ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Κατάληψη πηγής φυσικού αερίου από τους τζιχαντιστές

Από τις συγκρούσεις στο Κομπανί της Συρίας
Από τις συγκρούσεις στο Κομπανί της Συρίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΤΑΒΑ.--

Οι ένοπλοι του «Ισλαμικού Κράτους», δημιούργημα των ιμπεριαλιστών, που τώρα χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την επέμβαση στη Συρία, κατέλαβαν και δεύτερη περιοχή γεωτρήσεων φυσικού αερίου στο Τζαχάρ της Χομς στην κεντρική Συρία και ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους μαζί με ενόπλους του «Μετώπου Νούσρα» στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας. Ωστόσο, τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ «εστίασαν» στον αποκεφαλισμό οκτώ πρώην μελών της οργάνωσης στη συριακή πόλη Μπουκάμαλ και στην εκτέλεση άλλων τριών «αποστατών» στο Ντέιρ αλ-Ζορ, επειδή οι δύο κρίθηκε πως «συνεργάστηκαν με το συριακό καθεστώς» και ο τρίτος «επειδή πολέμησε εναντίον του ΙΚ».

Οι τζιχαντιστές δεν αρκέστηκαν μόνο στις εκτελέσεις πρώην μελών τους αλλά προχώρησαν σε νέες μαζικές εκτελέσεις αμάχων, μεταξύ των οποίων 36 μέλη της σουνιτικής φυλής Αλμπουνίμερ στο δυτικό Ιράκ (ανάμεσά τους τρία παιδιά). Επιπλέον, τα τελευταία 24ωρα κάνει το γύρο του κόσμου βίντεο από περιοχή του βόρειου Ιράκ που ελέγχεται από το ΙΚ και στο οποίο δεκάδες παιδάκια που στρατολογήθηκαν από τους τζιχαντιστές φαίνονται να τραγουδούν άσματα και συνθήματα μίσους.

Παράλληλα, διεθνή πρακτορεία καταγράφουν μεγάλη συγκέντρωση μισθοφόρων του ΙΚ και του «Μετώπου Νούσρα» στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας εκτιμώντας ότι θα επιχειρήσουν να καταλάβουν τα βασικά μεθοριακά περάσματα ώστε να εμποδίσουν τον ανεφοδιασμό με όπλα και πυρομαχικά των Κούρδων μαχητών της βόρειας συριακής πόλης Κομπανί από μαχητές Κούρδους του βόρειου Ιράκ (Πεσμεργκά) ή ενόπλους του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Η συγκέντρωση ισχυρών δυνάμεων των τζιχαντιστών στην περιοχή γίνεται παρά τις υποτιθέμενες σφοδρές επιδρομές των ΗΠΑ και των Αράβων συμμάχων τους στην ευρύτερη περιοχή...

Ο Ολάντ ξιφουλκεί κατά της τρομοκρατίας από τον Καναδά

«Απέναντι στην τρομοκρατία δεν μπορεί να γίνει καμία παραχώρηση», υποστήριξε χτες από την Οτάβα του Καναδά, που συμμετέχει από την Κυριακή και στους βομβαρδισμούς τζιχαντιστών στο Ιράκ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε ομιλία του στο καναδικό Κοινοβούλιο.

«Η τρομοκρατία απειλεί τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκαν τα έθνη μας (...) Για τον λόγο αυτό η Γαλλία και ο Καναδάς δρουν από κοινού αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο συνασπισμό προθύμων της κυβέρνησης Ομπάμα κατά του ΙΚ.

ΚΟΥΡΔΟΙ TOΥΡΚΙΑΣ
Θα ήθελαν «διαμεσολάβηση» των ΗΠΑ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το ενδεχόμενο ενεργότερης ανάμειξης των ΗΠΑ στις «ειρηνευτικές επαφές» με την τουρκική κυβέρνηση φέρονται να εξετάζουν οι Κούρδοι του PKK. Ο Τζεμίλ Μπαγίκ, ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας του PKK, φέρεται να δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard»: «Εχουμε φθάσει στο σημείο που πρέπει να υπάρξει δραστηριοποίηση. Για το λόγο αυτό προτείνουμε μία τρίτη δύναμη να αναλάβει το ρόλο του παρατηρητή στη διαδικασία αυτή. Αυτός μπορεί να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί επίσης να είναι μία διεθνής αντιπροσωπεία», υπογραμμίζει προσθέτοντας «χρειαζόμαστε ένα μεσολαβητή, χρειαζόμαστε παρατηρητές. Και εμείς θα δεχόμασταν και τους Αμερικανούς. Κατά τη γνώμη μας, τα πράγματα κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση».

Το ενδεχόμενο απευθείας «ανάμειξης» των ΗΠΑ στις επαφές PKK - Αγκυρας θα προσέθετε νέα δεδομένα σε «ισορροπίες» ούτως ή άλλως ιδιαίτερα τεταμένες την τελευταία περίοδο. Θυμίζουμε ότι τον τελευταίο μήνα έχουν σημειωθεί ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε Τούρκους στρατιώτες και Κούρδους αντάρτες του PKK στην ανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα νεκρούς και από τις δύο πλευρές, ενώ ειδικά η κουρδική κοινότητα επανειλημμένα έχει αναγνωρίσει ότι οι συνομιλίες συναντούν αρκετές «δυσκολίες».

«Ναυάγιο» με μετανάστες στο Βόσπορο

Στο μεταξύ, τραγικό θάνατο βρήκαν χτες δεκάδες μετανάστες, όταν το σκάφος δουλεμπόρου που τους μετέφερε ανατράπηκε κοντά στο χωριό Ρούμελι Φενέρι, στη βόρεια ακτή του Βοσπόρου. «Υπήρχαν πτώματα μωρών που επέπλεαν», δήλωσαν ψαράδες που έσπευσαν στο σημείο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ». Το ίδιο ρεπορτάζ ανέφερε ότι το πλοιάριο μετέφερε συνολικά 42 μετανάστες από το Αφγανιστάν και ο δουλέμπορος - που είχε τσεπώσει 7.000 ευρώ για κάθε «κεφάλι» - τους μετέφερε με προορισμό τη Ρουμανία. Τουλάχιστον 24 πτώματα είχαν ανασυρθεί ενώ μαρτυρίες έκαναν λόγο για 12 παιδιά και επτά γυναίκες που ήταν ανάμεσα στους επιβαίνοντες.

Οσον αφορά τη νέα εργατική τραγωδία που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο της Τουρκίας την περασμένη βδομάδα, μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε φανεί ακόμα ίχνος «φωτός» στην υπόθεση εντοπισμού των 18 ανθρακωρύχων. Θυμίζουμε ότι μετά από κατάρρευση στοάς στις 28 Οκτώβρη, 11.000 κυβικά μέτρα νερού πλημμύρισαν το χώρο όπου δούλευαν δεκάδες εργάτες.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
Προκλήσεις και σχέδια για εκατοντάδες εβραϊκούς εποικισμούς

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Καζάνι που βράζει θυμίζει, μέρα με τη μέρα, η Ανατολική Ιερουσαλήμ. Μετά τον βουλευτή του «Λικούντ» Μόσε Φέιγκλιν που μετέβη την Κυριακή στο χώρο του μεγάλου τζαμιού Αλ Ακσα στην πλατεία των Τεμενών της Αν. Ιερουσαλήμ, υποδυόμενος τάχα τον ευσεβή προσκυνητή, χτες προσήλθε στο χώρο (που επιτρέπει την προσευχή μόνο σε μουσουλμάνους...) και η Μοάλεμ Ρεφαέλι, βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος «Ισραήλ το Σπίτι μας» ηγέτης του οποίου είναι ο υπουργός Οικονομίας, Ναφτάλι Μπένετ.

Η προκλητική εμφάνιση της Ρεφαέλι, μαζί με τραπεζίτη και σωματοφύλακες, προκάλεσε την αντίδραση μουσουλμάνας που κινήθηκε οργισμένα εναντίον της και συνελήφθη άρον - άρον από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις στα πέντε βήματα...

Σαν να μην έφθαναν οι συνεχείς προκλήσεις ακροδεξιών Ισραηλινών βουλευτών στην πλατεία των Τεμενών (ή «Ορος του Ναού» όπως την αποκαλούν οι Εβραίοι) με απώτερο στόχο να αλλάξει το καθεστώς που σήμερα επιτρέπει τις προσευχές μόνον σε μουσουλμάνους, χτες το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών άναψε το «πράσινο φως» για την οικοδόμηση 500 κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το πρόγραμμα ανέγερσης 500 κατοικιών για Εβραίους εποίκους στον οικισμό Ραμάτ Σλόμο περιλαμβάνεται στα δύο σχέδια ανοικοδόμησης, τα οποία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε διατάξει να επιταχυνθούν στις 27 Οκτώβρίη. Η Χάγκιτ Ορφάν, επικεφαλής της μη κυβερνητικής, ισραηλινής οργάνωσης «Ειρήνη Τώρα» που τάσσεται κατά του εποικισμού, σημειώνει πως συνολικά η κυβέρνηση Νετανιάχου επισπεύδει τη διαδικασία κατασκευής συνολικά 1.000 κατοικιών.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές με αιχμή τη μετανάστευση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Η Γερμανία θέλει τη Βρετανία ενεργό μέλος της ΕΕ, αλλά η αρχή της ελεύθερης μετακίνησης είναι αδιαπραγμάτευτη», δήλωσε χτες ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, θέλοντας να δείξει πως η κυβέρνηση Μέρκελ δεν προτίθεται να ενδώσει στις ψηφοθηρικές πιέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για «αλά καρτ περιορισμό» της Συνθήκης Μάαστριχτ όσον αφορά στα άρθρα εκείνα που αναφέρονται στη δυνατότητα των Ευρωπαίων να ζουν και να εργάζονται εντός των κρατών - μελών ανάλογα με τις ανάγκες και τους όρους των μονοπωλίων.

Πριν τις δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, κυριακάτικο άρθρο του γερμανικού περιοδικού ΣΠΙΓΚΕΛ εμφάνιζε την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ πως προτιμά να δει τη Βρετανία να αποχωρεί από την ΕΕ, παρά να αλλοιωθεί η Συνθήκη Μάατριχτ με την επιβολή ποσοστώσεων στη «θεμελιώδη αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών». Το ζήτημα δεν έμεινε δίχως απάντηση από το Λονδίνο, όπου ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, διαβεβαίωσε χτες ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει την προάσπιση των «εθνικών της συμφερόντων στην Ευρώπη», επικαλούμενος «τις ανησυχίες του βρετανικού λαού» για τη μετανάστευση στην ΕΕ.

Οι αντιμεταναστευτικές κορόνες της κυβέρνησης Κάμερον υπαγορεύονται από τη συνεχιζόμενη άνοδο επιρροής του ρατσιστικού Βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ που βρίσκει «ανταπόκριση» όχι μόνον στα ασθενέστερα οικονομικο-κοινωνικά στρώματα που πλήττονται ιδιαίτερα από τη φτώχεια και τη λιτότητα, αλλά και από μεγαλοαστούς και ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες, ως επί το πλείστον πρώην χρηματοδότες του Συντηρητικού Κόμματος.

ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζουν να ψάχνουν για τα «drones»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό όσων βρίσκονται πίσω από τις συνεχιζόμενες πτήσεις τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών («drones») πάνω από πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Κουζνέβ, δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι το Παρίσι έχει τρόπους να «εξουδετερώσει» τα «drones» και συμπλήρωσε ότι «ο καλύτερος τρόπος να είμαστε αποτελεσματικοί είναι να μη λέμε τι κάνουμε».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο οι διαδηλώσεις με αφορμή το θάνατο ενός νεαρού που συμμετείχε σε διαδήλωση οικολόγων, η οποία δέχτηκε επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής. Σε κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Παρίσι, Ναντ και Τουλούζη έγιναν δεκάδες συλλήψεις από την αστυνομία και τραυματίστηκαν τουλάχιστον πέντε άτομα. Στους διαδηλωτές κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Αστυνομία παντού, δικαιοσύνη πουθενά». Θυμίζουμε ότι ο θάνατος του 21χρονου Ρεμί Φρες σημειώθηκε μετά από κινητοποίηση που έγινε στις 26 Οκτώβρη σε εργοτάξιο φράγματος στην περιοχή Σιβέν. Είναι η πρώτη φορά που οι δυνάμεις καταστολής θεωρούνται υπεύθυνες για θάνατο διαδηλωτή στη μητροπολιτική Γαλλία από το 1986. Σχετικά με την κατασκευή του φράγματος, η υπουργός Οικολογίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ έκανε λόγο για «λανθασμένη εκτίμηση», ενώ έγινε γνωστό ότι το σχέδιο κατασκευής του φράγματος έχει ανασταλεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ