ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Στέλνει εισαγγελείς και αστυνομικούς στα σχολεία της χώρας!

Από την προχτεσινή κινητοποίηση των μαθητών στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από την προχτεσινή κινητοποίηση των μαθητών στη Θεσσαλονίκη
Την παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελέων της χώρας για τις περιπτώσεις των καταλήψεων στα σχολεία, ζητά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτ. Κουτζαμάνη με εγκύκλιό της προς τις εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, για να εξασφαλιστεί - όπως αναφέρει - "η κανονική λειτουργία των σχολείων". Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, παραπέμπει σε εγκύκλιο του 2011 όταν εισαγγελέας ήταν ο σημερινός Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Ι. Τέντες. Μάλιστα, ζητά την πιστή τήρηση των οδηγιών που περιέχονται στην εγκύκλιο Τέντε, για να εξασφαλιστεί η "κανονική λειτουργία των σχολείων και να αποτραπεί η απώλεια ωρών για τους μαθητές".

Ετσι, όπως και στο παρελθόν, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στέλνει στα σχολεία εισαγγελείς και αστυνομικούς σε ρόλο «παιδονόμου», με στόχο να τρομοκρατηθούν οι μαθητές και να σταματήσουν τον αγώνα τους, που φτάνει και σε καταλήψεις των σχολείων τους. Μάλιστα, η εισαγγελική εγκύκλιος ζητάει από τους καθηγητές να γίνουν ακόμα και καταδότες και να αναφέρουν στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές τους πρωταίτιους των καταλήψεων...!

Πιο συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο του 2011, αναφερόταν ανάμεσα σε άλλα: «Οι καταληψίες πολλές φορές έχουν την ηθική στήριξη και ενηλίκων, ενώ επιδιώκουν την προβολή τους μέσω των τηλεοπτικών σταθμών τα οποία πάντοτε τους παρέχουν τη δυνατότητα αυτή. (...) Ομως, οι συμπεριφορές αυτές κατά τις καταλήψεις στα σχολεία λαμβάνουν τη μορφή ποινικά κολάσιμων πράξεων όπως είναι της διατάραξης οικιακής ειρήνης, της απρόκλητης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος και της κλοπής. Επειδή τα εγκλήματα αυτά, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, διώκονται αυτεπάγγελτα, είναι αυτονόητη η εισαγγελική παρέμβαση μέσω των αστυνομικών αρχών τόσο για τη βεβαίωση των εγκλημάτων όσο και την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών τους».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνιζε απευθυνόμενους στους εισαγγελείς της χώρας, «να ζητείται η συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείου οι οποίοι κατά κανόνα γνωρίζουν την ταυτότητα όσων πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις». «Σε εξαιρετικές και σοβαρές περιπτώσεις επιβάλλεται να ακολουθείται και η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος εξωσχολικών ενήλικων δραστών».

Επίσης, η εγκύκλιος λέει: «Σε κάθε περίπτωση εξεζητημένης εγκληματικής συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται και η τυχόν συνδρομή των όρων του εγκλήματος της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου από τους γονείς του».

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των μαθητών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Χαϊδάρι
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Χαϊδάρι
Διεργασίες που ξεκινούν από την αγωνία και την αγανάκτηση των μαθητών για το σχολείο που ετοιμάζεται πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες. Μετά την πρώτη μαζική απάντηση που δόθηκε με τις κινητοποιήσεις της Δευτέρας και χτες, σε περιοχές της Αττικής έγιναν πολλές κινητοποιήσεις.

Στο Χαϊδάρι, μαθητές από τρία λύκεια έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Δημαρχείο όπου συναντήθηκαν με τη δημοτική αρχή. Από την πλευρά του δημάρχου εκφράστηκε η συμπαράσταση στα αιτήματά τους και η στήριξη στον αγώνα τους. Το επόμενο διάστημα, οι μαθητές πρόκειται να προχωρήσουν σε πρωτοβουλία συντονισμού, ενώ και σε άλλες περιοχές πραγματοποιούνται συνελεύσεις και συσκέψεις με πρωτοβουλία εκλεγμένων σε μαθητικά συμβούλια.

Πορεία προς το δημαρχείο Καλλιθέας έκαναν οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου και του 6ου ΓΕΛ, όπου απαίτησαν από τη Δημοτική Αρχή να εφαρμόσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ένα γεύμα σε όλα τα σχολεία και για ελεύθερη πρόσβαση των μαθητών στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καλλιθέας. Μετά από την πίεση που ασκήθηκε από τους μαθητές, ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει σε 15 μέρες, γιατί, όπως δήλωσε, δεν γνώριζε, να και όφειλε, για το συγκεκριμένο ψήφισμα.

Την ίδια ώρα, μαθητές από το ΕΠΑΛ, το 3ο Λύκειο και τα 2ο - 3ο - 5ο Γυμνάσια Μπραχαμίου έκαναν κινητοποίηση στο δημαρχείο της πόλης.

Στο μεταξύ, μαθητές του ΕΠΑΛ Μεταξουργείου πραγματοποίησαν πορεία προς το δημαρχείο στην οδό Λιοσίων.

Στη Μαγνησία, υπό κατάληψη ήταν χτες 8 σχολεία και συγκεκριμένα: 7ο, 9ο Γυμνάσια Βόλου, Γυμνάσιο Σκιάθου, Λύκειο Σκιάθου, Λύκειο Σκοπέλου, 6ο ΓΕΛ Βόλου, 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και 1ο ΕΠΑΛ Βόλου.

Τι λέει το υπουργείο

Στο μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κάτω από την πίεση των μαθητών, προβαίνει σε «προειδοποιήσεις» για συνέπειες από τις καταλήψεις. Αφού εντελώς υποκριτικά - τη στιγμή που ακόμα συμπληρώνονται κενές θέσεις εκπαιδευτικών - αναφέρεται στην απώλεια διδακτικών ωρών, επαναφέρει διαρκώς το ζήτημα της αναπλήρωσης των «χαμένων» διδακτικών ωρών. Ετσι, χτες, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Α. Λοβέρδος δήλωνε ότι «Υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ορίζει τι πρέπει να γίνει αν χαθούν τρεις μέρες και παραπάνω». «Το ΠΔ θα εφαρμοστεί και αν κρίνουμε ότι χρειάζεται κάτι σοβαρότερο, θα καταθέσουμε σχετική τροπολογία στη Βουλή, την επόμενη Πέμπτη», σημείωσε, δείχνοντας ότι το υπουργείο είναι διατεθειμένο να φέρει κι άλλα τιμωρητικού χαρακτήρα μέτρα.

Εξακολουθώντας να γυρίζει την πλάτη στα αιτήματα των παιδιών και μάλιστα φτάνοντας να πει ότι οι κινητοποιήσεις μέσα από τις οποίες ζητούν σχολείο να μορφώνει χωρίς να χρειάζεται να βάζουν το χέρι στην τσέπη οι γονείς, ο υπουργός Παιδείας απέδωσε στις μαθητικές κινητοποιήσεις το φούντωμα της παραπαιδείας, το οποίο προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης, το «νέο» λύκειο, η «τράπεζα θεμάτων». Δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι με τις κινητοποιήσεις «προκαλείται το φροντιστήριο. Και στροφή στην ιδιωτική εκπαίδευση!».

Συνεδριάζει σήμερα το «Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας»

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Παιδείας, η ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Οπως έχει ήδη ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου, μέσα από το ΕΣΥΠ, αλλά και άλλα όργανα, θα περάσουν οι αλλαγές που σχεδιάζονται για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, με στόχο μέχρι το Γενάρη να υπάρξουν και οι ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε προχτές να μη συμμετάσχει με εκπρόσωπό του στις συνεδριάσεις του ΕΣΥΠ που συγκαλεί το υπουργείο Παιδείας. Αντίστοιχη απόφαση πήρε και το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, ενώ το ΔΣ της ΔΟΕ ζητά απλά αλλαγή της ημερομηνίας συνεδρίασης λόγω των σημερινών εκλογών για τους αιρετούς στα υπηρεσιακά συμβούλια. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών είναι η μόνη δύναμη που σταθερά έχει δηλώσει την αντίθεσή του στη συμμετοχή στα όργανα «κοινωνικού διαλόγου». Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες έχουν ζητήσει κατ' επανάληψη την αποχώρηση από το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, όχι για λόγους διαδικασίας, αλλά ουσίας που έχουν να κάνουν με το ρόλο που παίζει ο κοινωνικός διάλογος στο πλαίσιο της αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να βρουν τείχος οι απειλές και η τρομοκρατία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση

Με αφορμή την εισαγγελική παρέμβαση για τις μαθητικές κινητοποιήσεις, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η ΚΝΕ καταγγέλλει τη συνέχεια και την κλιμάκωση των απειλών σε βάρος των μαθητών που κινητοποιούνται. Μετά τις απειλές του υπουργού για τη "συμμόρφωση" των μαθητών στο Νέο Λύκειο που έχουν ετοιμάσει κυβέρνηση και ΕΕ, ήρθε και η παρέμβαση από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με σκοπό την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων των μαθητών που δε συμβιβάζονται με την άθλια κατάσταση στα σχολεία και στο μέλλον τους.

Οι αγώνες των μαθητών για σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα είναι πανάκριβο εξεταστικό κέντρο που θα μοιράζει σκόρπιες γνώσεις και δεξιότητες, για μέλλον και ζωή με δικαιώματα είναι δίκαιος. Αυτό είναι το μοναδικό "αδίκημα" που κάνουν.

Χρειάζεται να δυναμώσει η κοινή δράση μαθητών - γονιών - εκπαιδευτικών και να βρουν τείχος οι απειλές και η τρομοκρατία. Οι μαθητές σε όλη την Ελλάδα συλλογικά, οργανωμένα με τα Μαθητικά Συμβούλια και τα Συντονιστικά Σχολείων να παλέψουν για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα».

Εκδήλωση της ΟΓΕ για το «Νέο Σχολείο»

Η Ομάδα Γυναικών Π. Φαλήρου της ΟΓΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα το «Νέο Σχολείο» και ομιλήτρια την Πόπη Ξεκαλάκη, εκπαιδευτικό, μέλος του Προεδρείου της ΟΓΕ, την Κυριακή 9 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Π. Φαλήρου (Αγ. Βαρβάρας 24).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ