ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Εντατικά «παζάρια» στο έδαφος νέων συμβιβασμών και ανταγωνισμών
  • Σήμερα φτάνει στη Λευκωσία ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών
  • Η Βρετανία φέρεται να αντιδρά στο «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

Εν μέσω των οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εξελίσσονται τα «παζάρια» γύρω από το Κυπριακό, με αφορμή και τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σήμερα, φτάνει στη Λευκωσία ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Ενεργειακή Διπλωματία, Α. Χοχστάιν, ο οποίος, σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα, φέρεται να τάσσεται υπέρ της διαμόρφωσης των κατάλληλων συνθηκών για ενεργειακή συνεργασία Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Ιορδανίας.

Νωρίτερα, την Παρασκευή το βράδυ, ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν (που το επόμενο διάστημα θα επισκεφτεί την Τουρκία). Συζητήθηκε η «στρατηγική εταιρική σχέση» των δύο χωρών και οι «περιφερειακές εξελίξεις», ενώ ο Τζο Μπάιντεν - σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου - «εξέφρασε την ελπίδα του ότι οι εντάσεις θα αποκλιμακωθούν μέσω των συνεχών διπλωματικών προσπαθειών και δεσμεύτηκε να ενθαρρύνει όλα τα κράτη της περιοχής να ακολουθήσουν μια αμοιβαία επωφελή προσέγγιση για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων».

Σημειωτέον, όταν η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζ. Ψάκι ρωτήθηκε γιατί η Ουάσιγκτον ενώ τον Αύγουστο ζήτησε από την Κίνα να παγώσει «όλες τις προκλητικές ενέργειες» στη θάλασσα της Νότιας Κίνας «δεν ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο στην πρόκληση της Τουρκίας στην Κύπρο», απάντησε: «Κάθε περιφέρεια και κάθε σύγκρουση και κάθε χώρα είναι διαφορετική. Επομένως, δεν πρόκειται να έχω το ίδιο σημείο (αναφοράς) για διαφορετικές χώρες ή περιοχές».

Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη φτάνει στη Λευκωσία ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Α. Λίμπερμαν, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της προσεχούς επίσκεψης Αναστασιάδη στο Τελ Αβίβ.

Διαβουλεύσεις και «σενάρια»

Πυρετώδεις είναι και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, όπως αποτυπώνεται και σε πλήθος δημοσιευμάτων σε αστικά ΜΜΕ. Ανεξάρτητα από το τι ακριβώς ισχύει, αναδεικνύουν την αποφασιστικότητα με την οποία ιμπεριαλιστικά κέντρα υπερασπίζονται τη θέση τους έναντι ανταγωνιστών, αλλά και «συμμάχων» τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο «Φιλελεύθερος» έγραφε προχτές ότι το Λονδίνο έχει ήδη απευθυνθεί σε τουλάχιστον επτά κράτη - μέλη της ΕΕ, ζητώντας τους στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη να στηρίξουν το άνοιγμα νέων «κεφαλαίων» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα, αν και η Λευκωσία έχει διαμηνύσει ότι θα μπλοκάρει κάθε τέτοια κίνηση. Η βρετανική πλευρά φέρεται να επιχειρηματολογεί ότι τα δύο ζητήματα (η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το τι συμβαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ) δε συνδέονται, αλλά και ότι η πλεύση του «Μπαρμπαρός» στα κυπριακά ύδατα αποβλέπει στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων...

Την ίδια στιγμή, η αστική αρθρογραφία και ειδησεογραφία διαπερνώνται όλο και πιο ανοικτά από παροτρύνσεις για συμβιβασμούς και «υποχωρήσεις». Χαρακτηριστική η ανάλυση, επίσης την περασμένη Κυριακή, στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Στο παρασκήνιο "δυτικές χώρες" αναπτύσσουν διάφορες πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν πρωτίστως στην επανάληψη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Η παρασκηνιακή αυτή προσπάθεια προδήλως στοχεύει να βρει τρόπο να συζητηθεί το θέμα του φυσικού αερίου στις διαπραγματεύσεις. Ακόμη και φιλικές χώρες προς την Κύπρο, συστήνουν την ανάγκη "να γίνει μια κίνηση της Λευκωσίας", που θα δείχνει "τη γενναιοδωρία της". Μέχρι και συγκεκριμένες ιδέες κατατέθηκαν προσφάτως ενώπιον της Λευκωσίας για ρυθμίσεις που θα εξαγγελθούν τώρα, αλλά θα ισχύσουν μετά τη λύση. Η Λευκωσία στο θέμα τούτο φαίνεται να ακολουθεί μια τακτική αποφυγής ενεργειών, που θα αφήνουν "κληρονομιά" στην Τουρκία, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει οριστικά ότι εγκαταλείπει τις επιδιώξεις της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας...»

Είναι φανερό ότι τα αστικά επιτελεία εξετάζουν προσεκτικά τις εξελίξεις και καταρτίζουν πιθανά «σενάρια», αναζητώντας τις καλύτερες επιλογές για τις μπίζνες τους, βάζοντας στο χέρι τον ενεργειακό πλούτο του κυπριακού λαού.

Ενδεικτικό είναι και δημοσίευμα που εμφανίστηκε στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», σύμφωνα με το οποίο η Λευκωσία κατέθεσε χάρτη στις διαπραγματεύσεις με τα Κατεχόμενα, σύμφωνα με τον οποίο «αφήνει» στην τουρκοκυπριακή πλευρά το 25% των συνολικών εδαφών του νησιού, ενώ το «Σχέδιο Ανάν» της «παραχωρούσε» των 29%. Αξιωματούχοι της κυπριακής κυβέρνησης έκαναν λόγο για «τουρκική προπαγάνδα».

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο, ξένες μυστικές υπηρεσίες «προειδοποίησαν» για σχέδια αεροπειρατείας που κατάρτιζαν τζιχαντιστές με στόχο αεροδρόμια της Κύπρου. Η πληροφορία δε διασταυρώθηκε επίσημα, ήταν όμως αρκετή για να ανατροφοδοτήσει συζητήσεις για την ανάγκη ενεργότερης συμμετοχής και της Κύπρου στις «συμμαχίες κατά των τρομοκρατών», δηλαδή την ακόμα πιο σφικτή πρόσδεσή της σε ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς ιμπεριαλιστών.

Επαφές Κυπριανού

Οσον αφορά τις επαφές με την ελληνική κυβέρνηση που είχε στην Αθήνα ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τη «Χαραυγή», ο Α. Κυπριανού αναφερόμενος στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο σημείωσε ότι σχημάτισε την εντύπωση ότι Αθήνα και Λευκωσία επιθυμούν «να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο και να επιδιώξουμε όλοι να εκτονωθεί και να αρχίσουν πάλι οι διαπραγματεύσεις».

«Εάν δεν εργαστούμε για τη λύση του Κυπριακού, μοιραία θα πάμε για διχοτόμηση», δήλωσε ο Α. Κυπριανού συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί και πρέπει να αναδείξει τη συμφωνία Χριστόφια - Ταλάτ που καθορίζει τις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου όταν επιτευχθεί η λύση, και να την θέσει υπόψη της Αγκυρας».

Σχετικά με την τριμερή συνάντηση που θα γίνει το Σάββατο στο Κάιρο ο Α. Κυπριανού δήλωσε ότι είναι «καταρχάς θετική».


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Κυβερνητικές προσπάθειες για συμβιβασμό με την τουρκική αστική τάξη

...εν μέσω απογοήτευσης για τη στάση «εταίρων» και «συμμάχων»

Με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, συναντήθηκε το Σάββατο ο νέος Ελληνας επίτροπος στην Κομισιόν και τέως υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, στο φόντο της έντασης της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Κύπρο. Συνάντηση που εντάσσεται στο πλαίσιο των σχέσεων συνεργασίας και ανταγωνισμού μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, με την ελληνική κυβέρνηση να φαίνεται ότι επιδιώκει την εύρεση κάποιου συμβιβασμού για εκμετάλλευση από κοινού και προς όφελος των μονοπωλίων των δύο χωρών του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.

Αλλωστε, τις τελευταίες μέρες, μετά και από δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ και του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, μια σειρά από ντόπια αστικά επιτελεία εκφράζουν «απογοήτευση» για το γεγονός ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν τήρησαν «σκληρότερη» στάση απέναντι στην Αγκυρα, με την Αθήνα και τη Λευκωσία να εισπράττουν μόνο υποδείξεις για... «αυτοσυγκράτηση».

Οπως παραδέχτηκε ανοιχτά ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου για την αντίδραση της «διεθνούς κοινότητας»: «Οχι, δεν την βρίσκω ικανοποιητική. Θα ήθελα κάτι παραπάνω. Λείπει ένας κρίσιμος κρίκος από την αντίδραση αυτή (...) Δεν λέει ότι πρέπει η Τουρκία αμέσως να διακόψει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τις προκλητικές ενέργειες».

Με αυτό το υπόβαθρο, αναφέρεται ότι ο Δ. Αβραμόπουλος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη επισήμως για να επισκεφθεί τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, και ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, συναντήθηκε μαζί του «ιδιωτικά» και «άτυπα».

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες ο Δ. Αβραμόπουλος είχε συναντηθεί διαδοχικά τόσο με τον Ευ. Βενιζέλο, όσο και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, με τους οποίους συζήτησε, μεταξύ άλλων, Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά.

Από το Γραφείο Τύπου του Δ. Αβραμόπουλου εκδόθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία είχε «ανεπίσημη και φιλική συζήτηση» με τον Τούρκο Πρόεδρο, ενώ σημειώνεται επίσης ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος όπως οι εξελίξεις στην περιοχή, ζητήματα ασφάλειας και οικονομικής συνεργασίας».

Σημειωτέον, για «συνεργασία» στη βάση των μονοπωλιακών συμφερόντων είχε κάνει λόγο και ο Ευ. Βενιζέλος κατά την τριμερή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στη Λευκωσία: «Δεν είναι μια εχθρική συνεργασία απέναντι στην Τουρκία, είναι μια συνεργασία που έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση και την ευημερία στην περιοχή. Αλλά, όπως μπορούμε να συνεργαζόμαστε, εμείς, με την Αίγυπτο και φυσικά η Ελλάδα με την Κύπρο, έτσι πρέπει και η Τουρκία να μάθει ότι υπάρχει η οδός της συναίνεσης, της συνεργασίας, του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας», τόνισε.

Προσθέστε εδώ και τις δηλώσεις του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κασουλίδη, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα (13/10), όταν μετά τη συνάντησή του με τον Ευ. Βενιζέλο εμφανιζόταν να... απορεί για την πρεμούρα της Αγκυρας, ενόσω έσοδα από τους υδρογονάνθρακες δεν αναμένονται πριν από μια δεκαετία και ως τότε - θεωρούν στη Λευκωσία - σε κάποιο κομπρεμί θα έχουν καταλήξει: «Ο φυσικός πλούτος, περιλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων, ανήκει σε όλους τους Κυπρίους και αναλογικά θα κατανεμηθεί όταν λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα. Εσοδα από το φυσικό αέριο δεν προβλέπονται πριν από το τέλος της δεκαετίας. Προς τι αυτές οι απειλές της Τουρκίας επί του παρόντος; Ποιος είναι αυτός που δεν πιστεύει ότι το Κυπριακό θα έχει λυθεί μέχρι τότε ή δεν θα έχει λυθεί μέχρι τότε; Τόση πολλή πίστη δίνει η Τουρκία στο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, όταν θέλει τα πράγματα να λυθούν από τώρα, όταν τα έσοδα δεν προβλέπονται παρά στο τέλος της δεκαετίας;», έλεγε ο Γ. Κασουλίδης.

Νέος κύκλος επαφών σε Κύπρο και Αίγυπτο

Σε αυτό το φόντο, Σαμαράς και Βενιζέλος μεταβαίνουν στην Κύπρο την Παρασκευή, όπου θα μετάσχουν σε σύσκεψη των ηγεσιών των κυπριακών κομμάτων («Εθνικό Συμβούλιο»).

Το Σάββατο, ο Αντ. Σαμαράς και ο Κύπριος Πρόεδρος ταξιδεύουν στο Κάιρο για την τριμερή συνάντηση κορυφής με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου. Αλλωστε, όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος στη συνέντευξή του, «με την Αίγυπτο, η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Για την Κύπρο είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπογράψαμε μια συμφωνία με τον κ. Κασουλίδη, την οποία μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ιστορική, διότι με τη συμφωνία για την έρευνα και τη διάσωση έχουμε οριοθέτηση για πρώτη φορά των θαλασσίων χώρων. Των θαλασσίων περιοχών των δύο χωρών που αντιστοιχούν στο FIR Αθηνών και στο FIR Λευκωσίας (...) Και έχουμε και άλλα θέματα, πολύ σημαντικά, δεν πρέπει να τα υποτιμούμε, όπως είναι οι κοινές τουριστικές πρωτοβουλίες σε μια μεσογειακή αγορά. Αλλά βεβαίως για μας σε διμερές επίπεδο έχει πολύ μεγάλη σημασία και η συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ