ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Διεκδικεί μεγαλύτερη διείσδυση στη Λιβύη και την Αφρική

Στρατιώτες του λεγόμενου λιβυκού στρατού φέρονται να έχουν ελέγξει μια βάση των ισλαμιστών στη Βεγγάζη
Στρατιώτες του λεγόμενου λιβυκού στρατού φέρονται να έχουν ελέγξει μια βάση των ισλαμιστών στη Βεγγάζη
AΓΚΥΡΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Χώρο για αύξηση της επιρροής της στο χάος των συγκρούσεων, την αποσταθεροποίηση και τους κινδύνους διαμελισμού που σπαράσσουν τη Λιβύη την τελευταία τριετία (έπειτα από την ιμπεριαλιστική επέμβαση ανατροπής του τότε προέδρου της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι), αναζητεί επίμονα η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για λογαριασμό της τουρκικής αστικής τάξης. Επιχειρώντας μάλιστα να εμφανιστεί ως κύριος (αν όχι μόνος) εκπρόσωπος του λεγόμενου «πολιτικού Ισλάμ», ο Ερντογάν όχι μόνο διόρισε προ 15θημέρου ως απεσταλμένο του στη Λιβύη τον ισλαμιστή θεολόγο Εμρουλάχ Ισλέρ (που μιλά άπταιστα αραβικά), αλλά τον έστειλε και στην Τρίπολη σαν συνομιλητή των ισλαμιστών που έχουν δημιουργήσει εκεί παράλληλη κυβέρνηση (απέναντι στην κοσμική κυβέρνηση στο Τομπρούκ που αναγνωρίζεται διεθνώς ως νόμιμη), τροφοδοτώντας εκ νέου τα σενάρια τριχοτόμησης της Λιβύης σε Κυρηναϊκή, «Τριπολιτάνια» και στο Φεζάν της ενδοχώρας.

Ο Ισλέρ συναντήθηκε με το φανατικό ισλαμιστή αυτοανακηρυχθέντα πρωθυπουργό Ομάρ αλ Χάσι, καμώνοντας το μεσολαβητή της «ειρήνης», που τάχα ενδιαφέρεται να προωθήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ. Σε επόμενη φάση, αναχώρησε για την Αγκυρα για να επιστρέψει, την επόμενη φορά, στο Τομπρούκ, συναντώντας στελέχη της εκεί κοσμικής κυβέρνησης, δίχως βεβαίως κάποιο απτό αποτέλεσμα, δυναμώνοντας στο έπακρο τις «φήμες» πως η Αγκυρα ενθαρρύνει και στηρίζει τους ισλαμιστές.

Ωστόσο, διπλωμάτες με έδρα την Αγκυρα, που επικαλείται προχτεσινό εκτενές και ενδιαφέρον άρθρο της τουρκικής εφημερίδας ΖΑΜΑΝ (http://www.todayszaman.com), σημειώνουν ότι «οι προσπάθειες της Τουρκίας να παίξει ρόλο στην επίλυση της σύρραξης στη Λιβύη διατρέχουν τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης των ήδη τεταμένων σχέσεών της με τους Δυτικούς συμμάχους της, καθώς τροφοδοτούν την καχυποψία πως διπλασιάζει τις προσπάθειες προώθησης μίας φιλο-ισλαμικής περιφερειακής ατζέντας». Μάλιστα, επισημαίνουν (σύμφωνα με το ίδιο άρθρο) πως η συνάντηση του Ισλέρ με τον Χάσι «βαίνει σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με τις επιθυμίες της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας που δεν τον αναγνωρίζουν».

Οι επισκέψεις του Ισλέρ σε Τρίπολη και Τομπρούκ σημειώνονται, διόλου τυχαία, λίγες μέρες μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Λιβύης, που χαρακτήρισε αφενός «παράνομες» τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη του περασμένου Ιούνη, με πρόσχημα τη μη ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνταξης συντάγματος, και αφετέρου «αντισυνταγματική» την κυβέρνηση στο Τομπρούκ!

Από την άλλη, όπως υπενθυμίζει με νόημα το εκτενές άρθρο της ΖΑΜΑΝ, τα οικονομικά ερείσματα που έχει η Τουρκία στη Λιβύη είναι ισχυρά. Τούρκοι επιχειρηματίες διατηρούν στη χώρα αλυσίδες εστιατορίων και καταστημάτων, πέρα από την ανάληψη τεράστιων κατασκευαστικών έργων ύψους 19 δισ. δολαρίων από Τούρκους εργολάβους (λόγω των αναγκών σε ανοικοδόμηση που προκαλούν οι κλιμακούμενες, κατά διαστήματα, συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλους ισλαμιστές και δυνάμεις του λιβυκού στρατού). Επίσης ξαναξεκίνησαν οι πτήσεις των «Τουρκικών Αερογραμμών», τον περασμένο μήνα, στη Μισράτα.

Χαρακτηριστικό είναι τέλος, όσον αφορά στις αντιδράσεις που προκαλούν οι προσπάθειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, χτεσινό άρθρο του Αριελ Μπεν Σόλομον στην ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post», με τον εύγλωττο τίτλο: «Μήπως η Τουρκία οδηγείται σε μετωπική σύγκρουση με τη Δύση;». Στο άρθρο επισημαίνεται ότι όσο περνά ο καιρός, η «τουρκική εξωτερική πολιτική γίνεται ολοένα και πιο επιθετικά ισλαμιστική», ενώ ο αρθρογράφος αναρωτιέται ρητορικά «πόσο μακριά μπορεί να τραβήξει (η Αγκυρα) την κατάσταση, μέχρις ότου καταστρέψει τη σχέση της με τη Δύση και πόσα ακόμη πρέπει να κάνει για να φύγει κλοτσηδόν από το ΝΑΤΟ». Την απάντηση τη δίνει μέσω πρώην αξιωματούχου του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, με την ακόλουθη φράση: «Ακόμη και εάν ο Ερντογάν ορκιστεί πίστη στην Αλ Κάιντα, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποβάλλει την Τουρκία».

Δράση και σε άλλες χώρες

Το «ενδιαφέρον» των τουρκικών κεφαλαίων να επεκτείνουν τη δράση τους και στη γεμάτη φυσικό πλούτο αφρικανική ήπειρο αποτυπώνει η διοργάνωση της Συνόδου Συνεργασίας Αφρικής - Τουρκίας, που θα γίνει στις 19-21 Νοέμβρη, στην πρωτεύουσα της Ισημερινής Γουινέα (μια πολύ μικρή χώρα στη δυτική υποσαχάρια Αφρική), Μαλάμπο. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», στην τουρκική αντιπροσωπεία επικεφαλής θα είναι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσoγλου, ενώ θα πάρουν μέρος 200 Τούρκοι επιχειρηματίες. Η συζήτηση για τη σύσφιξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο πλευρών θα αφορά κύρια σε ενέργεια, βιομηχανία, υγεία, παιδεία, εμπόριο. Επίσης, κεφάλαια όπως η «ειρήνη» και η «ασφάλεια» θα απασχολήσουν τη συνάντηση. Η πρώτη Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2008, χρονιά που η Τουρκία ανακηρύχτηκε επίσημα «εταίρος» της Αφρικανικής Ενωσης.

Ερευνα του Κολούμπια συνδέει την Τουρκία με τους τζιχαντιστές

Σε μία περίοδο κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών διαφορών ΗΠΑ - Τουρκίας, εμφανίζεται «συμπτωματικά» έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Κολούμπια που αναφέρεται στις «διασυνδέσεις» της Τουρκίας με το «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ).

Μεταξύ άλλων, αναφέρονται καταγγελίες σε βάρος της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για «συνεργασία και μεταφορά όπλων, μέχρι την υλικοτεχνική υποστήριξη, την οικονομική βοήθεια, καθώς και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών» προς τους τζιχαντιστές του ΙΚ. Παρουσιάζονται ακόμη έγγραφα με ημερομηνία 19/9/14 που δείχνουν ότι ο Σαουδάραβας εμίρης, Μπαντάρ μπιν Σουλτάν, χρηματοδότησε τη μεταφορά όπλων στο ΙΚ μέσω Τουρκίας, αλλά και οδηγία που υπέγραψε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μουαμάρ Γκιουλέρ, στην οποία αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τα περιφερειακά μας συμφέροντα, θα βοηθήσουμε μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα εναντίον του παραρτήματος της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ».

Παράλληλα, χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» αναφέρεται ότι «οι Κούρδοι της Συρίας τάσσονται στο πλευρό των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ΙΚ, διεκδικώντας ως αντάλλαγμα την ανεξαρτησία των περιοχών που κατέχουν».

Οπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «η (συριακή) κουρδική ένοπλη οργάνωση YPG, που διαθέτει ισχυρούς δεσμούς με το ΡΚΚ της Τουρκίας, θα στηρίξει την προσπάθεια για εκδίωξη των Ισλαμιστών από τη Συρία, με αντάλλαγμα την ανεξαρτησία των κουρδικών περιοχών, επιτυγχάνοντας την ολοκλήρωση της (εθνικής) ουτοπίας».

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εγκωμίασε τις συριακές κουρδικές δυνάμεις, δηλώνοντας ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να διευρυνθεί η συνεργασία με το YPG κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

ΙΡΑΚ
Υποχώρηση των τζιχαντιστών από τα διυλιστήρια του Μπαϊτζί

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τον πλήρη έλεγχο των (υψηλής στρατηγικής σημασίας) μεγαλύτερων διυλιστηρίων του Ιράκ, στο Μπαϊτζί, ανέκτησαν από νωρίς χτες το μεσημέρι ισχυρές δυνάμεις του ιρακινού στρατού και πολιτοφυλακές Σουνιτών, για πρώτη φορά μετά από μήνες.

Η εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων σφοδρών συγκρούσεων με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) και προσμετράται στις λιγοστές «νίκες» του ιρακινού στρατού που επήλθε έπεται από συνεργασία με τις πολιτοφυλακές Σουνιτών. Με αυτήν τη «νίκη» θα είναι σε θέση να επιβλέπει τον κυριότερο οδικό άξονα που συνδέει τη Βαγδάτη και το Μπαϊτζί με τη Μοσούλη, βορειότερα, η οποία βρίσκεται επίσης στα χέρια του ΙΚ.

Δεν είναι, επίσης, τυχαίο πως το γεγονός αυτό σημειώνεται μόλις δύο μέρες μετά τις σημαντικές αλλαγές που έκανε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι στην ηγεσία και διοίκηση των ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων, απομακρύνοντας ως επί το πλείστον ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του προκατόχου του, Νούρι Αλ Μάλικι.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ελιγμός «αποκλιμάκωσης» της έντασης στην Αν. Ιερουσαλήμ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Υπό τις πιέσεις Παλαιστινίων, Ιορδανών και ΗΠΑ (ο καθένας για διαφορετικούς λόγους και κίνητρα), η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου επέλεξε να άρει από νωρίς χτες το πρωί τους ηλικιακούς περιορισμούς σε όσους Μουσουλμάνους προσκυνητές ήθελαν να εισέλθουν στην Πλατεία Τεμενών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και στο τζαμί Αλ Ακσα για να προσευχηθούν, αποκλιμακώνοντας αισθητά την επικίνδυνα φορτισμένη κατάσταση των τελευταίων βδομάδων.

Η άρση κάθε περιορισμού ανακοινώθηκε μετά και από την τριμερή συνάντηση που είχαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Αμμάν της Ιορδανίας ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β', ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Είχε μάλιστα τότε ανακοινωθεί, διά στόματος του Τζον Κέρι, πως ελήφθησαν «σταθερές δεσμεύσεις» για «συγκεκριμένα και πρακτικά βήματα», με στόχο τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ