής για τη διερεύνηση των αιτιών του θανάτου της υπαλλήλου. Οπως διαπιστώθηκε, η νεαρή υπάλληλος κατέβαζε με τον ανελκυστήρα μία μεταλλική σκάλα. Κάτω από άγνωστες συνθήκες η σκάλα σφηνώθηκε στο φρεάτιο και την πίεσε στο λαιμό, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ψυχικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ