ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΑΣΘ
Βασιλικότεροι του εργοδότη οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές

Motionteam

Αποκαλυπτικό παράδειγμα για το ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού ως το «Δούρειο Ιππο» των εργοδοτών και τη συμβολή του στο τσάκισμα των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αποτελεί η περίπτωση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Προτείνει μειώσεις μισθών, «εθελούσια έξοδο» και περικοπή ρεπό.

Από το 2009, στην πλειοψηφούσα παράταξη, και υπό τον εύγλωττο τίτλο «ΕΝΟΤΗΤΑ», συνεργάζονται η πρώην ΠΑΣΚΕ με την πρώην ΔΑΚΕ. Το τελευταίο διάστημα, σε διαδοχικές συνεδριάσεις του ΔΣ, ο πρόεδρος του Συνδικάτου κατέθεσε ως προτάσεις της πλειοψηφίας τα εξής:

Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ) που προβλέπει δραστική μείωση των αποδοχών των νεοπροσλαμβανομένων από την 1-1-2015.

Πρόταση εθελούσιας εξόδου (για 100 - 150 εργαζόμενους από 35 μέχρι 60 ετών) που παρέχει οικονομικά «κίνητρα» με στόχο τη μείωση των ετήσιων λειτουργικών δαπανών της επιχείρησης.

Πρόταση περικοπής 5 ρεπό το χρόνο για κάθε εργαζόμενο για τη δημιουργία αποθεματικού της επιχείρησης 1.600.000 ευρώ για κάθε χρόνο. Δηλαδή μια εβδομάδα τσάμπα εργασία, «προσφορά» των εργαζομένων για το «καλό» της επιχείρησης.

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στον ΟΑΣΘ σημειώνει ότι οι προτάσεις της πλειοψηφίας «δένουν» με τη νέα ΕΣΣΕ, ώστε να μπορεί ο εργοδότης να έχει τη δυνατότητα να προσλάβει «φτηνούς» νέους εργαζόμενους στη θέση των παλιών «ακριβών» εργαζομένων.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδικάτου, η ΔΑΣ κατήγγειλε την πλειοψηφία της διοίκησης ότι δεν εκφράζει τα συμφέροντα των εργατών αλλά των εργοδοτών.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΣΘ σημειώνει: «Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός έχει πολλά προσωπεία αλλά ένα στόχο: Το τσάκισμα των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στον ΟΑΣΘ αλλά και γενικότερα όλους τους εργαζόμενους να πετάξουν αυτές τις ξεπουλημένες ηγεσίες και να αγωνιστούν μαζί με τις ταξικές δυνάμεις για να διαφυλάξουν και να προασπίσουν τα δικαιώματα τους.

Οσο εντείνεται η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες αλλά και συνολικά σε όλο το λαό διαψεύδονται όσοι υποστήριζαν στο παρελθόν απόψεις του τύπου ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες από τις δημόσιες στους επιβάτες - πελάτες και ότι η αύξηση των εισιτηρίων θα διασφαλίσει τους μισθούς των εργαζομένων.

Σήμερα με την όλο και μεγαλύτερη απαξίωση της συγκοινωνίας και τη χειροτέρευση των συνθηκών λειτουργίας και εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη πάλης για:

Δημόσιο Φορέα Συγκοινωνιών - Μεταφορών.

Ασφαλή και τακτική συγκοινωνία για όλο το λαό με συντηρημένα και λειτουργικά οχήματα.

Φτηνό εισιτήριο με χρονικές ζώνες δωρεάν μετακίνησης για όλους.

Δωρεάν μετακίνηση για κοινωνικές ομάδες όπως φοιτητές, μαθητές, άνεργοι, συνταξιούχοι.

Προσωπικό με σταθερές σχέσεις εργασίας, κατάργηση των εργολαβιών και ένταξη όλου του προσωπικού στο Οργανόγραμμα».

Κοροϊδία από την εργοδοσία της «Βιβλιοσυνεργατικής»

Σε νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής οι εργαζόμενοι της «Βιβλιοσυνεργατικής», που διεκδικούν δεδουλευμένα 5 μηνών. Στο πλευρό τους βρέθηκαν η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου. Την ώρα της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση. Η εργοδοσία, που στις προηγούμενες τριμερείς δεν είχε εμφανιστεί, παρουσιάστηκε χτες χωρίς να δώσει καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν «ευχολόγια» τους ισχυρισμούς του εκπροσώπου της επιχείρησης πως θα κάνει «ό,τι μπορεί» για να διαπιστώσει αν υπάρχει δυνατότητα να πληρωθούν ένα μέρος από τα οφειλόμενα. Παραμένουν σε επιφυλακή και ξεκαθαρίζουν πως δε θα σταματήσουν τον αγώνα για τους μισθούς τους, όπως επιδιώκει η εργοδοσία, που έχει ζητήσει «εργασιακή ειρήνη» και συνέχιση της απληρωσιάς τους για να «ανακάμψει». Οπως ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι, βασική μέτοχος της επιχείρησης παραμένει η Σ. Κουνενάκη - Εφραίμογλου, η οποία είναι μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ.

Κινητοποιήσεις στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Πάτρας

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν από τις 17 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Πάτρας, ύστερα από απόφαση που πήραν στην τελευταία γενική συνέλευσή τους, μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ νομού Αχαΐας.

Οι εργαζόμενοι, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, αγωνίζονται ενάντια στις μεθοδεύσεις του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος, υλοποιώντας την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, «θέλει να απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στο Βρεφοκομείο 8-10 χρόνια και να προσλάβουν άλλους στη θέση αυτών, προκειμένου να μην αποκτούν οι εργαζόμενοι δικαιώματα». Επίσης, σε περίπτωση απόλυσης των εργαζομένων, υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσει το Βρεφοκομείο και να πεταχτούν στο δρόμο και τα 230 παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτό.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Δευτέρα 17 Νοέμβρη, παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις 10 π.μ. Τρίτη 18 Νοέμβρη, συνάντηση με το δήμαρχο Πατρέων. Πέμπτη 20 Νοέμβρη, 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις 9 π.μ. Παρασκευή 21 Νοέμβρη, συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ακόμα, καλούν το ΔΣ των υπαλλήλων του Δήμου να πάρει αποφάσεις στήριξης του αγώνα, να δεχτεί την εγγραφή των εργαζομένων του Βρεφοκομείου στο Σωματείο Υπαλλήλων Δήμου Πάτρας σαν ισότιμα μέλη του και ζητάνε από το Σύλλογο Γονέων και άλλα εργατικά σωματεία να πάρουν ανάλογες αποφάσεις στήριξης.

Τα αιτήματα που προβάλλουν είναι: Να μην κλείσει το Βρεφοκομείο, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, αποκλειστικά δημόσιους-κρατικούς παιδικούς σταθμούς σύγχρονους και ασφαλείς.

Σχέδιο νόμου για συνταξιοδοτικά Δημοσίου

Σχέδιο νόμου που αφορά σε συνταξιοδοτικά ζητήματα του Δημοσίου διαμορφώνει, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών. Κατά κύριο λόγο, αφορά τους εργαζόμενους στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και ορισμένες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων, ενώ επιτυγχάνει και εισπρακτικούς στόχους, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς συντάξιμου χρόνου.

Μεταξύ άλλων, για τα στελέχη της ελληνικής αστυνομίας και της Πυροσβεστικής αναγνωρίζεται ως συντάξιμος ο χρόνος που μεσολάβησε από την κύρωση των πινάκων επιτυχίας (το έτος 1989) μέχρι την κατάταξή τους στα Σώματα αυτά, αλλά με την καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών. Προβλέπεται η καταβολή σύνταξης σε στρατιωτικούς, άντρες και γυναίκες, που έχουν ανάπηρο παιδί ή ανάπηρο σύζυγο, με τη συμπλήρωση των 25 ετών συντάξιμης υπηρεσίας και του 50ού έτους της ηλικίας. Αποδίδεται στους οπλίτες πενταετούς υποχρέωσης το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που είχαν καταβάλει για επικουρική σύνταξη στο ΕΤΕΑΜ (καθώς είχαν καταβάλει για την ίδια αιτία ασφαλιστικές εισφορές και στα οικεία Μετοχικά Ταμεία).

Παρέχεται η δυνατότητα σε στρατιωτικούς και πολιτικούς υπαλλήλους, που έχουν προσληφθεί ή καταταγεί στο Δημόσιο πριν την 1-1-1983, να αξιοποιήσουν συνταξιοδοτικά το χρόνο απασχόλησής τους σε τομείς εκτός Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, είτε με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης είτε με εξαγορά (όπως ισχύει σήμερα). Ακόμα, δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης του χρόνου άδειας άνευ αποδοχών μέχρι πέντε έτη, που προβλέπεται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, με καταβολή των ανάλογων ασφαλιστικών εισφορών. Παρέχεται το δικαίωμα αναγνώρισης ως συντάξιμου του χρόνου φυλάκισης των αντιρρησιών συνείδησης, μέχρι δύο έτη.

Δίνεται η δυνατότητα στους υπαλλήλους του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι οποίοι υπάγονταν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και μεταφέρθηκαν στην Eurobank - Ergasias, να διατηρήσουν το ασφαλιστικό καθεστώτος του Δημοσίου.

Περιλαμβάνεται διάταξη για τη χορήγηση ισόβιου μηνιαίου τιμητικού βοηθήματος 100 ευρώ σε όσους έλαβαν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Κύπρο.

Οι διατάξεις που αφορούν στον ΟΑΕΕ προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την παράταση της προθεσμίας για την επιλογή κατώτερης ή της δεύτερης κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας κλάδου σύνταξης του π.δ. 5/2007 για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και παραμονής σε αυτήν, για δύο ακόμα έτη και συγκεκριμένα μέχρι την 31-12-2016, αντί της 31-12-2014.

Βγάζει «λάδι» την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ ο ΣΥΡΙΖΑ

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον αγροτικό τομέα και τους συνεταιρισμούς σχολιάζει η «Αγροτική Αναγέννηση», η παράταξη που στηρίζει η ΠΑΣΥ στην Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ), με αφορμή πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Σάμο.

Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, ο ΣΥΡΙΖΑ με τις τοποθετήσεις του στα πλαίσια της επίσκεψης, παρέμεινε πιστός στη λογική του ευρωμονόδρομου: «Εδωσε εχέγγυα "νομιμοφροσύνης" στην ΕΕ και σε επιχειρηματικά συμφέροντα που σχετίζονται με το σαμιώτικο κρασί, αποφεύγοντας να πάρει θέση για το τι θα κάνει σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσουν την κατάργηση της αναγκαστικότητας. Δηλώνοντας πονηρά ότι το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΟΣΣ και των συνεταιρισμών είναι ζήτημα "συνειδητότητας και συναπόφασης όλων των αμπελουργών και όχι νομικού πλαισίου που επιβάλλει το κράτος"».

Η «Αγροτική Αναγέννηση» υπογραμμίζει πως οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισαν να «βγάλουν λάδι» την πολιτική της ΕΕ, «που αφάνισε τον αγροτικό τομέα, τους συνεταιρισμούς και το αγροτικό εισόδημα». Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι δεν είπαν κουβέντα «για τον εδώ και οχτώ χρόνια εφαρμοζόμενο αμπελοοινικό κανονισμό της ΕΕ, που απελευθέρωσε πλήρως τις εισαγωγές κρασιών από τρίτες, εκτός ΕΕ, χώρες, με αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών και επέβαλλε, "επιδοτώντας", την εκρίζωση του 20% του ευρωπαϊκού αμπελώνα».

Η «Αγροτική Αναγέννηση» καλεί τους αμπελουργούς της Σάμου «να απομονώσουν τους υπονομευτές του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος του νησιού, να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν σωτήρες». Προσθέτει ότι σήμερα είναι μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη συμμαχίας των λαϊκών στρωμάτων, απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και στους πολιτικούς του εκπροσώπους, η ανάγκη για κίνημα «που θα προστατεύσει το μόχθο, το εισόδημα, τη ζωή του αγρότη, του αμπελουργού, του εργάτη, του αυτοαπασχολούμενου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ