ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι εκλογές στο Ντονμπάς πυροδοτούν νέα αντιπαράθεση

Από την καταμέτρηση στο Ντονέτσκ
Από την καταμέτρηση στο Ντονέτσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ.--

Οι εκλογές για την ηγεσία και τα κοινοβούλια στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (Ντονμπάς), που έγιναν την Κυριακή εξελίχθηκαν με τον αναμενόμενο τρόπο και τις αναμενόμενες αντιδράσεις από την πλευρά των δυτικών ιμπεριαλιστών και της Ρωσίας και πυροδοτούν νέα ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση που, όπως όλα δείχνουν, θα κλιμακωθεί. Ο Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, μέχρι τώρα, «πρωθυπουργός» της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» εξελέγη πρόεδρος με 78,93% έναντι των άλλων υποψηφίων Αλεξάντερ Κόφμαν με 11,45% και Γιούρι Σιβοκονένκο με 9,62%. Το κόμμα «Δημοκρατία του Ντονέτσκ» του Ζαχαρτσένκο πήρε 68,35%, το «Ελεύθερο Ντονμπάς» 31,65%. Η συμμετοχή ξεπέρασε το 60% όπως και στο Λουγκάνσκ, ενώ κάλπες στήθηκαν και στους καταυλισμούς προσφύγων που υπάρχουν σε ρωσικό έδαφος.

Στο Λουγκάνσκ ο μέχρι τώρα λεγόμενος πρωθυπουργός Ιγκόρ Πλοτνίτσκι εκλέχτηκε με 63,08% πρόεδρος, ενώ ο Ολεγκ Ακίμοφ 15,12% ο Βίκτορ Πενερ 10,08% και η Λαρίσα Εραπετιάν 7,28%. Επίσης, τα κόμματα «Ειρήνη για τη γη του Λουγκάνσκ», που στήριξε τον Πλοτνίτσκι πήρε 69,42%, η «Οικονομική Ενωση του Λουγκάνσκ» που στήριξε τον Ακίμοφ 22,23% και η λεγόμενη «Ενωση του Λαού» 3,85%.

Ο Ζαχαρτσένκο ήταν ένας από τους στρατιωτικούς ηγέτες του Σλαβιάνσκ, που μετείχε στο Μινσκ στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία εκεχειρίας, στις 5 Σεπτέμβρη, και δήλωσε ότι «θα σεβαστούμε όλα όσα υπογράψαμε στο Μινσκ». Ταυτόχρονα, οι νέες ηγεσίες δηλώνουν έτοιμες να διαπραγματευτούν με το Κίεβο συμφωνίες για τα ανθρακωρυχεία που υπάρχουν στην περιοχή.

Η κυβέρνηση του Κιέβου χαρακτηρίζει τις εκλογές παράνομες και λέει ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ενώ προανήγγειλε ότι θα πάρει πίσω το νόμο για τη διευρυμένη αυτονομία των δύο ανατολικών περιοχών.

Από την πλευρά της, η ρωσική κυβέρνηση δήλωσε ότι «σέβεται τη βούληση του λαού της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας». «Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι έλαβαν εντολή να λύσουν τα πρακτικά ζητήματα σχετικά με την αποκατάσταση της φυσιολογικής ζωής στις περιφέρειες», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που μετέδωσε το «Ιντερφάξ». «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναλάβουν ενεργό δράση για την καθιέρωση διαρκούς διαλόγου μεταξύ των κεντρικών ουκρανικών αρχών και των εκπροσώπων του Ντονμπάς, στη γραμμή των συμφωνιών του Μινσκ», σημειώνει επίσης η ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του βρίσκει «ακατανόητο» το γεγονός ότι «επίσημες φωνές στη Ρωσία» αναγνωρίζουν τις εκλογές «οι οποίες διεξήχθησαν από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία». «Οι τρέχουσες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία αποκλείουν την πρόωρη άρση των οικονομικών κυρώσεων τις οποίες επιβάλλει η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας», πρόσθεσε ο ίδιος και δεν απέκλεισε και επιβολή νέων κυρώσεων.

Ωστόσο, στη Μόσχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν δήλωσε ότι οι ηγέτες στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίοι εξελέγησαν στις χτεσινές εκλογές έχουν την «εντολή» να διαπραγματευτούν με το Κίεβο και η χώρα είναι έτοιμη να πράξει «ό,τι μπορεί» για να βοηθήσει να αρχίσει διάλογος». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι «οι δηλώσεις περί νέων κυρώσεων είναι αντιπαραγωγικές» και κατέληξε πως «ο διάλογος αυτός δεν θα μπορέσει να είναι παραγωγικός παρά μόνο αν είναι ισότιμος και με αμοιβαίο σεβασμό και παρά μόνο αν το Κίεβο αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στην περιοχή».

ΗΠΑ - ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Απ' τη Σκύλλα ... στη Χάρυβδη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στις κάλπες που στήνονται για τις ανάγκες των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών καλούνται σήμερα στις ΗΠΑ εκατομμύρια ψηφοφόροι, προκειμένου να εκλέξουν μεταξύ των υποψηφίων που έχουν υποδείξει τα μονοπώλια και η αστική τάξη για τις 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και το σύνολο της 432μελούς Βουλής των Αντιπροσώπων. Καλούνται, επίσης, να εκλέξουν νέους κυβερνήτες σε 36 πολιτείες και τρεις διοικητικές περιφέρειες, αλλά και να συμμετάσχουν σε κατά τόπους ποικίλα δημοψηφίσματα με ζητήματα που ξεκινούν από τη φορολογία και την εσωτερική ασφάλεια έως τους γάμους ομοφυλοφίλων.

Υποτίθεται πως οι εκλογές αυτές είναι «τεστ» για την πολιτική της κυβέρνησης του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και «πρόκριμα» για το προς τα πού μπορεί να γείρει η πλάστιγγα επιλογών μέρους της αστικής τάξης όσον αφορά στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2016. Στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση υποτίθεται πως το ρεύμα είναι υπέρ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που είχε τον έλεγχο της τελευταίας Βουλής των Αντιπροσώπων και χρειάζεται μόλις έξι παραπάνω έδρες για να ελέγξει και τη Γερουσία. Ωστόσο, τόσο οι Ρεπουμπλικανοί όσο και οι Δημοκρατικοί είναι υπηρέτες του ίδιου αφεντικού. Αμφότερα τα κόμματα χρηματοδοτήθηκαν από τεράστιους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, πολεμικές βιομηχανίες, πετρελαϊκούς ομίλους, αγροχημικές εταιρείες και πανίσχυρους οργανισμούς που κυριαρχούν στην αγροτική παραγωγή μέσω των γενετικά μεταλλαγμένων υβριδίων (ΜΟΝΣΑΝΤΟ) αλλά και εταιρειών ηλεκτρονικής τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στο Ιντερνετ όπως η «Google» («Γκουγκλ»), η οποία για πρώτη φορά ξεπέρασε σε χρηματοδότηση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων ακόμη και τον συνήθως «μπροστάρη» σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, επενδυτικό χρηματοπιστωτικό όμιλο «Γκόλντμαν Σακς».

ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ
Απειλές κυρώσεων για «μεταβατική» κυβέρνηση και εκλογές

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.--

«Τελεσίγραφο» δύο βδομάδων, προκειμένου να παραδοθεί η εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση έδωσε χτες η Αφρικανική Ενωση (ΑΕ) στη στρατιωτική κυβέρνηση του αντισυνταγματάρχη Ισαάκ Ζιντά, που ανέλαβε την εξουσία στη δυτικοαφρικανική Μπουρκίνα Φάσο, μετά την παραίτηση του επί 27 χρόνια Προέδρου Μπλεζ Κομπαορέ την περασμένη βδομάδα.

«Η Αφρικανική Ενωση είναι πεπεισμένη ότι η αλλαγή αυτή ήταν αντιδημοκρατική. Ωστόσο, η λαϊκή πίεση οδήγησε στην παραίτηση του Προέδρου», δήλωσε χτες ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας της ΑΕ Σιμεόν Ογιόνο Εσόνο, απειλώντας τη χώρα με κυρώσεις σε περίπτωση που δεν παραδοθεί η εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση μέχρι τα μέσα τρέχοντος μηνός.

Νωρίτερα χτες, ο αντισυνταγματάρχης Ισαάκ Ζιντά, υποσχέθηκε εκ νέου «πολιτική μετάβαση εντός του συνταγματικού πλαισίου», που κανονικά ορίζει ως αντικαταστάτη του παραιτηθέντος Προέδρου Κομπαορέ τον πρόεδρο της Γερουσίας και διεξαγωγή εκλογών σε 60 έως 90 μέρες. Υποστήριξε ακόμη ότι πασχίζει τάχα για την ανάληψη της εκτελεστικής εξουσίας από «μεταβατικό πρωθυπουργό που θα είναι προσωπικότητα κοινής αποδοχής που θα επιλεγεί από όλους τους φορείς», ενώ υπερασπίστηκε τη χρήση πυρών από το στρατό κατά διαδηλωτών την Κυριακή (με συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου) ως «δικαιολογημένη» για την επιβολή «τάξης».

Ο Ζιντά επρόκειτο και χτες αργά βράδυ να επαναλάβει τις συναντήσεις με εκπροσώπους αστικών πολιτικών κομμάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν για στελέχη τους πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς προηγούμενων κυβερνήσεων του προηγούμενου προέδρου.

Με κυρώσεις κατά της στρατιωτικής χούντας στη Μπουρκίνα Φάσο είχε απειλήσει το Σαββατοκύριακο ο ΟΗΕ και η Δυτικοαφρικανική Οικονομική Κοινότητα (ECOWAS).

ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Φόβοι για τετραπλάσιο αριθμό νεκρών

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.--

Ο πραγματικός αριθμός νεκρών του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» είναι τουλάχιστον τετραπλάσιος από τον επίσημο απολογισμό των περίπου 5.000 θανατηφόρων κρουσμάτων που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), υποστηρίζουν ολοένα και περισσότεροι επικεφαλής αποστολών διεθνών οργανώσεων αρωγής που δρουν σε χώρες της Δυτικής Αφρικής που μαστίζονται από τη νόσο. Την εκτίμηση αυτή έκανε προχτές, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο και ο Ρόνι Ζακάρια, υψηλόβαθμο στέλεχος της διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», σημειώνοντας πως μόνον στη Σιέρα Λεόνε έχουν ξεκληριστεί και χαθεί από τον πληθυσμιακό χάρτη «δεκάδες χωριά και κοινότητες εξαιτίας της επιδημίας»!

Χτες, πάντως, η Σιέρα Λεόνε έχασε τον πέμπτο γιατρό από τον ιό «Εμπολα» από την αρχή της επιδημίας. Πρόκειται για τον Δρ. Γκόντρφι Τζορτζ, επικεφαλής υγειονομικών επιθεωρητών στο δημόσιο νοσοκομείο Κάμπια της βόρειας Σιέρα Λεόνε.

Στην Κίνα, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η αποστολή περίπου 500 στρατιωτικών αξιωματούχων και γιατρών στη Λιβερία, με στόχο τη δημιουργία, όπως ανακοινώθηκε, κέντρου περίθαλψης ασθενών με «Εμπολα».

Το ίδιο 24ωρο, σε περιφερειακή συνάντηση στελεχών του ΠΟΥ στο Μπενίν της Δ. Αφρικής, η επικεφαλής του οργανισμού Μάργκαρετ Τσαν εκτίμησε ότι πέρα από τον υψηλό αριθμό νεκρών σε Σιέρα Λεόνε, Γουινέα και Λιβερία «πάνε πίσω οι όποιες προσπάθειες έγιναν την τελευταία δεκαετία για την οικονομική ανάκαμψη και την πολιτική σταθερότητα». Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες «ανάπτυξης» αφορούσαν μόνον τα μονοπώλια που λυμαίνονται τον πλούτο χωρών της περιοχής και όχι τους λαούς που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη φτώχεια, την εκμετάλλευση και την ανυπαρξία ουσιαστικών υπηρεσιών Υγείας, ολέθρια αποτελέσματα του καπιταλιστικού συστήματος.

Aντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Ανατολική Ουκρανία

Την εκλογική διαδικασία στην Ανατολική Ουκρανία παρακολούθησε την Κυριακή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ, και Γιώργο Μαγγανά, στέλεχος του Κόμματος, που επισκέφτηκε την περιοχή μετά από πρόσκληση των τοπικών αρχών. Σε δήλωσή του για την εκλογική διαδικασία ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος ανέφερε: «Παραβρεθήκαμε ως αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τρία στελέχη, εκ των οποίων ένα μέλος της ελληνικής Βουλής και ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οπου κι αν πήγαμε, σε αρκετά τμήματα, διαπιστώσαμε ειρηνική, με τάξη και χωρίς προβλήματα, εκλογική διαδικασία. Μα πάνω απ' όλα, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η προσέλευση των εκλογέων ήταν πολύ μαζική. Ο λαός του Ντονμπάς έδειξε με αυτό τον τρόπο αποφασιστικότητα και θάρρος. Ως ΚΚΕ, ευχόμαστε και αυτή η διαδικασία να αποτελέσει βήμα για την ομαλοποίηση της κατάστασης και για την εμπέδωση της ειρήνης. Οι λαοί όλης της περιοχής έχουν πολύτιμη πείρα αδελφικών σχέσεων και συνεργασίας προς όφελός τους. Ευχόμαστε οι μαζικές εκλογές να ανοίξουν δρόμο για να ορίσει ο ίδιος ο λαός τη μοίρα του, χωρίς τις ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Για να λειτουργήσει η οικονομία προς όφελος του λαού και μόνο, για να περάσει η πολιτική εξουσία στα χέρια του λαού και μόνο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ