ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι είναι ο ... άνθρωπός τους

Από προηγούμενη σύσκεψη κυβέρνησης - ΣΕΒ

Eurokinissi

Από προηγούμενη σύσκεψη κυβέρνησης - ΣΕΒ
Διαβεβαιώσεις σε ντόπια και ξένα μονοπώλια ότι είναι ο καταλληλότερος στο να τους ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας, να τους εξασφαλίσει και νέα προνόμια, πάνω στα ερείπια μισθών και δικαιωμάτων, παρείχε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, αρθρογραφώντας στην εφημερίδα «Κεφάλαιο».

«Βάζουμε γερά θεμέλια για νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις δουλειάς. Θεμελιώνουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια. Χτίζουμε μια νέα Ελλάδα, που θα παράγει εισόδημα και πλούτο, δεν θα συσσωρεύει χρέη», έγραψε χαρακτηριστικά παραπέμποντας στα νέα προνόμια που εισήγαγε και θα φέρει παραπέρα για το μεγάλο κεφάλαιο, με ταυτόχρονη συνέχιση της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τα οποία διόλου δεν ευθύνονται για τα χρωστούμενα που όλα πήγαν προς επιδότηση των μεγαλοεπιχειρηματιών.

«Παραμερίζουμε τη γραφειοκρατία και δημιουργούμε φιλικό περιβάλλον για τις νέες ιδέες, τις νέες επιχειρήσεις, τις νέες θέσεις δουλειάς», είπε βεβαιώνοντας ότι θα προχωρήσουν αναγκαίοι εκσυγχρονισμοί που χρειάζονται σήμερα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι προς διευκόλυνση της δραστηριοποίησής τους.

Και φοροαπαλλαγές και ελάφρυνση στα δάνεια

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει τα περί φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων, υποτίθεται για ξαλάφρωμα του λαού, ενώ ετοιμάζεται για φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο όπως και για διευκόλυνσή του στην αποπληρωμή των «κόκκινων» δανείων. Μίλησε για: «Μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης, μείωση στο φόρο αλληλεγγύης, παράταση στο μειωμένο ΦΠΑ για τα είδη εστίασης (...) οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία αυξήθηκαν στις 72 με 100, με παράλληλη δραστική μείωση των προστίμων, των προσαυξήσεων και των επιτοκίων. Σύντομα θα αποτελεί πραγματικότητα και μια πρωτοποριακή και άκρως ανακουφιστική ρύθμιση για τα "κόκκινα δάνεια" επιχειρήσεων και επαγγελματιών, με πλήρη διαφύλαξη της ασφάλειας του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεων». Μέτρα, τα αποτελέσματα των οποίων θα εξαϋλωθούν στο πλαίσιο εφαρμογής της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, έταζε και νέες φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεισοδηματίες και επιχειρηματίες: «Να υπάρξει σταδιακή μείωση στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ώστε ο μέγιστος συντελεστής να περιοριστεί στο 32% από το 42% σήμερα. Να υπάρξει μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 15% από 25% σήμερα».

Οπως τους έταξε ότι θα τους ανοίξει και νέα ...χρυσωρυχεία: «Στο διάστημα που ακολουθεί έρχονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Ερχονται μεγάλες επενδύσεις, που έχουν αρχίσει ήδη να ωριμάζουν, σε κρίσιμους τομείς υψίστης προτεραιότητας. Και ιδιαίτερα για την αξιοποίηση των μεγάλων στρατηγικής σημασίας υποδομών: λιμάνια, αεροδρόμια και μαρίνες. Ερχεται και το ξεκίνημα της μεγάλης συνταγματικής μεταρρύθμισης», πρόσθεσε αναφερόμενος και στις σχεδιαζόμενες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνουν την εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου στις νέες συνθήκες.

ΚΟΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Ευλόγησαν τα γένια τους οι «αριστεροί» ψάλτες του συστήματος

Ομιλία Τσίπρα στη σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα

Το «κρέας ψάρι» βάφτισε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στη Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), το περασμένο Σάββατο, προκειμένου να εξωραΐσει το ρόλο μιας δύναμης καταχωρημένης στα κιτάπια του συστήματος ως στυλοβάτη του, με πρόταση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του.

Στο πλαίσιο αυτό εξήρε τη συμβολή του ΚΕΑ στη διασπορά αυταπατών για το χαρακτήρα της ΕΕ. «Δώσαμε μια σκληρή πολιτική μάχη (...) Διατυπώσαμε με ευκρίνεια το κοινό αίτημα ολοένα και περισσότερων πολιτών (...) την ανάγκη για την επανίδρυση - και θα έλεγα και την επανένωση - της Ευρώπης σε δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική βάση. Στείλαμε παντού (...) το ξεκάθαρο μήνυμα: Οτι η Ευρώπη για να υπάρξει θα πρέπει ν' αλλάξει», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας τον ίδιο χαβά ισχυρίστηκε ακόμα, αθωώνοντας τα μονοπώλια και την ανάγκη τους για φτηνή εργατική δύναμη δίχως δικαιώματα, ότι τα «μνημόνια εσωτερικής υποτίμησης στα κράτη - μέλη της» ήταν μια «πολιτική επιλογή» της «νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας των αποτυχημένων τεχνοκρατών της τρόικας», η οποία «μπορεί και πρέπει να αλλάξει, ως αποτέλεσμα μετατοπίσεων στους πολιτικούς συσχετισμούς»!

Σταθερές υπέρ του κεφαλαίου πεποιθήσεις

Επαναβεβαιώνοντας την προσήλωσή τους σε ένα μείγμα διαχείρισης ευνοϊκότερο για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ανέφερε: «...η λιτότητα είναι η ανοιχτή πληγή της Ευρώπης. Και εμείς είμαστε εδώ για να κλείσουμε αυτήν την πληγή. Οχι για να την ξύνουμε διαρκώς, όπως κάνει το νεοφιλελεύθερο κατεστημένο της Ευρώπης (...) Η κρίση είναι η ίδια η πολιτική της ευρωπαϊκής δεξιάς και μεταλλαγμένης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας».

Δεν απέφυγε τους κομπασμούς περί δικαίωσής τους: «Εμείς πρώτοι, πριν δυο χρόνια, προτείναμε ευρωπαϊκές λύσεις στην κρίση (...) Εμείς πρώτοι προτείναμε απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική». Και αναφώνησε με περηφάνια, επιβεβαιώνοντας άθελά του υπέρ ποιων είναι οι προτάσεις που καταθέτουν: «Σήμερα, οι προτάσεις αυτές είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ακόμη και της ΕΚΤ».

Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει τους καπιταλιστές ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιβάλει «κοινωνική, οικονομική και πολιτική σταθερότητα», να πείσει το λαό να στρατευτεί κάτω απ' τα λάβαρά τους. Εμπαίζοντας το λαό που αγκομαχά στο δύσβατο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που ο ΣΥΡΙΖΑ του εμφανίζει για μονόδρομο, ζήτησε «ισχυρή κοινωνική συμπόρευση και στήριξη», με αντάλλαγμα «τη διεκδίκηση της καλύτερης δυνατής συμφωνίας», κοροϊδεύοντας ότι αυτή θα είναι «προς όφελος του λαού μας»!!

Δημαγωγώντας πάνω στην αγωνία των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών ισχυρίστηκε ότι «μόνον εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε την εργασία, το μισθό και τη σύνταξη του μέσου Ελληνα» και χαρακτήρισε το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», που δεν εγγυάται παρά ψίχουλα σε όσους πεθαίνουν απ' την πείνα, σαν «πρόγραμμα μετάβασης από τη φτώχεια στην ελπίδα».

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Νέα στοιχεία για την εγκληματική της δράση

Νέα επιβαρυντικά στοιχεία για την εγκληματική δράση της φασιστικής Χρυσής Αυγής βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», λίγα 24ωρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κατεγράφη από το διαβόητο «βαλιτσάκι» της Αντιτρομοκρατικής συνομιλία του άλλοτε υπαρχηγού της οργάνωσης, Αντώνη Ανδρουτσόπουλου (γνωστός ως «Περίανδρος»), που εμπλέκει τον αρχηγό της ΧΑ, Νίκο Μιχαλολιάκο, και τον βουλευτή της Ηλία Παναγιώταρο στη δολοφονική επίθεση κατά του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, τον Ιούνη του 1998.

Σύμφωνα με τον Ανδρουτσόπουλο, ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος είχε δώσει εντολή για το χτύπημα στον Κουσουρή, ενώ στην επίθεση ήταν και ο Παναγιώταρος. Ο Ανδρουτσόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε για την επίθεση, δηλώνει στο συνομιλητή του ότι στην επίθεση κατά του Κουσουρή συμμετείχαν 10 άτομα και ότι «αν ανοίξω το στόμα μου στέλνω στη φυλακή τον Παναγιώταρο για φυσικό αυτουργό για τα επεισόδια του '98, και ηθικό αυτουργό στέλνω στη φυλακή τον Μιχαλολιάκο».

Ο «Περίανδρος» παραδόθηκε στις αρχές Σεπτέμβρη του 2006. Καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 21 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή, για τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας με δόλο, κατά τριών φοιτητών. Τρία χρόνια μετά, το Εφετείο άλλαξε το κατηγορητήριο, μετέτρεψε τις δύο απόπειρες σε απλή πρόκληση σωματικής βλάβης, αδίκημα που είχε παραγραφεί με αποτέλεσμα να απαλλαχθεί για τις συγκεκριμένες κατηγορίες και να πέσει η ποινή σε 12 χρόνια. Κρατούμενος σε αγροτικές φυλακές όπου κάθε μέρα φυλάκισης μετρά διπλή, λίγο αργότερα αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής.

Στο μεταξύ, η οικογένεια του δολοφονηθέντος Μανώλη Καπελώνη (Νοέμβρη 2013 έξω από τα γραφεία της ΧΑ στο Νέο Ηράκλειο Αττικής) φέρεται να κατέθεσε αίτημα στις δικαστικές αρχές, ζητώντας να απαγορευτεί στη ΧΑ να χρησιμοποιεί το όνομα και την εικόνα του. Η οικογένεια καταγγέλλει τη ΧΑ ότι εκμεταλλεύεται τη μνήμη του παιδιού της για πολιτικές σκοπιμότητες.

Πέθανε ο Δήμος Τσακνιάς

Πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 65 χρόνων ο Δήμος Τσακνιάς. Ο Δ. Τσακνιάς πήρε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ, διατέλεσε μέλος του ΚΣ της Οργάνωσης και υπεύθυνος του παράνομου «Οδηγητή» από το 1971. Στέλεχος του ΚΚΕ στα χρόνια της μεταπολίτευσης, εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 12ο Συνέδριο, ενώ αποχώρησε από το Κόμμα το 1989. Αργότερα εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και διετέλεσε μέλος της Γραμματείας του έως το 2013.

Η πολιτική του κηδεία θα γίνει στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, αύριο Τετάρτη.

Τα θερμά συλλυπητήρια για τον πρόωρο θάνατο του Δ. Τσακνιά εξέφρασε εκ μέρους του ΚΚΕ, προς την οικογένειά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Θανάσης Παφίλης, σε χτεσινή επικοινωνία του με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και σύζυγο του Δ. Τσακνιά, Νάντια Βαλαβάνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ