ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τους πλημμυροπαθείς

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος, χωρίς να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις από την κυβέρνηση

ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ

Προκλητική κοροϊδία απέναντι στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες που ακόμα μετράνε τις πληγές τους από τις καταστροφικές πλημμύρες της Παρασκευής 24/10 ήταν οι απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως δεν ήταν θέμα τύχης το ότι από τη νεροποντή χτυπήθηκαν κυρίως οι εργατογειτονιές της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά, σημειώνοντας ότι πρόκειται για περιοχές όπου απουσιάζουν ακόμα και τα στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα. Οι ευθύνες, όπως επισήμανε, των αστικών κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, και βέβαια οι ευθύνες των περιφερειών και των δήμων αποτυπώνονται ανάγλυφα στη μελέτη που έχει καταθέσει «από το 2012 το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας και εκεί επισήμανε όλα τα προβλήματα που χρήζουν άμεσων έργων, άμεσης παρέμβασης στην περιοχή». Δεν έγινε απολύτως τίποτα από τότε γιατί, όπως ανέδειξε, τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι «στα επιλέξιμα έργα» γιατί δεν έχουν ανταποδοτικότητα και κέρδος για τους επιχειρηματίες. Προειδοποίησε ότι «ο χειμώνας είναι μπροστά» και παρόμοια φαινόμενα θα επανέλθουν, που σημαίνει ότι πρέπει τώρα, άμεσα, να γίνουν τα πρώτα απαραίτητα μέτρα για να μην ξαναχαθούν περιουσίες και, κυρίως, να μη θρηνήσουμε θύματα.

Και έθεσε το ερώτημα: «Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε: Να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πληγέντων για τις άμεσες ανάγκες τους. Να δοθεί άμεσα αποζημίωση για την αποκατάσταση όλων των ζημιών σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις. Να γίνει πάγωμα των χρεών των πληγέντων προς εφορία, ΟΑΕΕ και τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες κατάσχεσης. Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να επιστραφούν όσες δόσεις έχουν καταβληθεί. Να υπάρξει άμεση επιχορήγηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών με άμεσα έργα για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στην επόμενη νεροποντή, αλλά και για την κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων για τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής της πρωτεύουσας».

Ο υπουργός στην απάντησή του είπε ότι «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ήταν παρούσα», ανέφερε ως κατόρθωμα ότι «το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από αίτημά μας, εκταμίευσε ένα ποσό 900.000 ευρώ, έτσι ώστε να δοθεί στους 14 δήμους, οι οποίοι επλήγησαν σύμφωνα με την έκθεση της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να πραγματοποιήσουν ακριβώς τα πρώτα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης ή σε κάθε περίπτωση έργα αποκατάστασης των ζημιών, τις οποίες υπέστησαν από την πρόσφατη θεομηνία». Σημείωσε ακόμα ότι από σήμερα θα βρίσκονται στα ταμεία των δήμων τα ποσά του πρώτου έκτακτου βοηθήματος, δηλαδή των ψίχουλων των 586 ευρώ και ότι αφού γίνει ακριβής καταγραφή των ζημιών θα ακολουθήσει και η δεύτερη φάση των αποζημιώσεων που δεν θα υπερβαίνει τα 5.869 ευρώ! Και για να γίνει πιο σαφής για τις προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στους πληγέντες σημείωσε: «Ομως, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να μιλήσουμε με όρους τεχνικούς, οι οποίοι είναι και οι πιο αληθινοί - διότι σε εμάς και στις κουβέντες μας μπορεί να εμφιλοχωρεί και μια πολιτική οπισθοβουλία - οι τεχνικοί λένε ότι για να μπορέσει να υπάρξει μία πραγματικά σημαντική και αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, χρειάζονται πάνω από 2.000.000.000 ευρώ», κάτι βέβαια που είναι δύσκολο «κάτω από τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συγκυρίες»!

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να αποζημιωθούν οι πληγέντες στη Χαλκιδική

Στις καταστροφές που σημειώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Χαλκιδική, αναφέρεται Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το ΚΚΕ. Η Ερώτηση την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, αναφέρει:

«Για ακόμη μια φορά, σοβαρά προβλήματα προκύπτουν, έπειτα από βροχόπτωση, στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, εξαιτίας της απουσίας των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την έντονη βροχή που συνοδευόταν από ισχυρούς ανέμους στις 24 - 25 Οκτωβρίου, είναι εκτεταμένες.

Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν κατολισθήσεις, διαβρώσεις ρεμάτων και αποξηλώσεις ασφαλτόστρωσης. Το οδικό δίκτυο Βαρβάρας - Ολυμπιάδας καταστράφηκε ολοσχερώς, αφού ο δρόμος έχει κοπεί στη μέση. Συγκεκριμένα, στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βαρβάρας - Κρανιάς - Ολυμπιάδας, τα νερά της βροχής και οι χείμαρροι παρέσυραν το οδόστρωμα και μαζί δύο διερχόμενα αυτοκίνητα. Κατολίσθηση σημειώθηκε και στο δρόμο της Ουρανούπολης. Ενώ σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου φερτές ύλες έκλεισαν ακόμη και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθιστώντας τη μετακίνηση ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Καταστροφές σημειώθηκαν και σε σπίτια, κινητά περιουσιακά στοιχεία και επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικά στην Ιερισσό, στη Μ. Παναγιά και στο Παλαιοχώρι πλημμύρισαν οικίες και βιοτεχνικοί χώροι. Μεγάλο όμως είναι και το πλήγμα που δέχθηκαν οι αγρότες σε αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής, ενώ σημαντικές είναι και ζημιές στα δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης.

Οι κάτοικοι της περιοχής της ΠΕ Χαλκιδικής βιώνουν διαχρονικά σοβαρά προβλήματα από τις πλημμύρες, αφού όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δε θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους, ώστε να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Εργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος.

Το Κόμμα μας έχει επισημάνει και με παλαιότερες Ερωτήσεις στη Βουλή, τους κινδύνους που υπάρχουν για εκτεταμένες πλημμύρες. Παρά τις υποσχέσεις που έχουν κατά καιρούς δοθεί, δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών αυτών. Αντίθετα, η εκάστοτε κυβέρνηση και η Τοπική Διοίκηση αρκούνται σε κάποιες επιμέρους αποκαταστάσεις μέχρι να έρθει η επόμενη βροχόπτωση.

Ερωτώνται οι υπουργοί σε ποια μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

  • Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και να δοθεί στο σύνολό τους αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες.
  • Να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών σε οδικό και αποχετευτικό δίκτυο και δίκτυο ύδρευσης.
  • Να κατασκευαστούν όλα τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στην περιοχή της ΠΕ Χαλκιδικής».
ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ κρούουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι για τον κίνδυνο του ιού «Εμπολα», ζητώντας με επιστολή τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωση αλλά και τη λήψη των αναγκαίων προληπτικών μέτρων. Και αυτό, γιατί όπως επισημαίνουν σε περίπτωση κάποιου ύποπτου κρούσματος από την επικίνδυνο νόσο στις φυλακές της χώρας - όπου επικρατούν συνθήκες συνωστισμού και υπερπληθώρας των κρατουμένων - είναι αδύνατη η τυχόν απομόνωση του πιθανού κρούσματος.

ΤΑ «ΘΥΜΑΤΑ» της ασφαλιστικής εταιρείας «Ασπίς - Πρόνοια» θα λάβουν, αυτόματα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασφαλιστικής εκκαθάρισης - μέσω του μηχανισμού εγγυήσεων (εγγυητικό κεφάλαιο) - το 70% των ποσών που διεκδικούν ως αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο. Το 70% του διεκδικούμενου ποσού θα το λάβουν αυτόματα χωρίς να χρειαστεί να καταθέσουν σχετικές αγωγές. Αυτό αποφάνθηκε το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με απόφασή του και ανέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών για τα περαιτέρω.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ στο Βόλο από την αστυνομία 56χρονος που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 47χρονης πρώην συζύγου του. Οπως αναφέρεται στο αστυνομικό δελτίο, ο 56χρονος, μετά από διαπληκτισμό που είχε με την πρώην σύζυγό του, την περιέλουσε με οινόπνευμα και της έβαλε φωτιά με αναπτήρα, προκαλώντας της εγκαύματα. Η παθούσα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Βόλου, όπου και νοσηλεύεται.

Δικάζονται γιατί ξεσηκώθηκαν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης

Με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα δικάζονταν χτες, οι 65 μετανάστες της Αμυγδαλέζας που κρατούνται «επ' αόριστον», γιατί ξεσηκώθηκαν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Να υπενθυμίσουμε ότι η εκ νέου παράταση της κράτησης μέχρι 18 μήνες (σ.σ. από 12), η παραμονή εν μέσω καύσωνα σε κοντέινερς χωρίς ρεύμα και κλιματιστικά, οι βιαιοπραγίες αστυνομικών οργάνων και γενικότερα οι άθλιες συνθήκες κράτησης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας είχε προκαλέσει την αντίδραση των μεταναστών τον Αύγουστο του 2013. Τα ΜΑΤ απάντησαν με καταστολή, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. Πολλοί μετανάστες τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν. Οι 25 από τους 65 μετανάστες είχαν προφυλακιστεί και διασκορπιστεί στις φυλακές ανά την Ελλάδα. Αλλοι οδηγηθήκαν πίσω στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στην Αμυγδαλέζα. Οι μετανάστες δικάζονται με μάρτυρες κατηγορίας αστυνομικούς που τους χτύπησαν. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 7 Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ